Pdf downloaden Pdf downloaden

Er zijn verschillende manieren om het risico op ongewilde zwangerschap te verkleinen zonder een condoom te gebruiken. Je kunt je huisarts vragen om allerlei medische opties (en daar een recept voor krijgen) of je kunt kiezen voor een natuurlijke manier. Houd echter wel in gedachten dat een condoom behalve anticonceptie ook nog andere voordelen heeft - namelijk het voorkomen van SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). De enige 100% gegarandeerde manier om zwangerschap te voorkomen is om geen seks te hebben; alle andere opties verkleinen het risico op zwangerschap significant, maar het is nooit gegarandeerd dat ze zwangerschap voorkomen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Het gebruik van medische opties om zwangerschap te voorkomen zonder condoom

Pdf downloaden
  1. [1] Als je als vrouw zwangerschap wilt voorkomen zonder een condoom te gebruiken, is de meest gebruikte optie om hormonale anticonceptiepillen te nemen. Deze zijn verkrijgbaar bij je huisarts; de pillen zijn samengesteld uit een combinatie van oestrogeen en progesteron, of alleen progesteron. Normaal gesproken neem je 21 dagen lang er een per dag, gevolgd door zeven dagen ‘nep pillen’ (waarin je lichaam een onttrekkingsbloeding heeft in plaats van menstruatie).
    • Er zijn diverse anticonceptiepillen met verschillende samenstellingen. Vraag je huisarts naar de verschillende opties om te bepalen welke het best voor jou is.
    • Het voordeel van anticonceptiepillen is dat ze 91% effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap (en zelfs meer effectief wanneer ze elke dag op exact hetzelfde tijdstip worden genomen zonder een dosering te missen).
    • Als je als man seks hebt met een vrouw en haar niet zwanger wilt maken, kun je haar vragen of ze regelmatig de pil neemt. Het nadeel van deze anticonceptiemethode voor mannen echter, is dat ze afhankelijk zijn van en moeten vertrouwen op het woord van een vrouw dat ze ze dagelijks neemt en ze geen dosering mist.
  2. [2] Een spiraaltje of IUD is een klein apparaat in de vorm van een T dat in de vagina wordt aangebracht in de baarmoeder (waar het een aantal jaar blijft zitten en dient als anticonceptiemiddel). Ze zijn meer dan 99% effectief om zwangerschap te voorkomen.
    • Verkrijgbare spiraaltjes zijn onder andere: Mirena spiraal, Kyleena en het koperspiraaltje.
    • De Mirena spiraal is gebaseerd op hormonen. Het is duurder en gaat vijf jaar lang mee, maar het voordeel is dat het menstruele krampen en bloedingen vermindert. Het Kyleena spiraaltje is ook een hormoonspiraal en gaat ook vijf jaar mee.
    • Het koperspiraaltje bevat geen hormonen. De voordelen zijn dat het goedkoper is en tot wel 10 jaar mee kan gaan, maar de nadelen is dat je menstruele krampen en de maandelijkse bloedingen verergerd kunnen worden.
    • Je kunt een recept voor een IUD krijgen bij je huisarts. Je huisarts kan een afspraak met je maken om hem in te brengen, wat normaal gesproken slechts een paar minuten duurt.
    • Het inbrengen van een IUD kan even pijnlijk zijn wanneer hij door de smalle opening van je baarmoederhals moet, maar nadat hij is ingebracht moet je verder geen pijn meer voelen.
  3. [3] Andere hormonale opties zijn een vaginale ring, de Depo-Provera prikpil en de anticonceptiepleister. Deze zijn verkrijgbaar op recept van je huisarts.
    • Een vaginale ring (de NuvaRing) is iets dat je in je vagina inbrengt en daar drie weken lang laat zitten (en daarna een week eruit haalt voor een onttrekkingsbloeding). [4] Het onderdrukt de ovulatie door hormonen af te stoten (een mix van oestrogeen en progesteron) wanneer het in de vagina zit. Het komt zelden voor dat een ring problemen veroorzaakt tijdens de geslachtsgemeenschap en normaal gesproken voelt de gebruiker of de partner hem niet. Kans op falen is 9% bij normaal gebruik en 0,3% bij perfect gebruik. De ring kan er tot drie uur lang uit blijven, dus als je het fijner vindt om seks zonder te hebben, dan is dat een optie.
    • De Depo-Provera prikpil wordt elke drie maanden toegediend door je huisarts, dus het voordeel is dat je, zolang je elke drie maanden gaat, niet hoeft te onthouden om regelmatig de anticonceptiepil te nemen (of een andere methode te gebruiken). [5] De kans op falen is minder dan 1% voor degenen die elke drie maanden hun injecties halen. [6]
    • Anticonceptiepleisters zijn ongeveer 5cm x 5cm groot en worden op je huid aangebracht. Elke pleister gaat een week mee en moet daarna vervangen worden - je moet er drie achter elkaar gebruiken, gevolgd door een pleistervrije week voor een onttrekkingsbloeding. De pleisters bevatten dezelfde hormonen als de anticonceptiepil en wanneer ze correct worden gebruikt (en elke week zorgvuldig worden vervangen), is de kans op falen minder dan 1%. [7]
    • Vraag naar het anticonceptie implantaat Implanon. Dit anticonceptiestaafje wordt ingebracht in je arm en gaat tot vier jaar mee. [8]
  4. Spermicide is een gel of schuim dat ingebracht wordt in de vagina, waardoor sperma wordt gevangen en gedood door chemicaliën die giftig zijn voor sperma. Ze zijn verkrijgbaar bij je plaatselijke drogist of apotheek. [9] De kans op falen bij spermicide gels is ongeveer 22%.
  5. Het cervixkapje en diafragma zijn middelen die een vrouw in haar vagina over de baarmoederhals brengt. Dit zorgt dat sperma niet in de baarmoeder kan komen. Het cervixkapje of diafragma bevat normaal gesproken ook chemicaliën die sperma doden, waardoor de kans op zwangerschap verder wordt verkleint. [10] De kans op falen is ongeveer 14% bij vrouwen die nooit zwanger zijn geweest en 29% bij vrouwen die eerder al zwanger zijn geweest.
    • Je kunt een cervixkapje of diafragma van je huisarts krijgen.
  6. [11] Een van de zekerste opties om zwangerschap te voorkomen is door of de man of de vrouw (of beiden) te steriliseren. Het is echter belangrijk dat je weet dat dit een permanente procedure is. Het moet niet worden gedaan tenzij je absoluut zeker weet dat je geen biologische kinderen van jezelf in de toekomst wilt.
    • Voor een man heet de procedure een vasectomie. In deze procedure wordt zijn zaadleider doorgesneden. Dit zorgt ervoor dat een man geen zwangerschap meer kan veroorzaken.
    • Voor een vrouw heet de procedure een tuballigatie. De eileiders van de vrouw (die onbevruchte eitjes van de eierstokken naar de baarmoeder geleiden) worden doorgesneden. Dit zorgt ervoor dat eitjes niet bevrucht kunnen worden en voorkomt daarmee zwangerschap.
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het gebruik van natuurlijke methodes om je risico op zwangerschap te verkleinen

Pdf downloaden
  1. [12] Een manier om de kans op zwangerschap te verkleinen zonder condoom te gebruiken is door voor het zingen de kerk uit te gaan. Deze methode houdt in dat de man zijn penis net voor de ejaculatie eruit haalt, zodat sperma niet de kans heeft om de vagina van de vrouw binnen te dringen en tot zwangerschap kan leiden.
    • De uitdaging van deze methode is dat een deel van het sperma (voorvocht) vroegtijdig kan ejaculeren (voor de echte ejaculatie en dus voordat de man zijn penis heeft teruggetrokken), wat deze methode slechts 78% effectief maakt om zwangerschap te voorkomen.
  2. [13] Technisch gezien zijn er elke maand maar een paar dagen wanneer een vrouw daadwerkelijk zwanger kan worden. De meeste vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen, die begint op de eerste dag van haar menstruatie. Over het algemeen gebeurt de ovulatie op de 14e dag, maar een vrouw kan een aantal dagen voor en na de ovulatie vruchtbaar zijn.
    • Als een vrouw ruim van tevoren of na haar meest vruchtbare dagen seks heeft, zijn haar kansen op een zwangerschap veel kleiner.
    • Het nadeel van de kalender methode is dat niet alle vrouwen cycli hebben van precies 28 dagen. Er is behoorlijk wat variatie tussen vrouwen en er zijn zelfs vrouwen die geen consistente menstruatiecyclus hebben elke maand. Daarom is deze methode slechts 76% effectief om zwangerschap te voorkomen zonder condoom.
    • Als je cyclus consistent ongeveer 28 dagen is, trek dan 14 dagen van het EIND van je cyclus af en beschouw dit als het begin van je meest vruchtbare paar dagen. De tweede helft van de menstruatiecyclus van een vrouw (na de ovulatie) is meestal consistenter dan de eerste helft van de cyclus (voor de ovulatie).
  3. [14] Een manier om je vruchtbaarheid bij te houden is door fysiologische kenmerken te noteren, zoals de basale lichaamstemperatuur en/of afscheiding van baarmoederhalsslijm bij te houden om de specifieke dagen te bepalen waarop een vrouw extra vruchtbaar is.
    • Met de ‘lichaamstemperatuur’ methode moet een vrouw als eerste wat ze elke dag doet in de ochtend haar temperatuur meten, voordat ze heeft gegeten. Dit stijgt ongeveer een 0,2 tot 0,5 graden na de ovulatie. Daarom wordt het aangeraden om een condoom, een spermicide of een andere niet hormonale vorm van anticonceptie te gebruiken vanaf de eerste dag na de menstruatie van de vrouw tot drie dagen nadat haar lichaamstemperatuur is gestegen.
    • Met de ‘baarmoederhalsslijm methode’ observeert de vrouw de kenmerken van de afscheiding van haar baarmoederhalsslijm. Er is normaal gesproken geen afscheiding direct na een menstruatie, gevolgd door mild plakkerige afscheiding in de dagen daarna, sterk slijmerige afscheiding dat wat natter en helderder is in de dagen rondom de ovulatie, en geen zichtbare afscheiding aan het eind van haar ‘vruchtbare periode’ tot het begin van de volgende menstruatiecyclus. Daarom is het belangrijk om tijdens de dagen wanneer het baarmoederhalsslijm overvloedig, helder en nat is, seksuele gemeenschap te vermijden aangezien de vrouw het meest vruchtbaar is. [15]
  4. Zowel de ‘voor het zingen de kerk uit’ methode als de kalender methode zijn significant minder effectief dan de medische anticonceptiemethodes. Het is belangrijk om niet op deze technieken te vertrouwen als je echt een zwangerschap wilt voorkomen. Hier is waarom:
    • Als je als man onopzettelijk een vrouw zwanger hebt gemaakt, heeft zij meestal 100% de keus om wel of niet met de zwangerschap door te gaan (of abortus te plegen).
    • Dit kan betekenen dat door een vrouw zwanger te maken, als ze ervoor kiest om de baby te houden, dat jij nu financieel verantwoordelijk bent om mee te helpen, en misschien ook verantwoordelijkheid voor ouderschap op je moet nemen.
    • Zowel mannen als vrouwen worden getroffen door ongewilde zwangerschappen. Het hebben van de verantwoordelijkheid voor een baby voordat je daar klaar voor bent, kan andere plannen beïnvloeden (en potentieel tegenhouden) betreffende carrière, relaties of andere delen van je leven.
    • Als je als vrouw onopzettelijk zwanger bent geworden, krijg je te maken met de heftige beslissing om de baby wel of niet te houden, of te aborteren - mits dat legaal is waar je woont.
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het begrijpen van de toegevoegde waarde van een condoom

Pdf downloaden
  1. [16] Voordat je de beslissing maakt om geen condooms te gebruiken, is het belangrijk om de rol van condooms in het voorkomen van SOA’s en zwangerschappen te overwegen. Zelfs als je andere anticonceptiemiddelen gebruikt, zoals een hormonale vorm van anticonceptie, doen die niets om je te beschermen tegen SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Daarom hebben condooms een belangrijk voordeel als het aankomt op het hebben van veilige seks.
    • Condooms beschermen je tegen SOA’s doordat het contact tussen de genitaliën wordt verminderd en doordat het sperma uit de vagina houdt. Op beide manieren wordt een infectie overgedragen van de ene persoon op de ander.
  2. Als je een monogame langetermijnrelatie hebt, weet je of je partner alternatieve anticonceptiemiddelen gebruikt, zoals de pil of een IUD, aangezien je een vertrouwensband hebt opgebouwd met die persoon en je waarschijnlijk de beste anticonceptiestrategieën voor jullie beiden hebt besproken. Als je echter een nieuwe seksuele partner hebt die je nog niet goed genoeg kent om volledig te vertrouwen, is het belangrijk om te begrijpen dat een condoom een van de meest betrouwbare anticonceptiemethodes is.
    • Als je een man bent, weet je nooit zeker of een nieuwe vrouwelijke seksuele partner daadwerkelijk ‘aan de pil’ is (of een ander anticonceptiemiddel gebruikt) en verantwoordelijk genoeg is.
    • Het is mogelijk dat een vrouw liegt over het nemen van anticonceptiemiddelen als ze met opzet zwanger probeert te worden.
    • Op dezelfde manier kan een man tegen een vrouw liegen over dat hij een vasectomie heeft gehad. Of, hij kan zeggen dat hij voor het zingen de kerk uit gaat en het dan niet doen.
    • Het gebruik van een condoom is een duidelijk en direct anticonceptiemiddel waarbij vertrouwen voor beide partijen niet belangrijk is.
  3. [17] Condooms zijn 82% effectief in het voorkomen van zwangerschap. [18] Als het condoom echter scheurt tijdens de seks, is het belangrijk om direct nood-anticonceptie te zoeken.
    • Je kunt nood-anticonceptie bij je plaatselijke apotheek of drogist kopen, of vaak zelfs bij de supermarkt.
    • Je opties zijn een morning-afterpil (Norlevo) of een koperspiraaltje. Norlevo moet zo snel mogelijk na de onbeschermde geslachtsgemeenschap worden ingenomen (idealiter binnen een dag, aangezien het minder effectief is des te langer je wacht). Norlevo kan echter worden gebruikt tot 72 uur na het hebben van onbeschermde seks. Een koperspiraaltje is tot 5 dagen na de onbeschermde geslachtsgemeenschap effectief als nood-anticonceptiemiddel.
    • Andere opties zijn onder andere Ulipristalacetaat en pillen met een combinatie van oestrogeen en progesteron. [19] Voor deze nood-anticonceptiemiddelen heb je een recept nodig van je dokter.
  4. Aangezien elke methode een kans op falen heeft, is het slim om meer dan een methode te gebruiken - bijvoorbeeld zowel een condoom als een anticonceptiepil - in situaties waar je absoluut niet zwanger wilt worden. Het is beter om voorzichtig te zijn dan een zwangerschap te riskeren, en met de potentiële nasleep te moeten dealen.

Over dit artikel

Deze pagina is 4.201 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?