Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wanneer maagzuur vanuit de maag omhoog de slokdarm in komt, dan heb je zure reflux. De slokdarm is de buis waar voedsel doorheen gaat onderweg van de mond naar de maag. Maagzuur kan de verkeerde richting op gaan als de klep, de sluitspier van de slokdarm, niet goed sluit. Dit kan een erg pijnlijke ervaring zijn voor je hond, het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk medische hulp zoekt. Als je denkt dat je hond mogelijk zure reflux heeft, maar je het niet zeker weet, kun je onder Methode 3 lezen wat de waarschuwingstekenen van zure reflux zijn.
Stappen
-
1Breng je hond naar de dierenarts als hij regelmatig overgeeft of tekenen van ongemak vertoont. Als je hond zijn voedsel overgeeft, weinig eetlust heeft of piept bij het slikken, dan heeft hij mogelijk zure reflux. Maak een afspraak met de dierenarts om een officiële diagnose te krijgen. [1] X Bron
-
2Voer je hond een dieet met weinig vet en weinig proteïne. Vermijd voedsel dat rijk is in vet en proteïne, omdat deze stoffen ervoor zorgen dat de maag zuur produceert. Geef in plaats hiervan koolhydraten, zoals rijst, pasta of gekookte aardappelen, met mager wit vlees, zoals kip, kalkoen, kabeljauw en koolvis.
- Voorbeelden van slecht voedsel zijn vettig gehakt, worstjes, spek, room, boter en paté.
-
3Voer je hond vier kleine porties per dag. Als je je hond twee of drie grote maaltijden per dag voert, dan is de kas dat zijn maag erg vol wordt groter, wat ervoor kan zorgen dat de sluitspier van de slokdarm uitrekt en er maagzuur uit de maag kan lekken.
- Blijf je hond vier kleine maaltijden met weinig vet en proteïne voeren totdat hij ten minste zeven dagen geen symptomen heeft. Na deze zeven dagen kun je overwegen om hem weer op zijn reguliere dieet te zetten.
-
4Plaats de voerbak van je hond op een krukje of lage tafel. Het voedsel van je hond hoger plaatsen, zal je hond forceren om met zijn kop boven zijn schouders te eten. De slokdarm wordt dan een helling omlaag naar de maag, wat zal helpen om het voedsel in de maag te houden in plaats van opgebraakt te worden.
- Voeren uit een verhoogde bak kan je hond een maagtorsie bezorgen, een ernstige, levensbedreigende aandoening waarbij de maag omdraait en zich vult met gas.
Advertentie
-
1Geef je hond maagbeschermers. Maagbeschermers bieden enige bescherming voor de maag (en de slokdarm). De meest gebruikte maagbeschermer is sucralfaat, dat wordt voorgeschreven in de vorm van Antepsin of Carafate.
-
2Geef je hond omeprazol. Dit middel is ook bekend onder de namen GastroGard of Prilosec. Het is een voorgeschreven medicijn. Het is een protonpompremmer die de productie van zuur voorkomt in zowel een gestimuleerde maag (waar er voedsel wordt verteerd) en ruststaat (een lege maag).
- De dosis moet één keer per dag oraal worden toegediend. Omeprazol wordt in verschillende doses verkocht (10, 20, 40 mg). Een hond van 30 kg kan dus het beste één keer per dag een tablet van 20 mg nemen. [2] X Bron Omeprazole. Plumb's Veterinary Drug Handbook.
- Omeprazol is een veilig medicijn met weinig mogelijke bijwerkingen. Theoretisch bestaat er een risico dat het gebrek aan zuur na enkele maanden gebruik ervoor kan zorgen dat er te veel gist wordt geproduceerd, maar dit is niet bewezen..
-
3Verkrijg een voorschrift voor sucralfaat voor je hond. Sucralfaat wordt veel gebruikt als anti-maagzweer medicijn voor mensen en kan ook voor dieren worden gebruikt als het juist wordt toegediend. Sucralfaat wordt een pasta-achtige substantie wanneer het in aanraking komt met zuur. Vervolgens blijft het plakken aan het aangetaste weefsel, waardoor gevoelige gebieden worden afgeschermd van het zuur.
- Je moet richten op drie keer per dag een dosis van 0,5 – 1 gram die oraal moet worden toegediend (grotere honden 1 gram, terwijl kleinere honden 0,5 gram krijgen). [3] X Bron Sucralfate. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb. De vloeibare vorm van dit medicijn is voor zure reflux effectiever dan een tablet omdat de vloeistof een laagje achterlaat op de slokdarm terwijl het omlaag druipt. De dosis voor de vloeibare vorm van deze medicatie is drie keer per dag 2,5 – 5 ml orale toepassing. [4] X Bron Sucralfate. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb
- Sucralfaat is zo effectief als barrière dat het ook voorkomt dat andere medicatie wordt opgenomen. Daarom moet je eventuele andere medicatie die je hond neemt één uur voordat je de sucralfaat geeft toedienen.
-
4Probeer om je hond een prokinetisch geneesmiddel te geven. Een prokinetische geneesmiddel versterkt de spieren van het verteringssysteem. Het belang hiervan is dat de sluitspier van de slokdarm strakker wordt, waardoor het minder waarschijnlijk wordt dat er maagzuur in de slokdarm van je hond terecht komt. Een belangrijk prokinetisch middel is metoclopramide.
-
5Verkrijg een recept voor metoclopramide voor je hond. Metoclopramide helpt het verteringsstelsel om te gaan met acetylcholine (een neurotransmitter die zorgt voor het samentrekken van spieren). Dit helpt om de sluitspier van de slokdarm gesloten te houden, zodat er geen maagzuur in de slokdarm terecht komt.
- De dosis metoclopramide is viermaal daags 0,1 tot 0,4 mg/kg via orale toediening. Een hond van 30 kg moet dus 3 tot 12 mg per dosis krijgen. Beginnen met viermaal daags een tablet van 5 mg geven is dus een goed beginpunt. [5] X Bron Metoclopramide. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb
- Metoclopramide mag niet worden gegeven aan honden met een verstopping in de darmen, omdat de versterkte piersamentrekking er dan voor kan zorgen dat de darm geperforeerd raakt.
- Verder wordt gedacht dat metoclopramide de vrijlating van prolactine (het hormoon dat melkproductie stimuleert) stimuleert en moet daarom vermeden worden bij teefjes die schijnzwanger zijn, aangezien het de symptomen verergert. Bij een schijnzwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de teef denkt dat ze zwanger is, terwijl dat niet zo is. Onderdeel hiervan is de voorbereiding op het voeden van pups door melk te produceren. Echter, lactatie wanneer er geen pups zijn om de melk op te drinken, kan een verhoogde kans op infectie in de borstklieren, zoals mastitis, veroorzaken.
-
6Bekijk of maagzuurremmers je hond helpen. Maagzuurremmers verlagen de hoeveelheid zuur die door de maag wordt geproduceerd, waardoor de hoeveelheid zuur die in de slokdarm van je hond terecht zou kunnen komen wordt beperkt.
- Een aantal maagzuurremmers zijn algemeen verkrijgbaar (zoals famotidine onder de naam Pepcid), terwijl sterkere maagzuurremmers alleen op recept verkrijgbaar zijn (omeprazol).
-
7Koop famotidine voor je hond. Famotidine is een H2-receptor antagonist, wat betekent dat het de productie en uitscheiding van zuur in de maag van je hond vertraagd.
- Famotidine is algemeen beschikbaar in apotheken. Er is geen equivalent voor dieren, waardoor het acceptabel is om dit middel te kopen en aan je hond te geven. Het bereik van de aanbevolen dosis is vrij groot, maar een gemiddelde dosis is tweemaal daags 0,5 mg/kg middels orale toediening. [6] X Bron Famotidine. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb
- Een hond van 30 kg zou dus tweemaal daags 1,5 tablet van 10 mg krijgen. Geef het medicijn op een lege maag. Famotidine kan langdurig gebruikt worden zonder incidenten. [7] X Bron Famotidine. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb
Advertentie
-
1Kijk uit naar tekenen dat je hond zure reflux heeft. Als je hond reflux heeft, kan enkele van de volgende symptomen vertonen: [8] X Bron :
- Voedsel overgeven.
- Pijn kort na het slikken (je hond kan piepen wanneer hij probeert te slikken).
- Gewichtsverlies en gebrek aan eetlust.
-
2Breng je hond naar de dierenarts voor diagnose. De dierenarts zal endoscopie gebruiken om te bepalen of je hond zure reflux heeft. Bij een endoscopie wordt een kleine camera in de keel van de hond gebracht om de wand van de slokdarm te inspecteren. [9] X Bron Esophagitis. The 5-minute Veterinary Consult. Tilley and Smith. Publisher Williams & Wilkins. pp 568-569
- Een hond met zure reflux heeft een slokdarm die er rood, ruw, pijnlijk en zwerend uitziet nabij de opening naar de maag.
-
3Werk samen met de dierenarts om een behandelplan op te stellen. Hoewel dit artikel de stappen illustreert die je kunt nemen om je hond te helpen, is het belangrijk om met de dierenarts samen te werken om te verzekeren dat je hond de juiste behandeling krijgt, overeenkomstig met zijn specifieke medische geschiedenis.Advertentie
Tips
- De slokdarm heeft een dunne laag beschermend slijm die niet is ontworpen om de corrosieve effecten van maagzuur te weerstaan. Als deze laag slijm eenmaal is aangetast, zal het weefsel van de slokdarm ontstoken raken. Dit is erg pijnlijk.
- Dit gebeurd doorgaans wanneer een hond in diepe slaap is onder narcose, maar het kan ook spontaan gebeuren zonder herkenbare reden.
- Er zijn verschillende manieren waarop je een hond die lijdt aan zure reflux kunt helpen om zich beter te voelen. Hieronder vallen een aangepast dieet, maagbeschermende medicatie (medicatie die een beschermende laag kan vormen over ontstoken weefsel), prokinetische geneesmiddelen en maagzuurremmende medicatie (medicatie die de productie van maagzuur vertragen).
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.petmd.com/dog/conditions/digestive/c_multi_gastroesophageal_
- ↑ Omeprazole. Plumb's Veterinary Drug Handbook.
- ↑ Sucralfate. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb.
- ↑ Sucralfate. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb
- ↑ Metoclopramide. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb
- ↑ Famotidine. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb
- ↑ Famotidine. Plumb's Veterinary Drug Handbook. Donald Plumb
- ↑ http://www.petmd.com/dog/conditions/digestive/c_multi_gastroesophageal_reflux
- ↑ Esophagitis. The 5-minute Veterinary Consult. Tilley and Smith. Publisher Williams & Wilkins. pp 568-569
Over dit artikel
Deze pagina is 9.715 keer bekeken.
Advertentie