PDF download Pdf downloaden
Een handleiding om je hond weer langzaam te laten eten na een besmetting met het parvovirus
PDF download Pdf downloaden

Als je hond herstellende is van een besmetting met het parvovirus, dan moet hij niet alleen de voorgeschreven medicijnen slikken, maar ook ander voer krijgen terwijl zijn spijsverteringskanaal aan het genezen is. Je dierenarts zal waarschijnlijk bepaalde voedingsmiddelen aanraden die je hond kan eten, maar als je op zoek bent naar meer informatie, dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel vertellen we wat je hond mag eten en hoe je hem kunt verleiden om te gaan eten als hij zich nog steeds niet helemaal goed voelt. Blijf lezen om je hond te helpen genezen en te zorgen dat hij de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat je moet weten

  • Geef je hond flauw smakend eten met veel voedingsstoffen, zoals stukjes kip, gekookte kalkoen of bottenbouillon.
  • Probeer je hond aan het eten te krijgen door hem babyvoeding met kip- of runddvleessmaak te geven.
  • Laat je hond langzaam weer aan eten wennen door hem uit je hand te laten eten en hem tijdens de dag meerdere keren kleine hoeveelheden te geven.
Methode 1
Methode 1 van 3:

Voedingspatroon voor honden met parvo

PDF download Pdf downloaden
  1. Flauw smakende voedingsmiddelen maak je zelf klaar en bevatten weinig tot geen kruiden en smaakstoffen. Dit is het ideale voer als je voor een hond met parvo zorgt, want het is gemakkelijk te verteren en bevat toch belangrijke voedingsstoffen. [1] Geef je hond ongeveer 15 gram van het volgende:
    • Gekookte en gesneden kip (zonder vel en botten)
    • Mager runder- of kalkoengehakt (gekookt)
    • Bottenbouillon [2]
    • Gekookte witte rijst
    • Gekookte pasts
    • Hüttenkäse (zonder vet)
  2. Een hond kan babyvoeding met kip- of rundvleessmaak maar moeilijk weerstaan, want het is zacht, gemakkelijk te kauwen en nog gemakkelijker te verteren. Zorg dat er geen schadelijke ingrediënten inzitten als uienpoeder of knoflookpoeder zodat het genezingsproces van je hond niet verstoord wordt. [3]
  3. Uit onderzoeken is gebleken dat eieren, en dan vooral de dooiers, de juiste voedingsstoffen bevatten om de spijsvertering te ondersteunen en infecties tegen te gaan bij honden. [4] Roer een rauwe eidooier door de volgende maaltijd van je hond om zijn eetlust te stimuleren en te zorgen dat hij genoeg proteïne binnenkrijgt.
  4. Appelazijn helpt bij de menselijke spijsvertering, maar kan je hond ook helpen bij het verteren van zijn voer. Als je dierenarts zegt dat dit prima is, verdun dan een kleine hoeveelheid appelazijn met ongeveer 250 ml water en geef het dan aan je hond. [5]
    • Onverdunde appelazijn is te sterk voor je hond om te drinken, dus doe er altijd water bij voordat je het aan je hond geeft.
  5. Als je dierenarts dit aanraadt, geef je hond dan speciale supplementen om te zorgen dat hij meer calorieën binnenkrijgt. [6] Zoek naar calorierijke supplementen in gelvorm die licht verteerbaar zijn om je hond te helpen eten, en volg de aanwijzingen op de verpakking nauwgezet op.
  6. Je hond eet door de besmetting waarschijnlijk niet, maar het kan ook zijn dat hij weinig drinkt. Uitdroging is gevaarlijk voor honden en het is belangrijk om het tekort aan elektrolyten zo snel mogelijk aan te vullen. Vraag je dierenarts welk drankje met elektrolyten hij of zij aanraadt en hoeveel je je hond ervan moet geven. [7]
    • Als je hond erg uitgedroogd is en nog steeds weigert te drinken, dan kan je dierenarts aanraden om vloeistoffen te injecteren of een infuus aan te leggen. Het kan zijn dat je dan op een later tijdstip terug moet komen of dat je spuitjes meekrijgt met vloeistoffen die je in de huid van je hond kunt injecteren.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je hond weer aan eten laten wennen na een besmetting met het parvovirus

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hond moet waarschijnlijk al antibiotica slikken en de dierenarts kan ook iets voorschrijven om de eetlust van je hond te stimuleren en misselijkheid tegen te gaan. Als je hond weinig of geen eetlust heeft, praat dan met de dierenarts over medicijnen die de maag van je hond tot rust kunnen brengen. [8]
    • Cerenia wordt vaak voorgeschreven bij honden met misselijkheid.
    • Afhankelijk van hoe je hond zich voelt kan de dierenarts ook een middel tegen diarree, maagzuur of een probioticum voorschrijven.
    • De meeste medicijnen zijn in pilvorm. Laat je hond een pil doorslikken door hem te verbergen in zijn favoriete voer, zodat hij de verleiding niet kan weerstaan.
  2. Door je hond uit je hand te laten eten bouw je niet alleen een vertrouwensband op, maar moedig je je hond ook aan om te eten en vindt hij het minder eng. Ga op de grond zitten met je hond en geef hem steeds een hap eten totdat hij volzit. [9]
    • Houd het eten voor de bek van je hond, maar dwing hem niet om het op te eten. Het kan anders zijn dat je hond het eten verkeerd doorslikt, waardoor hij op de lange termijn nog meer problemen kan krijgen.
    • Als je hond na enkele dagen nog steeds niet wil eten, dan kan je dierenarts aanraden om hem te eten te geven met behulp van een spuit. Je kunt dan het voer in zijn bek spuiten, waardoor de kans groter is dat hij het doorslikt.
  3. Puppy’s moeten vaker eten dan volwassen honden, zelfs wanneer ze gezond zijn. [10] Geef je hond verdeeld over de dag vijf of zes kleinere maaltijden in plaats van twee of drie grotere maaltijden.
    • Houd in de gaten hoeveel je hond eet in plaats van een bak met voer neer te zetten en hem te laten eten wanneer hij wil. Op die manier kun je in de gaten houden hoe je hond zich voelt en of hij herstelt van de besmetting.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Vasten of voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Vasten was ooit de traditionele behandeling voor honden met parvo, maar uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat voeren beter is. Wanneer je onderzoek doet naar hoe je je hond kunt helpen genezen van parvo kan het zijn dat je een traditionelere methode tegenkomt wat betreft het voeren, namelijk vasten. Dat wil zeggen dat je je hond 24-72 uur geen eten geeft om het spijsverteringskanaal te laten genezen voordat hij weer mag eten. Uit nieuwe onderzoeken is echter gebleken dat het beter is om je hond direct weer aan eten te laten wennen. Je hond zal zo sneller genezen. [11]
    • Weet je niet welke methode het beste is voor je hond? Vraag het aan je dierenarts. Hij of zij zal je de juiste behandeling uit kunnen leggen zodat je hond snel geneest.

Tips

  • De meeste honden genezen binnen enkele weken van parvo, waarbij er zeer weinig langetermijneffecten zijn. [12] Hoe sneller je met je hond naar de dierenarts gaat, hoe groter de kans is dat hij snel herstelt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bel de dierenarts als je hond na 24 uur nog steeds niks gegeten heeft. Het kan zijn dat je hond nog verder behandeld moet worden.
  • De symptomen van parvo zijn onder andere bloederige diarree, overgeven, weinig energie, gebrek aan eetlust en koorts.
  • Parvo is een zeer ernstige aandoening die levensbedreigend kan zijn. Als je denkt dat je hond parvo heeft, ga dan direct met hem naar de dierenarts om hem te laten onderzoeken . [13]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 537 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie