PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Sommige moeders kolven hun melk af zodat hun baby kan drinken wanneer zij er niet zijn. Voor de gezondheid van je baby is het belangrijk dat deze melk niet bederft. Er zijn verschillende manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de melk goed blijft. Controleren of de melk vers is is gelukkig een eenvoudig en grotendeels bekend proces.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Testen of de melk bedorven is

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is normaal dat de kleur en de textuur van je melk verandert. Dit hangt af van de voedingsbehoeften van je baby. Kijken naar hoe de melk eruitziet is geen goede manier om te bepalen hoe vers hij is. [1]
    • Het is normaal dat de melk van kleur verandert tijdens het voeden of bewaren. Het is ook normaal dat de melk af en toe een blauwe, groene, gele of zelfs bruine tint heeft.
    • Verder komt het ook voor dat de melk zich scheidt in een laag dunnere melk en een laag dikkere room. Dit is niet gevaarlijk, maar roer voorzichtig door de melk om beide lagen met elkaar te mengen.
  2. Afgekolfde moedermelk blijft vaak veel langer dan drie dagen goed, maar de houdbaarheidsdatum kan sterk variëren en hangt af van hoe de melk bewaard wordt. Ruik goed aan melk die drie dagen in de koelkast heeft gestaan om te kijken of hij nog goed is. [2]
    • Wees ook voorzichtig als de melk drie uur buiten de koelkast gestaan heeft. [3]
    • Je kunt melk prima drie tot zes uur op kamertemperatuur bewaren, afhankelijk van hoe koud de ruimte is. Als je de melk bewaart in een geïsoleerde koelbox, dan kun je hem veilig 24 uur in de koelbox laten.
  3. Zure moedermelk heeft dezelfde kenmerkende geur als zure koemelk. Dit is de enige betrouwbare manier om erachter te komen of melk bedorven is.
  4. Bij sommige moeders begint de melk op den duur naar zeep of metaal te smaken wanneer hij bewaard wordt. Dit is geen teken van bederf en de meeste baby’s hebben er geen moeite mee.
    • Als je baby de melk niet wil drinken, verhit de melk dan voordat je hem bewaart zodat de smaak niet verandert.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Voorkomen dat de melk bederft

PDF download Pdf downloaden
  1. Door de melk in of in de buurt van de deur van de koelkast te zetten zal hij vaker blootgesteld worden aan warmte en schommelingen in de temperatuur omdat de deur van de koelkast geopend en dichtgedaan wordt. Achterin de koelkast blijft de melk kouder en zal hij langer goed blijven. [4]
  2. Je kunt het beste glazen flesjes, wegwerpflesjes of moedermelkzakjes gebruiken. Harde plasticsoorten als polypropyleen en polybutyleen hebben de voorkeur boven zakjes van zacht polyethyleen.
    • Het is tevens belangrijk om ervoor te zorgen dat alle andere verpakkingen in de koelkast goed afgesloten zijn, zodat de melk geen andere geuren opneemt.
    • Een doos zuiveringszout in de koelkast kan helpen om andere geuren op te nemen. [5]
  3. Door de datum van kolven op de zakjes en flesjes te schrijven kun je ervoor zorgen dat je de oudere melk eerst gebruikt voordat hij bederft. Je kunt de datum op alle zakjes en flesjes schrijven of de melk van een bepaalde week of maand in een zak of doos met een etiket erop doen.
  4. Als je niet van plan bent om de melk binnen vijf tot acht dagen te gebruiken, vries hem dan in. Bewaar hem in een goed afgesloten verpakking achterin de vriezer. Gebruik de melk binnen 24 uur nadat je hem ontdooid hebt. [6]
    • De melk kan drie maanden tot een jaar goed blijven, afhankelijk van hoe vaak je de vriezer opent. [7]
    • Ontdooi de melk niet in de magnetron, maar onder de warme kraan. Breng de melk niet aan de kook.
    • Het is normaal dat de melk begint te schiften wanneer hij ingevroren is en je een laag melk en een laag room krijgt. Roer voorzichtig door de melk om de lagen met elkaar te mengen. [8]
  5. Als je merkt dat de melk een beetje naar zeep smaakt en dit een probleem is voor je baby, dan kun je hem proberen te verhitten. Verhit de melk tot een temperatuur van ongeveer 80 °C. De melk mag een beetje borrelen, maar niet volledig koken. Laat de melk daarna direct afkoelen en zet hem in de koelkast.
    • Verhit de melk niet als je kind de smaak niet erg vindt. Bij het verhitten verliest de melk een deel van de voedingsstoffen. [9]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je ziek bent of medicijnen gebruikt en borstvoeding geeft, praat dan met je huisarts om advies te vragen over het bewaren van afgekolfde melk.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.888 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie