Pdf downloaden Pdf downloaden

Wratten kunnen er vreemd uitzien en gênant zijn, maar komen veel voor en zijn als huidprobleem prima te behandelen . Als je een vreemd bultje of groepje bultjes ziet, kijk dan naar de grootte, de vorm, de textuur en de kleur. Wratten zijn in tegenstelling tot blaren en puistjes niet gevuld met vocht en voelen vlezig en hard aan. Meestal merk je de symptomen niet op, tenzij de wrat zich op een plek bevindt die belast wordt, zoals je voeten. Wratten groeien ook langzaam, dus bultjes die plotseling ontstaan zijn waarschijnlijk geen wratten. Omdat wratten door virussen veroorzaakt worden en erg besmettelijk zijn is het belangrijk dat je je handen wast na het onderzoeken van een wrat. Raak de wrat ook niet aan en krab er niet aan.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Wratten onderscheiden van andere huidproblemen

Pdf downloaden
  1. Wratten zijn vlezige bultjes op de huid die lichtgrijs kunnen zijn of dezelfde kleur als je huid kunnen hebben. Ze zijn doorgaans klein en kunnen een doorsnee van een tot tien millimeter hebben. Het kan zijn dat je een enkele wrat hebt, maar je kunt ook een groepje wratten hebben. [1]
    • Wratten hebben geen kopjes als puistjes, maar er kan een klein zwart stipje in het bultje te zien zijn dat eruitziet als een piepklein zaadje. Soms droogt het bloed waarmee een wrat zich voedt in de wrat op en ontstaat er een klein zwart stipje. Er is dan sprake van een verstopt bloedvaatje.
    • Wratten worden veroorzaakt door virussen. Verschillende virussen veroorzaken verschillende soorten wratten en infecteren verschillende delen van het lichaam.
  2. Gewone wratten kun je op alle delen van je lichaam krijgen, maar ze ontstaan voornamelijk op de handen. Ze zien eruit als verhoogde, huidkleurige bultjes met een onregelmatig oppervlak. Deze wratten komen het meeste voor, maar er zijn ook andere soorten wratten, zoals:
    • Voetwratten ontstaan zoals de naam al zegt op je voeten, vooral op de delen die belast worden. Ze zijn meestal hard en kunnen een zwart stipje in het midden hebben, ofwel een kapot bloedvaatje.
    • Platte wratten ontstaan doorgaans op het gezicht, de handen en de voeten. Ze zien eruit als een groepje huidkleurige bultjes met een platte bovenkant. Ze kunnen tevens koepelvormig zijn.
    • Draadwratten ontstaan meestal op het gezicht, de lippen, de neus en de oogleden. Ze zien eruit als dunne steeltjes en lijken op huidflapjes. Soms kan er een cirkel met draadwratten ontstaan.
  3. Als het bultje hard en vlezig aanvoelt, dan kan het een wrat zijn. Zachte bultjes die aanvoelen alsof ze vocht bevatten zijn blaren, abcessen, puistjes of cysten. [2]
    • Was je handen ten minste 20 seconden met warm water en zeep nadat je een wrat of de huid eromheen aangeraakt hebt. Je kunt de virussen die wratten veroorzaken gemakkelijk verspreiden.
  4. Het duurt meestal twee tot zes maanden voordat wratten groot genoeg zijn om opgemerkt te worden. Zelfs bij de snelst groeiende wratten duurt het dagen of weken totdat ze volgroeid zijn, dus als je bultjes hebt die plotseling ontstaan zijn, is er waarschijnlijk sprake van iets anders. [3]
    • Als de bultjes plotseling binnen enkele minuten of uren ontstaan zijn, dan kan het zijn dat je een allergische reactie hebt.
    • Netelroos, ofwel de kleine roze bultjes veroorzaakt door een allergische reactie, jeuken ook. Wratten jeuken doorgaans niet en doen ook geen pijn. Voetwratten, die op de voetzolen ontstaan, kunnen soms ingedrukt worden door de kracht waarmee je voeten tijdens het lopen op de grond terechtkomen. Dit kan pijn doen.
  5. De textuur van het oppervlak kan jou en je arts helpen om de beste behandeling te bepalen. Gewone wratten zijn doorgaans ruw of korrelig, een beetje zoals de textuur van een bloemkool. Sommige wratten zijn glad, plat en dun, terwijl anderen eruitzien als groepjes draden of touwtjes. [4]
    • Gewone wratten hebben doorgaans een ruw oppervlak en kunnen meestal gemakkelijk behandeld worden met vrij verkrijgbare medicijnen.
    • Andere wratten moeten wellicht op een alternatieve manier behandeld worden, zoals met medicijnen die het immuunsysteem versterken.
  6. Wratten kunnen bijna overal op het lichaam ontstaan en de juiste behandeling hangt af van de locatie. Wratten ontstaan vaak op plekken waar je gewond bent geraakt of waar veel gewicht op rust. Veelvoorkomende plekken zijn onder andere de vingers , de handen, de ellebogen, de knieën en de voeten . Wratten op deze plekken zou je moeten kunnen behandelen met vrij verkrijgbaar salicylzuur. [5]
    • In het geval van wratten op een plek met gevoelige huid, zoals je gezicht, kun je het beste advies vragen aan je arts of apotheker wat betreft de beste behandeling. Salicylzuur mag bijvoorbeeld niet op het gezicht gebruikt worden. [6]
    • Ga altijd naar een arts als je denkt dat je genitale wratten hebt. Ben je niet ingeschreven bij een huisarts, zoek er dan eentje of ga naar een huisarts bij je in de buurt en laat je behandelen als passant. [7]
  7. Wratten kun je doorgaans zelf thuis behandelen, maar ga naar je arts als je veel wratten hebt, als ze pijn doen of als ze niet weggaan met huismiddeltjes. Een grote hoeveelheid wratten kan duiden op een probleem met je immuunsysteem. Ga ook altijd naar een arts als je denkt dat je genitale wratten hebt. [8]
    • Donkere of veelkleurige wratten met onregelmatige vormen kunnen soms op tumoren lijken, dus wellicht wil je arts een biopsie nemen om het zekere voor het onzekere te nemen. Er wordt dan een klein beetje weefsel verwijderd dat onderzocht wordt. [9]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Wratten behandelen

Pdf downloaden
  1. Als je gewone wratten op je vingers, handen, armen of benen hebt, breng dan een antiwrattenmiddel aan dat salicylzuur of melkzuur bevat. Lees de aanwijzingen op de verpakking van het product en gebruik het aan de hand daarvan. Wratten die behandeld worden met vrij verkrijgbare topische medicijnen verdwijnen meestal binnen drie maanden. [10]
    • Laat als dat op de verpakking staat de plek tien minuten in warm water weken en vijl de wrat met een amarilvijl voordat je het medicijn aanbrengt. Zo kan het medicijn zijn werk beter doen. Gooi de amarilvijl weg na het vijlen van de wrat, en gebruik hem niet om je nagels te vijlen en leen hem niet uit aan anderen. [11]
    • Topische medicatie is verkrijgbaar in de vorm van gel, pleisters en verband. Breng het medicijn alleen op de wrat zelf aan en niet op andere delen van je lichaam. Bijwerkingen zijn onder andere een brandend gevoel en roodheid op de plek in kwestie.
    • Onthoud dat salicylzuur niet op het gezicht gebruikt mag worden. Als je wratten op gevoelige plekken op de huid hebt, vraag je arts of apotheker dan wat het beste middel is om de wratten te behandelen.
    • Gebruik het vrij verkrijgbare middel met salicylzuur zes tot acht weken lang iedere avond voor het slapengaan. Het medicijn werkt in 75% van de gevallen.
  2. Gebruik eerst een puimsteen om de wrat te vijlen en de dode huidcellen eromheen te verwijderen. Knip de pleister dan op maat zodat hij precies op de wrat past. Plak de pleister op de wrat en laat hem 24-48 uur zitten. Vijl de wrat weer met de puimsteen en breng een nieuwe pleister aan. Ga hiermee door totdat de wrat verdwenen is.
    • Gebruik de puimsteen niet op andere plekken nadat je de wrat ermee gevijld hebt. Wanneer de behandeling afgerond is gooi je de puimsteen weg.
    • Na 24-48 uur zou de pijn weg moeten zakken.
    • De puimsteen en het salicylzuur irriteren de huid op de wrat. Dit kan je lichaam helpen om immuun voor dat type wrat te worden. Wanneer dat gebeurt zou de wrat moeten verdwijnen.
  3. Knip een vierkant stuk ducttape af dat precies op de plek past en plak het op de wrat. Verschoon het stuk ducttape om de twee tot drie dagen of wanneer het niet langer aan de huid blijft plakken. Na zes dagen laat je de wrat tien minuten in warm water weken, vijl je hem met een amarilvijl en bedek je hem 12 uur lang niet. [12]
    • Gooi de amarilvijl na gebruik weg. Herhaal het proces drie tot vier keer totdat de wrat verdwenen is. Als het voor jou geen optie om medicijnen te kopen of naar de dokter te gaan, dan kan ducttape een goed werkend huismiddeltje zijn.
    • Sommige artsen raden het gebruik van tape aan, maar er is geen eenduidig bewijs dat het werkt.
    • Je kunt deze methode het beste alleen gebruiken op plekken die niet goed zichtbaar zijn. Plak geen ducttape op je gezicht.
  4. Vraag je arts om advies als je twee tot drie maanden vrij verkrijgbare medicijnen hebt gebruikt en de wratten niet verdwenen zijn. Het kan zijn dat je arts tijdens de afspraak een receptplichtig topisch medicijn aanbrengt of dat je dit zelf thuis moet doen. [13]
    • Omdat receptplichtige medicijnen meer zuur bevatten is het belangrijk om de instructies van je arts nauwgezet op te volgen. Als je dit niet doet, kan je huid beschadigd raken.
    • Wellicht heb je ook een recept nodig voor medicijnen die veilig zijn voor gebruik op het gezicht en andere plekken met een gevoelige huid.
  5. Cryotherapie, ofwel het bevriezen van de wratten met vloeibare stikstof , is een van de meest gebruikte behandelingen, vooral bij wratten op het gezicht. Bijwerkingen zijn onder andere lichte pijn en donkere vlekken op de plek waar het middel is aangebracht. Afhankelijk van hoe ernstig het probleem is kan het zijn dat er gedurende drie tot vier maanden meerdere keren vloeibare stikstof aangebracht moet worden. [14]
    • Bij de drogist en apotheek kun je ook vrij verkrijgbare medicatie met vloeibare stikstof vinden om wratten te verwijderen. Lees de aanwijzingen op de verpakking en gebruik het middel aan de hand daarvan. Breng de vloeibare stikstof alleen op de wrat aan en gebruik het niet op andere delen van je lichaam.
  6. Als je veel wratten hebt, de wratten hardnekkig zijn en ze niet gemakkelijk verdwijnen, dan kan je arts elektrochirurgie of laserbehandelingen aanraden, waarbij de wratten weggebrand en weggesneden worden. Wellicht moet je gedurende enkele maanden meerdere behandelingen ondergaan. [15]
    • Bijwerkingen van elektrochirurgie zijn onder andere pijn, een brandend gevoel en ongemak. Laserbehandelingen kunnen wat ongemak opleveren, maar doen doorgaans geen pijn. Bij beide methoden is het mogelijk dat er littekens ontstaan.
    • Probeer niet zelf om een wrat weg te snijden of weg te branden.
  7. Bespreek de verschillende behandelingen met je arts als je genitale wratten hebt . Probeer genitale wratten nooit zelf te behandelen en vrij verkrijgbare medicijnen op je geslachtsdelen aan te brengen. Deze medicijnen werken niet tegen genitale wratten. De huid is op deze plekken ook gevoelig en vrij verkrijgbare medicijnen kunnen de huid beschadigen. [16]
    • Afhankelijk van hoe ernstig het probleem is en waar de wratten zich bevinden kan je arts een topische crème of gel voorschrijven, vloeibare stikstof gebruiken of laserbehandelingen aanraden.
    • Gebruik alle medicijnen aan de hand van de instructies van je arts. Stop niet met het gebruiken van je medicatie zonder eerst advies aan je arts te vragen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Voorkomen dat de wratten zich verspreiden

Pdf downloaden
  1. Het goed schoon houden van je handen is altijd belangrijk, of je nu wratten hebt of niet. Het is zelfs nog belangrijker om vaak je handen te wassen als je een wondje hebt of je huid ergens kapot is, want daardoor kun je sneller besmet raken met virussen die wratten veroorzaken. [17]
    • Was je handen na het aanbrengen van een antiwrattenmiddel ten minste 20 seconden met warm water en zeep.
    • Was altijd je handen nadat je naar de wc bent geweest, voordat je gaat eten, nadat je je gezicht hebt aangeraakt, wanneer je rauw vlees hebt vastgepakt, nadat je vuile oppervlakken aan hebt geraakt of wanneer je in aanraking bent gekomen met iemand die wratten heeft.
  2. Wanneer je wratten behandelt is het belangrijk om ze met rust te laten. Medicijnen tegen wratten doden de virussen die wratten veroorzaken niet. Het is dus nog steeds mogelijk om andere plekken op je lichaam of andere mensen te besmetten, zelfs al behandel je de wratten. [18]
    • Door aan de wratten te krabben of erin te bijten kunnen wratten erger worden en kun je een infectie krijgen.
  3. Vertel iedereen die bij je in huis woont dat ze je handdoeken, kleren, sokken, schoenen en producten voor persoonlijke hygiëne niet mogen lenen. Als iemand anders wratten heeft, leen dan geen handdoeken, kledingstukken en producten voor persoonlijke hygiëne van degene. [19]
    • Zelfs als je geen wratten hebt is het verstandig om geen handdoeken, kledingstukken en producten voor persoonlijke hygiëne met een ander te delen.
  4. Wratten die op je voetzolen ontstaan worden voetwratten genoemd. Maak na het douchen de badkuip schoon met een ontsmettend middel of een mengsel van een deel bleekmiddel en tien delen water. [20]
    • Spuit het mengsel in de badkuip, schrob het oppervlak met vellen keukenpapier en spoel het grondig af met heet water. Was je handen wanneer je klaar bent.
  5. Vermijd iedere vorm van seksueel contact als je genitale wratten hebt. Vertel je sekspartners dat je een behandeling ondergaat tegen genitale wratten en gebruik bij seks altijd een condoom. [21]
    • Genitale wratten kunnen op plekken voorkomen die niet bedekt worden door een condoom, dus je kunt het virus nog steeds verspreiden, zelfs al heb je veilige seks.
    • Genitale wratten verspreiden zich sneller als je besmettelijk bent. Als je geen wratten hebt, kun je het virus dat de wratten veroorzaakt nog steeds verspreiden.
    Advertentie

Tips

  • Vergeet niet dat wratten besmettelijk zijn, dus was regelmatig je handen en krab niet aan je wrat, bijt er niet in en raak hem niet aan.
  • Was je handen na het aanbrengen van medicijnen en gooi gebruikte wattenstaafjes, nagelvijlen en andere hygiënische producten weg die in aanraking zijn gekomen met de wrat.
  • Wratten komen het meeste voor bij mensen tussen de 12 en 16 jaar oud.
  • Nadat je besmet bent geraakt met het virus duurt het vaak een tot zes maanden voordat er een wrat ontstaat. De meeste wratten verdwijnen zonder behandeling vanzelf binnen 12-24 maanden.
  • Je kunt huismiddeltjes proberen om op natuurlijke wijze van wratten af te komen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Huidaandoeningen als eeltplekken, lichen planus en seborroïsche keratose kunnen er als wratten uitzien, dus je kunt het beste naar je arts gaan om de juiste diagnose te laten stellen.
  • Gebruik vrij verkrijgbare middelen tegen wratten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Probeer een wrat niet weg te snijden of te branden. Alleen artsen mogen deze methoden gebruiken om wratten weg te halen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.286 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie