PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je dol bent op je mooie vriendin kan het (vooral aan het begin van een relatie) soms moeilijk zijn om bepaalde waarschuwingstekens te herkennen. Misschien is ze tegen je gaan liegen, of heb je gemerkt dat ze je bespioneert of stiekem op je telefoon kijkt. Hoe dan ook, ze doet bepaalde dingen waardoor jij je begint af te vragen of je vriendin wel zo lief is als ze lijkt. Jouw gezondheid, veiligheid en geluk zijn het belangrijkst, en in dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet wat je nodig hebt om jezelf te beschermen. Ook bespreken we hier wat je als normaal gedrag kunt beschouwen, wanneer je je precies zorgen moet gaan maken, en wat je kunt doen om de situatie te redden. Lees dus snel verder als je jezelf in deze situatie herkent!

Methode 1
Methode 1 van 3:

Signalen die aangeven dat je vriendin toxisch is

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het gedrag van je vriendin totaal onvoorspelbaar is, waardoor je vaak verward, uitgeput en gestrest raakt als haar gezelschap, kan dat een teken zijn dat je in een ongezonde relatie zit. Dat kan met name het geval zijn als ze: [1]
    • Vaak liegt. Ze kan beweren dingen niet te hebben gezegd of zeggen dingen te hebben meegemaakt die ze niet heeft meegemaakt, zoals het winnen van een grote prijs.
    • Nooit ergens verantwoordelijkheid voor neemt. Als ze voor een toets zakt, kan ze zeggen dat het komt doordat haar leraar het op haar voorzien heeft.
    • Overdreven reageert op kleine dingen. Haar uitbarstingen kunnen moeilijk te voorspellen zijn. Ze kan doen of kleine ongemakken het einde van de wereld zijn.
    • Verwacht dat je haar gedachten kunt lezen. Ze kan doen alsof het jouw taak is om te anticiperen op behoeften die ze niet duidelijk heeft gemaakt. En als je dat niet doet, kan ze door het lint gaan.
  2. Als je vriendin je constant het gevoel geeft dat je nutteloos en minderwaardig bent, kan dat een teken zijn dat je in een giftige relatie zit. Ze kan met name: [2]
    • Op je neer praten, vooral als er anderen bij zijn. Ze kan bijvoorbeeld zeggen dat het verhaal dat je net vertelde aan een groep vrienden dom of onnozel was.
    • Je belachelijk maken als jij overstuur raakt, vooral als het om haar gaat, en om geldige redenen. Als je moet huilen omdat zij bijvoorbeeld je verjaardag is vergeten, kan ze je zwak noemen.
    • Je constant bekritiseren . Ze kan regelmatig zeggen dat je bepaalde dingen niet mag dragen, eten of zeggen. Dit kan langzaam beginnen maar na verloop van tijd erger worden.
    • Weigeren jouw kant van de zaak te zien. Zelfs als je duidelijk je standpunt kenbaar maakt, lijkt ze zich niks aan te trekken van wat jij denkt of voelt.
    • Nooit toegeven als ze het bij het verkeerde eind heeft. Zelfs als ze geconfronteerd wordt met duidelijk bewijs, zal ze eerder van onderwerp veranderen of een woede-aanval krijgen dan jou gelijk geven.
    • Jullie relatie als een machtsstrijd zien. Het kan lijken of ze jou altijd als een concurrent ziet, en ze lijkt het niet leuk te vinden als jij succes hebt.
  3. Het kan zijn dat ze niks lijkt te geven om jouw persoonlijke vrijheden of zelfs jouw persoonlijke geluk. Na verloop van tijd kun je je minder in controle voelen, en je kunt je gevoel van eigenwaarde kwijtraken. Dit zijn symptomen van een ongezonde relatie. Het kan er zelfs op wijzen dat je relatie giftig is. Je vriendin kan ook: [3]
    • Actief proberen je te manipuleren. Ze kan plotseling gaan huilen als ze wil dat je iets doet, en ermee stoppen zodra je toegeeft.
    • Controleren wie je ziet, met wie je praat, of wie je volgt op sociale media. Ze kan je verbieden bepaalde vrienden te zien of je wachtwoorden opeisen zodat ze mensen kan blokkeren.
    • Extreem jaloers zijn. Ze kan gaan schreeuwen of huilen of je een hele week negeren als je met een ander meisje hebt gepraat.
    • Je manipuleren. Ze kan constant beweren dat al je reacties gek of overdreven zijn, ook als je gewoon eerlijk tegen haar bent.
    • Je achtervolgen met appjes of telefoontjes. Ze kan zich voordoen als iemand anders, of het nu is om erachter te komen of je vreemdgaat of om je eerlijke gedachten over haar te horen.
  4. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat je je veilig voelt in je relatie. Elke keer dat je je niet zo voelt, weet dan dat het niet normaal is. Als je vriendin je ooit lichamelijk of geestelijk in gevaar brengt, is dat een teken dat je weg moet gaan. Wat haar mentale toestand ook is, dit is een vorm van mishandeling en dat verdien je niet. In dit geval kan ze de volgende dingen doen: [4]
    • Je stalken. Ze kan je constant bellen om je te "controleren", zonder waarschuwing overal verschijnen waar je bent, of zelfs beginnen je te bespioneren.
    • Ongecontroleerde, gewelddadige uitbarstingen hebben. Als ze boos wordt, kan ze dingen kapot maken, je gemeen uitschelden of met dingen gaan gooien.
    • Gewelddadig zijn. Als ze je ooit fysiek pijn doet of probeert je pijn te doen, heeft ze automatisch een grens overschreden. Ze heeft in dat geval hulp nodig, en voor je eigen veiligheid moet je onmiddellijk steun zoeken bij iemand van wie je houdt en die je echt vertrouwt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Gedrag dat verontrustend lijkt, maar het niet hoeft te zijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Reageert je vriendin op iets wat jij hebt gedaan? Denk dan even terug. Heb je haar misschien teleurgesteld of niet gerespecteerd? We maken allemaal fouten in relaties, dus neem het jezelf niet kwalijk. Maar vergeet niet dat een negatieve reactie op iets wat je echt van streek maakt normaal is; dit betekent dus niet dat ze giftig is. [5]
    • Stormde ze in tranen de kamer uit, maar alleen nadat jij tegen haar gezegd had dat je niet naar haar verjaardagsfeestje of belangrijke optreden kon komen?
    • Misschien heeft ze je doodgezwegen, maar heb jij daarvoor tegen haar gezegd dat je haar nieuwe outfit niet mooi vond.
    • Als jij een fout maakt, zoals vreemdgaan, kan ze heftig reageren, en dat is geen abnormaal gedrag. De reden is dan gewoon dat ze van streek is en zich gekwetst voelt.
  2. Net als iedereen heeft ze het recht voor zichzelf op te komen als een ander het haar moeilijk maakt. Als je het gevoel hebt dat ze zich erg defensief opstelt, denk dan eens even na: heb je haar uitgescholden, haar niet gerespecteerd, of ruzie uitgelokt? Als je zoiets gedaan hebt, dan is haar reactie als je erover nadenkt misschien wel logisch. [6]
    • En als het antwoord ja is, dan klinkt haar gedrag vrij normaal. Ze komt gewoon voor zichzelf op, zoals jij waarschijnlijk ook zou doen in haar plaats!
    • Ook als je een onaardige opmerking maakt en zij stelt als antwoord een grens (misschien door uit te leggen dat ze verwacht dat je aardiger tegen haar bent) dan is dat normaal gedrag.
    • Als je iets aan haar op een serieuze manier beledigt, zoals haar intelligentie, kan ze roepen dat je haar niet respecteert en niet in haar gelooft. Ook dat is een normale reactie.
  3. Premenstruele symptomen (ook wel PMS genoemd) kunnen heftig zijn en soms voor ernstige krampen, stemmingswisselingen of een erg slecht humeur zorgen. Als het haar tijd van de maand is en ze lijdt aan normale bijwerkingen zoals deze, is ze niet giftig; dit is gewoon de natuurlijke reactie van haar lichaam. [7]
    • Ze kan in die periode bijvoorbeeld sneller geïrriteerd zijn of een onverklaarbaar slecht humeur hebben. Dat zijn allebei normale menstruatieverschijnselen die bij veel vrouwen voorkomen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Wat kun je nu het beste doen?

PDF download Pdf downloaden
  1. Misschien kun je de leugens niet meer verdragen, of zou je willen dat ze niet zo snel jaloers wordt. Als het jouw doel is om jullie relatie te verbeteren, stel dan je grenzen en luister ook naar haar standpunt. Richt je vooral op wederzijds begrip en onthoud het volgende: het doel is niet om het gesprek te "winnen", maar om een gezonde, gelukkige balans te vinden. [8]
    • Nodig haar uit om te praten: "Hé, ik vind je echt leuk en ik wil je niet kwijt. Er zijn alleen wat dingen waar ik moeite mee heb. Kunnen we misschien eens praten?"
    • Spreek je behoeften en grenzen uit: "Ik kan gewoon niet omgaan met al dat liegen. Ik moet weten of ik je kan vertrouwen. Begrijp je dat?"
    • Geef haar de ruimte om haar kant uit te leggen en luister actief zonder te oordelen: "Hoe denk jij daarover? Ik zou graag jouw kant horen."
    • Probeer tenslotte een compromis te vinden dat voor jullie beiden werkt: "Ik denk dat we relatietherapie moeten proberen. Ik heb het idee dat we allebei dingen hebben waar een professional ons bij zou kunnen helpen."
  2. Als er tekenen zijn dat ze worstelt met een dieper emotioneel probleem, heeft ze alle empathie en steun nodig die ze kan krijgen (zolang het veilig blijft voor jou). Als je bij haar wilt blijven, leg dan eerst uit dat je er voor haar bent, bied hulp aan, maak je grenzen duidelijk, en maak samen een plan. [9]
    • Begin het gesprek bijvoorbeeld zo: "Hé, ik denk dat we eens moeten praten. Maar eerst wil ik zeggen dat ik heel veel om je geef. Ik zou hier niet over beginnen als dat niet zo was."
    • Vertel haar wat je denkt: "Ik denk dat je je gelukkiger zou voelen als je hulp zocht. Ik ben jaren geleden eens in therapie geweest, en daar heb ik echt heel veel aan gehad. Ik kan je helpen een goede therapeut te vinden."
    • Leg je grenzen uit: "Je zult het nog steeds moeten respecteren als ik tijd alleen nodig heb, maar ik zal er onderweg voor je zijn. Je kunt op me rekenen."
    • Maak een plan: "Laten we deze maand drie sessies plannen. Als je wilt, kunnen we daarna samen praten over wat je er wel en niet leuk aan vond."
  3. Je eerste prioriteit moet altijd je eigen geluk en gezondheid zijn. Vraag jezelf af: creëert deze relatie meer vreugde in mijn leven, of neemt het wat weg? Onthoud dan dat zelfs als dit iemand is om wie je veel geeft, het feit dat je je onveilig voelt, niet acceptabel is. Zoek in dat geval onmiddellijk hulp. [10]
    • Bel een noodnummer zoals [1] voor hulp. Als je bang bent dat je in gevaar bent, blijf dan uit de buurt van je vriendin en ga naar een veilige plek.
    • Praat eens met een goede vriend of vriendin of met iemand van je familie die je vertrouwt. Vertel hem of haar wat er is gebeurd en vraag of hij of zij je kan helpen.
    • Weet dat je het niet verdient om gekwetst te worden door degene van wie je houdt. Als je het eenmaal hebt uitgemaakt en een veilige plek hebt gevonden, vergeet dan niet om goed voor jezelf te zorgen en jezelf de tijd te geven om te genezen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.286 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie