Pdf downloaden
Pdf downloaden
Beheerst zijn houdt in dat je evenwichtig en elegant bent in sociale situaties. Als je beheerst wilt zijn, dan zal je meer zelfvertrouwen moeten krijgen, een goede communicator moeten worden en moeten leren hoe je kalm blijft in moeilijke situaties.
Stappen
-
Accepteer jezelf. Beschik je over zelfvertrouwen, dan straal je zelfbeheersing uit; deze twee sluiten op elkaar aan. Jezelf accepteren verhoogt je eigenwaarde en kan helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfbeheersing. [1] X Bron [2] X Bron
- Maak een lijst met je sterke punten en dingen die je wilt verbeteren aan jezelf, met inbegrip van persoonlijke eigenschappen en houding. Loop de lijst bij langs en spreek je acceptatie uit voor elk deel van jezelf. Zeg, "Ik accepteer dat ik spraakzaam ben. Ik accepteer dat ik soms wat temperamentvol ben."
- In het algemeen kun je een zelfstandige affirmatie gebruiken, zoals tegen jezelf zeggen: "Ik accepteer alles over mezelf. Ik accepteer wie ik ben, hoe ik eruit zie, mijn verleden, heden en de toekomst." [3] X Bron
-
Geloof in jezelf. Hoe je over jezelf denkt heeft effect op je handelingen en je vermogen om beheerst te zijn. [4] X Bron Voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen zal je moeten leren om in jezelf te geloven. Dit betekent dat je gelooft een positieve persoon te zijn die interessante dingen heeft om te delen. Dit betekent ook dat je dingen onderneemt waar je zelfvertrouwen door krijgt.
- Visualisatie is een nuttige manier om in jezelf te geloven. Sluit je ogen en stel jezelf voor als een zelfverzekerd en beheerst persoon. Waar ben je? Hoe voelt het? Waar denk je aan? Wat ben je aan het doen? [5] X Bron
- Denk op een positieve manier over jezelf. Als je merkt dat je zorgen hebt of negatief denkt, plaats de situatie dan in een nieuw kader. [6] X Bron Je kunt dit oefenen door doelbewust te denken: "Ik kan dit doen. Ik kan alles bereiken wat ik wil. Ik geloof in mezelf."
- Probeer krachtige houdingen. Onze lichaamstaal kan daadwerkelijk veranderen hoe we over onszelf denken. [7] X Bron [8] X Bron Krachthoudingen hebben meestal te maken met het groter maken van jezelf (meer ruimte innemen) in plaats van kleiner (wat een gebrek aan zelfvertrouwen inhoudt). Spreid je benen iets verder uit elkaar en plaats je handen op je heupen. Je kunt online meer krachthoudingen vinden.
-
Focus op je sterke kanten. Aandacht besteden aan de positieve aspecten van jezelf kan je vermogen om over meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing te beschikken in sociale situaties vergroten, wat de waarschijnlijkheid dat je door anderen wordt geaccepteerd ook kan vergroten. [9] X Bron
- Maak een lijst van je prestaties. Heb je een 10 gekregen voor een scriptie? Kun je heel goed zwemmen en heb je ooit een medaille gewonnen?
- Denk erover na hoe je je sterke punten nu kunt gebruiken voor het vergroten van je zelfbeheersing.
-
Vertrouw erop dat het allemaal wel goedkomt. Wat de situatie ook is waar je je in bevindt, hoe je erover nadenkt kan invloed hebben op de uitkomst ervan (goed of slecht). [10] X Bron Mensen die geloven dat er iets negatiefs gaat gebeuren, kunnen op die manier ervoor zorgen dat die uitkomst zich daadwerkelijk zal manifesteren. Bijvoorbeeld, als je bang bent dat je iets doms of verkeerds zal zeggen tijdens een vergadering, dan kan deze gedachte je nerveuzer maken, waardoor je over je woorden gaat struikelen. Vervolgens heb je op die manier de uitkomst gecreëerd waar je voor vreesde.
- In plaats van na te denken over wat er kan gebeuren of het worst case-scenario, kun je je beter concentreren op wat je eigenlijk wilt dat er gaat gebeuren. In plaats van te denken: "Oh nee, ik hoop dat ik niet over mijn woorden ga struikelen", denk je bewust aan positieve dingen, zoals: 'Ik wil duidelijk en doeltreffend spreken. Ik focus me op beheerst zijn en een zelfverzekerd gevoel hebben. Ik kan dit doen." De kans is veel groter dat deze positieve gedachten negatieve gevoelens verminderen en de kans op een positief resultaat vergroten.
-
Zorg voor sociale ondersteuning. Ondersteunende relaties kunnen je sterker maken je algehele zelfvertrouwen versterken. Door middel van anderen kunnen we een gevoel ontwikkelen van connectie, verbondenheid en aanvaarding.
- Als je terneergeslagen bent of weinig vertrouwen hebt in jezelf, praat er dan over met een vriend of familielid. De kans is groot dat die je kan helpen bij het herkennen van je goede kanten en je stemming en gedachten wat positiever kan maken. Dit kan bijzonder waardevol voor je zijn en je zelfvertrouwen verbeteren, omdat je weet dat anderen je ondersteunen en in je geloven.
- Kijk naar je relaties en vraag jezelf af of de mensen om je heen en waar je mee omgaat je ondersteunen. De sociale kringen waar we in verkeren horen ons een positief gevoel te geven en op te beuren als je last hebt van stress. Als mensen je naar beneden halen of je een negatief gevoel geven over jezelf, dan zullen deze relaties je waarschijnlijk niet zelfverzekerder maken. Neem eventueel afstand van schadelijke relaties en focus je op het leren kennen van personen die jou ondersteuning bieden.
Advertentie
-
Zorg dat je veel weet van een verscheidenheid aan onderwerpen. Op een ontspannen manier met anderen praten geeft vertrouwen en zelfbeheersing. [11] X Bron Het is veel gemakkelijker om met gespreksonderwerpen te komen als je veel af weet van een verscheidenheid aan vaardigheden en onderwerpen.
- Ga naar de bibliotheek en lees een verscheidenheid aan boeken. Lees meer over geschiedenis, wetenschap, sociologie, psychologie of iets anders waar je in bent geïnteresseerd.
- Doorzoek internet en lees houd de actuele gebeurtenissen bij, door gerenommeerde websites te bekijken.
- Lees een krant (online of gedrukt) en leer meer over actuele gebeurtenissen in je regio, alsmede de rest van de wereld. Op deze manier kun je een gesprek starten door te vragen, "Heb je gehoord over ___? Wat vind je daarvan?"
- Leer nieuwe hobby's en activiteiten. Enkele voorbeelden zijn: een instrument bespelen, dansen, yoga, rotsklimmen, parachutespringen, surfen, snowboarden, skiën, snorkelen, schilderen, tekenen of zingen. Op deze manier heb je, wanneer je een nieuw persoon ontmoet, tal van activiteiten te bespreken. De kans is groot dat de andere persoon gelijksoortige interesses heeft.
-
Luister. Ben je aanwezig bent bij sociale gelegenheden, stel je dan liever op als "luisteraar" in plaats van altijd maar het woord te willen voeren. Mensen vinden het heerlijk als er naar hen wordt geluisterd en voelen zich aangetrokken tot mensen die de tijd nemen om naar hen te luisteren.
- Ontspan, adem rustig en doe alsof je praat met iemand die je al je hele leven kent.
- Stel vragen en toon interesse. Focus uitsluitend op de persoon en zijn of haar ervaring, in plaats van op wat je vervolgens wilt zeggen. Wees aanwezig in het moment.
- Stel open vragen in plaats van vragen waar je alleen maar "ja" of "nee" op kunt antwoorden. Hierdoor vergroot je de kans dat je een positief en soepel gesprek hebt.
- Gebruik actieve luistervaardigheden, omdat die bijdragen aan het opbouwen van begrip en vertrouwen. Een manier om te laten zien dat je luistert is door te bevestigen wat de persoon zojuist heeft gezegd. Je kunt dit doen door te zeggen, "Ik heb gehoord dat je boos bent op je broer. Klopt dat?" [12] X Bron
- Je kunt ook feedback geven en de persoon valideren. Zeg iets als, "Dat klinkt echt heel moeilijk. Het klinkt alsof je gekwetst bent, en dat is logisch, gezien de situatie."
-
Focus op het positieve. Als je over negatieve dingen praat lijk je misschien teveel op een klager en iemand die het aan zelfbeheersing ontbreekt. Echter, als je je kunt concentreren op positieve onderwerpen, dan merken mensen wellicht je elegantie en charme op. [13] X Bron
- Stel positieve vragen zoals, "Wat gaat er goed in je leven? Wat heb je de laatste tijd voor leuks gedaan?"
- Gesprekken over politiek en religie kun je in het algemeen beter vermijden, tenzij jullie dezelfde mentaliteit en openheid delen met betrekking tot deze onderwerpen.
-
Gebruik assertieve communicatie. Assertiviteit betekent over het algemeen respectvol zijn en open over je gevoelens en gedachten, met behoud van je tact en kalmte. [14] X Bron Assertieve communicatie is warm, gastvrij en vriendelijk.
- Een manier om assertief te zijn is begrip tonen voor anderen en hun situaties, onderwijl je eigen behoeften en wensen respecterend en naar anderen toe communicerend. Bijvoorbeeld, je zou kunnen zeggen, "Dat is een geweldig idee. En als we nu dit ook eens doen?" [15] X Bron
- Laat zien dat je assertief bent via je lichaamstaal. Houd op passende wijze oogcontact (niet staren, maar ook niet wegkijken, kijk af en toe even rond). Voel je ontspannen in je lichaam; Maak je lichaam niet te klein (gebogen schouders) of te groot (handen op de heupen).
- Gebruik geen agressieve vormen van communicatie, zoals mensen naar beneden halen, schelden of het verheffen van je stem. [16] X Bron
- Zeggen wat je voelt of denkt als je weet dat het andere mensen zou kunnen kwetsen, is ook een vorm van agressieve communicatie; Sommige dingen kun je beter links laten liggen (negatieve opmerkingen over hoe iemand kijkt of doet, bijvoorbeeld). Deze manier van spreken en handelen kan je agressief over laten komen, en anderen het gevoel geven dat je je kalmte verliest.
- Sommige steden bieden "finishing schools" waar sociale vaardigheden worden onderwezen.
Advertentie
-
Stop en haal diep adem. Onderdeel van zelfbeheersing is het bewaren van je kalmte in moeilijke of irriterende situaties. In plaats van automatisch op een negatieve manier te reageren, zoals uit de kamer stormen of tegen iemand schreeuwen, kun je beheerst blijven door even te pauzeren en adem te halen of jezelf op een elegante manier te verwijderen uit de situatie (dat wil zeggen dat je even naar het toilet gaat). [17] X Bron
- Als je alleen bent, dan kun je een diepe ademhalingsoefening proberen om jezelf te kalmeren. Adem langzaam in door je neus en uit door je mond. Focus op je ademhaling en je ervaring ermee. Je lichaam zou zich nu moeten gaan ontspannen en zodra je je rustig voelt, kun je stoppen met de ademhalingsoefening.
-
Observeer. Je ervan bewust zijn waar je op reageert is een belangrijk onderdeel van het bewaren van je kalmte. [18] X Bron Als je observeert wat er gebeurt, dan kun je de manier waarop je reageert op de situatie gaan veranderen en waardiger zijn.
- Vraag jezelf af, “Waar reageer ik op? Hoe denk en voel ik met betrekking tot deze situatie? Is dit een patroon uit mijn verleden? Maak ik me boos over deze situatie of doet het me denken aan iets dat er is gebeurd en een gevoelige snaar heeft geraakt?”
- Kijk naar het grotere plaatje. Observeer de situatie van een afstand, alsof je in een helikopter zit en het vanuit de lucht bekijkt. [19] X Bron Wat is het grotere plaatje? Doet deze situatie er nog toe over een maand, 6 maanden of een jaar? Wellicht merk je dat je reageert op situaties die geen impact hebben op je leven op de lange termijn.
-
Doe dat wat werkt. Het hebben van een plan over hoe je om zult gaan met moeilijke emoties, is een gegarandeerde manier om je kalmte te bewaren onder moeilijke omstandigheden. [20] X Bron Wijs een aantal manieren aan om met moeilijke emoties om te gaan die voor jou werken.
- Bijvoorbeeld, als je merkt dat je de neiging hebt om boos te worden als mensen het niet met je eens zijn over een bepaald onderwerp, dan kun je specifieke coping-technieken leren voor het omgaan met een dergelijke situatie. Dit kan inhouden dat je diep ademhaalt, tot tien telt, of jezelf eraan herinnert dat anderen met jou van mening kunnen verschillen, wat niet inhoudt dat ze denken dat je dom bent of dat ze je niet aardig vinden.
Advertentie
Tips
- Verander jezelf nooit in iemand die je niet wilt zijn.
- Kijk naar andere mensen die over zelfbeheersing beschikken en kopieer hoe ze zich gedragen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://intl-scan.oxfordjournals.org/content/7/3/322.full
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/Roland_Benabou/publication/244299280_SELF-CONFIDENCE_INTRAPERSONAL_STRATEGIES1/links/0c960529d2a101f0f8000000.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/Zourbanos_Nikos/publication/222428460_Mechanisms_underlying_the_self-talkperformance_relationship_The_effects_of_motivational_self-talk_on_self-confidence_and_anxiety/links/09e41505ab44eb0cc0000000.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/Zourbanos_Nikos/publication/222428460_Mechanisms_underlying_the_self-talkperformance_relationship_The_effects_of_motivational_self-talk_on_self-confidence_and_anxiety/links/09e41505ab44eb0cc0000000.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/George_Doganis/publication/247515539_The_Effects_of_a_Mental_Training_Program_on_Juniors_Pre-Competitive_Anxiety_Self-Confidence_and_Tennis_Performance/links/02e7e52d3a9169b59c000000.pdf
- ↑ http://differentialclub.wdfiles.com/local--files/assigned-topics/Self-efficacy%20as%20a%20mediator%20between%20personality%20factors%20and%20subjective%20well-being.pdf
- ↑ http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=en
- ↑ http://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/9547823/13-027.pdf?sequence=1
- ↑ http://webs.wofford.edu/nowatkacm/Abnormal%20Child/6_Peers/krehbiel1986.pdf
- ↑ http://www.researchgate.net/profile/Steven_Shepherd/publication/51544683_Rewriting_the_Self-Fulfilling_Prophecy_of_Social_Rejection_Self-Affirmation_Improves_Relational_Security_and_Social_Behavior_up_to_2_Months_Later/links/53cfdbd20cf2f7e53cf838fc.pdf
- ↑ http://fatih.edu.tr/~hugur/self_confident/Personality,peer%20relations,%20and%20self-confidence%20as%20predictors%20of%20happiness%20and%20loneliness.PDF
- ↑ http://psychcentral.com/lib/become-a-better-listener-active-listening/
- ↑ http://www.getselfhelp.co.uk/docs/Assertiveness.pdf
- ↑ http://www.getselfhelp.co.uk/docs/Assertiveness.pdf
- ↑ http://www.getselfhelp.co.uk/docs/Assertiveness.pdf
- ↑ http://www.getselfhelp.co.uk/communication.htm
- ↑ http://www.get.gg/stopp.htm
- ↑ http://www.get.gg/stopp.htm
- ↑ http://www.get.gg/mobile/helicopter.htm
- ↑ http://www.get.gg/stopp.htm
Over dit artikel
Deze pagina is 4.072 keer bekeken.
Advertentie