Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het adresseren van een envelop aan een persoon is een makkie--alles wat je nodig hebt is een naam en aanhef en je bent klaar om te beginnen. Het adresseren van een envelop aan een hele familie is echter een andere zaak. Er zijn verschillende manieren om een envelop aan een familie te adresseren, elk met zijn eigen nuances om te overwegen. Hoewel geen enkele manier ontzettend moeilijk is, kan het nuttig zijn om te begrijpen wanneer (en hoe) je elke manier kunt gebruiken in verband met etiquette. Bekijk Stap 1 hieronder om aan de slag te gaan!
Stappen
-
Schrijf 'De familie (achternaam)' bovenaan het adres. [1] X Bron Wanneer je een envelop aan een hele familie wilt richten in plaats van aan één persoon, heb je twee opties: je kunt de achternaam gebruiken om het hele gezin te aan te spreken, of je kunt de envelop aan één (of meerdere) van de familieleden richten. Laten we ons eerst op de eerste optie richten. De makkelijkste manier om een envelop aan een hele familie te adresseren is door simpelweg 'De familie (achternaam van de familie)' als de eerste adresregel te schrijven. Dit is een goede keuze voor algemene communicatie (zoals informele brieven), maar kan onverstandig zijn voor het adresseren van enveloppen waarbij het belangrijk is om te weten voor wie de brief specifiek bedoeld is (zoals een uitnodiging voor een bruiloft).
- Bijvoorbeeld, als we een brief schrijven aan Peter en Lisa Kuiper en hun kinderen Emma en Lucas, adresseren we de envelop aan De familie Kuiper .
-
Gebruik het meervoud van de achternaam. [2] X Bron Als alternatief voor het bovenstaande is het ook acceptabel om simpelweg de achternaam van de familie in meervoud te gebruiken als de eerste adresregel op de envelop. In dat geval wordt de achternaam in meervoud altijd voorafgegaan door het woord 'De', zodat het eindresultaat de vorm heeft van 'De Jansens', 'De Brouwers', enzovoort.
- Kom niet in de verleiding om hier apostroffen te gebruiken. Apostroffen worden gebruikt om bezit aan te geven, niet om een woord meervoud te maken, dus je moet ze niet gebruiken in de meervoudsvorm van de achternaam. De meeste achternamen hebben simpelweg een -s aan het einde nodig om het meervoud te maken (bijv. Nijhofs, Meijers). Achternamen die eindigen met een 's'-, 'sh'-, of 'x'- klank hebben meestal een '-en' aan het eind nodig (bijv. Foxen, Vossen).
- Aanvullend op het bovenstaande voorbeeld, als we een brief schrijven aan de familie Kuiper, kunnen we naast het gebruik van 'De familie Kuiper' als eerste adresregel ook gewoon De Kuipers gebruiken.
-
Adresseer de rest van de envelop als gebruikelijk. Ongeacht de methode die je gebruikt voor de eerste adresregel van jouw envelop, wordt de rest van het adres geschreven zoals je gewend bent. Schrijf onder de eerste regel met de achternaam de straat en het huisnummer of postbusnummer, en schrijf vervolgens op de volgende regel de postcode en plaats, enzovoort. Als je een internationale brief schrijft, noteer dan de naam van het land hieronder op een aparte vierde regel. Schrijf jouw retouradres op dezelfde manier in de linkerbovenhoek van de envelop. Zie voor meer informatie Een brief naar het buitenland adresseren .
- Bijvoorbeeld, in ons voorbeeld van de familie Kuiper, zou het adres eruitzien zoals dit:
-
-
- De familie Kuiper (of "De Kuipers")
- Dennenboslaan 23
- 2351 PA Zeulen
-
-
- Als algemene regel geldt dat wanneer je een envelop aan een familie adresseert, de eerste adresregel degene is die je wijzigt—het werkelijke adres moet onveranderd blijven. In de methodes die hieronder worden beschreven, moet worden aangenomen dat het gedeelte van het adres dat volgt op de eerste adresregel op de gebruikelijke manier moet worden geschreven.
Advertentie - Bijvoorbeeld, in ons voorbeeld van de familie Kuiper, zou het adres eruitzien zoals dit:
-
Begin met de naam en titels van de ouders. Wanneer je een envelop richt aan een hele familie, kan je naast het gebruik van de achternaam om alle familieleden aan te spreken ook een of meerdere familieleden individueel aanspreken. Deze methode is handig voor brieven zoals bruiloftsuitnodigingen waarbij het belangrijk is om aan te geven voor wie de brief specifiek bedoeld is. Begin met het opschrijven van de namen van de ouders op de eerste adresregel. In de meeste gevallen zal je de juiste titels willen gebruiken (dhr. en mevr. zijn altijd veilig. Titels als 'Dr.', 'Edelachtbare', enzovoort, zijn meestal optioneel buiten een zakelijke context).
- Bijvoorbeeld, als we de familie Kuiper willen uitnodigen voor een housewarmingfeest, beginnen we met het opschrijven van de namen van de ouders op de eerste regel: Dhr. en mevr. Kuiper .
- Het is ook acceptabel om de traditionele vorm te gebruiken voor het aanspreken van gehuwde stellen, waarbij de volledige naam van de echtgenoot voor beide partners dient: Dhr. en mevr. Peter Kuiper . Deze manier is echter niet noodzakelijk.
- Ten slotte kun je ook de volledige naam van beide partners opschrijven zonder titels: Peter en Lisa Kuiper . Dit doe je meestal in een vertrouwde, informele context, omdat het gebruik van iemands voornaam in plaats van zijn of haar titel als onbeleefd kan worden beschouwd als je de persoon niet goed kent.
-
Volg met de namen van de kinderen. Noteer op de volgende regel de namen van de kinderen jonger dan 18 die bij de ouders inwonen. Je kunt de achternaam eenmaal benoemen achter de namen van de kinderen (bijv. Julia, Sander en Michelle de Vries), of je kunt hem helemaal weglaten (bijv. Julia, Sander en Michelle). Als je de leeftijden van de kinderen weet, schrijf ze dan op volgorde van jong naar oud.
- Bijvoorbeeld, in ons voorbeeld van een feestuitnodiging, zouden we de namen van de kinderen in de familie onder de namen van de ouders als volgt opschrijven: Emma en Lucas
. Dit betekent dat de eerste twee regels van het adres eruit zouden zien als:
-
-
- Mr. en Mevr. Kuiper
- Emma en Lucas
-
-
- Bijvoorbeeld, in ons voorbeeld van een feestuitnodiging, zouden we de namen van de kinderen in de familie onder de namen van de ouders als volgt opschrijven: Emma en Lucas
. Dit betekent dat de eerste twee regels van het adres eruit zouden zien als:
-
Schrijf als alternatief de namen van de ouders opgevolgd door " en familie". In situaties waarbij je de namen van een of alle kinderen in het gezin niet kent, is het acceptabel om gezamenlijk naar de kinderen te verwijzen. In dit geval schrijf je op de tweede regel, waar je normaal de kinderen zou noemen, 'en familie'. Je kunt ook 'en kinderen' gebruiken om je intentie duidelijker te maken.
- In ons voorbeeld kunnen we de namen van Emma en Lucas vervangen door de woorden 'en familie' of 'en kinderen' als we hun namen waren vergeten. In dit geval zouden de eerste twee adresregels er zo uitzien:
-
-
- Mr. en mevr. Kuiper
- en kinderen
-
-
- In ons voorbeeld kunnen we de namen van Emma en Lucas vervangen door de woorden 'en familie' of 'en kinderen' als we hun namen waren vergeten. In dit geval zouden de eerste twee adresregels er zo uitzien:
-
Laat de namen van de kinderen weg als de brief niet voor hen bestemd is. [3] X Bron We gaan er bij de bovenstaande voorbeelden van uit dat de brief bedoeld is voor zowel de ouders als de kinderen in het gezin. Als dit niet het geval is, benoem dan de relevante ontvangers op de eerste regel en ga vervolgens direct verder naar het adres, zonder de tweede regel te gebruiken om extra familieleden te benoemen.
- Als we bijvoorbeeld alleen de ouders in de Kuiper-familie wilden uitnodigen voor ons feest, zouden we de gebruikelijke Dhr. en mevr. Kuiper gebruiken, zonder de kinderen te benoemen.
-
Stuur afzonderlijke brieven naar kinderen boven de 18. [4] X Bron Als het gezin kinderen van boven de 18 jaar oud bevat, stuur deze kinderen dan een eigen, aparte brief naast de brief die je naar de ouders stuurt. Het ontvangen van je eigen post is een teken van volwassenheid. Hoewel het een kleinigheid is, kan het enigszins beledigend worden opgevat om bijvoorbeeld via een brief aan de ouders te worden uitgenodigd voor een feestje.Advertentie
-
Richt de buitenste envelop alleen aan de ouders. Sommige soorten brieven vragen om een antwoord van de ontvanger. In zulke situaties wordt vaak een kleine, meestal vooraf geadresseerde antwoordenvelop opgenomen in de buitenste envelop. Als je zo’n soort brief verstuurt, is het noemenswaardig dat de buitenste en binnenste envelop meestal iets anders worden geadresseerd wanneer de ontvanger een hele familie is. Om te beginnen, adresseer je de buitenste envelop (die waarin de inhoud van de brief en de tweede envelop zit) met alleen de namen van de ouders of verzorgers.
- Schrijf voor de buitenste envelop de namen van de ouders op zoals beschreven in de bovenstaande sectie. Bijvoorbeeld, als je de hele familie Kuiper wilt uitnodigen voor jouw bruiloft, schrijf dan alleen de namen van de ouders op de buitenste envelop: Dhr. en mevr. Kuiper , Mr. en mevr. Peter Kuiper of Peter en Lisa Kuiper .
-
Adresseer de binnenste envelop aan alle ontvangers. Voor de binnenste retourenvelop verschillen de regels enigszins. Als je van ieder familielid een reactie wilt ontvangen (bijvoorbeeld, als je de hele familie uitnodigt voor je bruiloft), schrijf dan de namen van de ouders op de eerste adresregel, en de namen van de kinderen daaronder op de tweede regel. Als je echter alleen een antwoord van de ouders wilt, schrijf dan alleen hun namen op de eerste adresregel en ga vervolgens verder met het adres, enzovoort.
- Let wel op dat de aanwijzingen voor de binnenste envelop verwijzen naar het retouradres . Uiteraard zal het adres dat aangeeft waar de envelop naartoe moet worden gestuurd jouw eigen adres zijn (of dat van een relevant bureau, bedrijf, postbus, enz.) zodat het antwoord naar de juiste plaats zal worden verzonden.
- In ons voorbeeld van een uitnodiging voor een bruiloft, als we het hele gezin zouden uitnodigen, zou het retouradres van de binnenste envelop de namen van de ouders op de eerste regel hebben staan, gevolgd door de namen van de kinderen op de tweede regel. De eerste twee regels van het retouradres van de binnenste envelop zien er dan zo uit:
-
-
- Dhr. en mevr. Kuiper
- Emma en Lucas
-
-
-
Plak een postzegel op de retourenvelop. Ongeacht van wie je specifiek een reactie wilt ontvangen, is het altijd een teken van beleefdheid om de retourenvelop van tevoren te voorzien van een postzegel. Postzegels zijn relatief goedkoop, dus een postzegel op een retourenvelop is meer een teken van respect en zorg dan een werkelijke financiële gunst. Toch is het meestal het beste om een kleine fout te vermijden door de tijd te nemen om de retourenvelop van jouw brief van een postzegel te voorzien.
- Net zoals hierboven moet je aparte brieven sturen naar kinderen die ouder dan 18 jaar oud zijn (of worden beschouwd als onafhankelijke volwassenen volgens een andere norm). In situaties waarin je brieven stuurt met meegeleverde retourenveloppen, betekent dit dat je een retourenvelop adresseert en voorziet van een postzegel voor ieder kind boven de 18.
Advertentie
Tips
- Wees zeker dat je het aan het juiste huishouden richt.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 17.151 keer bekeken.
Advertentie