Pdf downloaden
Pdf downloaden
Iedereen wordt nu en dan boos. Als je overweldigende woede ervaart, zou het echter je geestelijke en lichamelijke gezondheid kunnen schaden. Hier is hoe je emoties te beheersen en jezelf te kalmeren.
Stappen
-
Neem een pauze zodra je merkt dat je boos bent. Stop met wat je aan het doen bent, ga weg van alles wat je irriteert en neem gewoon een adempauze. Weggaan van alles wat je verontrust maakt, zal het oneindig veel gemakkelijker maken om je te kalmeren. Probeer het uit in deze situaties:
- Als je woede ervaart door problemen op de weg, parkeer jezelf op een secundaire weg en zet je automotor uit.
- Als je boos bent op het werk, ga naar een andere kamer of ga naar buiten voor een moment. Als je naar het werk rijdt, overweeg om in je auto te gaan zitten, zodat je in een eigen vertrouwde ruimte zit.
- Als je thuis overstuur bent, ga naar een kamer met enkele plaatsbezetting (zoals de badkamer) of maak een wandeling.
- Als je woede ervaart door problemen op een onbekende plaats, dwaal niet zomaar in je eentje af. Vertel aan diegene met wie je ook bent dat je een korte mentale pauze nodig hebt en vraag hem of haar dat ze een paar extra stappen van je weg gaan staan. Sluit je ogen en probeer jezelf ergens op een rustige plek in te beelden.
-
Adem diep in. Als je hart met woede klopt, breng het langzaam naar beneden door het beheersen van je ademhaling. Tel tot drie terwijl je inademt, houd je adem voor nog een drie seconden vast in je longen en tel nogmaals tot drie wanneer je uitademt. Concentreer je enkel op de getallen als je dit doet en weiger na te denken over datgene wat je boos maakt. Herhaal dit zo vaak als het nodig is.
-
Ga naar een blije plek . Als je het nog steeds moeilijk hebt om te kalmeren, stel jezelf in een scène voor die jij ongelooflijk ontspannend vindt. Het kan je achtertuin van in je kindertijd zijn, een rustig bos, een verlaten eiland – wat het ook is dat je een gevoel van rust en thuis zijn geeft. Concentreer je op het verbeelden van elk detail van deze plek: het licht, de geluiden, de temperatuur, het weer, de geuren. Blijf op je blije plek totdat jij er volledig in ondergedompeld bent en hang daar voor een paar minuten rond of totdat jij je rustig voelt.
-
En als het nog steeds niet werkt, herinner je, als je kunt, de beste tijd die je hebt doorgebracht en elke gelukkige situatie. Het kan met je moeder, vrienden of je partner zijn. Probeer een glimlach op je gezicht te brengen door het herinneren van dergelijke gebeurtenissen.
-
Oefen positieve zelfspraak. Als je er klaar voor bent, bespreek de situatie met jezelf in verzachtende en positieve termen. Bijvoorbeeld, als je verkeerswoede ervaart, zou je kunnen proberen: “Die vent heeft mij bijna van de weg geduwd, maar misschien ervoer hij een noodsituatie en zal ik hem waarschijnlijk nooit nog moeten zien. Ik heb geluk dat ik nog leef en mijn auto onbeschadigd is. Ik heb geluk dat ik nog auto kan rijden. Ik kan kalm en geconcentreerd blijven als ik terug op de weg ga."
- Als je een vorm van positieve zelfspraak vindt die werkt voor jou, maak er een mantra van. Herhaal het voor jezelf zo vaak als nodig is om terug in de juiste gemoedstoestand te komen.
-
Vraag om steun bij iemand die je vertrouwt. Als je nog steeds boos bent, zou het delen van je zorgen met een goede vriend of vertrouweling misschien kunnen helpen.
- Druk duidelijk uit wat je van de andere persoon wilt. Als je alleen een luisterend oor wilt, zeg van aan het begin dat je geen hulp of advies wilt, maar gewoon sympathie. Als je op zoek bent naar een oplossing, zeg dat dan ook tegen de andere persoon.
- Stel een tijdslimiet in. Geef jezelf een bepaalde tijd om je af te reageren op wat je boos maakt en houd eraan vast – als de tijd verstreken is, is je razen voorbij. Dit zal je helpen verder te gaan in plaats van eindeloos stil te staan bij de situatie.
-
Probeer wat humor te zien in wat je boos maakte. Nadat je gekalmeerd bent en hebt vastgesteld dat je klaar bent om over het incident te komen, probeer de lichtere kant ervan te zien. Het incident in een humoristisch licht plaatsen, kan je helpen je positiviteit te bewaren en je helpen vermijden de volgende keer weer boos te worden over eenzelfde situatie.Advertentie
-
Doe aan fysieke activiteit. De endorfines die afkomstig zijn van lichaamsbeweging kunnen je helpen kalmeren, en het bewegen van je lichaam biedt een fysieke uitlaatklep voor je woede. Probeer deze activiteiten die je alleen kunt oefenen:
- Hardlopen
- Gewichtheffen
- Fietsen
- Yoga
- Basketbal
- Gevechtsport
- Zwemmen
- Netbal
-
Herstructureer de manier waarop je denkt over je leven. Cognitieve gewoonten zijn het moeilijkst te breken, maar het kan gedaan worden. Vraag jezelf eerlijk of je iedereen en alles als een tegenstander of een obstakel ziet. De kans is, dat de wereld niet echt zo is – maar dat jij dat denkt, of het nu te wijten is aan paranoia of ervaringen uit het verleden. Probeer deze tips voor het veranderen van je wereldbeeld:
- Als je wakker wordt in de ochtend, neem je voor dat je elke persoon of ervaring zult begroeten alsof het allemaal gloednieuw is voor jou. Schuur je vooroordelen en geef alles een frisse start.
- Als je merkt dat je in dezelfde vervelende gedachten valt, zeg hardop: “Hou op”. Verander bewust je manier van denken in iets anders.
- Probeer verschillende standpunten uit. In plaats van je uitsluitend te richten op hoe jij door een situatie getroffen bent, vraag jezelf af hoe het de andere betrokken mensen getroffen heeft. Denk na over de uitdagingen waar zij mee te maken hebben en hoe zij daar op reageren.
-
Houd een dagboek bij van wat je boos maakt en hoe je denkt dit op te lossen. Elke keer dat je ontzettend boos bent, schrijf op wat er precies is gebeurt. (Het is belangrijk om eerlijk te zijn, zelfs als het jou in een ongunstig daglicht plaatst – onthoud dat een dagboek bedoeld is om dingen privé te houden.) Vervolgens plan hoe je het probleem gaat oplossen en vermijd het de volgende keer weer te doen. Als jij jezelf in dezelfde verontrustende situatie vindt, raadpleeg je dagboeknotities om te zien wat je nog meer kunt doen.
-
Bezoek een geestelijke zorgverlener. Als je woede een punt bereikt heeft dat het je dagelijkse leven stoort of je vermogen om positieve relaties te behouden, raadpleeg dan een arts. Hij of zij kan de kern van je probleem beoordelen en vaststellen of je wel of niet therapie, medicijnen of een combinatie van beide nodig hebt.
- Realiseer je dat een depressie, zelfs als het gediagnosticeerd is door een professional, bij de wortel kan veroorzaakt worden door woede en door de frustratie ontstaan wanneer het niet kan of niet is verholpen. Omdat woede in de meeste gevallen moet worden onderdrukt om ervoor te zorgen dat het geen schade aan zichzelf en anderen toebrengt, daar zijn bron schaamte en vernedering heeft veroorzaakt of omdat men kookt van woede als het niet geuit kan worden en men het in het onbewuste duwt, kan het onopgeloste etteren een depressie of vijandigheid veroorzaken, terwijl het echte probleem eigenlijk kan zijn dat zij gewoon niet bewust zijn van iemands normen. Natuurlijk is voorzichtigheid aangeraden in het geval van mogelijk geweld.
Advertentie
Tips
- Loop weg en probeer eventuele negatieve emoties los te laten. Naar buiten gaan kan veel helpen.
- Doe wat lichaamsbeweging en ga weg van de persoon die je irriteert!
- Let op wat je zegt als je boos bent. Je voelt je niet altijd hetzelfde als je gekalmeerd bent en nagedacht hebt over de situatie.
- Erken dat woede soms gerechtvaardigd is en moet worden geuit. Echter, besef dat er andere productieve manieren zijn om het te doen, in plaats van fel uit te halen naar anderen.
- Denk na over de stress die je op jezelf legt. Vind je het leuk om je zo te voelen? Zo niet, verander het.
- Probeer te denken aan dingen waar je dankbaar voor bent. Hoe specifieker, hoe beter. Je kunt niet echt boos en dankbaar zijn op hetzelfde moment.
- Vind een creatieve uitlaatklep, zoals schrijven, tekenen enz., waarin jij je energie kunt verbruiken. Hobby’s helpen je humeur verheffen en laten je toe om je energie te kanaliseren waar je anders zou stilstaan bij zaken die je niet kunt oplossen. Stel je voor wat je zou kunnen doen met de energie die je normaal in woede verbruikt als je het kanaliseert in iets anders.
- Vraag jezelf af of de toekomstige ontvanger van je woede verdient om aangevallen te worden of dat je ze gewoon gebruikt als boksbal om stoom af te blazen voor een ander persoon/probleem dat je dwarszit.
- Drink iets dat je lekker vindt om je te helpen kalmeren.
- Soms is het beter om een brief te schrijven in plaats van direct met de persoon te praten.
- Schrijf een brief of stuur een berichtje naar iemand over hoe jij je voelt, maar VERSTUUR HET NIET. Tegen de tijd dat je klaar bent met het uiten van je gevoelens, zal je woede hoogstwaarschijnlijk verdwenen zijn.
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je op een gegeven moment overweegt om jezelf of anderen iets aan te doen, zoek onmiddellijk hulp.
- Loop onmiddellijk weg als jij beseft dat jij je boosheid in woede laat omzetten of beseft dat je gewelddadig wordt.
- Woede is nooit ofte nimmer een excuus om mensen om je heen aan te vallen of te misbruiken (fysiek of verbaal). Je zou ervoor naar de gevangenis gestuurd kunnen worden.
- Begrijp dat boosheid een natuurlijke emotie is. Het is wat wij doen met die woede die onze gezondheid beschadigd, onze relaties en de perceptie die anderen van ons hebben.
Advertentie
Advertentie