PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Windows wordt geleverd met Microsoft Paint, de opvolger van Paintbrush. Een eenvoudig, gemakkelijk te gebruiken beeldbewerkingsprogramma. Met dit programma kun je tekenen, schilderen en eenvoudige beeldbewerking doen, zonder dure, geavanceerde software als Photoshop te hoeven gebruiken. Hoewel MS Paint niet bekend staat als een bijzonder krachtig programma, is het verassend rijk aan mogelijkheden, als je ze weet te vinden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het programma leren kennen

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Het openen van Paint gaat, net zoals andere functies, in elke versie van Windows net weer even anders.
    • Windows 10: Klik op de Start-knop, en daarna op het Vergrootglas. Typ paint , en selecteer 'Paint' wanneer dit als zoekresultaat verschijnt.
    • Windows 8: Veeg naar binnen vanaf de rechterkant van het scherm en selecteer 'Zoeken'. Typ paint . Selecteer 'Paint' wanneer dit als zoekresultaat verschijnt.
    • Windows Vista en 7: Klik op de Start-knop, en open de groep 'Alle programma's'. Open het menu 'Accessoires' en selecteer 'Paint'.
  2. Paint kan veel verschillende afbeeldingstypes aan, waaronder *.bmp, .gif, .jpg/.jpeg, .tif/.tiff, .ico, en .png. Om een bestand in Paint te openen, klik je op 'Bestand', en daarna op 'Openen'. Navigeer naar de map waar je beeldbestand is opgeslagen en klik op 'Openen '.
  3. Wanneer Paint start, zie je een wit venster op het scherm verschijnen. Stel je dit witte venster voor als papier waar je op kunt tekenen of schilderen. Je kunt de grootte van het doek of canvas aanpassen voor je begint aan je meesterwerk.
    • Windows 7 en later: In het tabblad Start klik je op 'Formaat wijzigen'. Selecteer 'Pixels' en typ de gewenste grootte in van de vakjes 'horizontaal' en 'verticaal'. Of als je liever de grootte aanpast als percentage, selecteer dan 'Percentage' en voer het percentage in waarmee je het huidige beeld wilt vergroten of verkleinen. Bijvoorbeeld, als je de afbeelding 50% kleiner wilt maken, typ dan 50 in elk vakje. Om de huidige grootte te verdubbelen, typ je 200 in elk vakje.
    • Vista: Klik op 'Afbeelding' en selecteer 'Kenmerken'. Voer de gewenste grootte van het canvas in (in pixels), in de velden voor de breedte en hoogte.
  4. [2] Open een afbeelding in Paint, en klik op het 'Selectie'-gereedschap in het hoofdmenu. Klik eenmaal links in de bovenhoek van dat deel van de afbeelding dat je wilt bewaren, en sleep de muis naar beneden, naar rechts, tot het gestippelde vierkant precies dat deel omgeeft. Laat de muisknop los en klik op 'Bijsnijden'.
  5. Klik op 'Afbeelding' en selecteer 'Formaat wijzigen/Hellen' (in Windows 7 of later klik je op 'Formaat wijzigen' in het hoofdmenu). Je kunt dit ook doen met de sneltoets Ctrl + W om het dialoogvenster 'Formaat wijzigen/Hellen' te tonen. Typ een nieuwe grootte in (in pixels of als percentage, zoals bij het maken van het canvas) om de grootte van de afbeelding te wijzigen.
  6. Om een afbeelding te draaien (in de een of andere richting), gebruik je 'Spiegelen en draaien'.
    • Windows 7 en later: In de werkbalk klik je op 'Draaien' en kies je een richting in het menu.
    • Vista: In het 'Afbeelding'-menu, klik je op 'Spiegelen en draaien', en selecteer je een richting om de afbeelding te roteren of keren.
    • Je kunt ook op Ctrl + R drukken om het Draaien-gereedschap te tonen (elke versie).
  7. Klik op het vergrootglas om Zoom te activeren. Om in te zoomen klik je ergens in de afbeelding met de linkermuisknop. Om uit te zoomen klik je met de rechtermuisknop. Je kunt hiervoor ook het toetsenbord gebruiken, dus Ctrl + PgUp om in te zoomen en Ctrl + PgDn om uit te zoomen.
  8. Heb je een fout gemaakt tijdens het gebruiken van een van deze tools, dan kun je je actie 'ongedaan maken' door op Ctrl + Z te drukken.
  9. [3] Klik op 'Bestand' en daarna op 'Opslaan als' om een bestandsnaam en opslaglocatie te kiezen. Je krijgt ook de optie te zien om een bestandsformaat te kiezen. Dit is afhankelijk van wat je van plan bent om met de afbeelding te gaan doen. JPG is een goede optie voor foto's of afbeeldingen met veel kleuren. Heeft de afbeelding weinig kleuren en niet veel details, dan zijn GIF's veelzijdig en klein qua opslagruimte. Wil je deze afbeelding in Paint gaan gebruiken, dan kun je hem opslaan als Bitmap (.bmp), het standaard bestandstype.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Tekenen en schilderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het assortiment gekleurde vierkantjes bovenin het scherm is het kleurenpalet. Door op een kleur te klikken selecteer je die kleur als de voorgrondkleur (hoofdkleur) voor elk gereedschap in Paint. Je kunt ook een achtergrondkleur instellen voor wanneer je met vormen gaat werken.
    • Windows 7 en later: De voorgrond heet 'Kleur 1', de achtergrond 'Kleur 2'. Om een voorgrondkleur te kiezen, klik je op 'Kleur 1' en selecteer je een kleur uit het palet. Voor de achtergrondkleur, klik je op 'Kleur 2' en daarna op een kleur.
    • Windows Vista of eerder: Zoek de twee overlappende gekleurde vakjes aan de linkerkant van het palet. Het voorste vakje is de voorgrondkleur, het achterste vakje is de achtergrond. Stel de achtergrondkleur in door met rechts te klikken op de kleur van je voorkeur.
  2. [4] Afhankelijk van je versie van Windows, zie je de twee lijngereedschappen (Lijn en Ronde lijn) links of rechts van het hoofdmenu.
    • Teken een rechte lijn door op het gereedschap voor de rechte lijn te klikken, en kies daarna een kleur uit het palet. Klik ergens in het canvas. Houd de muisknop ingedrukt en sleep de muis weg van die eerste klik in een richting. Laat de knop los wanneer de lijn lang genoeg is naar je zin.
    • Voor een gekromde lijn klik je op het symbool van de ronde lijn (een kronkelende lijn). Teken een lijn zoals je met de tool voor de rechte lijn hebt gedaan. Wanneer je de muisknop loslaat, klik je ergens op de lijn en sleep je die in een richting waardoor de rechte lijn in die richting zal buigen.
  3. [5] Het potlood is een tekengereedschap voor de vrije hand, net zoals een daadwerkelijk potlood. De breedte van de lijn kan worden aangepast door op het Grootte-menu te klikken en een andere lijndikte te kiezen. Wil je tekenen, druk dan op de muisknop terwijl je de muis over het canvas beweegt.
  4. Het Penseel is veelzijdiger dan het Potlood, omdat je verschillende penseelpunten kunt kiezen voor meer unieke lijnen.
    • In Windows 7 en later klik je op de pijl-omlaag onder 'Penselen' en kies je een van de penseelpunten. Je kunt de grootte van elk penseel aanpassen door op het symbool van 'Grootte' te klikken.
    • In Windows Vista en eerder klik je op het symbool van het Penseel, en daarna kies je een penseelvorm uit het menu dat verschijnt onder het hoofdmenu. Selecteer een kleur uit het palet en sleep de muis om een ontwerp op het canvas te tekenen.
  5. Deze tool werkt op dezelfde manier als het Penseel, maar lijkt meer op een Spuitbus met verf.
    • Windows 7 en nieuwer: deze tool vind je in het 'Penselen'-menu.
    • Vista en eerder: Klik op het symbool dat eruitziet als een spuitbus. Teken ermee zoals je dat zou doen met het Potlood of de andere penselen.
  6. [6] Om iets te wissen dat je hebt getekend, klik je op het Gummetje en veeg je met de muis over het gebied dat je wilt verwijderen. Net zoals met de andere tools, kun je de breedte van het Gummetje aanpassen in het Size-menu.
    • Merk op dat de achtergrondkleur ('Kleur 2' in Windows 7 en later) zal verschijnen wanneer je het Gummetje gebruikt. Wis je een rode lijn op een witte achtergrond, bijvoorbeeld, zorg er dan wel voor dat de achtergrondkleur ook op wit is ingesteld.
  7. Selecteer een vorm uit de werkbalk die je wilt tekenen om die vorm te maken. Heb je een vorm gekozen, dan zie je een aantal opties voor het uiterlijk van de vorm.
    • In Windows 7 of hoger klik je op de menu's 'Omtrek' en 'Opvulling' om de (iets uitgebreidere) opties te bekijken. Heb je Windows Vista of een eerdere versie, dan zie je de omtrek van een vorm, een omtrek van een vorm rond een opvulkleur, en een effen gekleurde vorm.
    • Selecteer de omtrek en opvulling van je voorkeur, en klik daarna op het canvas waar je wilt dat de vorm komt. Houd de muisknop ingedrukt tijdens het slepen van de cursor, om de vorm groter te maken. Laat de muisknop los wanneer de vorm de gewenste grootte heeft.
    • Heb je een vorm en omtrek gekozen, dan wordt de kleur van de omtreklijn de huidige voorgrondkleur. Heeft je kleur een effen inkleuring, dan wordt de opvulkleur de achtergrondkleur.
  8. Het opvulgereedschap, ook wel het 'Emmertje', verft een aangegeven gebied met een enkele kleur.
    • Klik op het symbool dat eruitziet als een overlopend emmertje, en kies een kleur uit het palet. Klik nu op het canvas om dit te vullen met de kleur die je hebt geselecteerd.
    • Het vulgereedschap zal de ruimte tussen alle gesloten lijnen opvullen. Maak een vierkant of een cirkel met het vormgereedschap in een kleur, en gebruik vervolgens het opvulgereedschap om de kleur van alleen die vorm te wijzigen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Extra functies leren beheersen

PDF download Pdf downloaden
  1. Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken voor het maken van een selectie in je afbeelding: vrije-vorm selectie (een gestippelde omtreklijn van een ovaal) en rechthoekige selectie (een gestippelde omtreklijn van een rechthoek). Vrije-vorm geeft je de mogelijkheid om met de hand en selectie te tekenen rond een afbeelding, terwijl je met de rechthoekige selectietool een rechthoek tekent.
    • In Windows 7 en later klik je op de pijl onder 'Selecteren' en kies je daarna 'Rechthoekig' of 'Vrije-vorm'. In Windows Vista en eerder zie je beide in de werkbalk.
    • Om een van deze tools te gebruiken klik je eerst in de linkerbovenhoek van de afbeelding, en houd je daarna de muisknop ingedrukt terwijl je er een lijn omheen trekt. De rechthoekige selectie is snel, maar met de vrije vorm-selectie kun je duidelijker aangeven wat je precies geselecteerd wilt hebben. Laat de muisknop los wanneer je klaar bent met selecteren.
  2. Kopieer het geselecteerde gebied door op Ctrl + C te drukken. Plak het nu elders (in Paint of in andere compatibele programma's, zoals Microsoft Word of PowerPoint) door in een nieuwe locatie op Ctrl + V te drukken.
    • Wil je niet dat de achtergrondkleur onderdeel uitmaakt van je selectie:
      • Windows 7 en later: Vink 'Transparante selectie' aan in het selectiemenu.
      • Windows Vista of eerder: Zoek de twee pictogrammen met veelkleurige vormen en een 'selectie'-rechthoek er bovenop. Klik op de geselecteerde onderste (transparante) van de twee pictogrammen. Om dit straks weer uit te schakelen, klik je weer op het bovenste geselecteerde pictogram.
  3. Selecteer het Tekst-gereedschap, aangegeven met de letter 'A' en dubbelklik daarna ergens in het canvas om tekst te typen.
    • Er verschijnt een gestippeld tekstveld met vierkante vakjes in elke hoek. Zorg dat de tekst in het tekstveld exact goed is voor je een andere tool kiest (na het sluiten van het tekstveld kun je de tekst niet meer wijzigen.
    • Om het tekstveld groter te maken (zodat je meer ruimte hebt voor je tekst), houd je de muis boven een van de vierkante vakjes in een hoek tot de cursor een pijl wordt, waarna je het veld groter sleept.
    • Kies een Lettertype en -grootte in het hoofdmenu en begin met typen. Om de kleur, grootte of het lettertype te wijzigen van de tekst na het typen, selecteer je de tekst, waarna je een nieuwe kleur, grootte, etc. kiest. Ben je klaar, typ dan ergens buiten het tekstveld om de tool te sluiten.
  4. Je kunt een afbeelding vervormen met de functie 'Hellen'. Klik op 'Afbeelding', en selecteer 'Formaat wijzigen/Hellen' (in Windows 7 of later klik je op 'Formaat wijzigen' in de werkbalk). Om de afbeelding met een bepaald graad uit te rekken of te vervormen, typ je een waarde (in graden) in de velden 'horizontaal' en 'verticaal'.
  5. Het kleine pictogram van een pipet is de Kleurenkiezer. Klik op deze tool en daarna ergens in je afbeelding. Het gebied waar je klikt wordt nu de voorgrondkleur voor het volgende gereedschap dat je kiest.
  6. Je kunt elke van de kleuren bewerken door de tint, helderheid en andere eigenschappen ervan te wijzigen met de kleurenmenger van Paint. Klik op 'Kleuren bewerken' of 'Aangepaste kleuren definiëren' om de kleurenmenger te openen. Heb je een kleur gekozen die je leuk vindt, klik dan op 'Add to custom colors'.
  7. Het is niet gemakkelijk om met een muis symmetrisch te tekenen, dus kun je jezelf helpen met hulplijnen. Klik op het tabblad 'Beeld', en plaats een vinkje naast 'Liniaal' voor horizontale en verticale linialen rond je canvas. Plaats een vinkje naast 'Rasterlijnen' voor een raster op je canvas. Je kunt beide items op elk moment uitschakelen door de vinkjes te verwijderen.
  8. [7] Sneltoetsen kunnen je productiviteit enorm verbeteren. Hier volgen enkele van de bekendste:
    • Draaien: Ctrl + R
    • Nieuw canvas: Ctrl + N
    • Knippen: Ctrl + X
    • Plakken: Ctrl + V
    • Kopiëren: Ctrl + C
    • Opslaan: Ctrl + S
    • Verwijderen: Del
    • Afdrukken: Ctrl + P
    • Ongedaan maken: Ctrl + Z
    • Alles selecteren: Ctrl + A
    • Openen: Ctrl + O
    • Opnieuw: Ctrl + Y
    • Werkbalk verbergen: Ctrl + T
    • Kenmerken openen: Ctrl + E
    • Uitrekken en hellen: Ctrl + W
    • Kleurenbalk verbergen: Ctrl + L
    Advertentie

Tips

  • Om dikkere lijnen te maken met een gereedschap, selecteer je een tool en druk je op Ctrl + + . Om de lijn van een gereedschap dunner te maken, gebruik je Ctrl + - .
  • Om rechte lijnen te beperken tot hoeken van 45 graden, houd je de toets Shift ingedrukt tijdens het tekenen van een lijn. Als je wilt dat de vormen van het Vorm-gereedschap overal exact dezelfde afmetingen hebben aan alle kanten, houd dan de toets Shift ingedrukt tijdens het maken van de vorm, om dit effect te krijgen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 32.963 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie