PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Rivierkreeftjes zijn zoetwaterschaaldieren die je heel makkelijk thuis in een aquarium kunt houden. Het enige dat je nodig hebt om je eigen aquarium op te richten is een ruime bak, het juiste soort voedsel, tijd en aandacht. Rivierkreeftjes of modderwantsen zijn verwant aan de zeekreeften. Het zijn heel leuke en onderhoudende huisdieren die je vaak kunt zien graven, of heuveltjes of hoopjes kunt zien bouwen. Verder houden ze ervan zich te verstoppen op schaduwrijke plekjes tussen rotsen en planten en graven ze graag in het grind op de bodem van hun aquarium.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een aquarium voor je rivierkreeft inrichten

PDF download Pdf downloaden
  1. Rivierkreeften zijn te koop bij sommige dierenwinkels, en bij aquariumwinkels die tropische vissen verkopen. Voordat je een kreeft gaat kopen kun je het beste eerst wat lezen over de verschillende soorten rivierkreeften die er zijn, en over hun specifieke verzorging. Je kunt het beste met niet meer dan één rivierkreeftje beginnen, totdat je precies weet hoe je voor ze moet zorgen. [1]
    • Rivierkreeften kosten meestal rond de €20. Meer zeldzame soorten kosten soms wel €30 of meer!
    • In sommige delen van de wereld kunt je rivierkreeften vangen in beken of andere ondiepe wateren. Neem een netje en ga onder de rotsen op kreeftenjacht, net zolang tot je er een ziet die je geschikt lijkt als huisdier. [2]
  2. Richt een aquarium in als verblijf voor je kreeft. In principe moet het aquarium zo groot zijn dat er per kreeft minstens 20 tot 40 liter water in past. Als je de ruimte hebt, en zeker voor wat grotere kreeften, is 60 tot 75 liter water nog beter. Het aquarium moet ook voorzien zijn van een luchtfilter of een lang wandfilter, omdat rivierkreeften kunnen verdrinken als ze te lang onder water blijven zonder dat ze toegang hebben tot een aanvullende bron van zuurstof. [3]
    • Rivierkreeften gedijen goed in een koele omgeving, zoals op modderplaten en in rivierbeddingen. Gebruik voor rivierkreeften dus nooit een verwarmd aquarium.
    • Ga op zoek naar een aquarium met ingebouwde beluchtings- en filtratie-eenheden om het water schoon te houden en ervoor te zorgen dat het goed kan blijven circuleren.
  3. Rivierkreeften geven de voorkeur aan water met een neutrale pH-waarde van ongeveer 7,0. De ideale temperatuur voor het water ligt tussen 21 en 25 ◦C. Als je je aquarium binnenshuis hebt staan moet het als het goed is niet zo moeilijk zijn om het water op de juiste temperatuur te houden. [4]
    • Een watertestkit om de pH-waarde van het water te meten kan handig zijn om te bepalen hoe zuur of basisch het water in het aquarium is. Je kunt deze testkits meestal vinden op de visafdeling bij dierenwinkels of in winkels of warenhuizen waar zwembadaccessoires worden verkocht.
    • Leg liever geen zeeschelpen of slakkenhuizen in het aquarium. De vreemde mineralen in die voorwerpen kunnen namelijk de pH-waarde van het water verstoren.
  4. Rivierkreeften produceren vrij veel afval, waardoor ze vrij belastend zijn voor de meeste aquariumfiltersystemen. Daarom zul je het water regelmatig moet verversen, zodat je rivierkreeften altijd van een schone omgeving kunnen genieten. Laat om het water in je aquarium te verversen eerst ¼-½ van het totale volume eruit lopen en vul vervolgens de rest langzaam aan met vers, schoon water. [5]
    • Als je aquarium geen filter heeft kan het zijn dat je het water wel twee keer per week moet verversen.
    • Gebruik alleen filters met een slang of een spons die bovenin het aquarium zijn aangebracht. Rivierkreeften graven graag, waardoor filters op de bodem vast kunnen komen te zitten.
  5. Leg voorwerpen als stenen, waterplanten of stukken van een pvc-buis op de bodem van het aquarium. Zo creëer je voor je kreeft plekjes om te spelen, te graven of zich een tijdje te verstoppen. Grotere structuren zoals holle rotsen, een buis die bedoeld is voor knaagdieren of gesloten bakken zijn bijzonder geschikt om de rivierkreeften een veilig gevoel te geven. Dit is vooral belangrijk in de periode waarin ze vervellen, omdat ze dan extra kwetsbaar zijn.
    • Sluit alle omringende lichtbronnen af of houd één kant van de bak afgedekt om te zorgen dat er zo weinig mogelijk licht in het aquarium binnenkomt. Rivierkreeften houden van donker. [6]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Rivierkreeften voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Garnalenkorrels of kreeftenkorrels die naar de bodem zinken moeten in ieder geval deel uitmaken van het menu. Visvoer in korrelvorm is rijk aan eiwitten en bevat alle voedingsstoffen die rivierkreeften nodig hebben om te kunnen groeien en gezonde pantsers te ontwikkelen. Strooi de korrels rond alle favoriete schuilplaatsen van je huisdier, zodat hij het voedsel makkelijk kan vinden.
    • Je kunt je rivierkreeften ook zo nu en dan wat bevroren aquariumvoer geven, zoals daphnia, bloedwormen en pekelkreeftjes.
    • Geef kreeften nooit levende of ongekookte garnalen te eten. Garnalen dragen ziektes met zich mee die dodelijk kunnen zijn voor kreeften. [7]
  2. Snijd zo nu en dan eens wat sla, kool, courgette of komkommer in kleine reepjes en laat die op de bodem van de bak vallen. Ook kun je de kreeften prima trakteren op doperwten en sliertjes wortel of zoete aardappel. Rivierkreeften zijn dol op plantaardig voedsel, dus kijk niet verbaasd op als het snel verdwenen is! [8]
    • Rivierkreeften kunnen ook prima organische materiaal eten dat al een beetje bedorven is. In feite sla je als je je rivierkreeften bedorven groenten geeft op een geweldige manier twee vliegen in één klap.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Doug Ludemann

    Professioneel aquarist
    Doug Ludemann is eigenaar en exploitant van Fish Geeks, LLC, een aquariumbedrijf in Minneapolis. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de aquariumbranche en met het verzorgen van vissen, en heeft een bachelordiploma in ecologie, evolutie en gedrag behaald aan de Universiteit van Minnesota. Doug werkte eerder als aquarist bij de Minnesota Zoo en het Shedd Aquarium in Chicago.
    Doug Ludemann
    Professioneel aquarist

    Voer je rivierkreeften iedere dag, of een paar keer per week. Laat overgebleven voer niet in het aquarium achter en zorg voor een gevarieerd menu. Met een combinatie van vleesachtig voer, groente en korrels geef je ze een gezond en volwaardig voedingspatroon.

  3. Een of twee handjes garnalenkorrels of een wolkje groenten per dag is in principe meer dan genoeg om een rivierkreeft tevreden te houden. Verwijder eventuele niet opgegeten restjes voer zo snel mogelijk nadat je de kreeften gevoerd hebt. Alles wat op de bodem van het aquarium blijft liggen, zal snel vergaan, waardoor het water vies wordt en je het vaker zult moeten verversen. [9]
    • Als je meer dan één rivierkreeft hebt (wat in principe niet aan te raden is), kun je de hoeveelheid voer die je ze geeft verdubbelen. Let ook in dat geval goed op achtergebleven voer en schep eventuele restjes snel uit het aquarium.
    • Te veel eten kan in feite schadelijke zijn voor rivierkreeften. Als ze te veel eten wordt hun exoskeletten namelijk zacht en zwak.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je rivierkreeft veilig houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Rivierkreeften hebben graag de ruimte, maar normaal gesproken kunnen ze vredig samenleven met kleine vissen zoals goudvissen, barbelen, mollies, zwaarddragers en neontetras. Rivierkreeften kunnen af en toe een beetje agressieve trekjes hebben, maar meestal zijn ze te langzaam om de vissen, die veel sneller zijn, te vangen en op te eten.
    • Rivierkreeften vallen meestal alleen zieke of gewonde vissen aan die naar de bodem van het aquarium zinken. Als je ziet dat je rivierkreeft een van zijn aquariumgenoten aan het verslinden is, is de kans groot dat hij toch al stervende was.
    • Er bestaat een manier waarop je verder geweld in een aquarium met vissen en rivierkreeften kunt voorkomen: Met een gesteriliseerd mes of schaar kun je de helft van de binnenste schaar van de kreeft afknippen om te voorkomen dat hij er de vissen mee kan aanvallen. De rivierkreeft nog er zo nog wel voedsel mee oppakken. Snijd om de paar maanden voorzichtig de uiteinden van de scharen bij om ervoor te zorgen dat ze hun medebewoners niet opnieuw kunnen lastigvallen.
    • Rivierkreeften vormen dan wel geen grote bedreiging voor andere vissen, maar omgekeerd geldt dat niet altijd. Grote soorten zoals cichliden en meervallen staan erom bekend dat ze soms rivierkreeften aanvallen, wat uitdraait op de dood van een van de dieren, of van allebei.
    • Het is niet raadzaam meer dan één rivierkreeft in een aquarium te houden. Als je er toch meerdere hebt is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze voldoende ruimte voor zichzelf hebben, en dat ze van dezelfde soort zijn. Rivierkreeften van verschillende soorten zullen elkaar eerder aanvallen of zelfs doden.
  2. Om de paar maanden schudt een rivierkreeft zijn buitenste pantser af om plaats te maken voor een nieuw pantser dat om zijn groeiende lichaam past. Je kunt in de verleiding komen om het oude pantser daarna meteen te verwijderen, maar doe dat niet. De kreeft zal zich de eerste dagen na het vervellen voeden met de oude schaal. Daar haalt hij namelijk de voedingsstoffen en de mineralen uit die hij nodig heeft om een sterk nieuw pantser te kunnen creëren. [10] [11]
    • Geef je rivierkreeft de eerste drie tot vijf dagen nadat hij van pantser is gewisseld niet te eten. Hij zal die dagen namelijk gebruiken om zijn oude pantser oftewel zijn exoskelet op te eten. [12]
    • Voeg wanneer je rivierkreeft uit zijn schelp begint te komen een paar druppels kaliumjodium aan het water in het aquarium toe. Van ruiende rivierkreeften is bekend dat ze dood kunnen gaan als gevolg van een jodiumtekort. Je kunt kaliumjodium krijgen bij winkels die aquariumaccessoires verkopen. [13]
    • Zolang de rivierkreeft zijn nieuwe pantser nog niet heeft is zijn zachte lichaam volledig blootgesteld en zal hij erg kwetsbaar zijn voor ondervoeding en aanvallen van andere vissen.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Doug Ludemann

    Professioneel aquarist
    Doug Ludemann is eigenaar en exploitant van Fish Geeks, LLC, een aquariumbedrijf in Minneapolis. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de aquariumbranche en met het verzorgen van vissen, en heeft een bachelordiploma in ecologie, evolutie en gedrag behaald aan de Universiteit van Minnesota. Doug werkte eerder als aquarist bij de Minnesota Zoo en het Shedd Aquarium in Chicago.
    Doug Ludemann
    Professioneel aquarist

    Breng om de kreeft bij het vervellen te helpen een zanderige bodem aan in het aquarium. Als rivierkreeften vervellen hebben ze een plekje op hun rug met wat zand, wat ervoor zorgt dat ze zich beter kunnen oriënteren. Zonder dat zand zouden ze ondersteboven kantelen.

  3. Rivierkreeften zijn van nature ontdekkingsreizigers, en als er niemand kijkt kunnen ze veranderen in ware ontsnappingskunstenaars. Kies als het kan voor een bak met een afneembaar deksel, dat de kreeft er niet uit kan klimmen. Gebruik als dat niet kan kleine stukjes spons om de openingen in de buurt van de bovenkant van de bak af te sluiten, met name rond het filter. Gebruik geen plastic of aluminiumfolie. Die materialen kunnen namelijk schadelijk zijn voor kreeften als ze ervan eten.
    • Let goed op dat je alle mogelijke vluchtwegen blokkeert. Als je rivierkreeft erin slaagt uit het aquarium te ontsnappen, kan hij in een paar uur tijd uitdrogen en sterven.
    • Zet een weggelopen rivierkreeft nooit meteen terug in het aquarium. Zet hem eerst in een ondiepe bak met net genoeg water om hem te bedekken. Zijn kieuwen hebben tijd nodig om weer aan het water te wennen en als je hem te snel helemaal onderdompelt, kan hij verdrinken. [14]
    Advertentie

Tips

  • Bedek de bodem van het aquarium met een vrij dikke laag zand of grind. Rivierkreeften vinden het leuk om te graven, of het nu is om zich te verstoppen, voedsel te zoeken of gewoon om te spelen.
  • Als je een rivierkreeft moet oppakken, pak hem dan altijd onder zijn achterpoten vast om te voorkomen dat hij bekneld raakt.
  • De meeste soorten rivierkreeften leven in gevangenschap niet langer dan twee tot drie jaar, maar met de juiste omstandigheden, voeding en behandeling kunnen ze soms wel zeven of acht jaar oud worden.
  • Rivierkreeften hebben planten nodig in hun omgeving en daarnaast veel schaduw.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Laat een in gevangenschap gekweekte rivierkreeft nooit los in een natuurlijk waterlichaam. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de inheemse populaties van rivierkreeften en andere diersoorten.
  • Omdat rivierkreeften vrij veel ruimte nodig hebben, kan het houden van meer dan één rivierkreeft in een aquarium veel werk geven.
  • Vermijd alle soorten voer met koper erin, want dit is zeer giftig voor rivierkreeften. Koper zit in veel soorten visvoer, en die vormen voor je rivierkreeft dus een probleem.
  • Doordat ze zo klein zijn en een schutkleur hebben kan een rivierkreeft buiten het aquarium makkelijk kwijtraken. Maak er daarom geen gewoonte van om je rivierkreeft uit het aquarium te halen, tenzij je het moet schoonmaken of het water eruit moet laten lopen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.129 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie