PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je hebt een sms verstuurd aan je vriend, je beste vriendin of iemand die je net begint te leren kennen, en je hebt het gevoel dat er iets niet helemaal goed zit. Liegt deze persoon tegen je? Als dat zo is, hoe kun je dan zien of iemand in een sms liegt? Hoewel er geen gegarandeerde manier is om het te doen, zijn er veel tekenen waar je op kunt letten als je wilt weten of de persoon eerlijk is tegen je -- of je leugens vertelt.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De duidelijke tekenen zien

PDF download Pdf downloaden
  1. Een onderzoek heeft aangetoond dat mensen 10 procent langer de tijd nodig hebben om op een vraag via sms te antwoorden als ze liegen. Dit is uiteraard vanzelfsprekend -- ze hebben meer tijd nodig om een geloofwaardig antwoord te vormen. Dit kan vooral duidelijk zijn als je vlak daarvoor nog snel heen en weer aan het smssen was en het plotseling een eeuwigheid duurt voor de persoon antwoordt. [1]
    • Als je een iPhone hebt, en de ellipsen (“...”) kunt zien aan het eind van de tekstuitwisseling, wat aangeeft dat degene met wie je smst er een eeuwigheid over doet om het perfecte antwoord samen te stellen, dan kan dit een rode vlag zijn.
    • Onthoud wel dat, alleen omdat het iemand wat langer kost om te reageren, het niet garandeert dat die persoon liegt. Als de persoon je echt leuk vindt, dan kan het hem gewoon wat meer moeite kosten om te reageren omdat hij indruk wil maken. Natuurlijk is het ook mogelijk -- hoewel minder waarschijnlijk -- dat de persoon afgeleid is, precies toen jij een belangrijke vraag stelde.
  2. Als je een redelijk simpele vraag gesteld hebt, zoals “wat deed je gisteravond?”, en de persoon stuurt je drie paragrafen met tekst terug, dan kan dat zijn om te compenseren voor het feit dat hij niet de waarheid zegt. Sommige mensen denken dat het overtuigender is als hun reactie gedetailleerder is, maar dit kan in feite juist het tegendeel zijn, vooral als de persoon je normaal gesproken niet zulke lange, beschrijvende berichten stuurt.
    • Als de persoon elk klein detail van zijn of haar avond beschrijft, terwijl je alleen een simpel antwoord wilde, dan kan het zijn om je te overtuigen dat wat voor verhaal hij ook verzon echt gebeurde.
    • Als de persoon nog nieuw is in het liegen, dan kan hij zelfs teruglezen om zichzelf te corrigeren, midden in het uitwisselen van berichten.
  3. Als de persoon probeert om van onderwerp te veranderen, dan is dit weer een rode vlag dat hij of zij liegt. Dit zou ook gelden bij persoonlijk contact; als de man of vrouw waar je mee praat niet de waarheid zegt, dan is het niet meer dan normaal dat hij of zij niet wil doorgaan over het onderwerp. Als de persoon je een snel antwoord geeft en dan een ingewikkelde vraag stelt, dan kan dit een goede manier zijn om afleiding te creëren van het feit dat hij of zij liegt.
    • Hij kan iets zeggen als: “Uiteindelijk bleef ik lang bij John hangen. En jij? Hoe was jouw avond?”
  4. Want dat is ook een echte dooddoener. Als de persoon waar je mee praat dit uithaalt, dan is de kans groot dat hij geen heel goede leugenaar is. Als je een goed gesprek hebt, en dan ineens denkt dat je hem op een leugen betrapt, en hij daaropvolgend plotseling weg moet, ja, dat is dan een niet zo subtiele manier om niet om te hoeven gaan met de gevolgen van de leugen.
    • Dit zal vooral verdacht zijn als de persoon zonder verklaring vertrekt, en als je niet verwacht had dat hij op dat moment plannen had.
  5. Als de persoon waar je mee praat probeert om je te vleien of complimentjes te geven nadat hij zijn leugen verteld heeft, dan is de kans groot dat er een luchtje aan zit. Als hij je normaal gesproken niet vertelt hoe erg hij je mist, of hoe mooi je bent, en plotseling hoor je dit soort dingen nadat hij je een vaag antwoord heeft gegeven op een van je vragen, dan is het waarschijnlijk dat dit gewoon zijn manier is om de leugen te verbergen.
    • Natuurlijk, als de persoon normaal gesproken lief tegen je is, dan betekent het niets bijzonders. Maar als hij plotseling alle lieve dingen zegt die je altijd al wilde horen, dan kan er iets aan de hand zijn.
    • Als de persoon die liegt geen romantische relatie met je heeft, dan kan hij of zij nog steeds de kans grijpen om je een snel compliment te geven, of iets anders te doen om je gedachten weg te halen van de leugen.
  6. Hoewel nadrukkelijk taalgebruik niet betekent dat de persoon liegt, kan het, als hij normaal niet emotioneel of nadrukkelijk is in zijn teksten, een teken zijn dat hij wanhopig graag wil dat je hem gelooft omdat hij liegt als hij ineens wel nadrukkelijk is. Dit is net zo waar bij liegende vriendinnen als bij zwendels met postorderbruiden. [2]
    • Als je vriendin iets zegt als “ik miste je echt heel erg gisteravond. Hoewel ik met de meiden op pad was, had ik echt gewild dat je erbij was”, dan kan het zijn dat ze iets teveel overdrijft omdat ze niet de waarheid vertelt.
  7. Hoewel er geen manier is om 100 % zeker te weten of iemand liegt, tenzij je bewijs vindt of de waarheid vraagt en krijgt, kun je altijd luisteren naar wat je hart en je gevoel je vertellen. Als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is, en je weet dat je niet de juiste antwoorden krijgt, dan is de kans groot dat de persoon waar je om geeft tegen je liegt. Als het belangrijk is, en je voelt je verraden, dan is de enige manier om de lucht te klaren om de waarheid te vragen en te krijgen.
    • Helaas laat een onderzoek zien dat mensen in slechts 54% van de gevallen kunnen zien of iemand liegt, wat de kansen dat je het kunt zien als iemand tegen je liegt niet veel beter zijn dan het opgooien van een muntje. Toch zouden je instincten je in de juiste richting moeten leiden, vooral als de persoon in kwestie herhaaldelijk liegt. [3]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Zoeken naar meer subtiele tekenen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de persoon zijn antwoorden blijft verdedigen, dan kan dit weer een teken zijn dat hij liegt en echt, echt wil dat je hem gelooft. Deze kleine commentaren kunnen ver gaan in het aantonen dat hij er niet op vertrouwt dat zijn antwoord op zich jou gaat overtuigen, en dat hij het gevoel heeft dat hij extra moeite moet doen. Hier zijn een aantal mogelijke uitspraken om op te letten wanneer je probeert een leugenaar te betrappen:
    • ”Om eerlijk te zijn...”
    • ”Wat ik eigenlijk bedoel...”
    • ”Ik wil niet dat je een verkeerde gedachte krijgt, maar...”
    • ”In feite was het meer als...”
  2. Een andere manier om een leugenaar te betrappen is door te kijken of de persoon weigert om zijn of haar verhaal echt vast te leggen, en je vage antwoorden blijft geven die hem er gemakkelijker mee laten wegkomen. Als de persoon niet zeker is van wat er afgelopen avond gebeurd is, of van welk antwoord hij je moet geven, dan is dat waarschijnlijk omdat hij niet de hele waarheid vertelt. Hier zijn een aantal uitspraken om op te letten: [4]
    • ”Het moet rond middernacht geweest zijn toen...”
    • ”Misschien was het omdat...”
    • ”Ik kwam waarschijnlijk rond tweeën thuis.”
    • “Ik weet niet zeker of...”
    • ”Het leek een beetje alsof...”
  3. Je weet hoe het is om met deze persoon te smssen. Als hij normaal gesproken iemand is die vrij gemakkelijk is met zijn teksten, of als je met een vrouw praat die perfect en foutloos haar smsjes schrijft, en ineens voelt het alsof ze bijna van een ander persoon af komen, dan kan het zijn dat de persoon liegt. Het kan zijn dat de persoon niet als zichzelf klinkt doordat hij het te druk heeft met het vormen van het perfecte antwoord; wat erger is, het kan zelfs zo zijn dat hij met iemand is die hem vertelt wat hij moet zeggen.
    • Loop door je smsjes uit het verleden met deze persoon. Klinkt het alsof dezelfde persoon je smst, of meer alsof zijn telefoon is ontvoerd door buitenaardse wezens? Zelfs als je het niet kunt duiden, als de tekst gewoon anders aanvoelt om wat voor reden ook, dan weet je het.
  4. Het wisselen van werkwoordsvormen, of heen en weer springen tussen verleden tijd en tegenwoordige tijd, is ook een teken dat de persoon tegen je liegt. Als een persoon dit doet, dan kan dit betekenen dat hij liegt omdat hij zo druk bezig is met het in elkaar zetten van een verhaal in zijn hoofd, dat hij vergeet dat het in de verleden tijd gebeurde, niet in de tegenwoordige tijd. Als de persoon waar je mee praat normaal gesproken niet van werkwoordsvorm wisselt en nadat je denkt dat je hem op een leugen betrapt hebt ineens constant van vorm wisselt, dan kan dit een rode vlag zijn. [5]
    • Let op of iemand als volgt spreekt: “Gisteravond ging ik uit met de jongens voor een paar biertjes. Maar ik nam maar een paar biertjes. Daarna ga ik naar huis voor middernacht...”
    • Mensen kunnen van tijdsvorm wisselen wanneer ze liegen doordat, als ze beginnen hun verhaal in hun hoofd te vormen, het van nature omschakelt naar de tegenwoordige tijd.
  5. Als de persoon je teveel onbelangrijke details geeft en hij normaal gesproken niet zoveel kletst via sms, dan kan dit zijn omdat hij probeert zijn gangen te verbergen door zijn verhaal echt geloofwaardig te maken. Als hij je vertelt welke muziek er speelde in de club, terwijl jij alleen wilde weten met wie hij daar was, dan kan dit een teken zijn dat hij liegt.
    • Als hij iets zegt als “Ik was laat uit eten met Jim. Hij bleef maar doorgaan over The Raiders. Maar we hadden wel heerlijke kaasfriet”, terwijl hij normaal nooit zulke details geeft, dan kan dit een teken zijn dat hij liegt.
  6. Als de persoon waar je mee smst normaal gesproken niet probeert om perfect vormgegeven, grammaticaal correcte zinnen te schrijven, en ineens lijkt de reactie die hij geeft rechtstreeks uit je Engelse theorieboeken te komen, dan is dit een teken dat hij te hard probeert over te komen alsof hij de waarheid vertelt. Natuurlijk betekent het niets als de persoon gewoonlijk ook zo praat.
    • Als de persoon gewoonlijk veel afkortingen gebruikt, niet altijd leestekens of hoofdletters gebruikt, of gewoon gewoonlijk slordig smst, dan kan het zijn dat hij liegt als hij ineens vier perfecte, grammaticaal correcte zinnen stuurt.
  7. Een ander teken dat de persoon liegt is als hij of zij alle persoonlijke voornaamwoorden verwijdert wanneer hij uitlegt wat er gebeurd is of je een antwoord geeft. Dit is een manier om verantwoordelijkheid weg te nemen en het te laten lijken alsof een situatie iemand is “overkomen”, alsof niemand hier schuld aan had. In het algemeen kan het plotselinge gebruik van een passieve vorm aangeven dat er iets aan de hand is. [6]
    • Als iemand de waarheid vertelt, dan is het waarschijnlijk dat hij zegt “Ik was uit met de jongens. Uiteindelijk belden we een taxi om thuis te komen. Ik had geen idee dat het zo laat was.”
    • Als hij liegt kan hij hetzelfde zeggen zonder het eerstepersoons voornaamwoord te gebruiken: “De hele groep was uit. Uiteindelijk kwam er een taxi voor ons. De avond vloog gewoon voorbij...”
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.968 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie