Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het aflezen van iemands lichaamstaal is ingewikkeld, omdat deze vorm van communicatie niet universeel is. Je moet letten op de signalen met betrekking tot iemands persoonlijkheid, sociale factoren, wat diegene zegt en hoe, en de setting. Je hebt wellicht geen toegang tot al deze informatie, maar het helpt om zoveel ervan als je kunt te gebruiken. Door het kennen van de context, kan je iemands lichaamstaal interpreteren en proberen om te zien of hun lichaam iets vertelt wat hun woorden niet zeggen.
Stappen
-
Schuif alle mythes over lichaamstaal maar aan de kant. Er is geen universeel teken voor liegen, anders zou niemand succesvol kunnen liegen! Iemands lichaamstaal is het resultaat van diens huidige situatie, energieniveau, persoonlijkheid, vertrouwen en intimiteit met jou. [1] X Bron Knapp, M., Hall, J., & Horgan, T. (2013). Nonverbal communication in human interaction. Cengage Learning.
- Er bestaat veel gedrag dat geassocieerd wordt met liegen, dat mensen vervolgens proberen te vermijden terwijl ze liegen om te voorkomen dat ze gesnapt worden. Bijvoorbeeld, naar beneden kijken wordt vaak beschouwd als een teken van liegen, en heel veel leugenaars vermijden het dan ook om naar beneden te kijken als ze liegen.
- Sommige mensen ontwikkelen een bepaald teken, gewoonte of reacties op bepaalde emoties of situaties waar ze zich in bevinden. Als je dit weet, dan zou je een leugen kunnen ontdekken. Bijvoorbeeld, als je zoon meestal glimlacht wanneer hij liegt, dan kun je die lichaamstaal als indicator gebruiken.
- Als je iemands ticks en gewoonten weet, dan is het waarschijnlijk dat de persoon zelf ze ook kent. De meeste mensen compenseren om lichaamstaal te voorkomen, wat wellicht een aanwijzing kan zijn dat iemand liegt. Bijvoorbeeld, als jij en je zoon weten dat hij meestal glimlacht als hij liegt, dan kan je zoon misschien gaan vermijden om te glimlachen tijdens een leugen, om je te misleiden.
-
Ken de enkele patronen die er wel zijn. Hoewel er geen universele signalen zijn van leugens, zijn er algemene trends qua lichaamstaal die leugens zichtbaar maken. Mensen die liegen zijn over het algemeen meer gespannen: hun pupillen verwijden zich en ze bewegen vaak onrustiger met hun lichaam. Mensen die liegen proberen er vaak ook onverschillig uit te zien.
- Maar iemand kan onrustig zijn of onverschillig kijken en toch niet liegen
- Lichaamstaal-patronen variëren enorm van persoon tot persoon
- Pupilverwijding kan om een aantal andere redenen gebeuren dan liegen
-
Accepteer je eigen sterke en zwakke punten. Lichaamstaal is een 'non-verbaal kanaal', of een manier waarmee je berichten kunt ontvangen van andere mensen zonder woorden of spraak. Er zijn drie hoofdkanalen: kinetica (gezichtsuitdrukkingen, oogcontact en lichaamstaal), haptonomie (aanraking) en proxemica (persoonlijke ruimte).
- In het algemeen zal je eerst het meest bedreven raken in kinetica, vervolgens in proxemica en daarna in aanraking. [2] X Bron Greene, J. O., & Burleson, B. R. (Eds.). (2003). Handbook of communication and social interaction skills. Psychology Press.
- Mensen zijn meestal beter in het begrijpen van aangename kinetica dan onaangename. Dat betekent dus dat je beter bent in het opmerken van geluk en opwinding, dan angst, walging of liegen [3] X Bron Wagner, H. L., MacDonald, C. J., & Manstead, A. S. (1986). Communication of individual emotions by spontaneous facial expressions. Journal of Personality and Social Psychology, 50(4), 737.
- Als je niet weet wat proxemica precies inhoudt, doe dan de volgende test. De volgende keer dat je samen met vreemden voor iets in de rij staat te wachten, doe dit dan eerst zoals je dat gewoonlijk zou doen. Neem nu een hele stap dichter naar de persoon tegenover je. Voelt de kortere afstand ongemakkelijker? Past de andere persoon diens positie aan, naar aanleiding van je eigen beweging? De non-verbale communicatie over persoonlijke ruimte heet proxemica.
-
Leer culturele verschillen. Non-verbale boodschappen verschillen per cultuur. Bijvoorbeeld, in de Finse cultuur is oogcontact een signaal van vriendelijkheid. [4] X Bron Akechi H, Senju A, Uibo H, Kikuchi Y, Hasegawa T, et al. (2013). Attention to Eye Contact in the West and East: Autonomic Responses and Evaluative Ratings. PLoS ONE 8(3): e59312. Maar in de Japanse cultuur wordt oogcontact geïnterpreteerd als een uiting van boosheid. [5] X Bron Akechi H, Senju A, Uibo H, Kikuchi Y, Hasegawa T, et al. (2013). Attention to Eye Contact in the West and East: Autonomic Responses and Evaluative Ratings. PLoS ONE 8(3): e59312. Vergeet niet wat de culturele context is van jezelf, je vriend of vriendin, en de situatie waarin jullie verkeren.Advertentie
-
Luister naar minder. Wanneer mensen liegen, geven ze vaak korte antwoorden op vragen en wijden ze minder uit over hun verhaal. Ze kunnen ook pauzeren en meer tijd nemen om te reageren. Wanneer ze vervolgens wel reageren op opmerkingen en vragen van anderen, dan zullen ze veel minder rijke details geven.
- Vraag de andere persoon om een verhaal te vertellen dat lang zou moeten zijn. Vraag bijvoorbeeld wat iemands plannen zijn voor de feestdagen. Vermijd vragen waar de ander met 'ja' of 'nee' op kan antwoorden.
-
Let op de details. Als je aandachtig luistert naar de manier waarop de persoon zijn of haar verhaal vertelt, dan kun je soms merken dat het een leugen is. Leugenaars gebruiken meer zintuiglijke woorden, zoals "ik zag," "het rook als" of "ik hoorde." Zij zullen waarschijnlijk ook op anderen gerichte voornaamwoorden en zinnen gebruiken, zoals "ze vergat dit" of "er is iets gebeurd met de auto" in plaats van "ik ben dit vergeten".
- Leugenaars zullen zichzelf minder vaak corrigeren tijdens het vertellen van een verhaal dan iemand die de waarheid spreekt.
- Let op vergezochte verhalen, die niet echt mogelijk lijken.
- Mensen die liegen maken over het algemeen minder gebruik van gebaren.
-
Let op zijn/haar stem. Spreekt de persoon op een hogere toon dan normaal? Spreekt de persoon sneller dan normaal? Stiller of luider? Het ongemak van liegen zorgt er meestal voor dat stemmen hoger klinken, maar sommige personen kunnen dit compenseren of een andere route nemen. Als je partner een ongewone klank in de stem heeft, dan kan dit een teken zijn dat hij/zij liegt.Advertentie
-
Let op wanneer ze thuis zijn. Het kan zijn dat je langere tijd niet weet waar je partner is. Onverklaarbare tijden dat de ander aanwezig is kunnen een teken zijn dat hij of zij liegt, of dat je partner liegt waar hij/zij geweest is.
- Praat met je partner over wat hij/zij doet wanneer je er niet bent. Wees respectvol voor de persoonlijke ruimte van de ander, evenals de relatie die jullie hebben.
- Je kunt verhalen controleren door er vragen over te stellen aan vrienden, familie of collega's.
-
Controleer je financiën. Oneerlijkheid in relaties kan voortvloeien uit financiële geschillen of problemen, en het is belangrijk dat je je bankrekening, extra geld en portemonnee controleert. Deze stap is meer relevant voor echtparen, maar geldt voor iedereen met gedeelde financiën.
- Let op eventuele kosten die je onbekend voorkomen.
- Graaf niet in andermans persoonlijke financiële geschiedenis zonder diens toestemming. Je kunt je eigen of gedeelde financiën bekijken.
-
Observeer wat ze doen. Wanneer je man/vrouw/vriend(in) in de buurt is, dan kan het zijn dat die anders doet dan vroeger. Dit kan van alles zijn, van het vaker controleren van hun telefoon tot het geven van een zoen voor het slapen gaan. Gedragsveranderingen kunnen bijna alles inhouden, met inbegrip van liegen. Onderzoek de oorzaak van een gedragswijziging, voor het geval je geliefde liegt.
- Een veel voorkomende verandering is het antwoord dat op vragen wordt gegeven: mensen die liegen houden er niet van om ondervraagd te worden. "Waarom vertrouw je me niet?" of "Wie wil dat weten?"
- De gedragswijziging is misschien wel het meest opvallend in de sociale media, sms'jes of op het werk. Het valt jou misschien niet meteen op.
-
Onderzoek je eigen relatie. Is het vertrouwen van je geliefde een permanent probleem? Heeft je partner eerder tegen je gelogen? Op een gegeven moment gaat het er niet meer om of je partner tegen je liegt: in beginsel gaat het dan om het gevoel dat je partner überhaupt tegen je zou kunnen liegen. Als je vermoedt dat je partner tegen je liegt, kijk dan naar het totaalbeeld van je relatie met deze persoon. Systematisch liegen of een reeks van leugens, kan een teken zijn dat iets in de relatie niet werkt.
- Als je partner liegt, zal je moeten beslissen of je verder wilt met de relatie en de ander vergeeft.
- Om vergeving mogelijk te maken moet de dader verantwoordelijkheid en berouw tonen en de relatie herstellen door het veranderen van diens gedrag. [6] X Bron Je moet de inspanningen van de ander onderkennen en een positief perspectief versterken.
Advertentie
Tips
- Leer je partner weer te vertrouwen.
- Je liefdespartner kan voldoen aan sommige of al deze criteria en toch niet liegen.
- De beste manier om na te gaan of je vriend(in) tegen je liegt is door hem/haar naar de waarheid te vragen en een eerlijk antwoord te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen kun je laten merken dat je de waarheid belangrijker vindt dan straf.
- Vraag je niet naar de waarheid, dan is de beste manier om na te gaan of je vriend(in) liegt hem of haar heel goed kennen. Als je alle subtiliteiten van je partner weet, dan merk je wel wanneer hun gedragspatronen of manier van spreken anders is dan anders.
- Laat je partner weten hoe je je voelt en communiceer zonder oordeel. [7] X Bron
- Vermijd sarcasme met betrekking tot belangrijke of ernstige onderwerpen, en gebruik positieve en bevestigende verklaringen om verder te gaan met de relatie. [8] X Bron
- Zelfs als je weet dat je vriend(in) tegen je aan het liegen is, dan nog weet je niet waarover. Een klassiek voorbeeld is wanneer je denkt dat je vriendin liegt over vreemdgaan, terwijl ze in werkelijkheid geheimzinnig doet over het leren van een nieuwe taal of danslessen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ Knapp, M., Hall, J., & Horgan, T. (2013). Nonverbal communication in human interaction. Cengage Learning.
- ↑ Greene, J. O., & Burleson, B. R. (Eds.). (2003). Handbook of communication and social interaction skills. Psychology Press.
- ↑ Wagner, H. L., MacDonald, C. J., & Manstead, A. S. (1986). Communication of individual emotions by spontaneous facial expressions. Journal of Personality and Social Psychology, 50(4), 737.
- ↑ Akechi H, Senju A, Uibo H, Kikuchi Y, Hasegawa T, et al. (2013). Attention to Eye Contact in the West and East: Autonomic Responses and Evaluative Ratings. PLoS ONE 8(3): e59312.
- ↑ Akechi H, Senju A, Uibo H, Kikuchi Y, Hasegawa T, et al. (2013). Attention to Eye Contact in the West and East: Autonomic Responses and Evaluative Ratings. PLoS ONE 8(3): e59312.
- ↑ http://relationshiprx.utk.edu/2013/06/10/betrayal-and-the-3-rs-of-forgiveness/
- ↑ http://relationshiprx.utk.edu/2013/06/10/betrayal-and-the-3-rs-of-forgiveness/
- ↑ http://relationshiprx.utk.edu/2013/06/10/betrayal-and-the-3-rs-of-forgiveness/
Over dit artikel
Deze pagina is 4.566 keer bekeken.
Advertentie