PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je gek bent op tuinieren is er niets mooier dan de eerste groene sprietjes te zien die tevoorschijn komen als je zaadjes hebt geplant. Om zaadjes te laten ontkiemen moet je ze de juiste soort grond geven, zorgen dat ze voldoende zon of schaduw krijgen en de temperatuur reguleren zodat het niet te warm of koud wordt. Lees verder om te leren hoe je zaadjes de juiste verzorging geeft zodat ze goed kunnen ontkiemen en groeien.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Voorbereidingen om de zaadjes te planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Ze moeten minder dan twee jaar oud zijn, van een goede bron komen en geschikt zijn om in jouw tuin te groeien. Het lukt het beste met planten die van oorsprong in Nederland voorkomen -- ze houden van dit klimaat, deze aarde en andere omstandigheden die je ze kunt bieden. Koop je zaadjes bij een plaatselijke tuinder of tuincentrum, boerenmarkt of bestel ze online.
  2. Sommige zaadjes moeten eerst een paar weken binnen ontkiemen voordat het weer warm genoeg is, terwijl andere zaadjes al in een paar dagen klaar zijn. De juiste timing is heel belangrijk als je wilt dat je zaadjes uitgroeien tot gezonde, sterke planten.
    • Kijk op de achterkant van het zakje zaadjes voor de juiste tijd om ze te zaaien. Er staat vaak veel belangrijke informatie op zo'n zakje.
    • Je kunt ook op internet zoeken naar informatie over de specifieke zaadjes.
    • Als je nog steeds niet precies weet wanneer je moet gaan zaaien, plant ze dan een paar weken voor de laatste vorst. Je kunt ze binnen laten ontkiemen en als de zaailingen een paar centimeter hoog zijn buiten planten. Dit is bij de meeste planten de beste manier.
  3. Zaadjes moeten meestal ontkiemen in een ander groeimedium dan potgrond of aarde. Ze hebben een bepaalde chemische samenstelling nodig om te kunnen ontkiemen, en dat verschilt per zaadje. Doe onderzoek naar het soort dat jij hebt zodat je weet welk soort groeimedium je moet kopen bij het tuincentrum.
    • Je kunt een groeimedium kopen dat al is gemengd, en voor de meeste soorten zaad geschikt is. [1]
    • Het is goedkoper om je eigen groeimedium te maken door gelijke delen vermiculiet, perliet en vermalen veenmos te mengen. Dit is allemaal bij het tuincentrum te krijgen.
    • Plant de zaadjes niet in gewone aarde. Zaadjes bevatten zelf al alle voedingsstoffen die nodig zijn om te kunnen ontkiemen. De extra voedingsstoffen in potgrond kunnen schadelijk zijn tijdens de ontkiemingsperiode.
  4. Je hebt bakjes nodig die 5 tot 7 centimeter diep zijn met afwateringsgaatjes in de bodem. Het kan een grote bak zijn, of individuele bakjes voor verschillende zaadjes. Hoe breed je bak is is afhankelijk van hoeveel zaadjes je wilt planten; zorg dat er voldoende ruimte is voor de zaadjes om te kunnen ontkiemen.
    • Je kunt een zaaibak of -tray kopen, maar je kunt ook een eierdoos, een houten kistje of iets anders gebruiken dat je al in huis hebt.
    • Als de zaadjes zijn ontkiemd en gaan groeien moeten de zaailingen worden verplant in grotere bakken, of in de volle grond. Het maakt dus niet uit hoe je zaaibak er uitziet.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De zaadjes planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Doe groeimedium in je zaaibak. Vul de bak of bakjes tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Maak het groeimedium vochtig. Zorg dat het niet te nat is; het moet net vochtig zijn om een goede omgeving voor de zaadjes te creëren.
  2. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Sommige zaadjes moeten eerst een paar uur geweekt worden voor je ze kunt planten, terwijl andere soorten zo in het groeimedium gezaaid kunnen worden. Onderzoek of de zaadjes die jij hebt eerst geweekt moeten worden. Kijk op het zakje of op het internet.
    • Om de zaadjes te weken leg je ze in een schoon bakje en doe je er een laagje water op kamertemperatuur bij. Laat ze tussen de 3 en 24 uur liggen. Giet het af en dep ze droog met keukenpapier. [2]
    • Als je de zaadjes weekt, plant ze dan direct daarna. Laat ze niet eerst weer uitdrogen.
  3. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Verspreid de zaadjes gelijkmatig over het groeimedium en druk ze met je vingers een beetje aan. Doe er een dun laagje groeimedium overheen, ongeveer drie keer de dikte van de zaadjes. Maak het groeimedium nogmaals een beetje vochtig als de zaadjes zijn geplant.
    • Zaai de zaadjes niet te dicht bij elkaar; het moet niet te vol worden in het bakje.
    • Sommige zaadjes moeten wat dieper geplant worden, anderen moeten helemaal niet afgedekt worden. De meeste zaadjes moet je met een dun laagje bedekken, zoals hierboven beschreven, maar kijk het voor de zekerheid even na op de verpakking of op internet.
  4. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    De meeste zaadjes hebben geen zon nodig om te ontkiemen, maar sommige soorten weer wel, dus kijk het na zodat je ze op de juiste plek kunt zetten. Zet de zaadjes in een kamer tussen de 15 en 25°C, maar nogmaals, er zijn uitzonderingen, dus zoek het even op.
    • Je kunt een warmtemat onder de zaaibak leggen om de temperatuur te reguleren als de zaadjes een hogere temperatuur vereisen. [3]
    • Als de zaailingen zijn ontkiemd moeten ze op een temperatuur boven de 20°C gehouden worden tot ze buiten kunnen worden uitgezet. [4]
  5. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Dek de zaaibak af met een laagje plastic folie om het vocht vast te houden en de temperatuur te reguleren. Til het plastic er elke dag even af om de zaadjes water te geven. Zorg dat ze nooit uitdrogen, want dan ontkiemen ze niet goed.
    • Geef ze niet te veel water. Als de zaadjes verdrinken zullen ze niet groeien.
    • Je kunt ook krantenpapier gebruiken in plaats van plastic folie. Spuit de kranten nat met een plantenspuit terwijl de zaadjes ontkiemen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Voor de zaailingen zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Als je de eerste groene sprietjes ziet verschijnen zet je de zaailingen op een zonnige plek. Zorg dat de kamertemperatuur boven de 20°C is, en geef ze een lichte plek zodat ze sterk en gezond kunnen groeien.
  2. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Als je de zaailingen met plastic folie of krantenpapier had afgedekt, haal dat dan weg en geef de zaailingen een paar keer per dag water om het groeimedium vochtig te houden. Geef ze 's morgens en vroeg in de middag water, maar later op de dag niet meer. Als het water de hele nacht blijft staan kan het groeimedium gaan schimmelen.
  3. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Omdat het groeimedium geen voedingsstoffen bevat moet je de zaailingen als ze een paar centimeter groot zijn plantenvoeding geven. Zoek uit welke soort plantenvoeding goed is voor jouw zaailingen. Gebruik liefst biologische plantenvoeding.
  4. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Als er veel zaadjes zijn ontkiemd moet je ze uitdunnen zodat de sterke zaailingen nog sterker kunnen worden. Dun ze uit zodat je nog maar 2 of 3 zaailingen per bakje overhoudt, of 2 tot 3 zaailingen per oppervlakte ter grootte van een segment van een eierdoos als je een grote bak hebt. Pluk de overtollige zaailingen er dicht bij de onderkant uit, zodat je de worteltjes meetrekt, en gooi ze weg.
  5. Watermark wikiHow to Zaadjes laten ontkiemen
    Als het groeiseizoen begint kun je de zaailingen in grotere bakken of in de volle grond in je tuin zetten. Zorg dat je de juiste aarde voor jouw planten gebruikt en zet ze op een plek met de juiste hoeveelheid zonlicht en afwatering.
    Advertentie

Tips

  • Zet stokjes met de namen van de plant bij de zaadjes zodat je weet wat het wordt.
  • Sommige zaadjes kun je langer bewaren dan andere. Om te zien of ze nog goed zijn kun je er een stuk of tien op een nat keukenpapiertje strooien en dit afdekken met plastic folie. Kijk de dagen erna of de zaadjes ontkiemen. Als ze ontkiemen kun je de zaailingen planten. Als ze niet ontkiemen moet je de zaadjes wegdoen en nieuwe kopen.
  • Lees de instructies op het zakje. Er staat veel informatie op de zakjes van de zaadjes, bijvoorbeeld wanneer je ze kunt zaaien, hoeveel licht en water ze nodig hebben, enzovoorts. Je kunt ook informatie op internet vinden over de betreffende plant.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als de plantjes zijn ontkiemd, zorg dan dat je slakken en andere beestjes weghoudt, want die kunnen je plantjes heel snel opeten.
Advertentie

Benodigdheden

  • Zaadjes
  • Groeimedium
  • Zaaibak

Over dit artikel

Deze pagina is 25.281 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie