PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Heb je weleens het gevoel dat je een god bent, omringd door eenvoudige stervelingen? Dit fenomeen wordt wel een godcomplex genoemd, en het kan zonder dat je het zelf in de gaten hebt de manier waarop je jezelf waarneemt en andere mensen behandelt beïnvloeden. Het kan moeilijk zijn om te erkennen dat je zelf een godcomplex hebt, maar het is mogelijk en er zijn gelukkig meerdere manieren waarop je het onder controle kunt krijgen. Lees dus snel verder als je jezelf hierin herkent, want wij helpen je hieronder uit te zoeken of je inderdaad een godcomplex hebt, en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Dingen die je moet weten

  • Iemand met een godcomplex is erg arrogant en denkt overal recht op te hebben. Vaak kunnen deze mensen moeilijk samenwerken met anderen.
  • Tekenen waar je op moet letten zijn grootheidswaanzin, pesten, uitbuiting, manipulatie, isolatie, mislukte relaties en geen verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen.
  • Pak een godcomplex aan door professionele hulp te zoeken die gericht is op het vergroten van je vermogen je in anderen in te leven en zelf verantwoordelijkheid voor dingen te nemen.
Methode 1
Methode 1 van 3:

Wat is een godcomplex?

PDF download Pdf downloaden
  1. Ook kun je als je een godcomplex hebt vaak het gevoel hebben dat jij de slimste bent van alle mensen in een groep. [1] Ook kun je het moeilijk vinden de controle uit handen te geven of andere mensen ook maar een beetje te vertrouwen. Ga eens bij jezelf na hoe je je tegenover anderen gedraagt en hoe je met andere mensen communiceert. Een aantal kenmerken die typisch zijn voor narcisten, kunnen wijzen op een godcomplex.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Tekenen die wijzen op een godcomplex

PDF download Pdf downloaden
  1. Het belangrijkste symptoom van een godcomplex is een overdreven groot gevoel van eigenwaarde. Kun je samenwerken met anderen, of verwacht je dat iedereen jou volgt, in wat voor situatie dan ook? Zelfvertrouwen op zich is een positieve zaak, maar grootheidswaanzin kan ertoe leiden dat je je specialer en belangrijker voelt dan de rest, en verwacht daar ook naar behandeld te worden. [2]
    • Andere mensen kunnen jouw gevoel van eigenwaarde vergelijken met een fantasiewereld. Als je merkt dat je verhalen vertelt en je leven overdrijft om alles mooier te laten klinken, heb je misschien een godcomplex.
    • Als iemand het beeld dat je van jezelf en de rest van de wereld hebt tegenspreekt, word je dan boos en heb je de neiging een scène te schoppen? Godcomplexen leiden vaak ook tot emotionele kwetsbaarheid en plotselinge stemmingswisselingen.
  2. Empathie is de mate waarin je de gevoelens van anderen kunt herkennen en begrijpen. Het betekent dat je je in de schoenen van een ander verplaatst en je voorstelt hoe diegene zich voelt. [3] Als je een godcomplex hebt kun je je moeilijk in anderen inleven en ben je niet in staat om rekening te houden met andermans gevoelens. Mensen met een godcomplex kunnen zich zo op hun eigen leven concentreren dat ze vaak niet opmerken waar anderen mee te maken hebben.
  3. Heb je de neiging mensen te kleineren om jezelf beter te voelen? Als je je bedreigd voelt kan pesten een verdedigingsmechanisme zijn. Een godcomplex kan je het gevoel geven dat andere mensen je "uitdagen" terwijl ze gewoon vreedzaam naast je bestaan. Iedereen maakt fouten, maar het kan zijn dat je een godcomplex hebt als anderen je er relatief vaak van beschuldigen dat je gemene dingen doet. [4]
  4. Iemand met een godcomplex kan moeilijk zonder externe complimenten. Heb je de bevestiging van anderen nodig om het gevoel te hebben dat je werk, je hobby’s, je uiterlijk en andere aspecten van je leven de moeite waard zijn? Ondanks al die gevoelens van grootsheid en arrogantie heeft iemand met een godcomplex ook een extreem grote behoefte aan goedkeuring en lof om te kunnen geniet of het gevoel te krijgen iets bereikt te hebben. [5]
    • Geef jij iemand anders weleens zomaar een complimentje? Een godcomplex levert vaak ook nogal ongelijkwaardige relaties op, waarin dingen als lof of complimenten bijna altijd van één kant lijkt te komen, terwijl er niks wordt teruggegeven.
    • Heb je bovendien de neiging boos te worden als iemand je niet prijst terwijl je dat wel had verwacht? Je ondergewaardeerd voelen is nooit leuk, maar voor iemand met een godcomplex kan een gebrek aan lof aanvoelen als verraad.
  5. Denk eens na over je houding tegenover relaties. Zijn ze voor jou misschien een middel om een doel te bereiken? Vraag jezelf dan eens af hoe vaak je nadenkt over hoe een situatie jou ten goede kan komen, zonder daarbij rekening te houden met anderen. Als je een godcomplex hebt, vertrouw je misschien te veel op andere mensen voor het vervullen van je behoeften en raak je van streek als zij dat niet kunnen of willen. [6]
  6. Als je andermans versies van de gebeurtenissen vaak ontkent en soms zelfs beweert dat de ander gek is, liegt of overdrijft is er sprake van een vorm van manipulatie die ook wel gaslighting wordt genoemd. [7] Respecteer jij andermans ervaringen en neem je ze serieus, ook als ze over jou gaan? Als je een godcomplex hebt, geloof je misschien ten onrechte dat jouw beleving de enige juiste is.
  7. Heb je het gevoel dat niemand je begrijpt of hetzelfde denkt als jij? Op zich is jezelf isoleren niet per se een signaal van een godcomplex. Maar de reden waarom je je afzondert, kan er wel op wijzen. Als je eenzaam bent en hechte vriendschappen uit de weg gaat omdat je wilt bewijzen dat je succesvol kunt zijn zonder hulp van anderen, kan dat wijzen op een godcomplex. [8]
    • Veel mensen zonderen zich af om verschillende redenen die verband houden met hun geestelijke gezondheid, waaronder problemen als depressie en angst, dus het hoeft niet per se te betekenen dat je een godcomplex hebt.
  8. Vraag jezelf eens af hoe je reageert als andere mensen tegen je zeggen wat ze wel en niet willen: luister je naar ze of negeer je ze? Gezonde relaties zijn gebaseerd op duidelijke communicatie over grenzen en respect, maar wie een godcomplex heeft schenkt daar vaak geen aandacht aan. [9] Je kunt moeite hebben met het respecteren van grenzen omdat je ervan uitgaat dat iedereen hetzelfde voelt als jij.
  9. Mensen die te maken hebben met de gevolgen van een godcomplex verbreken vaak relaties in hun eigen belang. Heeft iemand anders weleens gezegd dat je misschien een godcomplex hebt of dat je je als een narcist gedraagt, op het moment dat je een relatie beëindigde? Het is geen officiële diagnose, maar je kunt je gedrag eens analyseren en kijken of dit iets is waar je in je relaties standaard mee te maken hebt. [10]
    • Het voelt waarschijnlijk hard aan, vooral als je aan de ontvangende kant van een breuk staat, maar de meeste mensen verbreken relaties om zichzelf te beschermen, en soms zeggen ze dat er ook bij.
    • Dit kan voor romantische partners gelden, maar ook voor relaties met vrienden en familie. Denk eens na over alle relaties die je in je leven gehad hebt en hoe lang ze geduurd hebben.
  10. Heb je ooit het gevoel dat je iets fout doet? Verontschuldig je je als iemand zegt dat je zijn of haar gevoelens gekwetst hebt? Zo niet, dan heb je misschien een godcomplex. Weinig mensen geven graag hun fouten toe, maar met een godcomplex is het erkenning van je fouten of gebreken helemaal uit den boze. Zulke mensen zullen eerder de schuld afschuiven of ontkennen dat er iets is gebeurd. [11]
  11. Als er een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) bij je is vastgesteld, is de kans groot dat je symptomen van een godcomplex vertoont. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een officiële medische diagnose. Een godcomplex is dat niet, maar ze gaan wel hand in hand. [12] Als je een van de bovenstaande signalen opmerkt (of je merkt dat je andere typische tekenen van narcisme vertoont), maak dan eens een afspraak met je huisarts of met een psycholoog om er met een professional over te kunnen praten.
    • Grandioos narcisme, bijvoorbeeld, heeft veel van dezelfde symptomen als een godcomplex, waaronder een overdreven groot gevoel van eigenwaarde, het gevoel overal recht op te hebben en een constante behoefte aan lof.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Omgaan met een godcomplex

PDF download Pdf downloaden
  1. De beste manier om met een godcomplex om te gaan is door middel van therapie. Een therapeut zal je helpen de oorzaak van je negatieve emoties te begrijpen en je leren hoe je gezonde, duurzame relaties met anderen kunt aangaan. Bovenal zal hij of zij je helpen oprechte waardering te vinden voor wie je bent, in plaats van voor wie je denkt dat je zou moeten zijn. [13]
    • Bij gesprekstherapie kan het even duren voordat er verbetering optreedt terwijl je werkt aan een beter begrip van jezelf, maar hou vol! Aan het eind zul je veel meer vrede hebben met jezelf en de andere mensen in je leven.
    • Er zijn veel manieren om een goede therapeut te vinden. Je kunt via je ziektekostenverzekering op zoek gaan, of een online dienst proberen zoals psycholoogwereldwijd.nl .
  2. Neem meer positieve zelfpraat op in je dagelijks leven, doe aan mindfulness door je verschillende emoties te analyseren en te accepteren, en verdiep je gevoel van dankbaarheid door dingen in het leven te identificeren waar je dankbaar voor kunt zijn. Studies geven aan dat hoe meer je aan zelfcompassie leert te doen en je zeker voelt in je eigenwaarde, hoe meer je bereid zult zijn je open te stellen en je in te leven in anderen. [14]
    • Leef bij de dag en vergeef het jezelf als je een fout maakt. Iedereen doet dingen waar hij spijt van heeft, en het feit dat je bereid bent te proberen je gedrag uit het verleden te corrigeren is bewonderenswaardig! Laat een misstap je er daarom niet van weerhouden om verder te gaan.
  3. Zodra je mededogen voor jezelf hebt ontwikkeld, ben je klaar om ook empathie voor anderen te voelen. Geef blijk van empathie door zonder oordeel naar mensen te luisteren, hen vragen te stellen en je voor te stellen hoe zij zich misschien kunnen voelen. Laat mensen zien dat je om ze geeft door emotioneel te reageren op hun woorden, zoals glimlachen bij goed nieuws of je hoofd schudden bij slecht nieuws. [15]
    • Het feit dat godcomplexen worden gedefinieerd door een gebrek aan empathie, betekent nog niet dat je niet kunt leren je in anderen in te leven! Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker het tonen van begrip voor anderen zal aanvoelen.
  4. De eerste stap om grenzen te respecteren is ze te begrijpen. Maak bewust de keuze om je relaties te verbeteren door je sociale gewoonten te veranderen en de grenzen te accepteren die andere mensen stellen. Onthoud dat je het op een respectvolle manier met anderen oneens kunt zijn, maar dat je iemand niet tegen zijn wil jouw wensen kunt opleggen. [16]
    • Als een vriend van je je bijvoorbeeld vraagt het wat rustiger aan te doen en een beetje afstand te bewaren terwijl jij aan je godcomplex werkt, accepteer dat dan op een elegante manier. Dat zal het vertrouwen tussen jullie vergroten en leiden tot een mooiere vriendschap in de toekomst.
    • Als je niet weet wat iemands grenzen zijn, vraag het dan! Het is veel beter om bij de ander te informeren dan aan te nemen dat je wel weet wat hij of zij wil.
  5. Betekenisvolle relaties vereisen dat beide partijen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. Probeer daarom je eigen fouten te erkennen en je excuses aan te bieden als je de gevoelens van een ander kwetst. Fouten maken maakt je nog geen mislukkeling, en kleine miscommunicaties gebeuren voortdurend. Zolang je oprecht bereid bent om van elk incident te leren, is dat het enige wat telt. [17]
    • Een deel van het overwinnen van een godcomplex is niet alleen het erkennen van je fouten, maar ook het accepteren ervan als een natuurlijk onderdeel van het leven. Je hoeft helemaal niet perfect te zijn, en je zult niemands respect verliezen door je gebreken te laten zien.
    • Het is ook belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de manier waarop je met je godcomplex omgaat. De beslissing om te veranderen, gezondere gewoonten aan te leren en de kwaliteit van je leven te verbeteren moet jouw beslissing zijn. Niemand kan (of mag) je ertoe dwingen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.534 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie