Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je seks wilt hebben zonder zwanger te raken, zul je je goed moeten voorbereiden. Met alle informatie en het assortiment aan voorbehoedsmiddelen die tegenwoordig beschikbaar is om mensen die seksueel actief zijn te helpen hun gezinsleven te plannen, hoef je als je goed oppast en voorzichtig bent niet zwanger te raken. Je kunt voorkomen dat je zwanger raakt door niet te penetreren, of door, als je wel vaginale seks hebt, voorbehoedsmiddelen te gebruiken, of door het met de huisarts te hebben over hormonale of operatieve manieren om niet zwanger te raken.
Stappen
-
Zorg dat je weet wat onthouding betekent. Algehele of periodieke onthouding is een methode die door veel mensen gebruikt wordt om zowel zwangerschap als seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen. [1] X Bron Je kunt onthouding toepassen op veel verschillende manieren en om allerlei redenen. Er bestaat niet één juiste definitie voor, maar in bijna alle gevallen is onthouding bedoeld om geslachtsziektes en ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
- Seks zonder vaginale penetratie is een vorm van onthouding waarbij mensen seksuele penetratie van de vagina vermijden. Dit houdt in dat je wel alle andere mogelijke vormen van seks kunt bedrijven.
- Seksuele onthouding kan ook inhouden dat je op geen enkele manier seksueel actief bent met een partner.
-
Doe aan seks zonder penetratie. Voorkomen dat er sperma in de vagina terechtkomt is een effectieve manier om zwangerschap te voorkomen. Probeer in plaats van seks te hebben waarbij de penis in de vagina komt eens een of meerdere van de volgende activiteiten: [2] X Bron
- Zoenen
- Masturberen
- Strelen
- Wrijven en strelen
- Seksuele fantasieën uitvoeren
- Seksspeeltjes gebruiken
- Orale seks
- Anale seks
-
Bespreek met je partner de voor- en nadelen van onthouding. Veel mensen vinden het moeilijk, maar als je niet zwanger wilt worden, is onthouding wel de goedkoopste en meest effectieve manier om geen kinderen te krijgen. Ook krijg je bij deze methode niet te maken met medische of hormonale bijwerkingen, terwijl dat bij andere manieren die zwangerschap helpen voorkomen vaak wel het geval is.
- De voordelen van onthouding of het afzien van vaginale penetratie kunnen verdergaan dan alleen het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Je kunt onthouding toepassen tot je er klaar voor bent om seks te hebben, of tot je de juiste partner hebt gevonden met wie je seks wilt hebben. Het kan een manier voor je zijn om een liefdesrelatie te hebben zonder seksueel actief te zijn, of het kan een middel zijn om uiting te geven aan een morele of religieuze keuze.
- De nadelen van onthouding worden vooral genoemd door mensen de het moeilijk vinden om zich van seks te onthouden en die overhaast seksueel actief worden zonder zichzelf goed te informeren of zonder zichzelf te beschermen tegen zwangerschap of geslachtsziekten.
-
Ga op zoek naar een partner die jouw keuze om te wachten met vaginale seks respecteert. Het kan moeilijk zijn om een relatie te beginnen of te onderhouden met iemand die niet achter onthouding staat. Je kunt het beste met je partner praten over je keuze en uitleggen wat onthouding precies inhoudt, en waarom jij ervoor hebt gekozen.
- Praat met je partner voordat er seks in het spel komt. Het is altijd behulpzaam en belangrijk om met je partner te communiceren en hem te laten weten wat jij van een relatie verwacht en welke grenzen jij wel of niet hebt. Bepalen wat in jullie relatie wel of niet toegestaan of gepast is kan misverstanden helpen verduidelijken en voorkomen op het moment waarop jullie seksueel actief worden.
- Je zult je niet voor altijd van seks met penetratie hoeven te onthouden, tenzij je dat zelf wilt. Je relatie en waar jij in gelooft kunnen na verloop van tijd, of aan de hand van je ervaringen, veranderen.
Advertentie
-
Gebruik een condoom als je seks hebt. Als je ze maar consequent en op de juiste manier gebruikt, kunnen condooms helpen zwangerschap te voorkomen, terwijl je toch van de seks kunt genieten. Condooms zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, smaken en texturen. Je kunt ervoor terecht bij de drogist, maar als je 18 jaar of ouder bent, kun je ze ook gratis aanvragen bij de GGD.
- Vrouwencondooms zijn ook een optie die je zelf kunt toepassen. Net als een condoom voor een penis, vangt een vrouwencondoom het voorvocht en het sperma op. [3] X Bron Wel zijn vrouwencondooms wat minder effectief dan mannencondooms. [4] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron
- Als je ze op de juiste manier gebruikt en aanbrengt, kunnen condooms een heel effectieve manier zijn om zwangerschap te voorkomen. Het is wel heel belangrijk dat je leert hoe je een condoom moet aanbrengen , de houdbaarheidsdatum controleert en goed oplet of het condoom nog wel werkt. Toch lopen gemiddeld niet meer dan 18 op de 100 vrouwen die alleen een condoom gebruiken het risico zwanger te raken. [5] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron
-
Gebruik een spermadodend middel als extra bescherming tegen zwangerschap. Spermadodende middelen zijn verkrijgbaar als gel, schuim, of in de vorm van een velletje dat je aanbrengt op het condoom. Vervolgens blokkeert het de ingang van de baarmoeder met een chemisch stofje dat de spermacellen doodt. [6] X Bron Je kunt spermadodende middelen kopen bij de apotheek, bij de drogist, in de supermarkt, bij sekswinkels of online, en vaak zit het ook al op bepaalde merken of soorten condooms.
- Als je verder niks gebruikt, zijn spermadodende middelen die je in je vagina aanbrengt vaak maar voor 78% effectief, maar in combinatie met een condoom neemt de effectiviteit toe tot wel 95% of meer.
- Om jezelf extra goed te beschermen, kun je als vrouw overwegen om spermadodende middelen te gebruiken. Je moet als vrouw dan wel even op je rug gaan liggen kort nadat je seks hebt gehad, om er zeker van te zijn dat het spermadodende middel tegen je baarmoederhals aan blijft liggen.
- Houd er rekening mee dat spermadodende middelen ontstekingen of irritatie kunnen veroorzaken in zowel de vagina als de penis. Raadpleeg als je last krijgt van irritatie of ander ongemak nadat je een spermadodend middel hebt gebruikt even de huisarts.
-
Gebruik een contraceptieve spons. Een contraceptieve spons is een klein sponsje in de vorm van een donut dat een spermadodend middel bevat en wat je in je vagina aanbrengt, langs de baarmoederhals. Als je het sponsje op de juiste manier hebt ingebracht, voelen jij en je partner het als het goed is absoluut niet zitten. Deze sponsjes zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar als condooms of spermadodende middelen en vaak zijn ze ook duurder. Vraag als je ze niet kunt vinden advies bij een drogist of apotheek in de buurt. Je gebruikt een contraceptieve spons als volgt: [7] X Bron
- Maak de spons eerst nat met twee eetlepels (30 ml) water om het spermadodende middel te activeren. Knijp het overtollige water er weer uit.
- Breng het sponsje in in je vagina door het langs de achterwand tot aan de baarmoederhals te laten glijden. De kant met het kuiltje of het holletje wijst als het goed is naar je baarmoederhals, terwijl het lusje de andere kant op moet wijzen, zodat je het sponsje er na afloop makkelijk uit kunt trekken.
- Laat het sponsje in totaal 24 uur zitten. Je moet het nadat je seks hebt gehad minstens zes uur laten zitten.
- Was om het sponsje te verwijderen eerst je handen, pak vervolgens het lusje vast en trek het voorzichtig uit je vagina. Let goed op of het sponsje als je het verwijdert nog heel is.
-
Overweeg een pessarium te gebruiken. Een pessarium werkt een beetje op dezelfde manier als een contraceptieve spons. Een pessarium is alleen gemaakt van rubber en heeft een flexibele rand. In tegenstelling tot een contraceptieve spons zijn pessaria verkrijgbaar in verschillende maten. De huisarts zal de maat van je bekken opmeten en een pessarium bestellen dat jij vervolgens kunt inbrengen voordat je seks gaat hebben, om te voorkomen dat zwanger raakt. Je kunt het pessarium zes uur na de seks verwijderen, of 24 uur na de penetratie.
- Houd er wel rekening mee dat een pessarium je niet beschermt tegen geslachtsziekten.
Advertentie
-
Vraag of de huisarts je een receptje kan geven voor de anticonceptiepil. Anticonceptiepillen werken ofwel doordat ze ervoor zorgen dat er geen eitjes uit de eierstokken meer komen, of doordat ze het baarmoederslijmvlies dikker maken, waardoor de spermacellen niet bij de eitjes kunnen komen. [8] X Bron De huisarts of gynaecoloog kan je verschillende merken anticonceptiepillen voorschrijven, afhankelijk van jouw gezondheid en je seksleven.
- Bespreek de bijwerkingen en de risico's die de anticonceptiepil die je krijgt voorgeschreven kan veroorzaken. Vrouwen boven de 35 die roken, lopen bijvoorbeeld een hoger risico op trombose als ze aan de pil zijn.
- Als je aan de pil bent moet je hem iedere dag trouw op hetzelfde tijdstip nemen, dag in, dag uit. Als je er een keer een overslaat, zou dat de kans dat je zwanger wordt kunnen vergroten als je in de periode waarin je de pil hebt overgeslagen, seks hebt gehad.
-
Vraag of de huisarts je een injectie kan geven als voorbehoedsmiddel, oftewel de prikpil. De prikpil als voorbehoedsmiddel, oftewel Depo-Provera, is een injectie met synthetische hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. Je zult iedere drie maanden naar de huisarts moeten voor een nieuwe injectie. [9] X Bron
- Depo-Provera geeft een hormoon genaamd progestine af dat ervoor zorgt dat je lichaam geen eitjes aan de baarmoeder afgeeft terwijl het tegelijkertijd het baarmoederslijmvlies dikker maakt zodat het sperma er niet naartoe kan.
- Bespreek altijd de mogelijke gezondheidsrisico's en bijwerkingen als je ervoor kiest om een bepaald voorbehoedsmiddel te gaan gebruiken.
-
Gebruik een nood-voorbehoedmiddel als je eerste voorbehoedmiddel niet werkt. Nood-voorbehoedsmiddelen staan in de praktijk beter bekend als de morning-afterpil, en ze zorgen ervoor dat de eierstokken niet meer eitjes dan normaal afgeven. Op die manier kun je er zeker van zijn dat stiekeme spermacellen in je lichaam zullen sterven, of worden uitgestoten. Deze pillen zijn effectiever als je ze binnen drie dagen nadat je onveilig hebt gevreeën, gebruikt. [10] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron Je kunt de morning-afterpil niet als regulier voorbehoedmiddel gebruiken om niet zwanger te raken.
- Vraag naar de morning-after-pil bij de drogist of bij de apotheek. De morning-after-pil die zonder recept verkrijgbaar is bestaat uit een dosis van één pil die bestaat uit Levonorgestrel (onder de namen Plan B One-Step, Next Choice One Dose, After Pill, Take Action of My Way). [11] X Betrouwbare bron US Department of Health and Human Services Ga naar de bron Neem de pil precies volgens de gebruiksaanwijzing in.
- Een morning-afterpil die uit een dosis van twee pillen bestaat is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. [12] X Betrouwbare bron US Department of Health and Human Services Ga naar de bron
- Een ander voorbehoedmiddel in geval van nood is een spiraaltje (IUD). Het is een apparaatje in de vorm van een T dat in de baarmoeder wordt ingebracht door een huisarts of gynaecoloog. Dit nood-voorbehoedmiddel kun je tot vijf dagen (120 uur) nadat je onbeschermde seks hebt gehad, gebruiken.
Advertentie
-
Zorg eerst dat je zeker weet dat sterilisatie voor jou de beste optie is. Bepaal voor jezelf of je zeker weet dat je echt nooit meer zwanger wilt worden, voordat je kiest voor een operatieve ingreep als voorbehoedmiddel. Je moet geen operatie laten uitvoeren om zwangerschap te voorkomen als je mischien ooit in de toekomst toch (meer) kinderen zou willen. [13] X Bron
- Veel mensen laten zich steriliseren omdat ze hun gezondheid niet in gevaar willen brengen, of omdat ze een bepaalde ziekte of erfelijke afwijking hebben die ze niet op hun kinderen of nageslacht willen overdragen.
- Sterilisatie is een serieuze aangelegenheid die niet alleen van invloed is op jou en je lichaam, maar ook op de mensen in je omgeving. Als je een partner of een gezin hebt, is het belangrijk om het met hen te hebben over je besluit om de stap te zetten en je te laten steriliseren. Aan de andere kant is het uiteindelijk natuurlijk jouw lichaam en moet jij als het goed is zelf kunnen bepalen wat je ermee wilt.
-
Laat je steriliseren met behulp van een niet-operatieve methode. Essure is een blijvende methode om zwangerschap te voorkomen die een natuurlijke barrière tegen zwangerschap creëert. Deze procedure kan binnen tien minuten in de praktijk van de huisarts worden uitgevoerd. Er zal een apparaatje in elk van je eileiders worden ingevoerd waardoor er littekenweefsel zal worden gevormd, wat de eileiders blokkeert, waardoor het sperma en het eitje niet meer bij elkaar kunnen komen. [14] X Bron
- Na de procedure zul je gedurende drie maanden een aanvullend voorbehoedmiddel moeten gebruiken. Het duurt ongeveer 90 dagen totdat het litteken in je eileider zich gevormd heeft en de procedure begint te werken.
- Deze procedure is definitief en kan niet worden teruggedraaid.
-
Laat je operatief steriliseren. Door middel van wat in de volksmond wel het 'afsluiten van je eierstokken' wordt genoemd, kunnen de eierstokken van een vrouw operatief worden dichtgebonden, afgesneden of afgesloten. [15] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Mannen kunnen een vasectomie ondergaan om zwangerschap te voorkomen. Bij een vasectomy worden de zaadleiders of de spermabuizen die de spermazaadjes in zich dragen afgesneden van de zaadballen tot aan de penisschacht. Het sperma wordt dan door het lichaam geabsorbeerd in plaats van dat het het lichaam van de man verlaat. [16] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
Advertentie
Tips
- Bespreek met de huisarts of met een gynaecoloog wat in jullie geval de beste manieren zijn om niet zwanger te raken. De voorbehoedsmiddelen die je gebruikt maken onderdeel uit van je algehele lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid. Daarom moet je zowel je partner als je huisarts betrekken bij alle gesprekken die je hierover hebt en de beslissingen die je op dit gebied neemt.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/abstinence
- ↑ https://lovematters.in/en/resource/outercourse
- ↑ https://www.ippf.org/blogs/myths-and-facts-about-withdrawal
- ↑ https://www.cdc.gov/reproductivehealth/unintendedpregnancy/pdf/contraceptive_methods_508.pdf
- ↑ https://www.cdc.gov/reproductivehealth/unintendedpregnancy/pdf/contraceptive_methods_508.pdf
- ↑ https://www.optionsforsexualhealth.org/birth-control-pregnancy/birth-control-options/barrier-methods/spermicides
- ↑ http://youngwomenshealth.org/2013/08/22/contraceptive-sponge/
- ↑ https://kidshealth.org/en/teens/contraception-birth.html
- ↑ https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-shot
- ↑ https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/mmwr/spr/emergency.html
- ↑ https://www.hhs.gov/opa/pregnancy-prevention/birth-control-methods/emergency-contraception/index.html
- ↑ https://www.hhs.gov/opa/pregnancy-prevention/birth-control-methods/emergency-contraception/index.html
- ↑ https://www.bedsider.org/features/94-permanent-birth-control-so-many-ways-to-tie-a-tube
- ↑ https://www.plannedparenthood.org/planned-parenthood-illinois/patient-resources/health-services/essure
- ↑ https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/tubal-ligation/about/pac-20388360
- ↑ https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/vasectomy/about/pac-20384580
Advertentie