PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hoewel er een heleboel onenigheid is over de precieze definitie van een sociopaat, kan een sociopaat omschreven worden als iemand die een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Deze stoornis wordt gekenmerkt door een minachting van andermans gevoelens, een gebrek aan spijt of schaamte, manipulatief gedrag, ongecontroleerd egocentrisme, en het vermogen om te liegen om bepaalde doelen te bereiken. Sociopaten zijn in het ergst denkbare geval gevaarlijk, maar zijn doorgaans gewoon moeilijk in de omgang. Het is daarom goed te weten of je daadwerkelijk met een sociopaat te maken hebt, of dit nu je collega is of je nieuwe partner. Als je wilt weten hoe je een sociopaat kunt herkennen, dan moet je goed opletten op wat diegene doet en zegt. Ga naar Stap 1 om te beginnen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De tekenen interpreteren

PDF download Pdf downloaden
  1. De meeste sociopaten kunnen de meest verachtelijke handelingen verrichten, en daar geen greintje berouw voor hebben. Dergelijke handelingen kunnen lichamelijk misbruik omvatten, of de openbare vernedering van anderen. Als de persoon een echte sociopat is, dan zal hij/zij geen enkele spijt hebben als hij/zij anderen kwetst, als hij/zij liegt, mensen manipuleert, of zich onacceptabel gedraagt.
    • Als een sociopaat iets verkeerds doet, dan zal hij/zij waarschijnlijk niet de schuld op zich nemen. HIj/zij kiest er waarschijnlijk voor om de blaam op anderen te werpen.
    • Sociopaten zijn bereid om wie dan ook, wanneer dan ook te kwetsen om zo hun doelen te bereiken. Dit is, helaas, waarom sociopaten vaak zo succesvol zijn.
    • Sociopaten kunnen ook wreed zijn tegen dieren, en zullen ook daar absoluut geen wroeging over voelen.
  2. Sociopaten hebben er geen probleem mee om hun leven te leiden als een reeks van leugens. Sterker nog, sociopaten voelen zich minder op hun gemak als ze de waarheid vertellen. Als de waarheid hun leugens eenmaal achterhaald heeft, dan zullen ze verder liegen om de leugen te verdoezelen. Als ze op het punt staan om betrapt te worden op een hele, hele grove leugen, dan kunnen ze plotseling alles gaan bekken om jouw loyaliteit te behouden.
    • Sociopaten liegen ook graag over hun verleden. Let op oneffenheden in hun verhalen.
    • Sommige sociopaten gaan tot het uiterste om jou hun leugens te laten geloven. Een sociopaat kan bijvoorbeeld elke dag “naar zijn/haar werk gaan”, terwijl hij/zij eigenlijk werkeloos is.
    • Veel sociopaten lijden bovendien aan waanvoorstellingen, waarin ze hun eigen leugens voor de waarheid aan gaan zien. Charles Manson, de beruchte seriemoordenaar, zei bijvoorbeeld eens “Ik heb nooit iemand vermoord! Ik hoef niemand te vermoorden!” [1]
  3. Een sociopaat kan zeer emotionele gebeurtenissen ervaren zonder ook maar enige vorm van emotie te tonen. Zichtbaar in ieder geval (stille minachting). Sociopaten vatten gebeurtenissen niet op dezelfde manier op als niet-sociopaten. Ze kunnen amper een spier vertrekken als zich enge, of gevaarlijke situaties voordoen.
    • Als jij jezelf een beetje gepaniekeerd of verward voelt, en het lijkt de ander niet te verstoren, dan kan het zijn dat hij/zij de gebeurtenis niet zo ernstig opvat als jij dat doet.
    • Kijk of je hem/haar ooit weleens zenuwachtig of angstig gezien hebt, zeker in situaties die die emoties normaal gesproken op zouden roepen. Hoewel sommige mensen evenwichtiger zijn dan anderen vertonen de meeste mensen op den duur wel eens gevoelens van angst of zorgen.
    • Onderzoek heeft uitgewezen dat sociopaten geen angst of bezorgdheid vertonen als ze schokkende beelden voor de kiezen krijgen, of als ze kleine, elektrische schokjes krijgen. Niet-Sociopaten vertonen deze daarentegen wel. [2]
  4. Sociopaten zijn goed in het charmeren van mensen, omdat ze weten hoe ze kunnen krijgen wat ze willen. Charmante mensen weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat mensen zich speciaal gaan voelen, weten hoe ze mensen de juiste vragen over zichzelf kunnen stellen, en worden over het algemeen als interessant, leuk, en aimabel beschouwd. Echt charmante mensen hebben het vermogen om nagenoeg iedereen te charmeren, van kleine kinderen tot oude vrouwtjes. Als de persoon in kwestie op het eerste gezicht ontzettend charmant is, terwijl zijn/haar latere gedrag je beangstigt of verwart, dan kan het zijn dat je met een sociopaat te maken hebt.
    • Je kunt sociopaten zien als zwendelaars met een verborgen agenda. Ze weten hoe ze mensen in kunnen palmen om zo te krijgen wat ze willen. Om hun doelen te bereiken dienen ze zich eerst aan de omgeving aan te passen. Ze moeten dus weten hoe ze moeten glimlachen, hoe ze mensen moeten begroeten, en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen.
    • Hoewel veel sociopaten extreem charmant kunnen zijn koesteren ze sterk antisociale neigingen. Ze kunnen vaak weken achtereen in isolatie verkeren, zonder zich achtergesteld te voelen.
    • Veel sociopaten zijn zo charmant dat ze een bepaalde gloed over zich hebben. Vaak stralen ze zelfs seksualiteit uit.
  5. Een aantal van de beroemdste(beruchtste) sociopaten beschikt over een mentale scherpzinnigheid, en het vermogen om uit te blinken in school of vaardigheden, zonder daar ooit een boek voor hoeven openslaan. Als ze hun hoofd er naar zetten, dan scoren ze perfecte cijfers. Sociopaten kiezen er echter liever voor om hun intelligentie in te zitten om mensen te kwetsen en manipuleren, in plaats van dat ze anderen zullen helpen. Hun uitzonderlijke intelligentie is wat hen zo gevaarlijk maakt. Ze denken doorgaans een aantal stappen verder vooruit dan de mensen in hun omgeving dat doen, en zijn derhalve in staat om hun sporen te wissen.
    • Veel van de meest beruchte seriemoordenaars hadden een ontzettend hoog IQ; dat is ook een van de redenen waarom ze de politie zo lang hebben weten te ontlopen.
  6. Sociopaten begrijpen de zwakte van de mens, en buiten deze ten volste uit. Als ze zich ertoe zetten, dan kunnen ze individuen manipuleren om nagenoeg alles voor hen te doen. Sociopaten azen op zwakke mensen, en blijven sterke mensen over het algemeen uit de buurt. Ze gaan op zoek naar ongelukkige, onzekere mensen, omdat ze weten dat dit gemakkelijke doelwitten zijn. Kijk of de persoon in kwestie er goed in is om anderen voor zijn/haar eigen doeleinden te misbruiken.
    • Ware sociopaten bouwen hun dominantie en controle over iemand geleidelijk aan op, zonder dat het slachtoffer zich dat realiseert. Ze houden ervan om altijd de touwtjes in handen te hebben, en voelen zich niet op hun gemak in de buurt van andere, sterke mensen.
    • Kijk of de persoon geen enkele moeite heeft met het misleiden van mensen. Kijk of hij/zij schaamteloos liegt om te krijgen wat hij/zij verlangt.
  7. In hun jeugd mishandelen sommige sociopaten weerloze dieren, zoals kikkers, katjes of puppies. Ook wagen ze zich soms zelfs aan weerloze mensen. (Dit gedrag kan tijdens de puberteit weer de kop opsteken. De schade wordt dan echter aangericht op het mentale en emotionele vlak.) De persoon kan ook gewelddadig zijn tegenover andere mensen, of zijn/haar woede en frustratie richten op de muur, vloer, of elders.
    • Als je het gevoel hebt alsof, terwijl de persoon van buiten kalm lijkt, hij/zij vanuit het niets gewelddadig kan worden, dan kan het zijn dat hij/zij sociopatisch gedrag demonstreert.
  8. Sociopaten lijden vaak aan grootheidswaan, en zien zichzelf als de geweldigste mensen ter wereld. Ze zullen zich volledig afsluiten van kritiek, en hebben een opgeblazen zelfbesef. Ook hebben ze het gevoel alsof ze recht hebben op al het beste dat de wereld te bieden heeft, zelfs als ze daar (haast) niets voor gedaan hebben. [3]
    • Ook hebben ze vaak een volledig onrealistisch beeld van hun eigen kunnen; ze denken bijvoorbeeld dat ze extreem goed kunnen zingen of dansen, terwijl ze er in feite niets van bakken.
    • De persoon in kwestie kan ook het gevoel hebben dat hij/zij beter is dan de mensen om hem/haar heen, zonder dat daar redelijk bewijs voor te vinden is.
    • De persoon kan ook volledig narcistisch zijn. Hij/zij vindt het derhalve veel leuker om over zichzelf te praten, dan om te horen wat anderen te zeggen hebben. Ook staart degene een stuk vaker in de spiegel dan dat hij/zij de andere zaken van het leven aanschouwt. Hij/zij heeft, over het algemeen, geen behoefte om aan te horen wat iemand anders te zeggen heeft.
  9. Sociopaten staan er ook om bekend dat ze intens, onafgebroken oogcontact onderhouden. Ze doen dit om dat ze er geen moeite mee hebben ervoor te zorgen dat iemand anders zich ongemakkelijk gaat voelen. Vastbesloten naar iemand staren is een manier om hun eigen doelen te bereiken. In haar memoires, Confessions of a Sociopath , schrijft ze over haar veelgebruikte tactiek om mensen lang, ononderbroken aan te staren om zo te krijgen wat ze wil. [4]
  10. Het gezicht zegt veel over iemands persoonlijkheid. Elk kenmerk in het gezicht heeft wel iets te vertellen. Als je zorgvuldig te werk gaat met het gezichtlezen, dan is het makkelijk om de normale mensen van de sociopaten te onderscheiden. De ogen geven bijvoorbeeld goed weer hoe iemand mentaal in elkaar steekt.
  11. Hoewel natuurlijk niet iedereen het winnende lot uit de vriendenloterij trekt, dien je wel voorzichtig te zijn als de persoon weinig tot geen echte vrienden heeft. Hij/zij heeft wellicht onderdanen, mensen die met hem/haar omgaan om gekoeioneerd te worden, of mensen die iets van hem/haar proberen af te snoepen, maar probeer te checken of hij/zij betekenisvolle banden met andere mensen heeft. Als hij/zij nagenoeg geen vrienden heeft, dan is de kans groot dat er iets aan hem/haar mankeert. Het kan echter ook zijn dat hij/zij erg verlegen is, of een andere goede reden heeft om zijn/haar vriendenloosheid mee te verklaren. [5]
    • Dit geldt ook voor familieleden. Als de persoon het nooit over zijn/haar familie heeft, en daar ook geen contact mee heeft, dan kan dat wijzen op een probleem. Er kunnen hier natuurlijk ook een heleboel andere redenen ten grondslag liggen, zoals een moeilijke jeugd.
    • Kijk of hij/zij in het verleden ook al niet zo veel banden onderhield met andere mensen. Als de persoon vanaf de middelbare school, het hoger onderwijs, of in een ander deel van het leven, vrijwel geen vrienden gehad heeft, dan kan het zijn dat je met een sociopaat van doen hebt.
  12. Sociopaten leren graag mensen kennen, gaan snel te werk, en komen vaak dichtbij. Dit doen ze zodat je geen kans om je terug te trekken, of van gedachten te veranderen. Het kan zijn dat je, binnen slechts een paar weken, het gevoel krijgt alsof de sociopaat zich wel heel erg intens gedraagt. Hij/zij geeft je misschien zelfs het gevoel alsof jullie zielsverwanten zijn, omdat hij/zij goed weet hoe hij/zij mensen kan lezen, en je dus vertelt wat je wilt horen. Uiteindelijk wil de sociopaat jou helemaal voor zichzelf, en wil hij/zij jou helemaal niet “delen” met de rest van de wereld. [6]
    • Als jullie daten, dan zal de sociopaat er al gauw voor proberen te zorgen dat je niet meer met je vrienden optrekt. Hij/zij zal zich bedreigd voelen door hen. Hij/zij zal smoesjes verzinnen om maar niet met jouw vrienden om te hoeven gaan. Hij/zij kan zeggen dat zij je niet begrijpen zoals hij/zij dat doet, of dat jouw vrienden hem/haar nooit een kans gegeven hebben. De sociopaat probeert zo om jou het gevoel te geven alsof de hele wereld zich tegen de sociopaat keert, en dat jij al je tijd met hem/haar door zou moeten brengen.
  13. Sociopaten leren niet van hun fouten, en herhalen deze keer op keer. Daarom ontwikkelen ze zich niet, en daarom groeien ze niet zoals andere mensen dat doen. Let op voor onvolwassen gedrag dat schuilgaat onder het laagje vernis van charisma en charme. Kijk of er van het volgende gedrag sprake is:
    • Extreem egoïsme. De persoon wil alles voor zichzelf hebben, ten koste van wat dan ook. Dit gaat gepaard met een onwilligheid om te delen.
    • Een enorm ego. De persoon is zo geobsedeerd door zichzelf dat hij/zij niets om anderen geeft.
    • Behoeftigheid. De persoon wil dat jij altijd voor hem/haar klaarstaat.
    • Niet klaar voor verantwoordelijkheid. De persoon is niet bereid of geschikt om om te gaan met welke vorm van verantwoordelijkheid dan ook. Ze schuiven werk af op anderen, pronken met andermans veren, of gaan verantwoordelijkheid volledig uit de weg.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Ontsnappen

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Geef hen niets dat ze van je willen. Als je met sociopaten te maken hebt, probeer dan zo saai mogelijk te zijn om niet aan hun behoeften voor sensatie en spanning te voldoen. Sociopaten zijn snel verveeld. Gun ze ook geen emotioneel entertainment. Blijf kalm als je met ze praat. Raak niet enthousiast, en ga niet met ze in discussie. Doe net alsof jij niets hebt wat de sociopaat zou kunnen willen. Doe net alsof je je geld kwijt bent, of al je spullen verloren bent, etc. Waar jij hen ook in voorziet, vind een smoes—op een niet-emotionele, niet-confronterende manier—waardoor je niet langer in staat bent om hen dat te geven.
  2. Als je bepaald hebt dat de persoon een echte sociopaat is, dan is het het beste om diegene zo veel mogelijk te mijden. Als hij/zij een college of vriend van je is, dan kun je hem/haar wellicht niet helemaal ontlopen, maar probeer hem/haar wel zo menselijk mogelijk uit de weg te blijven. Onthoud dat een sociopaat het door zal hebben als jij afstand neemt, en wellicht een poging zal ondernemen om jou alsnog binnen te halen. Blijf sterk, en wees vastberaden om zo min mogelijk tijd met deze persoon door te brengen.
    • Dit betekent niet dat je openlijk vijandig of gemeen zou moeten doen; hierdoor kun je zelfs in een gevaarlijke situatie terechtkomen.
    • Zeg hem/haar niet dat je weet dat hij/zij een sociopaat is. Dit kan hem/haar kwaad maken, of ervoor zorgen dat hij/zij nog meer zijn/haar best gaat doen om jou voor zich te winnen. Je wilt niet dat diegene weet dat jij hem/haar doorhebt; blijf gewoon zo ver mogelijk uit de buurt, zonder onbeleefd te zijn.
  3. De sociopaat zal jou proberen in te palmen met cadeautjes, complimentjes, of verhalen die hem/haar in een goed daglicht zetten. Maar onthoud dat er geen weg terug is, als je eenmaal vastgesteld hebt dat hij/zij een sociopaat is. Hoeveel leugens of charme hij/zij ook in de strijd gooit, jij zult je niet laten verleiden. Laat de persoon jou niet ompraten om hem/haar een tweede kans te geven. Je bent daar te slim voor.
    • Geef niet toe. De sociopaat kan jou in het ootje nemen, waardoor jij je schuldig gaat voelen, of medelijden zal krijgen. Hij/zij kan gaan praten over hoe eenzaam hij/zij is, of hoe belangrijk jij voor hem/haar bent. Maar als jij weet dat hij/zij liegt en manipuleert om jou voor zich te winnen, dan bestaat het niet dat je echt sympathie voor hem/haar op kunt brengen. Je kunt natuurlijk wel medelijden hebben met het feit dat hij/zij aan een psychische stoornis lijdt.
  4. Als je met een sociopaat datet, dan moet je zo snel en veilig mogelijk je biezen pakken. Hoe langer je wacht, hoe erger het zal worden, en hoe groter de kans is dat je meegezogen wordt in het denkpatroon van de sociopaat. Als je de relatie moet verbreken, zeg het hem/haar dan zo vroeg en snel als je kunt. Je hoeft niet te zeggen dat je de relatie verbreekt omdat hij/zij een sociopaat is.
    • Onthoud dat er een verschil is tussen sociopaten, en mensen die zorgeloos zijn. Je beschouwt iemand misschien als sociopaat omdat hij/zij jou slecht behandeld heeft, of egoïstisch is. Maar meestal duidt dat gewoon op een zwakke persoonlijkheid. Een echte sociopaat geeft er absoluut niet om wat anderen denken of voelen—helemaal niets.
    • Als je je in een echt manipulatieve relatie bevindt, dan wil je de relatie misschien niet zelf verbreken. Je kunt het via de telefoon doen, en een vriend(in) meevragen om je spullen op te halen als dat nodig is. Een sociopaat neemt namelijk niet altijd genoegen met nee. Als jij de relatie probeert te verbreken, dan kan de sociopaat wanhopig worden. Hij/zij kan zich zelfs tot geweld richten om ervoor te zorgen dat je blijft.
  5. Hoewel je niet aan de grote klok hoeft te hangen dat hij/zij een sociopaat is (tenzij hij/zij echt een gevaar voor andere is), kun je wel overwegen om de mensen in zijn/haar omgeving in te lichten. Waarschuw sowieso de mensen die eraan denken om met hem/haar te gaan daten. Maak de sociopaat niet boos door overal rond te bazuinen dat hij/zij een sociopaat is. Als de situatie zich echter voordoet waarin een potentieel slachtoffer gewaarschuwd dient te worden, schroom dan niet om te zeggen wat je denkt.
    • Bekijk dit per geval. Als de persoon een hogere functie binnen hetzelfde bedrijf heeft, dan kun je het waarschijnlijk niet verspreiden. Maar probeer je wel zo veel mogelijk uit de buurt van hem/haar te houden.
  6. 6
    Gebruik je eigen verstand. Sociopaten azen op mensen die moeite hebben zelf beslissingen te maken, en op mensen die veel begeleiding nodig lijken te hebben. De beste manier om jezelf immuun te maken voor de charme van de (toekomstige) sociopaat, is door zeker te weten wie jij zelf bent. Ontwikkel je eigen ideeën en opvattingen, en zie de wereld vanuit jee eigen perspectief. Sociopaten blijven uit de buurt van mensen die over een sterke geest beschikken, omdat ze weten dat zij moeilijker te controleren zijn. [7]
    • Hoewel het een heel leven kan vergen om voor jezelf te leren denken, kan het geen kwaad om de actualiteiten te volgen, situaties vanuit meerdere invalshoeken te bekijken, en tijd te besteden met mensen die er een andere kijk op nahouden dan jij.
    • Ook zelfvertrouwen speelt een belangrijke rol. Als je zelfverzekerd bent, dan heb je meer vertrouwen in je eigen ideeën. De kans is dus groter dat je eventuele sociapaten af weet te schrikken doordat je zelf een sterk besef hebt van wie je bent.
  7. 7
    Vrees de sociopaat niet langer. Gebruik liever je eigen denkvaardigheden. Gebruik rede en rust om te reageren. Een sociopaat kan ten eerste alles faken, dus als de persoon doet alsof, dan is er waarschijnlijk geen enkele reden om hem/haar te vrezen. Ten tweede, sociopaten zijn intelligent, en dat kan een bron van hun eigen zorgen zijn. Je kunt dus je best doen om hen bij te houden, door net te doen alsof je net zo slim of wijs bent als zij, of hun behoefte om hun intelligentie in het middelpunt van de belangstelling te zetten te vermijden. Als je de sociopaat niet langer vreest, en niet langer doet alsof je op hetzelfde (of een hoger) niveau zit, maar in plaats daarvan jezelf beter leert accepteren, en gaat waarderen wat jou waardevol en waardig maakt, dan zal de sociopaat veel moeite hebben om jou te manipuleren. De meerderheid van de sociopaten is geen moordenaar, sadist, of monster. Het zijn mensen die met zorg behandeld moeten worden. Ze hebben er niet voor gekozen om een sociopaat te worden, net zo min als jij er voor gekozen hebt om het slachtoffer te worden van hun list en bedrag. Je kunt het echter wel makkelijker of moeilijker voor hen maken om jou te manipuleren, de keus is aan jou. Informeer jezelf over de manipulatieve technieken die mensen tot hun beschikking hebben, en wapen jezelf met methoden om die behandeling te ondermijnen en verder te gaan met je leven.
    • Dit betekent niet dat de sociopaat jouw sterkere zelf zal gaan waarderen, of toegeeft aan jouw weigering om aan hem/haar toe te geven. De sociopaat zal stoppen energie in jou te steken om je te manipuleren, omdat hij/zij weet dat je hem/haar door zult hebben, keer op keer. Dat gaat na verloop van tijd vervelen, en er is geen enkele sociopaat die houdt van verveling.
    Advertentie

Tips

  • Sommige wetenschappers geloven dat sociopaten lijden aan schade aan de prefrontale cortex. Deze hersenkwab is verantwoordelijk voor het reguleren van emoties, moraliteit, etc.
  • Sociopaten geven hun slachtoffers vaak de schuld van hun eigen tekortkomingen. Ze kunnen hun fouten nooit toegeven, en kiezen ervoor om in plaats daarvan het slachtoffer aan te vallen. In elke DSM-diagnose speelt dit punt een belangrijke rol.
  • De meeste sociopaten zijn zich bewust van de noodzaak om slechte eigenschappen te verhullen, en zijn goede acteurs (ze hebben zich aangepast aan het anders zijn). Het meeste van bovenstaand advies spitst zich daarom toe op onintelligente, jonge, of laag opererende sociopaten (die hun nare eigenschappen/overduidelijk antisociale gedrag niet verhullen).
  • Sommige experts zeggen dat veel sociopaten onder kindermisbruik geleden hebben.
  • Sociopatisch gedrag is zeer erfelijk. Bekijk dus de familiegeschiedenis om te kijken of er iets is dat wijst op iemands echte persoonlijkheid.
  • Je weet dat sociopaten zullen liegen over hun verleden. Neem het meeste van wat ze daarover zeggen dus met een korreltje zout. Ga in plaats daarvan op zoek naar (on)effenheden in het verhaal. Over het algemeen blijft een paar details telkens hetzelfde. Dit zou de waarheid kunnen zijn, of iets dat ze zo vaak gezegd hebben dat ze denken dat het de waarheid is.
  • Als iemand “te mooi om waar te zijn” is, dan is hij/zij dat waarschijnlijk. Dit geldt voor elke DSM-diagnose, waaronder sociopatie, borderline, en narcisme.
  • Sociopaten weten vaak hoe ze anderen kunnen laten geloven dat ze zelf het slachtoffer zijn, terwijl ze eigenlijk juist de aggressor zijn.
  • Dit type persoon zal je dingen vertellen waardoor jij hem/haar zult vergeven, en je vervolgens zeggen dat hij/zij je dat nooit gezegd heeft. Dit is een tactiek om psychologische spelletjes mee te spelen.
  • Realiseer je dat ze kunnen proberen te manipuleren. Probeer erachter te komen wanneer ze dit proberen. Doe je dit niet, dan zullen ze je dingen laten doen die je eigenlijk niet wilt.
  • Probeer om hen te manipuleren. Hoewel dit zeer moeilijk is kan het bevredigend zijn als het je lukt. Om het te doen moet je hen laten geloven dat het hun idee was. Laat ze geloven dat zij willen doen wat jij wilt dat ze doen. Als ze denken dat jij er niets mee te maken gehad hebt, dan is de kans groter dat ze iets zullen doen.
  • In hun jeugd reageren ze vaak over-emotioneel. Ze kijken hoe anderen reageren op bepaalde omstandigheden, en die reacties kopiëren. Let goed op, en je zult zien dat hun reacties na het observeren iets vertraagd zijn. Het lijkt misschien alsof je met een erg gevoelig kind van doen hebt doordat ze emoties nadoen die ze gezien hebben, maar die vervolgens overdrijven.


Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je partner een sociopaat is, is het een slecht idee om het zelf uit te maken, dan kan je je namelijk de woede van de sociopaat op je hals halen. Je kan beter doen alsof het de keuze van de sociopaat zelf was, door bijvoorbeeld heel saai te worden. Uiteindelijk zal de sociopaat haar of zijn interesse verliezen en het uitmaken.
  • Hoewel niet alle sociopaten gewelddadig zijn, is het verstandig om je van deze mensen te distantieren. Op welk emotioneel of vriendschappelijk vlak dan ook.
  • Sociopaten kunnen goed liegen omdat ze geen geweten hebben. Ze zullen dus alle smoesjes uit de kast trekken om te voorkomen dat ontdekt wordt wie ze echt zijn.
  • Wapen je tegen hun charme. Dit is vanzelfsprekend.
  • Sociopaten zijn minder gevoelig voor emotie, en kunnen jouw emoties dus tegen je gebruiken. De effectiefste manier om met mensen om te gaan is door voorwaarden te creëren die ook zij gebruiken. Als je dus met een sociopaat te maken krijgt, houd je emoties/gevoelens dan buiten de deur om te voorkomen dat ze controle over je krijgen.
  • Laat hen niet weten dat jij ze doorhebt. Hoewel dit, afhankelijk van de sociopaat, verschillende gevolgen kan hebben, is het nochtans het beste om hen niet te laten weten wat jij weet.
  • Sociopatische neigingen worden vaak verward met die van het Syndroom van Asperger, en vice versa. Het belangrijkste verschil is dat de sociopaat een geweten ontbeert, waar het mensen met het Syndroom van Asperger aan ’theory of mind’ (het vermogen om zich een beeld te vormen van het perspectief van een ander, en indirect ook van zichzelf) ontbreekt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 25.121 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie