Pdf downloaden Pdf downloaden

Een clinometer (ook wel inclinometer of hellingmeter genoemd) is een instrument voor het meten van een helling, meestal de hoek tussen de grond en een schuin vlak, of een hoog object. Een eenvoudige clinometer vereist veel ruimte om naar voren en naar achteren te lopen tijdens het meten van het object. Met een gradenboog clinometer kun je meten door het instrument zelf bij te stellen, en deze kun je gemakkelijk zelf maken. Deze worden ook gebruikt in de astronomie, geografie, bouwkunde en bosbouw.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Het maken van een eenvoudige clinometer

Pdf downloaden
  1. Vouw de hoek rechtsonder om zodat deze de linkerkant van het papier aanraakt, en lijn beide zijden zo uit dat ze een driehoek vormen. Als je een gewoon A4-tje gebruikt, dan houd je een strook papier over boven de driehoek. Knip of snijd deze strook af. Je houdt nu een gelijkzijdige driehoek over, met een hoek van 90 graden en twee hoeken van 45 graden.
    • Zorg er in ieder geval voor dat het papier dik genoeg is, maar gebruik eventueel plakband of lijm om de driehoek vast te plakken en steviger te maken.
  2. Plak een recht rietje vast aan de langste zijde (de hypotenusa) van de driehoek, zodat een gedeelte net iets boven het papier uitsteekt. Zorg dat het rietje niet gebogen of gedeukt is en recht langs de schuine zijde loopt. Maak het met lijm of plakband vast aan het papier. Je kijkt door het rietje om de clinometer te gebruiken.
  3. Kies het uiteinde van het rietje bij een hoek van de driehoek, niet het uiteinde dat uitsteekt. Gebruik een perforator of een scherpe pin om een gaatje te maken in de punt van de driehoek, vlakbij deze hoek.
  4. Maak nu een knoop of plak het draad vast om ervoor te zorgen dat het blijft zitten. Gebruik voldoende draad om minstens 10 centimeter draad over te houden.
  5. Gebruik hiervoor een paperclip of een ander klein object. Het gewicht hoort 5 cm of meer onder de hoek van de clinometer te hangen, zodat het draad vrij kan hangen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Het gebruiken van een eenvoudige clinometer

Pdf downloaden
  1. Houd het uitstekende deel van het rietje naast je oog en richt het naar de top van het object dat je wilt opmeten, zoals een boom. Waarschijnlijk zal je de driehoek iets schuin moeten houden om de bovenkant van het object te kunnen zien.
  2. Om de boom te kunnen meten is het nodig om een plek te vinden waar je de driehoek volledig horizontaal kunt houden zodat je de bovenkant van het object door het rietje kunt zien. Dit is omdat het gewicht het draadje naar beneden zal trekken, precies in lijn met één van de korte zijden van de driehoek.
    • Als dit gebeurt dan is de hoek tussen je oog en de top van het object precies 45 graden.
    • Als je ergens op gaat staan om een beter zicht te krijgen, is het belangrijk het hoogteverschil met je gewone, staande positie in de berekening mee te nemen. Dit wordt beschreven in een volgende stap.
  3. Evenals de driehoek die je vasthoudt, heeft de driehoek die door jou gevormd wordt, de basis van het object en de top van datzelfde object, hoeken van 45 en 90 graden. De kortere zijden van een 45-45-90 driehoek hebben altijd dezelfde lengteverhouding. Het resultaat van je meting is bij benadering de hoogte van het object, maar je zal nog een stap moeten nemen om het uiteindelijke antwoord te krijgen.
    • Heb je geen meetlint bij de hand, loop dan in een wandeltempo naar het object en tel hoeveel stappen je moet nemen om daar te komen. Meet vervolgens in een later stadium hoeveel centimeter 1 stap is en vermenigvuldig dit met het aantal stappen dat je hebt moeten nemen om de totale afstand te vinden (en daarmee dus ook de hoogte van het object).
  4. Omdat je de clinometer op ooghoogte hebt gehouden, heb je eigenlijk de hoogte van het object berekend, te beginnen vanaf ooghoogte. [1] Gebruik een meetlint om je ooghoogte te meten en hiermee de hoogte van het object te corrigeren. Nu weet je de daadwerkelijke hoogte van het object!
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Het maken van een gradenboog clinometer

Pdf downloaden
  1. Deze ziet eruit als een halve cirkel, met de hoeken aangegeven langs de rand. Je kunt deze overal kopen waar je schoolspullen kunt krijgen. Probeer een gradenboog te vinden met een gaatje in het midden, langs de rechte onderkant.
    • Wil je er geen kopen, zoek dan online naar een gradenboog om uit te printen . Print en knip deze uit, en plak de gradenboog op steviger papier of karton.
  2. Zorg dat het rietje langs de twee -markeringen gaat, aan beide uiteinden van de rechte zijde.
    • Als je geen rietje in huis hebt, rol dan een stuk papier strak op en gebruik dat. [2]
  3. Veel gradenbogen hebben een gaatje, tussen de 0º-markeringen en tegenover de 90º-markering op de ronde zijde. Als jouw gradenboog dit niet heeft, of als het gat niet op de juiste plek zit, plak of tape het draadje dan op de plek waar het gaatje zou moeten zitten. Zorg dat het draad lang genoeg is (in ieder geval 10 centimeter).
    • Heb je de gradenboog zelf van papier gemaakt, dan kun je natuurlijk zelf een gaatje prikken. Probeer niet om een gaatje in een plastic gradenboog te prikken, omdat je kans loopt dat het plastic zal breken.
  4. Gebruik hiervoor een paperclip, metalen ringetje of iets anders. Als je de clinometer zo vasthoudt dat het draadje langs de halve cirkel van de gradenboog valt, dan zal deze een bepaald aantal graden aanduiden. Dit geeft dus aan in welke hoek de clinometer wordt gehouden, wat gebruikt kan worden om de hoogte van ver verwijderde objecten te meten, zoals hieronder wordt beschreven.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Het gebruiken van een gradenboog clinometer

Pdf downloaden
  1. Houd de gradenboog ondersteboven. Kantel de clinometer tot je door het rietje de top van het object (bijv. een gebouw) kunt zien waar je de hoogte van wilt weten. Met deze methode kun je de hoek meten tussen jou en de top van dat bepaalde object, en daarmee de hoogte van het object.
  2. Houd de clinometer stabiel in die positie, tot het draadje stil blijft hangen. Bereken de hoek tussen het middelpunt van de gradenboog (90º) en het punt waar het draadje de rand kruist, door beide van elkaar af te trekken. Als het draadje bijvoorbeeld de rand kruist bij 60º, dan is de hellingshoek tussen jou en de top van het object 90–60=30º. Als het draadje de rand kruist bij 150º, dan is de hellingshoek 150-90=60º.
    • De hellingshoek is altijd minder dan 90º, omdat 90º recht omhoog wijst.
    • Het antwoord is altijd positief (groter dan 0º). Als je het grotere nummer aftrekt van het kleinere en daarmee een negatief getal krijgt, maak er dan gewoon een positief getal van om het juiste antwoord te krijgen. Bijvoorbeeld: als je berekent dat 60-90=-30º, dan is de hellingshoek gelijk aan +30º.
  3. De tangens van een hoek wordt gedefinieerd als de zijde van een driehoek, tegenover de hoek, gedeeld door de zijde die grenst aan de hoek (overstaande gedeeld door aanliggende). In dit geval wordt er een driehoek gevormd door jou, de basis van het object en de top van het object. De "overstaande" zijde gezien vanuit de hoek is de hoogte van het object, en de "aanliggende" zijde is de afstand tussen jou en de basis van het object.
    • Je kunt een wetenschappelijke of grafische rekenmachine gebruiken, een online tangens-rekenmachine , of een tabel met de tangens voor verschillende hoeken.
    • Om de tangens met een rekenmachine te berekenen druk je op TAN en voer je de hoek in die je hebt opgemeten. Als het antwoord niet tussen 0 en 1 ligt, stel je rekenmachine dan in op graden in plaats van radialen en probeer het nogmaals.
  4. Als je wilt weten hoe hoog het object is, moet je opmeten hoe ver je verwijderd bent van zijn basis. Meet dit met een meetlint. Als je er geen hebt, tel dan het aantal stappen tot aan het object, en meet vervolgens de lengte van één stap, zodra je een meetlint hebt gevonden. De totale afstand is de lengte van één stap vermenigvuldigd met het aantal stappen die je hebt genomen.
    • De meeste gradenbogen hebben een liniaal die langs de rechte rand is gemarkeerd.
  5. Vergeet niet dat de tangens van een hoek berekend wordt door de hoogte te delen door de afstand van jou tot het object, en van deze waarde vervolgens de tangens te nemen. Vermenigvuldig het resultaat van deze berekening met de afstand die je hebt opgemeten, en je hebt de hoogte van het object gevonden!
    • Als bijvoorbeeld de hellingshoek gelijk was aan 35º, en de afstand tot het object was 45 meter, dan is de hoogte gelijk aan 45 x tan(35º) =31,5 meter.
    • Voeg je eigen lengte tot ooghoogte toe aan het antwoord, omdat je vanaf die hoogte bent gaan meten.
    Advertentie

Tips

  • Het is veel gemakkelijker om een gradenboog clinometer te gebruiken met twee mensen. De ene persoon kijkt door het rietje en de ander kan de positie van het draadje aflezen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Het is van belang dat de grond waar jij staat en de basis van het object zich (ongeveer) op hetzelfde niveau bevinden. Anders zal het meetresultaat niet kloppen. Probeer het verschil in niveau op te meten om op deze manier een eventuele fout te kunnen compenseren.
  • Een zelfgemaakte clinometer wordt meestal niet gebruikt voor zeer nauwkeurig werk, zoals landmeten. Gebruik voor die taken een elektronische clinometer.
Advertentie

Benodigdheden

  • Papier (of een gradenboog)
  • Rietje of buisje
  • Draad
  • Gewichtje, zoals een paperclip of ringetje

Over dit artikel

Deze pagina is 7.673 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie