Pdf downloaden Pdf downloaden

Zwangerschap kan voor de aanstaande moeder-cavia veel complicaties met zich meebrengen, waaronde toxaemie (een metabolische inbalans), dystokie (moeite met de bevalling) en post-natale problemen (zoals aanvallen wegens gebrek aan calcium). [1] Als je vermoed dat je cavia zwanger is, dan kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. Je kunt thuis wel al uitkijken naar enkele tekenen van zwangerschap.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Potentiële symptomen thuis evalueren

Pdf downloaden
  1. Als een vrouwtje in de buurt van een mannetje is geweest, dan heeft ze zeer waarschijnlijk geprobeerd te paren en is er een grote kans dat ze zwanger is geworden.
    • Mannelijke cavia's kunnen al vanaf 3 weken oud een vrouwtje zwanger maken, en vrouwtjes kunnen al vanaf 4 weken oud zwanger worden. Schrijf een zwangerschap dus niet af op basis van een jonge leeftijd.
  2. Een zwangere cavia zal meer gaan eten en drinken naarmate de zwangerschap vordert. Ze kan tot wel drie keer meer eten dan normaal. Het is tevens mogelijk dat ze meer drinkt dan normaal. Onthoud wel dat normaal relatief is en afhangt van de eerdere gewoonten van de cavia.
    • Neem echter niet aan dat je cavia zwanger is op basis van hoeveel ze eet en drinkt. Alle dieren hebben bijvoorbeeld de neiging om meer te eten als het koud is, wanneer ze groeien en wanneer ze bepaalde ziektes hebben. [2]
  3. Een vrouwelijke cavia zal aanzienlijk zwaarder worden als ze zwanger is. Een cavia weegt doorgaans 0,5 tot 1 kg. [3] Over het algemeen zal een zwangere cavia aan het einde van een zwangerschap twee keer zoveel wegen; de biggetjes wegen doorgaans meer dan de helft van het gewicht van de cavia.
    • Het is een goed idee om je vrouwelijke cavia regelmatig te wegen (bijvoorbeeld wekelijks) en om het gewicht steeds te noteren. Zo kun je haar gewicht bijhouden en eventuele patronen achterhalen in het zwaarder worden die kunnen aanduiden dat ze zwanger is.
    • Echter, als je cavia nog niet volgroeid is en jonger is dan 6-8 maanden, dan zal ze nog groeien en is meer gewicht niet per se een aanduiding van zwangerschap.
  4. Als je heel voorzichtig aan de buik van je cavia voelt, kun je doorgaans vanaf 2 weken na het paren foetussen voelen. Behandel je cavia met zorg en pak haar nooit ruw vast. Als je aan de buik voelt, pas dan nooit druk toe en knijp niet in de buik, aangezien dit de biggetjes en de moeder kan schaden. [4]
    • Om de foetussen te voelen, leg je de cavia op een handdoek op een stevig oppervlak. Dit voorkomt dat ze weg glijdt. Houd haar met je niet-dominante hand vast aan de schouders, met haar hoofd van je af. Gebruik je dominante hand om de buik te voelen. Begin door een C -vorm te maken met je duim en wijsvinger, schuif de duim dan over de bovenkant van haar buik en je wijsvinger onder de buik. Pas zeer lichte druk toe en probeer te voelen of er hobbels of bultjes zijn in de buik.
    • Als ze zwanger is, kan je cavia 1 biggetje krijgen of wel 3 of 4. Als er meerdere foetussen zijn, zul je meerder bobbels voelen die verspreid zijn over de buik, allemaal van ongeveer gelijke grootte.
    • Wees je er echte van bewust dat andere dingen ook als bobbels in de buik kunnen voelen. De nieren, blaas of zelfs uitwerpselen kunnen makkelijk voor foetussen worden aangezien. Bobbels kunnen ook op cystes in de eierstokken of tumoren duiden. Als je iets voelt en je niet zeker bent van wat het is, neem dan contact op met de dierenarts.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Breng een bezoek aan de dierenarts

Pdf downloaden
  1. Als je vermoed dat je cavia zwanger is, dan is het van groot belang dat je met de dierenarts overlegt. Je zult het niet zeker kunnen weten totdat je cavia is onderzocht en geëvalueerd door een ervaren dierenarts.
    • Als je je cavia moet transporteren, pak haar dan nooit bij de buik op. Dit kan de ongeboren baby's en de moeder schaden. Je zult haar moeten aanmoedigen om in een reismand te lopen, met lekkers of haar favoriete groenten/fruit.
  2. Een dierenarts kan ook aan de buik voelen en kan onderscheid maken tussen de hobbels en bobbels, iets dat jij zelf mogelijk niet effectief kan. Je dierenarts kan middels een fysiek onderzoek bepalen of je cavia zwanger is, maar kan ook aanvullend onderzoek aanbevelen, bijvoorbeeld een echo (zie onder). [5]
    • Je dierenarts kan mogelijk ook al de hartslagen van de biggetjes in de buik horen. [6]
  3. Een echo is de gouden standaard voor het bepalen van zwangerschap bij cavia's. In tegenstelling tot andere dieren, kan de stress van bloedafname de gezondheid van een zwangere cavia nadelig beïnvloeden. Daarnaast is er geen commerciële zwangerschapstest beschikbaar voor cavia's. [7]
    • Een echo kan een beeld geven van wat de bobbels nou precies zijn en eventuele zwangerschap bevestigen.
    • Bij het echo onderzoek wordt een vierkant stukje vacht weg geschoren en gel aangebracht op de blootgestelde huid. Vervolgens wordt de echosonde op de huid geplaatst en wordt er een geluid op hoge frequentie uitgestoten, onhoorbaar voor menselijke oren. De sonde neemt de echo's op van de objecten waar de geluidsgolf tegenaan botst, om zo de afmeting, vorm en consistentie van intern weefsel en de organen te kunnen bepalen. Deze informatie wordt dan omgezet in beeld. Met andere woorden, je zult het binnenste van de buik van je cavia kunnen zien, de dokter kan vervolgens de zwangerschap bevestigen of tegenspreken.
    • Echo's zijn niet-invasief en de cavia hoeft er niet voor verdoofd te worden.
  4. Als de dierenarts bevestigd dat je cavia zwanger is, dan is het van belang dat je zeker weet hoe je op de juiste manier voor haar moet zorgen . Een zwangerschap legt nogal wat druk op de organen en het circulatiesysteem. Daarnaast hebben alle knaagdieren een kans van 1 op 5 op overlijden aan de complicaties tijdens of na de zwangerschap en geboorte. [8]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Voor een zwangere cavia zorgen

Pdf downloaden
  1. In veel gevallen kan de zwangerschap normaal worden voortgezet, maar zorg er wel voor dat je snel contact kan opnemen met een dierenarts als er complicaties zijn. Complicaties zijn waarschijnlijker als je cavia al wat ouder is of nog jong is, maar het de eerste zwangerschap is. [9]
    • Probeer een dierenarts te vinden die gespecialiseerd is in knaagdieren en andere kleine dieren, in plaats van een algemene dierenarts.
  2. Als je meerdere vrouwtjes hebt, verwijder het mannetje dan direct uit hun omgeving om te voorkomen dat er meer zwanger raken. Zelfs als je maar één vrouwtje hebt, is het goed om het mannetje te verwijderen voordat ze 60 dagen zwanger is. Het is het beste om het mannetje onder te brengen in een aparte kooi, maar laat de kooien wel naast elkaar staan zodat ze nog dicht bij elkaar kunnen zijn. Een mannelijke cavia die zijn partner niet kan zien of horen kan stress symptomen ontwikkelen, waardoor hij ontvankelijk wordt voor ziekte.
    • Mannelijke cavia's zullen een zwanger vrouwtje blijven bestijgen, wat het zwangere vrouwtje in de latere stadia van de zwangerschap (na de 50 dagen) stress of pijn kan bezorgen. Daarnaast kan ze al 2 uur nadat ze is bevallen opnieuw zwanger raken.
  3. Wees er zeker van dat je cavia voldoende voedsel, water en voedingsstoffen binnen krijgt, aangezien dit de dingen zijn die de foetussen helpen zich te ontwikkelen.
    • Voer je cavia alfalfa hooi in plaats van gewoon hooi, zodat ze meer proteïne en calcium binnen krijgt.
    • Je zwangere cavia zal na 4 weken ook meer vitamine C nodig hebben, ongeveer twee keer zoveel, het is dus goed om meer vers fruit en groenten die veel vitamine C bevatten in haar dieet te verwerken.
    • Daarnaast is het goed om de vezel inname van je cavia te verhogen. Een verhoogde vezel inname kan het uitdunnen van de vacht, wat veel voorkomt in het laatste stadium van de zwangerschap, voorkomen.
  4. Het is goed om je cavia twee keer per week te wegen om er zeker van te zijn dat ze aankomt (en geen gewicht verliest) en over het algemeen gezond is (i.e. ze eet haar eten, is nog steeds sociaal en interactief, enz.).
    • Als haar gewicht op een willekeurig moment begint te dalen of als ze tekenen van ziekte vertoont, neem dan direct contact op met een dierenarts.
  5. Probeer om je cavia een bepaalde routine te geven om stress te minimaliseren, stress kan de gevaren die bij een zwangerschap komen kijken namelijk verergeren.
    • Vermijd het maken van aanpassingen aan de kooi van een zwangere cavia, zoals het verwijderen van speelgoed of de kooi op een hele nieuwe locatie zetten. Dit kan haar stress bezorgen en haar eet- en drinkgewoonten beïnvloeden. [10]
    • Minimaliseer de blootstelling aan harde geluiden en felle lichten, waaronder direct zonlicht.
    • Minimaliseer het vasthouden en pak haar helemaal niet op in de laatste 2 weken van de zwangerschap. De zwangerschap duurt bij cavia's doorgaans 66-72 dagen. [11]
    Advertentie

Tips

  • Dystokie is een bevallingsprobleem waarbij de ongeboren baby's er niet uit kunnen omdat de moeder niet volledig kan ontsluiten. Dit is een noodsituatie waarbij direct een keizersnede nodig is. Als het niet wordt behandeld, zullen zowel de moeder als de baby's overlijden.
  • Toxaemie is het resultaat van een metabolische onbalans, waardoor de cavia zeer ziek wordt. Een gebrek aan calcium zorgt vaak voor dezelfde symptomen, maar is slechts het resultaat van een onbalans in de calciumwaarde terwijl toxaemie wordt veroorzaakt door interne complicaties die te maken hebben met verminderde bloedtoevoer naar de baarmoeder. Symptomen zijn onder andere het weigeren om te eten, lethargie en snel gewichtsverlies. Er is direct medische zorg nodig en de vooruitzichten zijn meestal niet goed.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Het wordt niet aanbevolen om met cavia's te fokken. Zwangerschap is risicovol voor de vrouwtjes, met name zij die ouder zijn dan 8 maanden en jonger dan 3 maanden en ook voor vrouwtjes die ouder zijn dan 2 jaar en al 2 nestjes hebben gehad. [12]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 11.472 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie