PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De menselijke seksualiteit wordt bepaald door een ingewikkelde mix van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Medische deskundigen geloven dat je je seksuele geaardheid niet kunt kiezen -- het is slechts een deel van wie je bent. Hoewel sommige mensen al vanaf zeer jonge leeftijd een duidelijk inzicht hebben in hun seksuele identiteit, kan het bepalen van je seksualiteit ook een levenslang proces zijn. Het is normaal om vragen te hebben over je eigen seksuele geaardheid. Als je niet zeker weet of je heteroseksueel bent, kan het helpen om je gevoelens te onderzoeken, te praten met iemand die je vertrouwt (zoals een leraar, raadgever, familielid of vriend), en jezelf te informeren over verschillende aspecten van wat seksuele geaardheid en identiteit inhoudt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je gevoelens verkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Vergeet niet dat het lang kan duren om je seksuele identiteit te ontdekken en dat je gevoelens in de loop van de tijd kunnen veranderen. Je hoeft je niet te haasten om jezelf een label te geven. Ontspan je, laat je gevoelens zich op een natuurlijke manier ontwikkelen en denk na over hoe je je voelt zonder jezelf te veroordelen. [1]
  2. Zelfs als je nog nooit een romantische of seksuele relatie met een andere persoon hebt gehad, kan het zijn dat je je op een seksuele of romantische wijze aangetrokken hebt gevoeld tot iemand. Denk na over mensen waar je je tot aangetrokken voelt, of het nu mensen zijn die je persoonlijk kent, beroemdheden of zelfs fictieve personages. [2]
    • Als je merkt dat alle of de meeste mensen tot wie je je je aangetrokken voelt, van een ander geslacht zijn dan jij, dan is de kans groot dat je hetero bent.
  3. Denk na over je nauwe relaties met anderen, of ze nu platonisch (alleen vrienden), romantisch of seksueel zijn. Neem even de tijd om jezelf af te vragen hoe je je voelt over die relaties, zonder te oordelen of die gevoelens te over-analyseren. Bedenk in welke relaties je je het meest op je gemak hebt gevoeld (veilig, bevredigend, gelukkig). [3]
    • Voel je een romantische of seksuele aantrekkingskracht tot goede vrienden van het andere geslacht? Zo ja, vraag jezelf dan af hoe je je zou voelen over het uitgaan met een van deze mensen.
    • Hoe voel je je je over alle romantische en seksuele ervaringen die je hebt gehad met mensen van het andere geslacht, of met mensen van hetzelfde geslacht, als je ze hebt gehad? Heb je ervan genoten en voelde dit bevredigend aan? Noteer welke relaties je als het meest positief hebt ervaren en vraag je af hoeveel het geslacht van de andere persoon met dat gevoel te maken heeft.
  4. 4
    Bestudeer je vriendschappen. Veel mensen voelen zich het meest op hun gemak om bevriend te zijn met mensen tot wie ze zich seksueel niet aangetrokken voelen. Homomannen hebben bijvoorbeeld de neiging om gemakkelijker vriendschap te sluiten met vrouwen dan heteroseksuele mannen, terwijl heteroseksuele mannen zich vaak meer op hun gemak voelen bij andere mannen. [4]
    • Denk na over je vriendschappen. Zijn je relaties met mensen van het andere geslacht vaak 'gecompliceerd' door romantische of seksuele gevoelens? Voel je je meer op je gemak om vrienden te zijn of nonchalant om te gaan met mensen van hetzelfde geslacht? Als dat zo is, dan kan dit een aanwijzing zijn dat je heteroseksueel bent.
    • Veel vrienden hebben van het ene of het andere geslacht zegt niet noodzakelijkerwijs iets over je seksualiteit. Kijk naar je vriendschappen samen met andere factoren, zoals je romantische verleden of het soort seksuele situaties waar je graag over fantaseert.
  5. Stel jezelf voor in romantische of seksuele situaties met mensen van verschillende geslachten. Laat je geest je meenemen waar hij wil gaan, zonder dat je te veel over dingen nadenkt of jezelf beoordeelt. Denk na over hoe je je je voelt als je je de volgende situaties voorstelt: [5]
    • Als je het vooral leuk vindt om je voor te stellen dat je met mensen bent van een ander geslacht, dan ben je wellicht heteroseksueel.
    • Als je je gelukkig en enthousiast bent over het idee om uitsluitend in een standaardrelatie of situatie te zijn, dan kan dit ook een teken zijn dat je heteroseksueel bent.
  6. Seksuele geaardheid is niet zwart-wit. Je kunt hetero, homo of ergens in het midden zijn (biseksueel of bicurious). [6] Sommige mensen beschouwen zichzelf als hetero, zelfs als ze zich af en toe aangetrokken voelen tot (of zelfs relaties hebben gehad met) mensen van hetzelfde geslacht, en sommige mensen beschouwen zichzelf als homo, zelfs als ze zich aangetrokken voelen tot/hebben gevoeld tot relaties met mensen van een ander geslacht. Anderen zijn helemaal niet geïnteresseerd in seksuele of romantische relaties, met mensen van welk geslacht dan ook. Deze mensen kunnen zichzelf als aseksueel of niet romantisch beschouwen. [7] Het belangrijkste is hoe je over jezelf denkt. [8]
    • Schrijf iets op als of zeg hardop tegen jezelf: 'Ik ben heteroseksueel' of 'Ik ben heteroseksueel'. Hoe voel je je als je zo naar jezelf verwijst? Voel je je daar prettig bij?
Methode 2
Methode 2 van 3:

Erover praten

PDF download Pdf downloaden
  1. Soms kan het helpen om met iemand te praten die wellicht dezelfde dingen doormaakt en dezelfde vragen heeft als jij. Vertel een vriend(in) die je vertrouwt over de vragen die je hebt en vraag hem of haar naar de eigen ervaringen, als dat een bespreekbaar onderwerp is.
    • Als je weet dat je vriend het niet erg vindt om over de eigen seksualiteit te praten, vraag dan iets als: 'Wanneer heb je voor het eerst ontdekt dat je hetero/homo/biseksueel bent? Hoe wist je dat?'
  2. Zoek een gematigd forum waar je kunt praten (anoniem, als je dat wilt) met andere mensen die ook op zoek zijn naar antwoorden over hun seksualiteit. Als je liever niet aan de discussie deelneemt, kan het nuttig zijn om alleen maar de gesprekken van anderen over het onderwerp te lezen. Begin bijvoorbeeld met het forum Sexual and Gender Issues op PsychCentral: https://forums.psychcentral.com/sexual-gender-issues/
  3. Als de vragen die je hebt over je seksuele identiteit je veel angst en stress bezorgen, overweeg dan om een afspraak te maken met een specialist in de geestelijke gezondheidszorg (een psycholoog, klinisch maatschappelijk werker of adviseur). Zij kunnen je misschien helpen om je seksualiteit beter te begrijpen, of je wijzen in de richting van een aantal nuttige informatiebronnen.
Methode 3
Methode 3 van 3:

Meer te weten komen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit kan een goede manier zijn om je eigen seksualiteit beter te begrijpen. Als je als tiener of jong volwassene op zoek bent naar antwoorden, kun je een van deze boeken proberen:
  2. Organisaties die zich toeleggen op onderzoek naar menselijke seksualiteit en het verstrekken van bronnen met betrekking tot seksuele en reproductieve gezondheid bieden vaak gratis educatief materiaal aan op hun websites. Bekijk een of meer van deze websites om meer te weten te komen over seksuele geaardheid:
  3. Als je op school zit, kun je je misschien inschrijven voor een cursus over seksualiteit, of je kunt misschien een cursus volgen op een plaatselijke universiteit. Wellicht vind je online ook gratis of betaalbare cursussen over seksuele identiteit. Bekijk bijvoorbeeld het gratis beschikbare online cursusmateriaal van MIT's introductie tot seksualiteit en geslachtsidentiteit (Introduction to Sexual and Gender Identities): https://ocw.mit.edu/courses/womens-and-gender-studies/wgs-110j-sexual-and-gender-identities-spring-2016/

Tips

  • Maak je geen zorgen als je er niet meteen achter komt. Het begrijpen van je seksualiteit kan een levenslange reis zijn.
  • Onthoud dat alleen jij je eigen seksuele identiteit kunt bepalen. Laat niemand anders proberen je een label te geven of je in hokje te stoppen waarin je je niet prettig voelt.

Over dit artikel

Deze pagina is 5.509 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?