PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is niet ongewoon voor konijnen om te niezen en andere verkoudheidssymptomen te hebben, zoals waterige ogen en een loopneus. Zulke symptomen kunnen veroorzaakt worden door een infectie aan de bovenste of onderste luchtwegen, ontstekingen aan het gebit en andere aandoeningen die door een dierenarts onderzocht zouden moeten worden. [1] Als je konijn niest, ga dan met hem naar de dierenarts en zorg voor hem aan de hand van de instructies die je van je dierenarts krijgt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Naar de dierenarts gaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je met je konijn naar de dierenarts gaat moet je er eerst zelf proberen achter te komen waarom je konijn niest. Door de symptomen in de gaten te houden kun je de dierenarts beter helpen bij het diagnosticeren van je konijn.
    • Je konijn kan een infectie aan de bovenste luchtwegen hebben, waardoor hij een loopneus en waterige ogen kan hebben en kan niezen. Hij kan tevens een infectie aan de onderste luchtwegen hebben, met symptomen als luid ademhalen. Een konijn met een infectie aan de onderste luchtwegen kan tevens zijn neus omhoog steken bij het ademhalen.
    • Je konijn kan een vreemd voorwerp zoals een haar of wat eten in zijn neusholte vast hebben zitten. In dit geval is er sprake van wat meer symptomen dan alleen niezen.
    • Een probleem met het gebit, zoals een infectie die zich uitgebreid heeft naar de neus, kan er ook voor zorgen dat je konijn moet niezen. Dit veroorzaakt andere verkoudheidssymptomen, zoals een loopneus. Een dergelijk probleem komt het meest voor bij oudere konijnen. [2]
    • Een dierenarts moet je konijn onderzoeken en een officiële diagnose stellen, maar je kunt je voorbereiden door een mening te vormen en informatie te verzamelen wat betreft de symptomen om zo te kunnen helpen.
  2. Niet alle dierenartsen behandelen konijnen, en de dierenartsen die dat wel doen hebben niet altijd genoeg ervaring met konijnen om je huisdier te onderzoeken en de juiste diagnose te kunnen stellen. [3] Vraag andere mensen met konijnen naar een goede dierenarts en zoek op het internet naar dierenartsen bij jou in de buurt die ervaring hebben met konijnen. Lees altijd beoordelingen voordat je een afspraak maakt.
  3. Ga met je konijn in een vervoersbox of in een goed geventileerde doos naar de dierenarts. Zorg dat je konijn water heeft in zijn vervoersbox voor het geval hij dorst heeft. Veel vervoersboxen hebben nu ook etens- en waterbakjes. Bij het kiezen van een vervoersbox staat de veiligheid van je huisdier voorop, dus zorg dat je de juiste vervoersbox koopt die aan je behoeften voldoet voordat je met je zieke konijn naar de dierenarts gaat. Kies voor een mandje, een draagband of iets anders. Je kunt met de eigenaar van een dierenwinkel praten of de dierenarts telefonisch vragen wat voor soort vervoersbox je moet kopen als je er nog geen hebt. [4]
  4. De dierenarts moet wellicht verschillende tests doen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de oorzaak van het probleem vast te kunnen stellen. Hoe lang de afspraak duurt hangt af van het aantal tests dat de dierenarts uit wil voeren.
    • Sommige dierenartsen vragen om een monster van de ontlasting van je konijn, zodat ze de ontlasting kunnen onderzoeken. Dit monster mag niet meer dan 24 uur oud zijn. [5]
    • Je dierenarts wil wellicht bloedonderzoeken uitvoeren, waarbij er bloed afgenomen wordt bij je konijn. Hij of zij kan tevens een monster nemen van het snot uit de neus van je konijn om dit verder te onderzoeken. Deze onderzoeken helpen om vast te stellen welk antibioticum het beste voor je konijn is om de infectie te helpen bestrijden.
    • Zorg ervoor dat je de dierenarts alles vertelt over de leefplek van je konijn, van wat je konijn eet tot de bodembedekking waar hij op slaapt. [6] Wellicht is de oplossing simpelweg om de bodembedekking in de kooi of het hok van je konijn te veranderen om hem zo te laten stoppen met niezen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Medicijnen toedienen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je antibiotica mee naar huis krijgt om aan je konijn te geven, gebruik ze dan volgens de instructies en sla geen doses over. Het kan zijn dat je als voorzorgsmaatregel al antibiotica meekrijgt voordat de resultaten van de tests bekend zijn.
    • Door doses van de antibiotica over te slaan of te vroeg te stoppen met de antibioticakuur kunnen er resistente bacteriestammen ontstaan. Daardoor kan het de volgende keer dat je konijn een infectie heeft moeilijker zijn om een antibioticum te vinden dat werkt. Maak altijd de volledige antibioticakuur af, zelfs nadat de symptomen verdwenen zijn. Zorg ook dat je op de juiste tijdstippen de juiste hoeveelheid van het medicijn geeft.
    • Sommige antibiotica kunnen ervoor zorgen dat het spijsverteringsstelsel van je konijn langzamer gaat werken. Als je konijn meer of minder gaat eten of vaker of minder vaak poept of plast, laat dit dan aan de dierenarts weten zodat je zeker weet dat het slechts een tijdelijke reactie is en niet duidt op een ernstiger probleem.
    • Neem direct contact op met de dierenarts als je konijn gedurende een periode van 10 tot 12 uur niet eet of poept. Dit kan duiden op een mogelijk dodelijk medisch noodgeval.
  2. Het is wellicht niet gemakkelijk om je konijn het voorgeschreven medicijn toe te dienen. Het kan zijn dat je konijn het niet lekker vindt smaken of het middel niet vertrouwt. Daarom moet je van tevoren een rustige plek klaarmaken waar je je konijn het medicijn toe kan dienen.
    • Kies een plat oppervlak, zoals de vloer, een tafel of het aanrecht. Kies een vrij lage tafel uit voor het geval het konijn eraf springt.
    • Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Pak alle spuiten, pillen en andere benodigdheden. [7]
  3. Om te voorkomen dat je konijn je krabt of zich verzet wikkel je hem in een oude handdoek. Bedek je konijn voorzichtig met de handdoek en stop de handdoek aan beide kanten strak onder zijn lichaam zodat je konijn zich niet kan bewegen. Sla je arm voorzichtig om het dier en gebruik je andere hand om het medicijn toe te dienen.
  4. Je zult waarschijnlijk een wegwerpspuit moeten gebruiken omdat de meeste medicijnen voor konijnen vloeibaar zijn. Terwijl je je konijn goed vasthoudt in de handdoek steek je de punt van de spuit achter zijn voortanden en knijp je de vloeistof voorzichtig in zijn bek.
  5. Pillen hebben de vorm van konijnenvoer en veel konijnen zullen ze zonder te aarzelen opeten. Als dit niet werkt, probeer de pil dan te verpulveren en door het favoriete voer van je konijn te mengen. Je kunt de pil ook door vloeistoffen mengen, zoals water of vruchtensap. [8]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Zorgen voor je konijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Door meer tijd met je konijn door te brengen merk je veranderingen in zijn gedrag sneller op. Je konijn zal zich ook veiliger voelen omdat hij weet dat je in de buurt bent. Probeer om in je vrije tijd tijd met je konijn door te brengen en bij hem in de kamer te blijven wanneer dat mogelijk is.
  2. Als je konijn nog steeds niest en een loopneus heeft, gebruik dan een vochtig wattenschijfje om eventuele afscheiding te verwijderen. Konijnen kunnen alleen door hun neus ademen, dus het is essentieel dat je hun neusgaten schoon en vrij houdt.
  3. Het is belangrijk om niet alleen veel tijd met je konijn door te brengen maar hem ook in de gaten te houden in de weken nadat je naar de dierenarts geweest bent. Medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken. De meeste bijwerkingen gaan vanzelf weer weg, maar je moet goed opletten op zaken als sufheid en veel slapen. Daarnaast moet je kijken of de symptomen ook verdwijnen nadat je het medicijn toegediend hebt. Als dit niet het geval is, dan is het wellicht nodig om nog een tweede keer naar de dierenarts te gaan om te zien wat er aan de hand is. [9]
  4. Zorg ervoor dat je elke dag de uitwerpselen uit de kooi van je konijn haalt. Het is slecht voor de gezondheid van je konijn als er bacteriën in zijn kooi groeien. Je kunt je konijn een soort van kattenbak geven om zijn behoefte op te doen. Naast het weghalen van uitwerpselen moet je de bodembedekking ook om de paar dagen vervangen en de kooi om de paar weken grondig schrobben met een desinfecterende spray. Neem altijd zulke maatregelen om je konijn te beschermen, maar doe dit vooral als hij ziek geweest is. [10]
    Advertentie

Tips

  • Als je je konijn buiten houdt, overweeg dan om hem naar een erg stille kamer binnenshuis te verplaatsen wanneer hij ziek is. Zo kan hij andere konijnen niet met de infectie besmetten en kun je zijn herstelproces gemakkelijker in de gaten houden.
  • Als je zaagsel gemaakt van dennenhout of cederhout gebruikt, dan is dit wellicht de oorzaak van de luchtwegproblemen van je konijn. Deze soorten bodembedekking staan er namelijk om bekend dat ze infecties aan de bovenste luchtwegen veroorzaken bij konijnen en andere kleine dieren. Overweeg om iets anders te gebruiken, zoals gerecyclede bodembedekking, zaagsel van espenhout of laboratoriumkwaliteit, of een andere veilige bodembedekking.
Advertentie

Waarschuwingen

  • De luchtwegproblemen van je konijn gaan niet vanzelf weg. Je moet de oorzaak van de problemen laten onderzoeken door je dierenarts.
  • Vertel je dierenarts precies welk voer je konijn onlangs gegeten heeft. Voer of andere producten kunnen de oorzaak van het niezen zijn, evenals de luchtwegproblemen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.150 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie