Pdf downloaden
Pdf downloaden
Zilver is een prachtig, veelzijdig metaal en de zachte glans geeft borden , bestek en sieraden een elegante uitstraling. Helaas is zilver in vergelijking met veel metalen die vaker gebruikt worden ook vrij kwetsbaar en kan er snel aanslag op ontstaan, evenals vlekken of krassen. Het kan tevens een beetje eng zijn om zilveren voorwerpen schoon te maken, omdat het vaak om stukken gaat die veel voor ons betekenen en we ze daarom niet willen beschadigen. Je hoeft echter geen zilversmid te zijn om zilver schoon te maken. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je zilver blijft glanzen.
Stappen
-
Maak je zilver regelmatig schoon. Doe dit ook direct nadat je het gebruikt hebt. Op zilver dat regelmatig gebruikt wordt ontstaat zelden aanslag. Als je nog geen aanslag kunt zien of als er net aanslag begint te ontstaan, dan moet je je zilver gewoon in water wassen met een mild fosfaatvrij afwasmiddel. Zorg ervoor dat je een afwasmiddel zonder citroen gebruikt, want producten die citroen bevatten kunnen vlekken op het zilver maken.
- Het is een goed idee om zilver apart te wassen van je andere vaatwerk, omdat metalen gootstenen en bestek krassen op zilver kunnen maken. Roestvrij staal kan de afwerking beschadigen als het met het zilver in aanraking komt.
- Gebruik geen rubberen handschoenen wanneer je zilver schoonmaakt, want rubber laat zilver roesten. Gebruik een zachte doek om het zilver voorzichtig schoon te wrijven en droog het daarna direct af met een zachte handdoek. Poets dof zilver op met een zachte katoenen doek totdat het weer glanst.
- Gebruik handschoenen van nitril, want die bevatten geen zwavel waardoor er aanslag kan ontstaan. Katoenen handschoenen zijn ook prima om te gebruiken. [1] X Bron
-
Was je zilver niet in de vaatwasser. Door de hoge temperatuur en het ruwe wasprogramma kan de kleur van het zilver veranderen en kan er schade ontstaan, vooral aan poreuze zilveren voorwerpen. Maak al je zilver met de hand schoon.
-
Poets je zilver wanneer er een lichte aanslag ontstaat. Deze aanslag is een dun laagje corrosie dat van nature op de buitenste laag van zilver en andere metalen ontstaat. Wanneer je donkere aanslag op je zilver ziet, is gewoon met de hand schoonmaken wellicht niet genoeg om de aanslag te verwijderen. Een speciaal samengesteld zilverpoetsmiddel is de veiligste methode om zilver te poetsen, vooral als het gaat om antiek zilver of een voorwerp waarop ingewikkelde versieringen zijn aangebracht. Lees de aanwijzingen op de verpakking en volg ze nauwkeurig op.
- Je kunt het beste een cellulosespons voor het poetsen gebruiken, want daarmee maak je geen krassen. De sponzen die je bij sommige poetsmiddelen krijgt kunnen wel krassen maken. Je kunt tevens wattenbolletjes proberen en de plekken tussen de tanden van vorken schoonmaken met wattenstaafjes die je plat hebt gemaakt.
- Bevochtig een zachte zilverpoetsdoek of de spons die je bij het zilverpoetsmiddel hebt gekregen.
- Wrijf alleen in rechte lijnen over het zilver en wrijf heen en weer (niet in cirkels). Schrob het zilver niet en laat de zilverpoets gewoon zijn werk doen.
- Spoel het zilver onder de kraan af.
- Droog het zilver volledig met een zachte, schone doek.
-
Zorg dat je geen krassen in het zilver maakt. Het is nooit een goed idee om een zilveren bord als snijplank te gebruiken. Bewaar ook geen scherpe voorwerpen in een zilveren doos. Als je voorwerpen van zilver op elkaar stapelt, zorg dan dat je tussen alle voorwerpen iets legt om ze te beschermen. Gooi zilveren bestek niet in de gootsteen, want de voorwerpen kunnen krassen op elkaar maken of er kunnen krassen op komen door ander vaatwerk.
-
Bewaar je zilver op de juiste manier. Naast het tijdig en regelmatig schoonmaken van zilver is de beste manier om je zilver mooi te houden om het op de juiste manier op te bergen. Zorg ervoor dat elk voorwerp volledig droog is voordat je het opbergt. Wikkel elk voorwerp in zuurvrij vloeipapier of anti-aanslagpapier. Je kunt zilveren voorwerpen ook in flanel wikkelen (er worden voor dit doel speciale flanellen doeken gemaakt). Stop de in papier of flanel gewikkelde zilveren voorwerpen in een luchtdicht afgesloten plastic zak. Door een zakje silicagel in de buurt te leggen zorg je dat de omgeving minder vochtig is en voorkom je aanslag.
- Bewaar zilver nooit op een plek waar het in aanraking kan komen met rubber, roestvrij staal of verf.
- Bestek van sterlingzilver kun je het beste mooi houden door het regelmatig te gebruiken en voorzichtig af te wassen met een mild afwasmiddel en water. Droog het daarna voorzichtig af. Als je het niet voor lange tijd opbergt, dan kan er geen diepe aanslag op ontstaan.
- Veel winkels en catalogi die zilver verkopen, verkopen tevens zilveren kistjes die bekleed zijn met behandeld vilt, waardoor er geen aanslag ontstaat. Ze verkopen soms ook doekjes die aanslag voorkomen. Door deze doekjes hoef je het zilver minder vaak te poetsen, maar je moet dit nog steeds doen. Deze doekjes zijn ook erg geschikt om het zilver op te bergen, omdat ze ervoor zorgen dat het zilver niet te veel beweegt en verschuift. Als je zilveren kistje geen la heeft voor bestek, dan kun je het bestek ook in doekjes of stroken materiaal wikkelen die aanslag voorkomen. [2] X Bron Doe het bestek vervolgens in een gewone doos.
Advertentie
-
Pas op met het gebruiken van tandpasta om zilver te poetsen. Sommige soorten tandpasta bevatten zuiveringszout of andere ingrediënten die een te sterk schurende werking hebben. Zelfs sporen ervan kunnen ernstige schade veroorzaken. Gebruik een zilverpoetsmiddel dat speciaal samengesteld is om aanslag van zilver te verwijderen. [3] X Bron
- Sommige bronnen raden wel aan om tandpasta te gebruiken als het je om de een of andere reden niet lukt om aan zilverpoets te komen. Deze methode moet je echter zeker nooit gebruiken om waardevolle zilveren voorwerpen schoon te maken, omdat je het zilver ermee kunt beschadigen. Kies een gewone witte tandpasta (geen geltandpasta) die geen witmakende eigenschappen heeft. Pak een zachte, vochtige doek (een stuk van een oud T-shirt werkt prima) of een vochtige spons en doe er wat tandpasta op. Wrijf voorzichtig in rechte lijnen over het zilver. Wrijf alleen heen en weer. Je kunt het zilveren voorwerp ook natmaken en de tandpasta op het oppervlak zelf aanbrengen. Het oppervlak kun je vervolgens weer natmaken en poetsen. Wees voorzichtig wanneer je dit doet. Als je ziet dat er krassen ontstaan, stop dan en spoel de tandpasta van het zilver.
- Wanneer de doek of spons donker wordt van de aanslag, doe je meer tandpasta op een schoon deel van de vochtige doek of spons en ga je voorzichtig door met poetsen.
- Spoel het zilver grondig af met warm water en droog het met een zachte handdoek.
- Sommige soorten tandpasta bevatten zuiveringszout of andere ingrediënten die een te sterk schurende werking hebben. Zelfs sporen ervan kunnen ernstige schade veroorzaken.
-
Gebruik zuiveringszout. Zuiveringszout kan hardnekkige aanslag verwijderen, maar gebruik het alleen als je het niet erg vindt dat het zilver beschadigd wordt. Zuiveringszout verwijdert niet alleen de aanslag, maar ook een laagje zilver.
- Maak een pasta van zuiveringszout en warm water.
- Poets het zilver voorzichtig en volg de bovenstaande instructies voor tandpasta.
-
Gebruik een dompelbad voor zilveren voorwerpen met hardnekkige aanslag. In de winkel kun je dompelbadjes voor zilver kopen die vlekken op kunnen lossen zonder dat je over het zilver hoeft te wrijven. Een chemisch dompelbad lost de aanslag op een voorwerp versneld op. Deze middelen worden door mensen die zilver restaureren gebruikt wanneer de hardnekkige zwarte aanslag niet verwijderd kan worden met vloeibare poetsmiddelen of pasta's. [3] X Bron Dompelbadjes voor zilver bevatten thio-ureum, een ingrediënt dat het proces waardoor aanslag ontstaat omdraait. Dit kan je zilver sterk beschadigen als je niet voorzichtig bent, dus wees spaarzaam in het gebruik ervan. Om een dompelbad te gebruiken giet je de vloeistof in een plastic bak. Leg het zilveren voorwerp in de bak en dek de bak af met een deksel. Laat het voorwerp zo lang weken als op de verpakking van het dompelbad vermeld staat. Haal het zilveren voorwerp er dan uit en spoel het grondig af. Resten van het dompelbad kunnen het zilver namelijk aanvreten en roestpuntjes veroorzaken.
- In tegenstelling tot wat het woord 'dompelbad' doet vermoeden, laten professionals zelden zilveren voorwerpen in deze producten weken. Ze doen dit in ieder geval niet lang. Men wrijft met een cellulosespons of een wattenbolletje een chemisch dompelbad over het voorwerp, want het lange tijd onderdompelen van een zilveren voorwerp zal het in de fabriek aangebrachte patina verwijderen en roestpuntjes op het oppervlak van het voorwerp laten ontstaan. Deze beschadigingen in het oppervlak fungeren als een soort spons en absorberen sneller gassen en vocht waardoor aanslag ontstaat. Het voorwerp moet dan waarschijnlijk door een professional gepoetst worden om de originele afwerking te herstellen. [3] X Bron Dompelbadjes kunnen je zilver beschadigen en zullen het mooie patina verwijderen. Deze middelen bevatten tevens chemische stoffen die slecht voor je gezondheid zijn, dus gebruik ze niet te vaak of vraag een professional om je zilver schoon te maken.
- Chemische dompelbadjes bevatten een zuur en een complexeermiddel. Zuren hebben een bijtende werking en zullen niëllo, brons en roestvrijstalen lemmeten van messen beschadigen, evenals organische materialen als hout en ivoor. De ingrediënten kunnen ook schadelijk zijn voor de gebruiker van het product, en dat is waarom mensen die zilver restaureren handschoenen van nitril dragen en in een goed geventileerde ruimte werken. Je mag nooit een chemisch dompelbad gebruiken bij een voorwerp met afgesloten holle onderdelen, zoals kandelaars en trofeeën met een holle voet of theepotten met een hol handvat. Wanneer het middel door kleine gaten of foutjes in de afwerking in de holte lekt, is het vrijwel onmogelijk om de chemische stof eruit te spoelen. Om alle redenen die hierboven vermeld zijn mag deze schoonmaaktechniek alleen gebruikt worden door gekwalificeerde restaurateurs. [3] X Bron
-
Probeer een elektrochemische methode. Dit doe je door een bak met water van de juiste grootte op te warmen en een grote hoeveelheid zuiveringszout in het water op te lossen. Gebruik voldoende zuiveringszout zodat het onder constant roeren minstens een minuut duurt om op te lossen in het hete water. Vorm een voering voor de container van aluminiumfolie en plaats de folie in de container met heet water. Leg zilver dat eerder met zeep is schoongemaakt gedurende enkele minuten in het bad (binnenkant van de folie). De aanslag moet verdwijnen. Spoel het stuk goed af als je klaar bent. [4] X Bron
- Zorg ervoor dat het zilver het aluminium raakt, anders werkt het niet. Het zilver en aluminium, met de oplossing ertussen, vormen een batterij, en wanneer je het zilver met het aluminium aanraakt, wordt de batterij kortgesloten en loopt er een kleine stroom, waardoor de chemische reactie kan plaatsvinden. Deze methode is snel en beter dan een bijtende dip, maar waarschijnlijk niet zo zacht als zilverpoetspasta.
Advertentie
Tips
- Draag in het zwembad geen zilveren sieraden . Het chloor kan het zilver in korte tijd beschadigen.
- Zorg er altijd voor dat je al het zout en peper uit zilveren vaatjes haalt, zodat ze niet roesten en er geen roestpuntjes ontstaan terwijl je ze opgeborgen hebt.
- Probeer een vacuümapparaat om schoongemaakte zilveren voorwerpen vacuüm te kunnen verpakken. Zoek eens naar vacuümverpakkingen.
- Aanslag die je voor het eerst opmerkt (meestal heeft deze aanslag een gele tint) kun je gemakkelijk verwijderen, maar zal steeds moeilijker te verwijderen zijn wanneer deze lichtbruin en uiteindelijk zwart wordt. Als je erg lichte aanslag ziet zitten die je soms alleen maar kunt zien wanneer je het voorwerp tegen een vel glanzend wit papier houdt, gebruik dan een mengsel van glasreiniger en azijn of een handdesinfectiemiddel om de aanslag te verwijderen. Gebruik een grote pluk watten en draai deze regelmatig om om ongebruikte delen te gebruiken. Elementen in de aanslag zelf kunnen namelijk een erg schurende werking hebben. Droog het voorwerp met een zacht poetsdoekje of een katoenen theedoek. Probeer deze techniek eerst, want de gebruikte middelen schuren minder erg dan alle andere schoonmaakmethoden.
- Neem je zilver af met een fijn microvezeldoekje om geen krassen te maken en nieuwe aanslag te verwijderen.
- Om zilver met ingewikkelde versieringen en diepe kieren te poetsen, moet je een natte borstel met paardenhaar of een witte natuurlijke borstel met everzwijnhaar gebruiken. Aan de andere kant kun je misschien beter een beetje aanslag in de kieren laten zitten zodat de versiering beter te zien is. Gebruik geen tandenborstel, want de plastic borstelharen kunnen krassen in het zilver maken.
- Zilveren voorwerpen die in je huis staan kun je schoonmaken met Turtle Wax (ja, dat spul dat je voor je auto gebruikt) of een meubelpoets zonder citroen om een beschermend laagje op het oppervlak aan te brengen en ervoor te zorgen dat het zilver tussen de poetsbeurten door langer blijft glanzen.
- Verwijder opgehoopt kaarsvet van zilveren kandelaars door ze onder een hete kraan te houden of het kaarsvet te smelten met een föhn.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zelfs al gaat het om metaal, je kunt het zilver zo van een verzilverd voorwerp wrijven als je te hard met zilverpoets poetst. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het echt om donkere aanslag gaat en niet het metaal onder de zilverlaag dat tevoorschijn komt.
- Het gebruiken van een dompelbadje lijkt misschien sneller dan het gebruiken van zilverpoets, maar daardoor verlies je jaren omdat je het patina (zoals hierboven al vermeld werd) verwijdert en er lagen zilver verloren gaan. Wees erg voorzichtig als je besluit om een dompelbad te gebruiken. Het heeft uiteindelijk meer nadelen dan voordelen en je kunt je tijd beter besteden door het zilver te poetsen.
- De methode met aluminiumfolie klinkt mild en onschadelijk, maar kan roestpuntjes veroorzaken die je zilver de textuur van een sinaasappelschil kunnen geven. Behandel steeds een deel en gebruik een zachte, schone katoenen doek om het vochtige aluminiumsulfaat dat zich op het oppervlak van het zilver ophoopt weg te wrijven voordat je besluit dat het niet werkt.
- Gebruik geen fijn zilveren vaatwerk om eten met eieren of mayonaise erin te serveren. Zulke voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat er aanslag op het zilver ontstaat. Gebruik glazen kommen of de beschermende kommen die je erbij krijgt.
- Gebruik geen Brillo-sponsjes, staalwol of andere schurende materialen die krassen in zilveren oppervlakken maken. Zelfs tissues kunnen bij verkeerd gebruik krassen maken op een voorwerp dat net verzilverd is of op gepoetst zilver.
- Doe onderzoek naar het schoonmaken van zilveren munten (of andere soorten munten) voordat je begint. Door ze schoon te maken kunnen de munten namelijk sterk in waarde dalen.
- Zilverpoetsmiddelen en dompelbadjes kunnen schadelijke chemische stoffen bevatten. Volg de instructies op de verpakking op en lees de waarschuwingen.
- Als het om zilver met een geoxideerde of Franse grijze afwerking gaat, of een waardevol stuk, dan kun je het zilver beter voorzichtig met de hand schoonmaken en zilverpoets uit de winkel gebruiken. De veiligste manier is om stukken die veel voor je betekenen professioneel te laten schoonmaken.
- Berg zilver nooit zomaar in plastic zakjes of plastic folie op zonder het ergens in te wikkelen. Zorg er tevens voor dat je zilver niet in aanraking komt met elastiekjes. Omdat dit producten zijn op basis van petroleum, zullen ze na verloop van tijd uiteenvallen en vlekken op het zilver maken. Elastiekjes kunnen zelfs bijna direct zwarte afdrukken op zilver achterlaten.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.bladestuff.com/conserva/silver1.html
- ↑ http://www.marthastewart.com/267161/anti-tarnish-strips
- ↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 http://www.hermansilver.com/care.htm - oorspronkelijke bron van een deel van de informatie in dit artikel; met toestemming gedeeld
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=V-_2scQE0LE
- 5min - een video die laat zien hoe je aanslag van zilveren sieraden kunt verwijderen 5min is een videowiki met instructievideo's. Bron van sommige afbeeldingen in dit artikel, met toestemming gedeeld.
Over dit artikel
Deze pagina is 47.656 keer bekeken.
Advertentie