Pdf downloaden Pdf downloaden

Loopsheid, ook wel de oestrusperiode genoemd, is een voortplantingsperiode die ongesteriliseerde vrouwelijke honden doormaken. In dit stadium worden haar eitjes rijp, waardoor ze vruchtbaar wordt en in staat is om puppy’s voort te planten. Tijdens deze fase zal de hond verschillende lichaams- en gedragsveranderingen doormaken die worden veroorzaakt door de hormoonschommelingen in het lichaam. Deze veranderingen stellen jou in staat om vast te stellen of ze loops is of niet.

Methode 1
Methode 1 van 4:

De oestrus bij honden begrijpen

Pdf downloaden
  1. Als je je afvraagt of je hond loops is, dan kan het helpen om haar normale hormooncyclus te begrijpen. Als een teefje geslachtsrijp wordt, en lichamelijk in staat is zich voor te planten, dan verhogen haar oestrogeenwaarden en worden de eitjes vanuit haar eierstokken vrijgegeven. Als er in deze periode geslachtsverkeer plaatsvindt, kunnen de eitjes bevrucht worden en kan er een embryo geproduceerd worden. [1]
    • Vrouwelijke honden, teefjes, worden doorgaans tijdens de puberteit voor het eerst loops. Dit gebeurt afhankelijk van het ras meestal tussen de 6 en 24 maanden. Kleinere rassen worden over het algemeen eerder loops dan grotere rassen.
  2. Teefjes worden meestal twee keer per jaar loops, en meestal zit daar een gemiddeld interval van zes maanden tussen—de precieze hoeveelheid en intervallen variëren echter per ras. [2]
    • Dit kan je helpen vaststellen hoe groot de kans is dat ze loops is. Als ze bijvoorbeeld een maand geleden loops geweest is, dan is de kans klein dat ze zo snel alweer loops is. Het kan zijn dat er iets mis is.
    • Hoewel de meeste honden per jaar twee keer loops worden is er net als bij andere hormonale gebeurtenissen het geval is ook verschil —sommige honden hebben een regelmatigere cyclus dan andere. Bij sommige honden kun je de klok erop gelijk zetten dat ze elke zes maanden loops worden, terwijl het bij andere honden enorm kan variëren. Intervallen tussen de vier en acht maanden worden als normaal beschouwd.
    • De loopsheid duurt bij honden gemiddeld drie tot vier weken.
  3. De loopsheid zelf voltrekt zich volgens een patroon, waarbij in de eerste week de vulva begint te zwellen en er bloederige afscheiding te zien is. Maar Moeder Natuur heeft nog een truc in haar hoge hoed. Zo kan de afscheiding tussen dag zeven en veertien aanzienlijk afnemen of helemaal stoppen. Dit kan de nietsvermoedende hondenbezitter doen denken dat de loopsheid erop zit en dat het teefje niet langer zwanger kan worden. Maar niets is minder waar. In deze middenweek vindt de ovulatie plaatst, en is het risico op zwangerschap zelfs het hoogst.
    • Dit is ook de week waarin ze het hardst op zoek gaat naar een vriendje. Je moet dus op je hoede blijven. Als je niet wilt dat je teefje puppy’s krijgt, dan zul je extra voorzichtig en alert moeten zijn.
    • De bloederige afscheiding keert terug rond dag 14-21 van de loopsheid, maar wordt geleidelijk aan lichter en droogt uiteindelijk helemaal op. De vulva blijft echter vaak een paar weken groter dan normaal (maar ze kan niet meer zwanger worden na de loopsheid).
Methode 2
Methode 2 van 4:

Op lichamelijke en gedragsveranderingen letten tijdens de loopsheid

Pdf downloaden
  1. De vulva van je hond zit vlak onder haar anus. Voor je hond loops wordt zal de vulva iets beginnen te zwellen. Als de loopsheid in volle gang is, zal de vulva tot drie keer groter worden dan het normale formaat. Ook zal de vulva een roodachtige kleur aannemen. [3]
  2. Vaginale bloeding wijst erop dat je hond binnenkort loops zal worden. Als je hond loops wordt, zal de hoeveelheid bloed flink afnemen en zal het een beetje bruin gaan kleuren.
    • Als het teefje ontzettend proper is en de afscheiding weglikt, dan kan het moeilijk zijn om te zien of er sprake is van afscheiding. Het is een goede tip om haar slaapplek te bedekken met een wit laken of een witte kussensloop. Op die manier zul je de bloeddruppels op de stof kunnen zien als ze slaapt.
    • Noteer de datum waarop het bloeden begint als je van plan bent om je hond te fokken. Je kunt de hond het best laten paren op de tiende of elfde dag nadat het bloeden begonnen is, en daarna gedurende drie dagen om de dag.
  3. Ook als de hond continu aan haar vagina blijft likken, duidt dat erop dat de hond loops gaat worden of net geworden is. Hoewel sommige teefjes dit niet zullen doen, zullen de meeste honden dit gedrag vertonen rond de tijd dat ze loops worden
  4. Teefjes die zich in de eerste stadia van de loopsheid bevinden, hebben de neiging om gedrag te vertonen dat ze normaal gesproken niet vertonen. Vrouwelijke honden die loops gaan worden zijn meestal nerveus, geïrriteerd of snel geprikkeld. [4]
    • Sommige teefjes gaan meer blaffen, of worden agressiever als er mensen of andere honden bij zijn.
  5. Als je teefje mannelijke honden of andere teefjes begint te bestijgen, dan is de kans groot dat ze loops is. Het bestijgen wijst erop dat de loopsheid in volle gang is. Ze kan zelfs proberen om jouw benen te bestijgen.
    • Honden kunnen elkaar of jouw benen ook om andere redenen bestijgen. Zo kunnen ze het doen om te masturberen, om dominantie te demonstreren of, vreemd genoeg, om onderdanigheid te laten zien. Het hoeft dus niet gelijk te betekenen dat het teefje loops is.
  6. Als het teefje loops wordt zal ze haar staart opzij krullen, zodat het makkelijker wordt om te paren—dit komt vaak voor bij loopse teefjes, en noemt men “het gaan staan”. [5]
    • Je kunt dit gedrag ook uitlokken door haar even flink op haar achterwerk te krabben. Als ze haar achterpoten stijf houdt en haar staart opzij steekt “gaat ze staan”.
    • Steek nooit iets in de vulva of vagina van de hond om te kijken of ze er klaar voor is. Je kunt onbedoeld schade aanbrengen aan de tere, ontstoken weefsels. Ook kan het teefje er ontzettend van streek door raken.
Methode 3
Methode 3 van 4:

Het gedrag van mannelijke honden in de gaten houden

Pdf downloaden
  1. Deze teefjes vertonen geen opvallende tekenen van loopsheid. Ze produceren wel de voortplantingshormonen, maar vertonen minder vaak de gebruikelijke tekenen van loopsheid, zoals een gezwollen vulva.
    • De enige manier waarop je echt vast kunt stellen of je hond stil loops is, is door haar interactie met mannelijke honden te observeren. Reutjes kunnen zelfs lage waarden vrouwelijke voortplantingshormonen opsporen, waardoor een intense interesse en aandacht aangewakkerd wordt.
    • Weet dat sommige teefjes een loopsheid “overslaan”. Als ze niet lekker is of haar gezondheid niet optimaal is, of als ze onlangs veel afgevallen is, dan kan het lichaam van het teefje energie proberen te sparen. Als dat gebeurt zal het teefje niet loops worden. Zo zegt de natuur haar dat haar lichaam alle reserves nodig heeft voor zichzelf; dat ze dus niet in de blakende gezondheid verkeert waarin ze voor haar puppy’s zou kunnen zorgen.
  2. Als je een paar mannelijke honden hebt, en denkt dat jouw teefje loops, dan kun je erop letten hoe agressief je reutjes tegen elkaar zijn. Als er meer dan één hond bij je loopse vrouwtje in de buurt is, dan zullen ze zich zeer agressief tegen elkaar opstellen. Dit doen ze om te bewijzen wie de meest dominante hond is, om zo het paringsrecht te bepalen.
  3. Als je een mannetjeshond bezit en een teefje waarvan je denkt dat ze loops zou kunnen zijn, let dan op hoe het mannetje reageert als hij uit de buurt van het teefje gehouden wordt. Als hij meer geïrriteerd lijkt dan normaal en regelmatig jammert, dan is de kans groot dat hij zijn irritatie verbaliseert—hij klaagt over het feit dat hij niet bij het teefje in de buurt mag komen. Als hij dit doet, is de kans groot dat het teefje loops is.
    • Deze methode biedt echter geen garantie, en je moet het gedrag interpreteren in de context van de lichamelijke veranderingen van het teefje en het gebruikelijke gedrag van de reu als hij uit de buurt van het teefje gehouden wordt. Sommige honden ervaren een ongerustheid als ze van hun speelmaatje gescheiden wordt, en het is moeilijk om dat te onderscheiden van seksuele frustratie.
  4. Als je de honden altijd met elkaar laat ravotten, kijk dan wat het mannetje doet als hij bij het vrouwtje in de buurt komt. Als het teefje het reutje langdurig aan haar vagina laat likken of snuffelen, dan is de kans groot dat ze loops is. Als ze zichzelf laat bestijgen wijst dat erop dat ze inderdaad loops is. [6]
    • Zichzelf laten bestijgen kan echter ook wijzen op onderdanig gedrag. Interpreteer dit gedrag dus in de context van het grotere geheel, en stel jezelf een aantal vragen. Hoe gedraagt ze zich normaal gesproken bij andere honden, en wanneer zou ze ongeveer loops moeten worden? Onthoud goed dat honden elkaar hartstikke vaak aan de kont snuffelen, en dat ze dat meestal doen om te zien wat voor vlees ze in de kuip hebben!
    • Als het reutje en het teefje normaal gesproken niet met elkaar omgaan, houd het reutje dan aan de lijn als je hem bij het teefje in de buurt brengt. Als de honden elkaar niet zo goed kennen, zouden ze agressief kunnen worden tegen elkaar.
Methode 4
Methode 4 van 4:

Testen op loopsheid bij de dierenarts

Pdf downloaden
  1. [7] Er kan een onderzoek worden afgenomen dat de progesteronwaarden in het bloed meet. Deze waarden verhogen als het teefje zwanger is. Dit is een eenvoudige procedure waarbij een monster van het teefje genomen wordt dat naar het lab gestuurd wordt. Lage waarden wijzen erop dat ze niet aan het menstrueren is, gemiddelde waarden wijzen erop dat ze loops is, en hoge waarden wijzen erop dat ze zwanger is.
    • Het alternatief hierop is een test die in onderzoekssetting gebruikt wordt. Het meet de waarden van het luteïniserend hormoon (LH) in het bloed. Deze waarden stijgen vlak voor de ovulatie. Deze methode is niet zelf toe te passen, omdat de testkits niet in de winkel verkrijgbaar zijn.
  2. Dit is een snelle en eenvoudige methode om loopsheid vast te stellen. [8] De dierenarts wrijft een schoon wattenstaafje langs het vochtige weefsel van de vulva, en rolt het staafje vervolgens langs een dekglaasje. Als het uitstrijkje opgedroogd is wordt het gekleurd met een preparaat, en vervolgens onderzocht onder de microscoop.
    • Bij loopse teefjes wordt een herkenbaar patroon van grote, gehoornde cellen en rode bloedcellen aangetroffen dat typisch is voor de loopsheid. In combinatie met de lichamelijke tekenen is dit voldoende om vast te stellen of het teefje inderdaad loops is.
  3. Dit betekent dat het belangrijk is om je gezond verstand in te zetten als je je afvraagt of de hond loops is. Als er ook maar enige twijfel is, dien je met haar naar de dierenarts te gaan. [9]
    • Zou het teefje rond deze tijd loops moeten worden? Zo ja, dan is de kans op loopsheid groter dan de kans op een probleem met de gezondheid.
    • Is ze onlangs loops geweest? Zo ja, dan is een nieuwe loopsheid onwaarschijnlijk en kan er sprake zijn van een probleem met de gezondheid.
    • Lijkt ze lekker in haar vel te zitten, eet en drinkt ze normaal, en is ze over het algemeen gewoon actief? Zo ja, dan is de kans op loopsheid groter.
    • Lijkt ze niet lekker in haar vel te zitten, is haar eetlust verminderd, heeft ze meer dorst dan normaal, of blijft ze steeds overgeven? Zo ja, dan is de kans op een probleem met de gezondheid groter en dien je naar de dierenarts te gaan.
  4. Er is een aandoening, pyometra, die oudere teefjes kan treffen. Voor het ongetrainde oog lijkt deze aandoening de loopsheid na te bootsten. De overlappende symptomen zijn onder meer een gezwollen vulva, met of zonder vaginale afscheiding. Pyometra verwijst naar een ontsteking van de baarmoeder. In ernstige gevallen kan de baarmoeder zich vullen met pus, en kan de hond vergiftigd worden door de bacteriële gifstoffen die in het bloed opgenomen worden.
    • Als je een ouder teefje hebt dat onlangs loops geweest is (vier tot acht weken geleden) en vaginale afscheiding begint te ontwikkelen, ga dan naar de dierenarts—in deze periode loopt ze namelijk het hoogste risico op het ontwikkelen van pyometra.
    • In de vroege stadia kan de hond extra dorstig zijn of een verminderde eetlust hebben. Naarmate de aandoening ernstiger wordt kunnen de gifstoffen nierschade aanrichten, en het teefje zelfs fataal worden als ze niet behandeld wordt.
    • De baarmoederwand van het teefje wordt met elke loopsheid iets zwakker, waardoor het risico op pyometra steeds groter wordt. De aandoening doet vooral iets oudere teefjes aan (daar die vaker loops geweest zijn). Pyometra kan zich bij elk hondenras voordoen.

Tips

  • Als je merkt dat je hond loops is en je liever geen puppy’s wilt, dan kun je haar na de loopsheid laten steriliseren door een dierenarts.
  • Met dezelfde observatiemethoden kun je zien wanneer de loopsheid erop zit. Als het teefje zich niet meer laat bestijgen, haar vagina droog is, en de vulva weer geslonken is, is ze niet langer loops.

Waarschuwingen

  • Als je je hond al gesteriliseerd hebt en ziet dat er bloederige afscheiding is (die meestal met de loopsheid geassocieerd wordt), dan dien je haar mee te nemen naar de dierenarts. Het kan zijn dat ze een urineweginfectie (blaasontsteking) heeft, een geslachtsziekte als Canine Transmissible Venereal Tumor (CTVT), wonden, letsel of een baarmoederontsteking.

Bronnen

  1. https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/estrus-or-heat
  2. http://pets.webmd.com/dogs/how-tell-if-dogs-heat
  3. http://www.banfield.com/pet-health-resources/pet-health-concerns/reproduction/is-my-dog-in-heat
  4. http://www.banfield.com/pet-health-resources/pet-health-concerns/reproduction/is-my-dog-in-heat
  5. http://pets.webmd.com/dogs/how-tell-if-dogs-heat
  6. http://www.pets.ca/dogs/tips/tip-57-dog-in-heat-signs-your-dog-is-in-heat-the-estrous-cycle/
  7. Evaluation of the ICAGEN-Target canine ovulation timing diagnostic test in detecting canine plasma progesterone concentrations. Manothaiudom, Johnston, Hegstad. JAAHA 31 (1) 57-64
  8. Reproduction in the dog and cat. Christiansen. Publisher: Bailliere-Tindal.
  9. Small Animal Internal Medicine. Nelson & Couto. Publisher: Mosby

Over dit artikel

Deze pagina is 42.102 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?