Het herpes simplexvirus is een seksueel overdraagbare aandoening die in Nederland en andere landen veel voorkomt. Hoewel artsen de symptomen kunnen bestrijden, de pijn kunnen verminderen, en de kans dat jij de infectie verspreidt kunnen verkleinen, kan de aandoening niet genezen worden. Genitale herpes kan, als die niet behandeld wordt: leiden tot het verspreiden van de ziekte, baby's tijdens de bevalling besmetten, blaasontsteking tot gevolg hebben, rectale ontsteking veroorzaken, en in ernstige gevallen zelfs leiden tot hersenvliesontsteking. Je kunt erachter komen of je herpes hebt door risicovol gedrag te analyseren, de symptomen te herkennen, en een soa-test te ondergaan. Lees verder om over de symptomen van herpes te leren, en te leren hoe je vast kunt stellen dat je zelf herpes hebt als dat het geval is.
Stappen
-
Besef dat veel mensen al geruime tijd last van genitale herpes kunnen hebben, zonder symptomen te vertonen. Risicovol gedrag kan bepalen of jij een test moet ondergaan. Hiermee kun je de symptomen onderdrukken, en voorkomen dat je de infectie verspreidt.
-
Kijk of je onlangs onveilige seks gehad hebt. Door seksueel te handelen loop je het hoogste risico om HSV-2 op te lopen. Zelfs door veilig te vrijen kan herpes zich verspreiden, vooral als er een uitbraak is.
-
Bekijk of je in het recente verleden veel verschillende seksuele partners gehad hebt. Herpes kan zowel oraal als door geslachtsverkeer opgelopen worden.
-
Zowel HSV-1 als HSV-2 worden als genitale herpes beschouwt, maar HSV-1 uit zich vaker op de lippen en mond. Hoewel HSV-2 vooral via de geslachtsdelen opgelopen wordt kan HSV-1 zich genitaal verspreiden middels orale seks.
-
Verhoog als vrouw zijnde je bewustzijn. Genitale herpes wordt vaker van man op vrouw overgedragen.
- In de Verenigde Staten heeft 1 op de 5 vrouwen herpes genitalis, terwijl slechts 1 op de 9 mannen de ziekte oploopt.
Advertentie
-
Begin zo'n twee weken na het oplopen van deze seksueel overdraagbare aandoening te letten op symptomen. Het kan even duren voor de eerste uitbraak zich ontwikkeld, maar deze is over het algemeen wel heviger dan daaropvolgende uitbraken.
-
Let na seksueel contact op roodheid en jeuk nabij de geslachtsdelen en rondom de mond.
-
Kijk voor blaartjes op en rond de genitaliën. De blaartjes zullen gevuld zijn met een strokleurige substantie. Als ze open breken kunnen het zweren worden.
- Bij vrouwen kunnen de blaartjes op de schaamlippen, vagina, anus, baarmoederhals, billen, en dijen voorkomen. De zweren genezen over het algemeen binnen één tot twee weken.
- On men, blisters generally appear on the scrotum, penis, buttocks and thighs.
-
Let ook op extra blaartjes op de lippen, mond, ogen, tong, en andere lichaamsdelen. Je kunt een tintelend gevoel op het gebied krijgen voordat het blaartje tevoorschijn komt.
-
Let op eventuele pijnlijke urinelozing. Tijdens een uitbraak kan het urineren zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kunnen vrouwen hun blaas zelfs niet legen, en dienen ze medische hulp in te schakelen om te urineren.
-
Let op vaginale afscheiding als je een vrouw bent.
-
Herken de symptomen van griep als systemische tekenen van de infectie. Koorts, spierpijn, verminderde trek, en vermoeidheid zijn allemaal symptomen van de infectie.
-
Begrijp dat uitbraken zich vaker voordoen tijdens de menstruatie, stress, ziekte, en vermoeidheid. Stap naar de dokter als je je eerste uitbraak ervaart.Advertentie
-
Plan een soa-test in bij een plaatselijke kliniek, of bij de huisarts.
-
Bereid je voor op een bloedonderzoek. Dit onderzoek kan niet vaststellen welk type HSV jij opgelopen hebt. Echter, het kan wel vaststellen of jij al eerder last van een uitbraak gehad hebt, zelfs als je de systemische effecten of blaartjes nu niet ervaart.
-
Bezoek de arts tijdens een uitbraak. De dokter kan een cultuur uit de open blaren halen om te testen op HSV.
-
Onderga een DNA-onderzoek als je moet weten of je HSV-1 of HSV-2 opgelopen hebt. Dit onderzoek kan gebruik maken van bloed, hersenvocht, of weefsel dat dichtbij een zweertje zit. Dit is wel de duurste optie.
-
Als je positief op het virus test, vraag dan om een recept voor antivirale herpesmedicatie. Voorgeschreven medicatie kan het virus en haar symptomen onderdrukken. Het verlaagt het risico op het verspreiden van het virus naar anderen.Advertentie
Tips
- Bespreek de diagnose herpes met seksuele partners. In gesprek gaan met je partners is de beste manier om de uitbraken te beperken, en het risico op verspreiding van het virus in te dammen.
Benodigdheden
- Een afspraak bij de dokter/kliniek
- Een bloed-/DNA-onderzoek
- Systemische symptomen (vermoeidheid, koorts, spierpijn)
- Blaren/zweren
- Afscheiding
- Roodheid/jeuk
- Pijnlijke urinelozing
- Antivirale medicijnen