Pdf downloaden Pdf downloaden

Verhuizen is een stressvolle periode voor iedereen die erbij betrokken is, niet in het minst je kat. Je kat zal zich gedesoriënteerd en angstig voelen wanneer je naar een nieuw huis verhuist, maar je kunt haar helpen te wennen en de kansen verkleinen dat ze weg zal rennen of zal proberen de weg naar jullie oude huis terug te vinden. Als je je kat geleidelijk voorstelt aan haar nieuwe omgeving, maak je het mogelijk voor haar om aan haar nieuwe omgeving te wennen en zich weer helemaal opnieuw thuis te voelen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Je kat verhuizen

Pdf downloaden
  1. Voor je gaat verhuizen is het belangrijk dat je een aantal stappen genomen hebt die je kat zullen voorbereiden. Als het ergste gebeurt en je kat rent weg, en je hebt ervoor gezorgd dat je kat gechipt is en je gegevens kloppen, dan zal ze volledig geregistreerd zijn en kan ze bij je teruggebracht worden als ze opgepakt of gevonden wordt. Op dit moment zijn de meeste katten gechipt. [1]
    • Je dierenarts kan dit snel en gemakkelijk doen en het doet je kat geen pijn en maakt haar niet extra van streek.
    • Er wordt onder de huid een kleine microchip ingebracht, die snel gescand kan worden door een dierenarts. De chip zal alle details van de eigenaar bevatten, zodat jullie snel weer bij elkaar gebracht kunnen worden. [2] Wanneer je verhuist, of je telefoonnummer verandert, moet je je gegevens bijwerken, aangezien de database slechts zo goed is als de informatie die je het geeft.
  2. Een ouderwetsere manier om je kat herkenbaar te maken is door haar een halsband te geven met je telefoonnummer erop. Als ze wegglipt en verdwaalt, of als ze teruggaat naar je oude huis en iemand vindt haar, dan kunnen ze je snel en gemakkelijk bereiken.
    • Dit is goedkoop en gemakkelijk om te doen, maar het kan een groot verschil maken.
    • Het is verstandig om je telefoonnummer achter te laten bij de nieuwe bewoners van je oude huis, voor als je kat daarnaartoe teruggaat.
  3. Zorg er voor de reis voor dat je een geschikte reismand voor de kat hebt die de reis kan overleven zonder uit elkaar te vallen of te breken. Ze zal behoorlijk lang in de mand moeten blijven, en dat kan een erg stressvolle ervaring zijn voor een kat. Neem de tijd om het comfortabel te maken met haar favoriete dekentje. [3]
    • Laat haar wennen aan de mand voordat je haar erin probeert te zetten. [4]
    • Je kunt dit doen door de mand een paar dagen voor de verhuizing open neer te zetten in het huis. Je kunt zelfs een beetje droogvoer erin leggen om haar aan te moedigen erin te gaan.
  4. Verhuizen is voor iedereen stressvol, ook voor je kat. Houd je kat in een aparte kamer met alles wat ze nodig heeft, terwijl je met het inpakken bezig bent. Als het gaat om de verhuisdag zelf is het extra belangrijk om je kat weg te houden van de stress en herrie. [5]
    • Overweeg om vanaf twee weken voor de verhuizing Feliway te gebruiken, een kalmerend product met feromonen voor katten, zodat het tijd genoeg heeft om effect te krijgen.
    • Houd haar in een aparte kamer, die de hele dag afgesloten moet blijven. Zorg ervoor dat iedereen weet dat de kat daarin zit en dat de deur gesloten moet blijven.
    • Het is verstandig om haar de nacht voor de verhuizing in de kamer te zetten en haar de hele nacht daarin te laten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je kat in het begin in een kamer houden

Pdf downloaden
  1. Voordat je je kat in je nieuwe huis brengt moet je een kamer klaarmaken waar je haar de eerste paar dagen in zult houden. Zorg ervoor dat de kamer volledig voorzien is van al haar favoriete speeltjes en dekens. Je moet ook zorgen dat er genoeg voer en water is, en een kattenbak en alle voerbakjes en waterbakjes.
    • Katten vertrouwen op geuren, dus als je meubelstukken in de kamer zet die naar jou ruiken, dan kan dat ook helpen.
    • Hang een bordje op de deur en vertel de verhuizers dat ze die kamer niet mogen openen, een kat in paniek kan er dan vandoor gaan.
    • Zorg er ook voor dat je hele gezin weet in welke kamer je de kat houdt tijdens de verhuizing.
  2. Je kat moet het laatste zijn dat je verhuist. Breng als je eenmaal alle dozen en meubelstukken verhuisd hebt, je kat in haar reismand naar binnen. Breng haar in de kamer die je hebt voorbereid, maar houd haar in haar mand zolang er nog veel komen en gaan is.
  3. Als de verhuizing is afgerond en de schijn van het normale leven aan het terugkeren is, dan kun je je kat op haar gemak stellen in haar nieuwe omgeving. De sleutel tot het succesvol laten acclimatiseren in het nieuwe huis is geleidelijk te handelen. Houd haar de eerste paar dagen in die ene kamer, maar je kunt haar, zodra de verhuisherrie minder geworden is, wel uit haar mand laten zodat ze de kamer kan onderzoeken. [6]
    • Wanneer je de reismand opendoet, blijf dan nog even bij haar in de kamer zitten om haar op haar gemak te stellen. Geef haar wat voer of lekkers.
    • Maak je geen zorgen als ze zich gaat verstoppen in een hoekje of ergens onder een bed, ze neemt gewoon haar tijd om zich aan te passen aan haar nieuwe omgeving. Wees geduldig met haar en ga niet proberen haar uit haar schuilplek te dwingen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Geleidelijk toegang geven tot meer kamers

Pdf downloaden
  1. Na een paar dagen kun je beginnen toe te laten dat je kat meer van het huis gaat verkennen. Nadat je jezelf ervan verzekerd hebt dat alle mogelijke routes naar buiten gesloten en vastgezet zijn, kun je haar uitnodigen om een kijkje te nemen in een paar extra kamers. Door haar geleidelijk toegang te geven tot andere ruimtes zul je haar helpen haar angst te verminderen. [7]
    • Houd haar in de gaten wanneer je haar toestaat om meer te verkennen, en wees in de buurt om haar gerust te stellen of met haar te spelen als ze gestrest lijkt.
    • Als je een kattenriem hebt, dan kun je die gebruiken om er zeker van te zijn dat ze er niet vandoor kan gaan. Als je kat niet gewend is aan een riem, dan kan dit haar juist nog meer gestrest maken.
  2. Je kunt een feromonenverspreider gebruiken die je in het stopcontact steekt om geuren te verspreiden die samengesteld zijn om gestreste katten te kalmeren. Deze kun je kopen bij de dierenwinkel of dierenarts, en ze helpen om een rustgevende omgeving te vormen na een verhuizing. [8]
    • Het is vooral een goed idee om er een te gebruiken in de kamer waar je kat in het begin veel tijd zal doorbrengen.
    • Verschillende katten zullen op verschillende manieren reageren op deze verspreiders, en sommige zullen misschien helemaal niet reageren. Je kunt wat catnip bij de hand houden als alternatief.
  3. Het is belangrijk om ontspannen te zijn bij haar, en om haar ruim de tijd te geven zich aan te passen aan haar nieuwe omgeving. Het kan een tijd duren voor ze haar oude persoonlijkheid terug heeft, en ondertussen zal ze wat teruggetrokkener of rustig zijn na de verhuizing. Door geduld en begrip te tonen zul je haar helpen eventuele angsten te verminderen en zul je een comfortabele en uitnodigende omgeving vormen. [9]
  4. Terwijl je haar geleidelijk laat wennen aan haar nieuwe huis is het belangrijk dat je haar niet toestaat om al naar buiten te gaan. Houd haar twee weken binnen zodat ze helemaal kan wennen aan haar nieuwe omgeving voor je haar naar buiten laat. [10] Door zo lang in het nieuwe huis door te brengen kan het zich vestigen als haar nieuwe basis, en de kansen verkleinen dat ze de weg terug gaat zoeken naar het oude huis. [11]
    • Let extra goed op dat je geen deuren of ramen openlaat in deze tijd en wees in het algemeen oplettend en zorgvuldig.
    • Als je een heel avontuurlijke kat hebt die wanhopig graag naar buiten wil, geef dan niet toe. Houd haar minstens twee weken binnen; de hoeveelheid tijd hangt af van de houding van de individuele kat.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Je kat in je nieuwe tuin laten

Pdf downloaden
  1. Wanneer je er klaar voor bent om je kat in je achtertuin te laten, dan gelden dezelfde regels over geleidelijk toelaten. Sluit, als dat kan, een klein deel van je tuin af om dit te doen. Laat haar in deze afgesloten ruimte zodat ze blootgesteld wordt aan de uitzichten en geluiden van je tuin. [12]
    • Een afgesloten ruimte moet er een zijn waar ze geen mogelijkheid heeft om eruit te komen naar een weg, of via een hek naar de tuin van de buren te gaan.
    • Wanneer je haar mee naar buiten neemt, blijf dan in haar buurt en wees attent.
  2. Als ze niet naar buiten wil, dan is ze waarschijnlijk nog aan het wennen aan het nieuwe huis en nog niet helemaal op haar gemak. De aanpassingsperiode kan variëren, dus dwing haar niet om naar buiten te gaan, dit zal haar alleen maar meer van streek brengen. Wees geduldig en laat haar op haar eigen snelheid gaan. [13]
  3. Neem haar voor korte periodes mee de tuin in en laat haar ontdekken. Houd haar de hele tijd goed in de gaten, en neem een speeltje en wat brokjes mee om haar op haar gemak te brengen. Begin met korte periodes en verleng ze geleidelijk terwijl zij beter gewend raakt. Begin met een paar minuten per keer en ga van daaruit verder. [14]
    • Verzeker je er altijd van dat er een gemakkelijke weg terug in huis is als ze ergens van schrikt of terug naar binnen wil rennen. Laat een deur wijd open voor haar en blokkeer dit niet.
    Advertentie

Tips

  • Katten zonder nagels moeten binnen gehouden worden! Zij kunnen niet klimmen en zichzelf niet verdedigen zonder hun nagels.
  • Wees niet gefrustreerd als je kat zich niet zo snel aanpast als je zou willen.
  • Je kat moet een halsband om hebben met contactgegevens daarop.
  • Een binnenkat is veiliger, vooral als je in een drukke omgeving woont met veel verkeer.
  • Bouw of koop een buitenren voor je kat zodat je kat niet weg kan rennen.
  • Als je kat zich blijft verbergen omdat ze bang is, geef haar dan de tijd om te wennen.
  • Als je kat gedurende de reis in een hok houdt, zorg er dan voor dat het groot en comfortabel is.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees je bewust van de risico's en gevaren in je omgeving: drukke wegen, vossen, de hond van de buren enz.
  • Zorg ervoor dat je katten bij zijn met hun inentingen, vooral die tegen FIV.
  • Wees je bewust van katten in de buurt en zwerfkatten die hondsdolheid of andere ziekten bij zich kunnen dragen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.782 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie