Pdf downloaden
Pdf downloaden
Photoshop is voor digitale fotografen wat vroeger de donkere kamer was. Of fotograferen nu je beroep is of gewoon een hobby, de mooiste foto’s krijg je door ze een klein beetje bij te werken. Wil je van een mooie foto een prachtige foto te maken? Lees dan hieronder hoe je hem precies zo kunt krijgen als je hem hebben wilt.
Stappen
-
Gebruik de schuifregelaars Helderheid/Contrast om donkere, helemaal zwarte en levendig witte tinten te creëren. Het maakt niet uit om wat voor foto het gaat; er moet altijd een duidelijk verschil zijn tussen de donkerste en de lichtste plekken. Dit heet officieel het contrast en het maakt je foto’s een stuk aantrekkelijker. Je moet ernaar streven een goed verlichte foto te krijgen met diepe, donkere tinten zwart en heldere, goed gedefinieerde tinten wit. Maak gebruik van de helderheidsfunctie om ervoor te zorgen dat het beeld op de foto duidelijk blijft.
- Klik op 'Afbeelding' → 'Aanpassingen' → 'Helderheid/Contrast...'.
- Zorg ervoor dat 'Preview' geactiveerd is zodat je kunt zien hoe het beeld verandert terwijl je de schuifregelaar verplaatst.
- Bijna alle foto’s worden mooier met een contrast van 10-15 punten of hoger.
-
Verhoog de verzadiging van een foto zodat de kleuren levendiger en aantrekkelijker worden. Als je het overdrijft, kan je foto op een scène uit de film Willy Wonka (naar het boek Sjakie en de chocoladefabriek) gaan lijken, maar bij bijna elke foto is het een goed idee om de verzadiging aan te passen, vooral als je een wat goedkopere camera hebt.
- Klik op 'Afbeelding' → 'Aanpassingen' → 'Kleurtoon/Verzadiging'.
- Verhoog de verzadiging met 5-10 punten. Voeg steeds een paar punten tegelijk toe totdat je het niveau hebt bereikt dat jij wilt.
- Schuif voor een zwart-witte foto de verzadigingsbalk helemaal naar links.
-
Bewerk als de hele foto de verkeerde kleur heeft de kleurtoon van het beeld. Dit kan nodig zijn bij bepaalde soorten binnenverlichting, waardoor de hele foto er geel of groen uitziet. Met de kleurtooninstellingen, die je vindt onder Verzadiging, kunt je het algehele kleurenpalet van de foto aanpassen voor bijzondere, artistieke effecten of om de hierboven genoemde kleurproblemen op te lossen.
- Klik op 'Afbeelding' → 'Aanpassingen' → 'Kleurtoon / Verzadiging'.
- Zelfs een kleine verandering in kleur kan al een vergaand effect hebben, dus ga langzaam en voorzichtig te werk.
-
Gebruik de instellingen voor 'Schaduw/Highlights' om eventuele te licht uitgevallen plekken te verwijderen en donkere schaduwen op te lichten. Deze functie komt met name van pas als er bijvoorbeeld door de zon een lelijke waas van wit licht in de hoek van de foto te zien is, waardoor de foto grotendeels onzichtbaar is. Het helpt ook als de helft van iemands gezicht door een schaduw verduisterd is. De functie Schaduw/Highlights pakt rechtstreeks de lichtste en donkerste delen van een foto aan en zorgt dat de rest intact blijft:
- Klik op 'Afbeelding' → 'Aanpassingen' → 'Schaduw/Highlights'.
- Schuif om donkere delen lichter te maken de schaduwregelaar naar beneden.
- Schuif om te lichte plekken donkerder te maken highlightsregelaar naar boven. [1] X Bron
-
Gebruik het scherpstelfilter om onscherpe foto’s minder wazig te maken. Dit filter is geen wondermiddel, en het kan een totaal onscherpe foto niet ineens scherpstellen. Maar het kan een groot verschil maken bij foto’s die een beetje 'vaag' zijn uitgevallen, door de lijnen binnen de foto net wat helderder en duidelijker te maken. Zo gebruik je het:
- Klik op 'Filter' in het bovenste menu.
- Onder 'Verscherpen...' kies je 'Verscherpen' voor een kleine aanpassing en 'Slim verscherpen' voor een meer gedetailleerd effect.
- Maak onder 'Slim verscherpen' gebruik van 'Hoeveelheid' om te bepalen hoe sterk je de foto scherp wilt stellen. Verder kun je met 'Straal' de lijnen wat preciezer maken en dient 'Ruis verwijderen' om te verscherpte plekken gebieden weer een beetje te vervagen. [2] X Bron
-
Als je wilt kun je minder goede of onscherpe foto’s verkleinen om het probleem tot een minimum te beperken. Hoe groter de foto, hoe duidelijker de onzuiverheden en problemen. Door een foto te verkleinen zal hij iets duidelijker worden, omdat de pixels compacter worden en onze ogen eventuele wazige of korrelige delen dan beter op kunnen vullen. Om een foto te verkleinen ga je als volgt te werk:
- Klik op 'Afbeelding' → 'Afbeeldingsgrootte'.
- Bepaal of je de grootte wilt aanpassen in centimeters, pixels of misschien als percentage van het origineel.
- Snijd ongeveer een kwart (25%) van de foto af en maak hem daarna eventueel nog kleiner.
- Zorg ervoor dat het kettingicoon geactiveerd is – op die manier blijven de verhoudingen van de bewerkte foto gelijk en wordt hij niet ongelijkmatig verkleind.
Advertentie
-
Bijsnijden met behulp van de 'Regel van derden' voor mooiere composities. Ga er nooit van uit dat het originele kader van een foto het beste is. De regel van derden is een van de oudste en meest gebruikte compositieregels binnen de fotografie. De regel is gebaseerd op het idee dat als je het beeld horizontaal en verticaal in drieën snijdt (waardoor er 9 kleine vakjes ontstaan), de meest interessante elementen altijd de lijnen en snijpunten moeten zijn. In Photoshop verschijnen deze lijnen tijdens het bijsnijden automatisch, waardoor het relatief makkelijk is dit punt te verbeteren.
- Zelfs een klein beetje bijsnijden kan een foto al aanzienlijk verbeteren. Zijn er onnodige elementen in de hoeken van de omlijsting te zien die je kunt verwijderen, zodat de kijker zich op meer interessante zaken kan concentreren?
- Zet belangrijke lijnen, zoals de horizon in bovenstaand voorbeeld, altijd op een derde lijn.
- Om een foto bij te snijden, druk je op 'C' om de bijsnijdfunctie omhoog te trekken. [3] X Bron
-
Verwijder op een eenvoudige manier rode ogen van je foto’s met de functie Rode ogen verwijderen. Je vindt de functie Rode ogen verwijderen onder de overlapfunctie, die onder het pipetje in de werkbalk zit. Je kunt ook op J drukken om de overlapfunctie te openen en vervolgens op het pictogram klikken en vasthouden om te zorgen dat de functie Rode ogen verwijderen wordt weergegeven. Als je de functie eenmaal gevonden hebt kun je simpelweg op de rode ogen klikken en erover vegen om ze te verwijderen. [4] X Bron
-
Experimenteer eens met het vlekkenpenseeltje, om kleine vlekjes te verwijderen. Wil je dat puistje op je voorhoofd weghalen? De vlekkenverwijderaar brengt uitkomst. Klik om hem te vinden op de overlapfunctie en houd die ingedrukt (druk op 'J'). De vlekkenverwijderaar zit namelijk in het kleine menu onder de overlapfunctie. Dit hulpmiddel vervangt simpelweg de plek waar je op klikt door pixels uit de directe omgeving en voegt ze perfect samen. Op deze manier kun je allerlei kleine, minder ernstige probleempjes, zoals een pukkel of een elektriciteitskabel op de achtergrond, snel en eenvoudig wissen zonder de foto te beschadigen.
- Het vlekkenpenseeltje werkt op dezelfde manier, alleen kun je het precies laten weten welke pixels je wilt vervangen. Houd om de 'plek die je wilt corrigeren' te selecteren de Alt/Opt-toets ingedrukt, klik eenmalig en begin vervolgens met het corrigeren van de plek waar de vlek zit.
-
Gebruik de optie Vullen met inhoud om objecten en simpele foutjes te verwijderen. Stel je bijvoorbeeld voor dat er wat vuil op de lens zat dat je over het hoofd hebt gezien, waardoor er een grote bruine vlek in de lucht van je mooie landschapsfoto is gekomen. De functie Vullen met inhoud kan hem voor je bedekken. Gebruik hiervoor het hulpmiddel Snelle selectie (te vinden onder de lasso) om de vlek te selecteren. Ga van daaruit als volgt te werk:
- Klik op 'Kiezen' → 'Wijzigen' → 'Uitbreiden'.
- Breid de selectie uit met 5-10 pixels.
- Selecteer 'Bewerken' → 'Vullen'.
- Selecteer 'Content Aware' in het dialoogvenster Vullen, en selecteer 'Oké.' Binnen de functie Content Aware is Photoshop zich als het ware bewust van de inhoud van het beeld. [5] X Bron
-
Gebruik de overlapfunctie om kleine delen van een foto te vervangen door een ander deel van dezelfde foto. Stel je voor dat je een prachtig schot van een voetballer in actie hebt gefotografeerd, maar er staat net een supporter op de achtergrond tegen een hek die je daar niet wilt. Natuurlijk wil je als je de fan verwijderd dat het hek blijft staan, en dat lijkt misschien onmogelijk als hij er precies voor staat! De overlapfunctie neemt een ander deel van het hek, kopieert dat en plakt het vervolgens over die man heen om hem onzichtbaar te maken.
- Gebruik een selectiehulpmiddel (zoals 'Snelle selectie') om het gedeelte te selecteren dat je wilt verwijderen.
- Selecteer de overlapfunctie door op J te drukken. Ook die optie is onder het pipetje te vinden.
- Klik op het geselecteerde gebied (de plaats die je vervangt), maar laat de muis niet los.
- Sleep het geselecteerde gebied naar de plek waar je het wilt vervangen en laat dan de muis los. [6] X Bron
Advertentie
-
Gebruik de functie 'Opslaan als kopie' om een reservekopie van de foto te maken voordat je hem gaat bewerken. Vooral als je net begint met photoshoppen, kun je het beste voordat je begint met digitaal bewerken altijd eerst een kopie van de originele foto maken en opslaan. Op die manier kun je naar hartelust experimenteren en bewerken zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets fout gaat. Je kunt natuurlijk ook wel op 'Ongedaan maken' klikken, maar dat wordt een stuk moeilijker als je meerdere dingen tegelijk probeert te doen, zoals bijsnijden, kleuren, verscherpen, enz.
- Klik op 'Bestand' → 'Opslaan als' of druk op Ctrl+Shift+S (Windows) of op Command+Shift+S.
- Onderaan in het menu 'Opslaan als' klikt je op 'Opslaan als kopie'.
-
Ontdek de mogelijkheden van aanpassingslagen om permanente controle te krijgen over het grootste deel van je bewerkingen. Het laatste wat je wilt is lekker experimenteren met kleur, contrast, verzadiging, enz. en vervolgens niet de mogelijkheid hebben om een bewerking te herstellen als je net wat te ver bent gegaan. Hoewel je altijd een aparte kopie van een afbeelding moet opslaan voordat je hem gaan bewerken, kunt je met zogenaamde aanpassingslagen op elk gewenst moment in de toekomst aan deze instelling blijven sleutelen, inclusief het in- en uitschakelen ervan, zonder 'Ongedaan maken' te gebruiken.
- Klik op 'Venster' in de bovenste balk.
- Kies 'Aanpassingen'.
- Kies wat je wilt aanpassen, van helderheid of contrast tot kleurverloop. Merk op hoe er een nieuw laagje wordt aangemaakt.
- Verwijder, rangschik of wijzig de matheid van de verschillende laagjes wanneer je maar wilt, of dubbelklik om de instellingen te wijzigen. [7] X Bron
-
Zet Photoshop in de 'Camera Raw' modus om foto's te kunnen openen en ze snel op de juiste manier te bewerken zonder het origineel te verpesten. De Camera Raw functie opent een nieuwe kopie van je foto met schuifregelaars voor de functies kleurtemperatuur, contrast, lichtregeling, helderheid, verzadiging en bijsnijden. Zo kunt je snel en eenvoudig wijzigingen aanbrengen met real-time schuifregelaars en effecten. Deze functie zal bij het openen van een foto automatisch verschijnen als je hem op de juiste manier hebt ingesteld:
- Klik op 'Photoshop' in de linkerbovenhoek.
- Klik op 'Voorkeuren' → 'Bestandsverwerking'.
- Onder 'Bestandscompatibiliteit' kies je 'Prefer Adobe Camera Raw for Supported Raw Files', waarmee alle ondersteunde Camara-Raw bestanden automatisch worden geopend in Camara Raw.
- Klik op 'Voorkeuren Camera Raw' van je camera en stel JPEG en TIFF bewerken in op 'Automatisch alle ondersteunde bestanden openen'. [8] X Bron
-
Gebruik 'Batchopdrachten' om op meerdere foto's automatisch dezelfde bewerkingen uit te voeren. Stel, je weet bijvoorbeeld dat de meeste van je foto's iets te donker zijn en dat ze allemaal wel 10 punten lichter zouden mogen zijn. In plaats van elke foto handmatig te bewerken, kunt je Photoshop leren dit voor je te doen op een heleboel foto's tegelijk. Geef om het programma te leren 15 foto’s 10 punten helderder te maken de opdracht: 'Batch Commands' oftewel Batchopdrachten.
- Klik op 'Window' ↠ 'Actie' om het menu Acties weer te geven.
- Klik op 'Nieuwe actie' onderaan het menu en geef het de naam van datgene wat je aan het doen bent. De knop ziet eruit als een plaknotitie.
- Klik op 'Afbeelding' → 'Aanpassingen' → 'Helderheid/Contrast' en voeg de gebruikelijke 10 punten Helderheid toe.
- Klik in het menu Actie op de vierkante knop 'Stop' om de opname te beëindigen.
- Klik op 'File' → 'Automate' → en 'Batch' uit de bovenste balk.
- Kies onder 'Afspelen' de actie die je zojuist gecreëerd hebt (hij zal de naam hebben die je hem net gegeven hebt).
- Selecteer 'Kiezen...' en selecteer de foto's die je wilt bewerken.
- Vink de vakjes 'Dialoogvensters met opties voor het openen van bestanden onderdrukken' en 'Waarschuwingen omtrent kleuren en profielen onderdrukken' aan en klik op OK om al je afbeeldingen in één keer te bewerken. [9] X Bron
Advertentie
Tips
- Overdrijf niet. Als je te veel speciale effecten aan een foto toevoegt, kun je hem er soms compleet mee verpesten. De mensen zullen dan meer oog hebben voor hoe bewerkt de foto wel niet is dan voor wat er eigenlijk op te zien is.
Advertentie
Benodigdheden
- Photoshop
- Digitale camera
Bronnen
- ↑ https://helpx.adobe.com/photoshop-elements/using/adjusting-color-saturation-hue-vibrance.html
- ↑ http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=2224031&seqNum=2
- ↑ http://www.photographymad.com/pages/view/rule-of-thirds
- ↑ http://graphicdesign.stackexchange.com/questions/13703/how-do-you-use-the-redeye-tool-in-photoshop-cs5
- ↑ http://planetphotoshop.com/removing-objects-with-content-aware-fill-and-patch-in-photoshop-cc.html
- ↑ http://planetphotoshop.com/removing-objects-with-content-aware-fill-and-patch-in-photoshop-cc.html
- ↑ https://helpx.adobe.com/photoshop/using/adjustment-fill-layers.html
- ↑ http://layersmagazine.com/editing-jpegs-and-tiffs-in-adobe-photoshop-camera-raw.html
- ↑ https://www.itg.ias.edu/content/editing-batch-images-photoshop
Over dit artikel
Deze pagina is 25.779 keer bekeken.
Advertentie