PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De meerderheid van wratten bij honden is goedaardig en hoeven niet altijd verwijderd te worden. Onnodige verwijdering kan je hond stress bezorgen en kan zelfs leiden tot de groei van nieuwe wratten in de nabije toekomst. Als je besluit om de wratten van je hond te verwijderen, kun je zelf enkele holistische remedies proberen voordat je naar de dierenarts gaat en betaalt voor professionele procedures.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De wrat evalueren

PDF download Pdf downloaden
  1. Hondenwratten, of talgklier cystes, zijn in feite een soort goedaardige huidmassa's die op de hond vormen naarmate hij ouder wordt, vergelijkbaar met het verschijnen van moedervlekken op de mensenhuid. Er kunnen ook andere massa's op de hondenhuid vormen, bijvoorbeeld steenpuisten, mestcel tumoren, histiocytomas, tumoren in de haarfollikels, collagene naevus en fibromen. [1]
    • Als je ooit twijfelt over de aard van de massa die je ziet, neem dan contact op met de dierenarts. Hij of zij kan wat cellen uit de massa onderzoeken onder een microscoop om je een accurate diagnose te geven. [2]
  2. Echte wratten worden veroorzaakt door het papillomavirus en worden doorgaans gevonden bij puppy's en oudere honden met een ongebalanceerd immuunsysteem. Deze wratten zien er uit als bloemkooltjes en verschijnen doorgaans langs de neus, lippen en het tandvlees. [3] De wratten verdwijnen doorgaans na enkele maanden, naarmate het immuunsysteem zich ontwikkelt, maar ze kunnen besmettelijk zijn en ze kunnen ervoor zorgen dat je hond moeite heeft met slikken of ademhalen.
    • Veel voorkomende, goedaardige wratten zijn vleeskleurig en klein. Ze lijken op kleine paddenstoelen.
    • Als een goedaardige wrat groeit of er ontstoken uitziet, is het misschien nodig hem te verwijderen. Je kunt niet altijd op zicht bepalen of het een kwaadaardige massa is of niet. Vaak zijn kankermassa's zwart, snel groeiend en ontstoken. Ze vormen zich doorgaans rondom de oogleden en lippen, en moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.
  3. Zo lang de wrat niet groter wordt of van vorm verandert, hoef je hem waarschijnlijk niet te verwijderen. Het is echter wel goed om de dierenarts op de hoogte te stellen van eventuele wratten die je hond ontwikkelt, zodat hij of zij deze ook in het oog kan houden.
    • Veel wratten verdwijnen vanzelf, en zelfs als ze dat niet doen, zijn ze over het algemeen ongevaarlijk.
  4. Je kunt een wrat puur om cosmetische redenen verwijderen, maar het wordt doorgaans niet aanbevolen. Echter, als een goedaardige wrat steeds aan iets blijft hangen, waardoor je hond jeuk krijgt en krabt, of als de wrat je hond op een andere manier ongemak bezorgt, kun je ervoor kiezen om hem te verwijderen.
    • Je dierenarts kan je adviseren over de noodzaak van het verwijderen van de wrat. Wratten die de hond kunnen irriteren door eraan te krabben of wrijven, of wratten die tegen een halsband aanwrijven, kunnen het beste verwijderd worden om herhaaldelijke infectie en ontstekingen te voorkomen. Soms is het jeuken van de wrat ook een teken dat deze kwaadaardig is en dus verwijderd moet worden. [4]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een wrat holistisch behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin op de dag voordat je de behandeling start. Maak een foto van de wrat (of moedervlek) om een referentiepunt te hebben. Gebruik een metrische liniaal om de wrat in millimeters op te meten. Dateer de foto, omcirkel dag 1 van de behandeling op de kalender en schrijf de metingen op.
    • Zolang je zeker weet dat je hond slechts een goedaardige (niet kanker) wrat heeft, kun je holistische behandelingen gebruiken. Onthoud dat er geen wetenschappelijk onderzoek is dat de effectiviteit van deze methoden ondersteunt. Dus, als de wrat zwart wordt, snel groeit en ontstoken raakt, breng je huisdier dan direct naar een erkende dierenarts voor medische behandeling.
  2. Thuja is een homeopatische behandeling die gemaakt is van een bepaald soort boom. De behandeling wordt als veilig beschouwd voor de meeste honden. Hij is verkrijgbaar in vloeibare en pelletvorm en kan oraal worden toegepast. [5]
    • Je hoeft je hond slechts 1 dosis te geven. Als je na de eerste 2 weken geen verbetering ziet, kun je een tweede dosis geven.
    • Thuja kan miskramen veroorzaken, gebruik het dus niet voor een zwanger dier.
  3. Gebruik psorinoheel, dit is een supplement dat naast Thuja ook psorium en sulfur bevat, welke allen een antivirale werking hebben. [6]
  4. De wrat kan een symptoom zijn van een verzwakt immuunsysteem. Hij kan dus verdwijnen als je de problemen met het immuunsysteem aanpakt. Het supplement Immunosupport bevat verschillende ingrediënten die het immuunsysteem ondersteunen, waaronder arabinogalactaan, luteïne en shitake paddenstoelen.
  5. Dit is beschikbaar in pilvorm. Geef de hond tweemaal daags 500 mg totdat de wratten verdwijnen. [7]
  6. Gebruik een gesteriliseerde naald of gesteriliseerd mes om een standaard vitamine E capsule te doorboren. Pas de vitamine dan direct toe op de wrat met schone vingers of een wattenstaafje. Herhaal dit proces 3 of 4 keer per dag gedurende 2 tot 3 weken, totdat je verbetering ziet.
  7. Standaard castorolie, dat te koop is in de meeste drogisterijen, kan wratten verzachten en irritaties sterk verminderen. Dit zal helpen voorkomen dat de hond de wrat open krabt. [8] Gebruik een schone vinger of wattenstaafje om de olie direct op de wrat toe te passen. Pas deze behandeling 1keer per dag, 1 keer per 2 dagen of naar behoefte toe om irritatie te verminderen tot de wrat verdwijnt.
  8. Dit proces is eerst pijnloos, maar in het midden van de behandeling kan het milde tintelingen of prikkelingen veroorzaken naarmate het zuur in de azijn de massa elimineert. Gebruik deze methode NIET voor wratten rondom de ogen of het geslachtsgebied.
    • Giet een kleine hoeveelheid appelazijn in een kopje.
    • Smeer petroleumzalf op de huid rondom de wrat om onaangetaste huid te beschermen.
    • Laat de hond zitten of liggen op zo een manier dat de wrat omhoog wijst. Gebruik een pipet om 2 of 3 druppels appelazijn bovenop de wrat aan te brengen en laat het intrekken. Veeg eventueel overmatige azijn weg met een keukenpapiertje.
    • Houd de hond bezig met een speeltje of door hem te aaien, om de appelazijn 10 minuten de tijd te geven om in te trekken; laat je hond daarna vrij om te doen wat hij wil.
    • Pas 3 tot 4 keer per dag appelazijn toe op de wrat. Naarmate de behandeling vordert, kan het prikkelingen veroorzaken aangezien de top van de wrat eraf komt. Zet de behandeling dan echter nog 3 of 4 dagen voort totdat de wortel is bereikt. Deze zal uiteindelijk opdrogen en eraf vallen.
    • Wanneer de wortel van de massa opdroogt, zal er een rode vlek of blaar op de huid zitten. Reinig deze vlek of blaar voorzichtig met schoon, warm water en een schone doek. Pas dan 1 keer per dag kokosolie toe op het gebied, totdat de vlek heelt. Kokosolie heeft anti-schimmel eigenschappen en stimuleert de heling en de regeneratie van gezonde huidcellen. [9]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een wrat medisch verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit is een soort antibioticum die wordt gebruikt voor de behandeling van wratten bij honden. [10] Het moet voorgeschreven worden door een dierenarts. De behandeling bestaat uit een orale dosis (berekend op basis van het gewicht van de hond), 1 keer per dag tot 10 dagen lang.
  2. Dit is een anti-virusbehandeling die door je dierenarts kan worden voorgeschreven en is beschikbaar voor wratten die niet reageren op andere behandelingen en voor excessieve wrattengroei. [11] De dierenarts zal de behandeling meerdere keren per week inspuiten, het is ook mogelijk dat hij/zij jou instrueert over het thuis injecteren van je hond.
    • Deze behandelingen kunnen tot 8 weken duren.
    • Hoewel je er een medische ingreep en de bijkomende risico's mee kunt vermijden, kan deze behandelingen een aantal bijwerkingen hebben, waaronder koorts en het verlies van de eetlust.
  3. Tijdens dit proces, dat ook elektrochirurgie wordt genoemd, gebruikt de dierenarts een klein gereedschap waarmee hij een kleine, geconcentreerde hoeveelheid elektriciteit kan toepassen op de wrat. Deze elektriciteit brand het aangetaste weefsel dan weg, waardoor de wrat verwijderd wordt.
    • De ingreep kan doorgaans onder lokale verdoving worden uitgevoerd, waardoor het een goede optie is als je bezorgd bent over de risico's van narcose. [12]
  4. Deze behandeling bestaat uit het bevriezen van de wrat met een gespecialiseerd gereedschap. Bevriezing vernietigd ziek weefsel, waardoor de wrat significant kleiner wordt en in veel gevallen zelfs helemaal verdwijnt. [13]
    • Net als bij elektrocauterisatie, wordt cryochirurgie onder lokale narcose uitgevoerd. Je hond hoeft dus niet volledig onder narcose.
  5. Een excisie, of uitsnijding, is de meest traditionele vorm van behandeling voor wratten. Echter, je hond moet hiervoor mogelijk onder narcose. Bij een traditionele excisie wordt de wrat en het besmette weefsel simpelweg weg gesneden met een medische scalpel.
    • De dierenarts kan ervoor kiezen om te wachten met de excisie totdat je hond voor een andere reden onder narcose moet, aangezien narcose voor honden een extreme maatregel is voor het verwijderen van wratten. [14]
  6. Kies deze optie als je hond aanhoudende wratten heeft die niet reageren op andere behandelingen. Je hond zal hiervoor onder narcose moeten, maar de behandeling werkt direct op de wortel van de wratten en bewijst zich vaak de beste methode tegen aanhoudende en terugkerende wratten. [15]
    Advertentie

Tips

  • Dierenartsen kunnen wratten die zijn veroorzaakt door het papilloma virus gebruiken om de huidige staat van het immuunsysteem van je hond te bepalen. Dit kan met name handig zijn bij oudere honden, wiens immuunsystemen vaker uit balans raken. Je kunt dan goed overwegen om de goedaardige massa's met rust te laten aangezien ze geen problemen veroorzaken voor je hond. [16]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je hond wratten heeft die door een virus worden veroorzaakt, moet je hem uit de buurt houden van andere honden. Dit is met name van belang als de wratten zich in de mond vormen. Zorg ervoor dat je hond zijn eigen waterbak heeft en deze niet deelt met andere honden. Houdt je hond tevens uit de buurt van hondenparken of andere honden-locaties totdat de wratten verdwenen zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 42.241 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie