PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je op zoek bent naar een schildpad als huisdier, overweeg dan een roodwangschildpad. Dit zich gemakkelijk aanpassende huisdier geeft de voorkeur aan warme leefomstandigheden, maar kan prima leven in een grote bak. De roodwangschildpad wordt zo genoemd vanwege de rode lijn die achter zijn ogen begint, en de glijdende beweging die hij maakt wanneer hij van een rots het water in glijdt. Wanneer er goed voor gezorgd wordt, kan de roodwangschildpad tot wel 30 jaar worden! Als je geïnteresseerd bent in een levenslange vriend, dan is een roodwangschildpad een fantastische keuze.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Besluiten of een roodwangschildpad iets voor jou is

PDF download Pdf downloaden
  1. Vraag rond om te zien of je vrienden hebt met roodwangschildpadden. Je kunt ze vragen over de voordelen van het hebben van een schildpad, maar ook over de uitdagingen. Als je niemand kent met een roodwangschildpad, ga dan naar de dierenwinkel en praat met medewerkers die bekend zijn met de schildpadden. Of nog beter, breng wat tijd in de winkel door, met een roodwangschildpad. Wees je ervan bewust wat het betekent om voor een schildpad te zorgen.
  2. De gemiddelde levensduur is rond 20-30 jaar, en sommige schildpadden leven zelfs langer. Verzeker je ervan dat je toekomstige levensstijl zich kan aanpassen aan het langdurige gezelschap van een schildpad. Als je een schildpad neemt zodat je kind een huisdier kan krijgen, realiseer je dan dat de schildpad voor een lange tijd jouw huisdier zal zijn.
  3. Net als elk levend wezen beginnen roodwangschildpadden klein, maar worden ze groter naarmate ze ouder worden. Een volgroeide roodwang heeft een bak nodig met een bruikbaar vloeroppervlak van minstens vier keer de afmeting van het schild van de volwassen schildpad, dus houd hier rekening mee wanneer je een jonge schildpad aanschaft.
    • Als je meer dan een schildpad neemt, zorg er dan voor dat je genoeg bakken hebt om de schildpadden uit elkaar te halen als dat nodig is. Mannelijke roodwangschildpadden vallen de vrouwtjes vaak lastig. Dit kan zo extreem zijn dat de vrouwtjes stoppen met eten. Om die reden kun je mannetjes en vrouwtjes beter apart houden.
  4. Dit omvat ook dingen als elektriciteit om het aquarium te verwarmen, een thermostaat om de watertemperatuur in de gaten te houden, waterpompen voor het aereren, een waterfilter ontworpen voor schildpaddenafval en tenslotte voer. Hoewel de prijs van een schildpad laag is, zijn ze niet noodzakelijk goedkoop om te houden.
    • Als je je zorgen maakt over de kosten van een roodwangschildpad, dan kan het helpen om een grove schatting te maken van de doorlopende kosten, voor je de schildpad koopt. Dit kan je helpen om te besluiten of je bereid bent te investeren in het huisdier.
  5. Wees je ervan bewust dat de schildpad drager kan zijn van salmonella zonder zelf ziek te zijn, en daardoor een risico kan vormen dat ze mensen besmetten. De enige veilige manier om een schildpad te houden is door ervanuit te gaan dat hij salmonelladrager is en strikte hygiëne te betrachten voor en na het in handen nemen. Handen wassen is essentieel.
    • Vanwege het risico van salmonellainfectie moet je een aparte set gebruiksvoorwerpen hebben voor alles wat met de schildpad te maken heeft, en die, gewassen en ontsmet, weg te houden van de andere huishoudelijke artikelen.
  6. Roodwangschildpadden zijn van nature geen sociale wezens. In het wild gevangen schildpadden kunnen bijtgraag en agressief zijn. Hoewel sommige in gevangenschap gefokte dieren kunnen leren om te tolereren vastgehouden te worden, moet je er niet op rekenen dat jouw schildpad erg vriendelijk zal zijn.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Behuizing voorbereiden voor je schildpad

PDF download Pdf downloaden
  1. Een handleiding geeft aan dat je een capaciteit van 38 liter moet aanhouden per 2,5 cm schildpadlengte, en een extra 15 % ruimte voor een plekje om te zonnebaden. Voor het eerste jaar kun je het redden met een tank van 190 liter voor een baby, maar later zul je minstens een tank van 450 liter nodig hebben. [1] Bespaar geld door direct een bak te kopen die groot genoeg is. Houd rekening met.
    • Waterdiepte: Schildpadden houden ervan om te duiken en voedsel te jagen, dus zorg ervoor dat het water diep genoeg is om dat mogelijk te maken.
    • Ruimte: Schildpadden zijn territoriaal dus zorg ervoor dat ze ruim voldoende ruimte hebben om uit elkaars buurt te blijven, anders zul je ze misschien apart moeten zetten in eigen bakken.
    • Afval: De ontlasting van schildpadden is compacter dan dat van vissen. Dit moet goed gespoeld blijven door een grote hoeveelheid water te bieden en/of het gebruik van een filtersysteem speciaal voor schildpadden.
  2. De ideale bak is een groot, glazen aquarium maar die kunnen duur zijn. Een goedkoper alternatief is een voorraadbak. Een voorraadbak met een inhoud van 380 liter kan relatief goedkoop aangeschaft worden. Vermijd het om bakken van acryl te kopen, ze zijn goedkoper maar worden gemakkelijk bekrast door de schildpadklauwen. [2]
    • In warmere gebieden zou je een vijver kunnen uitgraven en een bedekking gebruiken om een geschikte behuizing te maken voor een roodwangschildpad. Hoewel dit een meer natuurlijke omgeving vormt voor je schildpad, zul je minder controle hebben over omgevingsfactoren en zul je je schildpad weer naar binnen moeten brengen als het minder geschikt weer is.
  3. Het filter helpt om te voorkomen dat bacteriën gaan floreren in de bak van je schildpad. Je hoeft niet perse een filtersysteem te kopen. Je kunt het water regelmatig verwisselen, wat een bijzonder arbeidsintensieve taak is, of je kunt een filtersysteem nemen dat is afgestemd op schildpadden. Er zijn verschillende soorten filters, afhankelijk van je huidige behoeften en budget:
    • UGF (Onder Grind Filter): Deze heeft een groot oppervlakte nodig. Het is alleen handig als je een of twee schildpadden hebt. Als het met een luchtpomp wordt aangedreven is het alleen handig voor kleine schildpadden of pasgeborenen. Gebruik een motor als je het filter gebruikt met oudere schildpadden dan pasgeborenen.
    • Interne busfilter: Dit filter staat in de bak. Hoe groter hoe beter. Dit kan zowel effectief zijn als beter te veroorloven. Zoek naar een exemplaar dat gemakkelijk schoon te maken is, zoals een met schuim.
    • Extern busfilter: Deze staat buiten de bak. Ze zijn vaak duur, maar ze filteren uitstekend, waardoor je het water minder vaak hoeft te verschonen. Een busfilter dat door veel schildpadeigenaren wordt aangeraden is de Rena Filstar Xp3 of Xp4.
  4. De inrichting kan diversiteit en interessante details toevoegen aan de leefomgeving van je schildpad. Substraat, het materiaal dat de bodem van de bak bedekt, biedt aan de schildpad een manier om gemakkelijk te bewegen tussen het water en het plekje om te zonnebaden. Rivierstenen bieden aan je schildpad een ruimte om op te liggen. Je kunt ook een ligplek maken door een plexiglazen plank vast te lijmen aan de zijkant van de bak. Controleer dat de lijm niet giftig is. [3]
    • Gebruik geen aquariumgravel vanwege het gezondheidsrisico - het kan de ingewanden van je schildpad fataal blokkeren als het ingeslikt wordt. Wees ook voorzichtig met het plaatsen van waterplanten. Hoewel ze de bak er leuk uit laten zien en helpen met het filteren, kan je schildpad verleid worden om ze te eten. Als je ziet dat dit gebeurt, haal de planten dan weg en maak de bak schoon.
    • Plaats een goed passend deksel op de bovenkant van de bak om te voorkomen dat een avonturier ontsnapt en om eventuele spullen die naar beneden vallen op te vangen.
  5. Het water moet tussen de 26,5 en 27,5 graden Celsius zijn voor een baby of een zieke schildpad, en tussen de 25,5 en 26,5 graden Celsius voor een gezonde schildpad, ouder dan een jaar. Het droge deel moet ongeveer 10 graden warmer zijn dan het water om de schildpad in staat te stellen op te warmen door zonnebaden. De luchttemperatuur in de bak moet 24 - 28 graden Celsius zijn. [4]
  6. Schildpadden hebben UVA en UVB verlichting nodig voor vitamines, en een warmtelamp. UV-licht komt niet door glas, dus is het erg belangrijk dat je een UV-lamp haalt van 5% of meer. Ongeveer elke 6 maanden moeten de lampen vervangen worden. De warmtelamp houdt het droge deel op een temperatuur die 10 graden hoger ligt dan je watertemperatuur. [5]
    • Je schildpad moet niet in staat zijn om de verlichting aan te raken omdat de lampen kunnen branden. Schroef de lampen stevig vast, uit de buurt van de schildpad. Laat ook nooit een glazen of plastic bak in de volle zon staan, het kan snel oververhit raken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Je schildpad halen

PDF download Pdf downloaden
  1. Neem nooit een schildpad uit het wild. Dit is niet alleen wreed en oneerlijk naar de schildpad toe, het is ook illegaal. Het diervriendelijkste dat je kunt doen is een volwassen schildpad halen die niet langer gewild is, er zijn veel afgedankte schildpadden die een thuis nodig hebben. [6] Zoek uit of ze beschikbaar zijn bij dierenopvangcentra of schildpadopvangorganisaties. Je kunt ook fokkers met een goede reputatie proberen om je schildpad te halen. [7]
    • Kijk uit voor dierenwinkels die schildpadden houden in slechte omstandigheden. Een aantal schildpadden zijn ziek voor je ze koopt. Kijk rond en let op zowel het gedrag van de schildpad, als op de omstandigheden waarin ze gehouden worden. Het water in de bak moet niet stinken. Als dat wel het geval is, dan is het een teken dat de schildpadden niet regelmatig schoongemaakt worden en het waarschijnlijker is dat ze ziek worden.
  2. Je schildpad zal waarschijnlijk een beetje verlegen zijn wanneer je hem thuis brengt. Het kan een paar dagen duren voor je schildpad zich veilig genoeg voelt om op ontdekking te gaan buiten de veiligheid van zijn schild. [8] Laat hem met rust om te wennen en wacht tot hij zich zekerder voelt.
  3. Je zult niet in staat zijn om het geslacht te bepalen tot de schildpad volwassen is, tussen de 2 en 4 jaar oud. Mannetjes zullen langere nagels en staarten hebben dan vrouwtjes. Vrouwtjes zullen over het algemeen ook groter zijn. [9]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Dagelijks voor je schildpad zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een geschikt dieet voor roodwangschildpadden (en soortgelijke waterschildpadsoorten) moet de volgende verhoudingen hebben: groenten en waterplanten 50 %, commercieel voer 25 % en levend proteïne 25 %. Roodwangschildpadden zijn tevreden met zowel in de winkel gekocht voer, als met voer dat jij voor ze verzameld hebt.
    • Geschikte groentesoorten zijn: paardenbloemen (degenen in je tuin zijn prima als je geen pesticiden gebruikt), wortelloof, loof van het mosterdzaad, Romeinse sla, wortels, paprika en pompoen.
    • De beste groensoorten zijn waterplanten zoals waterpest, waterhyacint, watersla, amazonekikkerbeet, hauwmos en kroos. In een dierenwinkel kunnen ze duur zijn, maar ze zijn gemakkelijk te kweken in een aparte bak of vijver, en je kunt ze in grote hoeveelheden ook goedkoop online kopen.
    • Roodwangschildpadden eten in het wild gewoonlijk geen fruit dus geef het niet, behalve als heel bijzondere traktatie. Als je hem wilt trakteren, dan is een banaan een goede keus.
    • Voor commercieel voer kun je zoeken naar iets met een laag proteïnegehalte en laag vetgehalte. Gedroogde garnalen zijn absoluut niet geschikt! Hoewel schildpadden gek zijn op de smaak van gedroogde garnalen, bieden ze geen voedingsstoffen en schildpadden kunnen daarna wekenlang ander voer weigeren.
  2. Er zijn diverse aandoeningen en ziekten die zich kunnen voordoen als het water in de bak vies is, het dieet niet volledig is, of om andere redenen. Een aantal veel voorkomende aandoeningen om op te letten zijn: [10]
    • Ooginfecties : De ogen lijken dicht te zitten, zijn gezwollen, opgezet of er komt vuil uit. Je kunt zien dat er stukjes weefsel vanaf komen. Ooginfecties worden veroorzaakt door bacteriën. De schildpad moet naar de dierenarts en heeft waarschijnlijk een plaatselijke antibiotica nodig en het filtersysteem van de bak moet verbeterd worden.
    • Zacht schild : Als het schild van je schildpad zachter is dan het zou moeten zijn, kan het zijn dat je schildpad niet genoeg licht krijgt van je lampen. Als dit gebeurt, dan is het droge deel voor de schildpad misschien te klein, het water te diep, of de schildpad te zwak om op het droge deel te klimmen. Als dit het geval is, neem dan contact op met je dierenarts of een dierenwinkel. Het kan ook betekenen dat hij een metabolische beenderziekte heeft.
    • Mondrot en weigering te eten : Je schildpad heeft een bacteriële infectie en moet direct naar de dierenarts voor een antibioticakuur.
    • Zwak, piepend, lethargisch en houdt zijn hoofd in een ongewone hoek : Dit kan een ademhalingsprobleem zijn, zoals een longontsteking. Breng je schildpad direct naar de dierenarts.
    • Wonden : Controleer de bak op scherpe objecten of een vechtende tweede schildpad. Haal de oorzaak weg, behandel de wond met een povidoon-joodoplossing en houd het schoon. Ga naar je dierenarts voor meer advies.
  3. Buiten moet je er altijd bij blijven om oververhitting te voorkomen. Een mogelijkheid is door een kinderzwembadje te halen, die te vullen met water en iets voor de schildpad om op te zitten. Zorg ervoor dat je wat schaduw biedt aan je schildpad zodat hij niet oververhit raakt.
  4. Dit is je huisdier en zoals met elk huisdier zul je een band met hem vormen door tijd samen door te brengen. Wees voorzichtig met hem -- niet alle schildpadden houden ervan om opgetild of aangeraakt te worden.
    • Sommige schildpadden houden ervan als je zachtjes over hun schild krabt, net als rugkrabben of het krabben achter het oor van je hond. Maar, wees voorzichtig omdat ze het niet allemaal fijn vinden en hij kan proberen te bijten. Onthoud dat hun schilden zenuwuiteinden hebben en dat ze alles kunnen voelen. Wees zacht.
    Advertentie

Tips

  • Wanneer een schildpad niet gezond is, ga er dan vanuit dat andere schildpadden zijn blootgesteld aan iets besmettelijks. Laat de dierenarts naar ze kijken, omdat ze misschien ook behandeld moeten worden.
  • Schildpadden houden van krekels als lekkernij.
  • Wanneer je op vakantie gaat, laat dan nooit je schildpad onverzorgd achter. Laat hem bij iemand die je vertrouwt en leer hem of haar hoe je voor een roodwangschildpad moet zorgen.
  • Deze schildpadden houden van rolpissebedden.
  • Het is verstandig om het bij een schildpad te houden tot je ervaring hebt. Je kunt besluiten dat je niet meer schildpadden wilt, of je kunt ontdekken dat een schildpad je veel werk geeft!
  • Roodwangschildpadden houden vooral van proteïnevoer, wat een valkuil kan zijn voor een beginner, die daardoor misschien teveel proteïnen voert. Doe dat niet -- het kan schilddeformatie veroorzaken, organen beschadigen en de levensduur van een schildpad verkorten. Let op dat jonge schildpadden vaak meer weghebben van een vleeseter, terwijl volwassen schildpadden veranderen naar alleseters.
  • Sommige eigenaren van roodwangschildpadden geven hun schildpad graag te eten in een aparte bak. Hoewel dit het water schoon houdt, moet je erbij blijven om de schildpad terug te zetten als hij klaar is met eten.
  • Als je geen waterfiltersysteem hebt, zul je het water in een aquarium van 38 liter twee tot drie keer per week moeten verschonen, of een bak van 190 liter een keer per week. Het wordt geadviseerd om een filtersysteem te kopen.
  • Om de nitraatgehaltes in je tank laag te houden moet je wekelijks 10 % van het water verversen, of 20 % elke twee weken.
  • Als je je schildpad kwijtraakt, raak dan niet in paniek. Sluit alle andere dieren op. Zet dan een bak met water en een tweede bak met voer op een opvallende plek. Je schildpad kan aangetrokken worden door het voer. Als je je schildpad eenmaal gevonden hebt, controleer hem dan op wonden. Was daarna je schildpad onder stromend water. Als het nodig is, kun je je schildpad naar de dierenarts brengen.
  • Houd je schildpad niet direct vast, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Houd hem in plaats daarvan na drie weken vast.
  • Het is hierboven gezegd dat je drie weken moet wachten voor je je schildpad vasthoudt, maar als je helemaal geen contact met hem hebt, zal hij er niet aan wennen om opgepakt worden. Wacht maximaal een week, of je schildpad kan bijten als je hem voor het eerst oppakt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Roodwangschildpadden moeten niet verzorgd worden door een kind van 10 jaar of jonger, zonder de hulp van een ouder. Het is voor zowel je schildpad als je kind te gevaarlijk. De klauwen van een schildpad zijn erg scherp en kunnen het kind pijn doen, waardoor je kind de schildpad laat vallen.
  • Til je schildpad alleen op als het nodig is. Wanneer je hem optilt, zet de schildpad dan op je hand zodat hij niet bang zal zijn.
  • Ga nooit een huisdier dumpen of verlaten. Als je moeilijkheden hebt met het verzorgen van je roodwangschildpad, praat dan met de plaatselijke dierenopvang om een nieuw, veilig thuis voor hem te vinden. Het dumpen van huisdieren is niet alleen wreed, maar het kan ook snel ziekten verspreiden. Wilde populaties die gevormd worden door huisdieren die in het wild zijn vrijgelaten kunnen flinke schade veroorzaken aan het natuurlijke ecosysteem. [11]

Was altijd je handen met zeep en water nadat je je schildpad in handen gehad hebt. Maak ook deurkrukken of andere oppervlakten die je eventueel hebt aangeraakt terwijl je met je huisdier bezig was schoon met een desinfecterend middel. Vermijd het om je haar en kleren aan te raken terwijl je met je schildpad bezig bent. [12]

Advertentie

Bronnen

  1. Reptile Medicine and Surgery. Mader. Publisher: Saunders & Elsevier. 2nd edition.
  2. Reptile Medicine and Surgery. Mader. Publisher: Saunders & Elsevier. 2nd edition.
  3. Reptile Medicine and Surgery. Mader. Publisher: Saunders & Elsevier. 2nd edition.
  4. Reptile Medicine and Surgery. Mader. Publisher: Saunders & Elsevier. 2nd edition.
  5. Reptile Medicine and Surgery. Mader. Publisher: Saunders & Elsevier. 2nd edition.
  6. http://www.tortoisetrust.org/articles/res.html
  7. BSAVA Manual of Exotic Pets. Meredit. BSAVA Publications. 5th edition.
  8. http://www.peteducation.com/article.cfm?c=17+1797&aid=2613
  9. http://www.peteducation.com/article.cfm?c=17+1797&aid=2613
  1. BSAVA Manual of Exotic Pets. Meredit. BSAVA Publications. 5th edition.
  2. BSAVA Manual of Exotic Pets. Meredit. BSAVA Publications. 5th edition
  3. Reptile Medicine and Surgery. Mader. Publisher: Saunders & Elsevier. 2nd edition.
  4. http://gctts.org/node/72 Waterschildpadverzorgingsdocument

Over dit artikel

Deze pagina is 5.004 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie