PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Veel tijd buiten doorbrengen is heerlijk, maar verbrand worden door de zon is dat zeker niet. Het gaat hierbij niet alleen maar over tijdelijke pijn – zonnebrand verhoogd je risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering van de huid. Als je je huid wilt vrijwaren van zonnebrand, dan begin je met goede bescherming tegen de zon en minder lange blootstelling aan de zonnestraling.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Zonnebrandcrème gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. De zon produceert drie soorten ultraviolette (uv) straling – uv A, uv B- en uv C-stralen. UVB-stralen kunnen je huid verbranden, terwijl de uv A-straling leiden tot vroegtijdige veroudering, zoals rimpels en donkere vlekken. Zowel uv A als uv B kan de kans op huidkanker vergroten. [1] Voor de best mogelijke bescherming heb je een zonnebrandcrème nodig die beschermt tegen beide soorten straling, dus check het etiket om er zeker van te zijn dat het volledige (breedspectrum) bescherming biedt. [2]
  2. De SPF van zonnebrandcrème meet hoe goed het je huid beschermt tegen UVB-stralen vergeleken met het niet dragen ervan. Bijvoorbeeld: als het normalter 20 minuten duurt voor je huid rood wordt, zal een product met SPF 15 zonnebrand meestal 15 keer langer voorkomen. [3] Gebruik een product met een SPF van minimaal 15. [4]
    • Als je niet meer dan een paar minuten hier en daar in de zon gaat doorbrengen, dan is een gezichtsmoisturizer of aftershave met SPF 15 meestal voldoende om je huid tegen zonnebrand te beschermen.
    • Als je zeer actief bent en het grootste deel van de dag buiten bent, dan is een waterbestendige zonnebrandcrème met een hogere SPF, zoals SPF 30, een betere optie.
    • Voor de bleke, gevoelige huid die gemakkelijk verbrandt, is het beter om een zonnebrandcrème te gebruiken met SPF 50. [5]
  3. De kracht van zonnebrandcrème wordt minder naarmate het product ouder wordt, dus is het belangrijk om er een te gebruiken die nog steeds in staat is om je huid te beschermen. Meestal wordt ergens een datum afgedrukt op de fles die aangeeft voor wanneer de zonnebrandcrème moet worden gebruikt, dus controleer dit altijd, om er zeker van te zijn dat het nog steeds goed te gebruiken is. [6]
    • De meeste zonnebrandcrèmes zijn ongeveer drie jaar na aanschaf houdbaar. Omdat je het regelmatig opnieuw toe moet passen, is de tube of fles waarschijnlijk al lang leeg voordat het verlopen is.
  4. Als je niet genoeg zonnebrandcrème toepast, zal je niet de volledige voordelen ervan benutten en kan je huid toch nog verbranden. Voor de beste bescherming heb je 30 ml (ongeveer een borrelglas) zonnebrandcrème nodig om je hele lichaam in te smeren, met inbegrip van je gezicht, oren en hoofdhuid. [7]
    • Zorg dat je de zonnebrandcrème 30 minuten voordat je naar buiten gaat aanbrengt, zodat de ingrediënten genoeg tijd hebben om opgenomen te worden door je huid.
    • Sommige zonnebrandcrèmes bevelen een specifieke hoeveelheid aan om te passen. Raadpleeg altijd het etiket om er zeker van te zijn dat je genoeg toepast.
  5. Als je langdurig buiten bent in de zon, dan zal je zonnebrandcrème langzaam verdwijnen, waardoor je risico loopt op zonnebrand. Om je huid beschermd te houden, moet je elke twee uur in de zon, de crème opnieuw toepassen. Als je gaat zwemmen of veel zult zweten, droog je dan af en pas het middel onmiddellijk opnieuw toe. [8]
    • Omdat je het middel regelmatig opnieuw moet aanbrengen, kun je verwachten dat je een kwart, tot de helft van een fles van 240 ml zonnebrandcrème gaat gebruiken, als je een lange dag op het strand doorbrengt. Zorg er altijd voor dat je genoeg zonnebrandcrème bij je hebt om weer aan te kunnen brengen.
    • Zonnebrandcrème die je op kunt spuiten is vaak gemakkelijker om toe te passen, zodat ze een betere optie vormen voor wanneer je onderweg bent.
    • Als je make-up draagt, is poeder als zonnebrandmiddel meestal handiger voor het opnieuw aanbrengen, omdat ze je foundation, concealer of andere gezichtsproducten niet zullen verstoren zoals een zonnebrandlotion of crème dat doet.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Blootstelling aan de zon vermijden

PDF download Pdf downloaden
  1. Uv-stralen van de zon zijn het sterkst tussen 10 uur en 16.00 uur, en dat is dus wanneer je het grootste risico loopt op zonnebrand. Als je binnenblijft gedurende de middag, kun je deze gevaarlijke stralen vermijden en je huid beschermen. Plan je buitenactiviteiten, zoals wandelen met de hond of maaien van het gazon, vóór 10 uur of na 16.00 uur, wanneer mogelijk. [9]
    • Weet je niet zeker hoe sterk de uv-straling van de zon is, let dan op je schaduw. Wanneer die langer is dan jij bent, is de uv-blootstelling laag. Wanneer de schaduw echter korter is dan jij bent, is de uv-blootstelling hoog en kun je beter binnen blijven.
    • Moet je naar buiten waar de zon op haar sterkst is, probeer de tijd dat je buitenshuis besteedt dan te beperken. Hoe kleiner de blootstelling aan de zon, hoe minder kans je loopt op zonnebrand.
  2. Soms moet je naar buiten, zelfs tijdens de piekuren van de zon, waarbij het essentieel is om zonnebrand te voorkomen door jezelf te bedekken met geschikte kleding. Shirts en broeken met lange mouwen bedekken meer van je huid dan tanktops en een korte broek, zodat ze kunnen helpen bij de bescherming tegen de zon. Hoe meer je huid bedekt is met kleding, des te veiliger je zult zijn. [10]
    • Wijde kleding gemaakt van strak geweven, synthetische stof, zoals lycra, nylon en acryl, biedt de beste bescherming tegen de zon.
    • Donkere kleding kan meer zonlicht blokkeren dan lichter gekleurde kleding.
    • Sommige kleding is gemaakt van een stof met ingebouwde zonbescherming. Het label geeft de uv-beschermingsfactor (UPF) aan van het item, zodat je weet hoe effectief het is tegen stralen van de zon. Kies kleding met een UPF-rating van ten minste 30 voor de meest effectieve bescherming.
  3. De juiste hoed is niet alleen stijlvol, maar kan je hoofdhuid beschermen tegen mogelijke zonnebrand. Zorg ervoor dat je wel een zonnebril opdoet voordat je naar buiten gaat, omdat het moeilijk kan zijn om zonnebrandcrème toe te passen rond de ogen. [11]
    • Terwijl een baseballpet of klep wel wat bescherming biedt tegen de zon, is een breedgerande hoed met een rand van ten minste 10 cm de beste keuze, omdat het je hoofdhuid, ogen, oren en nek beschermt. [12]
    • Kies een zonnebril met 100% uv-bescherming, zodat je ogen worden beschermd tegen zowel uv A- als uv B.
    • Zorg ervoor dat je zonnebril goed past en niet van je neus glijdt, waardoor de omgeving van je ogen aan de zon wordt blootgesteld.
  4. Wanneer je naar buiten moet, kies dan plekken waar de zon niet kan komen, zoals onder een grote, groene boom. Als je naar een plek gaat waar er niet veel natuurlijke schaduw is, zoals op het strand, neem dan een parasol mee, een draagbare luifel of een tent die je kan beschermen tegen de zon. [13]
    • In de schaduw blijven biedt je geen volledige bescherming tegen de zon, omdat er nog steeds indirect zonlicht is dat reflecteert van oppervlakken in de buurt, dus moet je nog steeds beschermende kleding en zonnebrandcrème dragen om verbranding door de zon te voorkomen.
  5. Sommige mensen gaan ervan uit dat als ze een kleurtje hebben, ze niet kunnen verbranden door de zon, dus gaan ze liggen bakken om 'een grondlaag' aan te brengen die hen kan beschermen. Een kleurtje biedt echter geen daadwerkelijke bescherming tegen de zon – en regelmatig bruinen, of het nu in de zon is of onder een hoogtezon, kan je huid op de lange duur beschadigen, dus dient dit vermeden te worden. [14]
    • Wil je wat kleur, dan is de enige veilige optie, die welke het resultaat zijn van een spray of bruiningsproducten. Houd er echter rekening mee dat een kunstmatig kleurtje geen enkele bescherming biedt tegen de zon, en je dus nog steeds je huid zal moeten beschermen met zonnebrandcrème en andere veiligheidsmaatregelen.
    Advertentie

Tips

  • Vergeet niet om ook op zonnebrandcrème op te doen wanneer het bewolkt is. Uv-straling wordt niet door wolken tegengehouden.
  • Je kunt ook zonnebrand oplopen in de winter, dus draag zonnebrandcrème wanneer je gaat skiën, sneeuwschuiven of gewoon met de hond gaat wandelen op een koude dag.
  • Ben je toch door de zon verbrand, dan is aloe vera-gel een extreme kalmerende en niet giftige oplossing. Koop het in tubes of kuipjes, en smeer het ruim over de zonverbrande plek. Je hoeft dit niet in te wrijven; het wordt vanzelf door de huid opgenomen.
  • Breng de zonnebrandcrème elke twee uur aan voor gegarandeerde bescherming tegen de zon. Ga je het water, breng de zonnebrandcrème dan weer aan zodra je uit het water komt.
  • Ga je het water in maar kun je de zonnebrandcrème pas later weer aanbrengen, droog je dan af met een handdoek, breng het dan weer aan en wacht tot je huid het heeft opgenomen. Doe je dit niet, dan zal het door het water worden afgewassen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Hoewel zonnebrand in verband wordt gebracht met melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker, kan regelmatige blootstelling aan de zon die niet resulteert in zonnebrand nog steeds beschadiging van de huid veroorzaken en je risico op andere types huidkanker vergroten.
  • De zon veroorzaakt niet alleen zonnebrand, maar ook oververhitting en een zonnesteek. Heb je last van misselijkheid, overgeven, blaarvorming, koude rillingen, vermoeidheid, of zwakte naast je zonnebrand, raadpleeg dan een arts.
  • Maak je je zorgen over de chemicaliën in zonnebrandcrème, zoek dan een natuurlijke zonnebrandcrème, zoals zink of die met alleen een natuurlijke bescherming, of houd het bij een hoed, kleding en gewoon niet in de zon komen. [15]
  • Houd goed rekening met medicatie, waaronder kruidenremedies, die gevoeligheid voor de zon kunnen vergroten. [16]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.243 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie