Pdf downloaden
Pdf downloaden
Fabrikanten bevestigen waslabels aan hun kledingstukken met daarop voorschriften voor het wassen en drogen. Deze voorschriften zijn bedoeld om het kledingstuk zo lang mogelijk mee te laten gaan. Als je echter een kast vol met kledingstukken hebt waarvan het label zegt dat ze alleen chemisch gereinigd mogen worden, dan ben je misschien op zoek naar een goedkopere en gemakkelijkere manier om je kleding schoon te maken. Veel kledingstukken met dit label kunnen met goed gevolg thuis gewassen worden met behulp van een van deze drie methoden: een handwas, een fijnwasprogramma in de wasmachine of een speciale kit om zelf kleding chemisch te reinigen.
Stappen
-
Lees het waslabel in het kledingstuk. Als het kledingstuk van wol, zijde of katoen gemaakt is, dan kun je dit voorzichtig met de hand wassen.
- Was kledingstukken gemaakt van suède, leer, bont, veren en andere erg tere stoffen niet met de hand. Deze kledingstukken moeten naar de stomerij gebracht worden om professioneel gereinigd te worden.
-
Meng in een wasbak of emmer wasmiddel met koud water. Gebruik zeepvlokken of een mild handwasmiddel en roer het water een beetje door zodat er wat schuim ontstaat.
- Gebruik nooit heet water voor kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden. Het zal de vezels beschadigen en ervoor zorgen dat de stof krimpt.
- Woolite is een geschikt wasmiddel om te gebruiken wanneer je een wollen kledingstuk met de hand wast.
-
Dompel het kledingstuk herhaaldelijk onder in het zeepsop. Duw het kledingstuk volledig onder water, haal het dan uit het water en dompel het er weer in.
- Wrijf met je vingertoppen over de vuile plekken, zoals de oksels en kraag.
- Gebruik geen hulpmiddel om het kledingstuk te schrobben. Dit kan de vezels namelijk beschadigen.
-
Spoel het kledingstuk uit. Laat het zeepsop uit de wasbak weglopen en vul de wasbak dan met schoon koud water. Dompel het kledingstuk herhaaldelijk onder in het schone water totdat het niet meer met zeepsop bedekt is.
-
Leg het kledingstuk plat neer op een schone, absorberende handdoek. Rol de handdoek met het kledingstuk erin op en knijp dan zachtjes het water uit het kledingstuk.
- Rol de handdoek weer open, leg het kledingstuk op een droge plek neer en rol de handdoek opnieuw op. Herhaal het proces drie tot vijf keer totdat er niet langer water uit het kledingstuk druipt.
- Wring het kledingstuk niet uit. Daarmee kun je de tere vezels namelijk beschadigen.
-
Breng het kledingstuk weer in vorm en leg het plat neer om te drogen. Als het kledingstuk gemaakt is van een stijvere stof die niet zal vervormen wanneer je het ophangt, hang het kledingstuk dan op een kledinghanger te drogen.Advertentie
-
Lees het waslabel in het kledingstuk. Alleen kleding gemaakt van een stijvere stof die niet zal vervormen bij het centrifugeren kan met een fijnwasprogramma in de wasmachine gewassen worden. Kledingstukken gemaakt van katoen, linnen en sterk polyester kunnen doorgaans wel tegen een machinewas.
-
Stel je wasmachine in op het fijnwasprogramma. Het water moet koud zijn, niet warm of heet. Gebruik een mild wasmiddel om je kleding te wassen.
- Was kledingstukken die chemisch gereinigd moeten worden alleen met een fijnwasprogramma.
-
Haal de kledingstukken direct uit de wasmachine nadat het wasprogramma afgelopen is. Leg ze plat neer of hang ze op om ze te laten drogen.Advertentie
-
Koop een speciale kit om zelf kleding chemisch te reinigen. Deze kits bevatten een fles vlekkenverwijderaar, chemische reinigingsdoekjes en een speciale zak.
-
Lees het waslabel in het kledingstuk. Deze kits zijn geschikt voor kledingstukken van zijde, polyester en andere tere stoffen die niet sterk bevuild zijn. Als je kledingstuk sterk bevuild is, dan kun je deze het beste naar de stomerij brengen.
-
Gebruik de vlekkenverwijderaar om vlekken schoon te maken. De vlekkenverwijderaar in een dergelijke kit is hetzelfde als de vlekkenverwijderaar die je apart in de winkel kunt kopen. Gebruik het middel aan de hand van de aanwijzingen op de verpakking.
- Als je bang bent dat de vlekkenverwijderaar sporen op je kleding achterlaat, test het middel dan op een onopvallende plek uit zodat je zeker weet dat het veilig te gebruiken is.
- Gebruik de vlekkenverwijderaar niet op grote vlekken. Als een vlek een groot deel van je kleding bedekt, dan kun je het kledingstuk het beste naar de stomerij brengen in plaats van de vlek thuis te proberen te verwijderen.
-
Stop het kledingstuk in de zak. Stop een chemisch reinigingsdoekje in de zak. Het doekje geeft parfum en een beetje vochtigheid af om het kledingstuk tijdens het chemisch reinigingsproces op te frissen.
-
Stop de zak in de wasdroger. Start het mildste droogprogramma en zorg ervoor dat de droger op de laagste temperatuur ingesteld is. Wanneer het droogprogramma afgelopen is haal je de zak uit de droger.
-
Hang het kledingstuk op een kledinghanger. Tijdens het luchten zouden alle kreukels uit de stof moeten gaan en is het chemisch reinigingsproces afgerond.Advertentie
Tips
- Op de labels van sommige kledingstukken staat aangegeven dat ze mogelijk chemisch gereinigd kunnen worden of dat dit aangeraden wordt. Je kunt deze kledingstukken met de hand en in de wasmachine wassen, maar volgens de fabrikant rechtvaardigt de kwaliteit van het kledingstuk chemische reiniging zodat het kledingstuk langer meegaat.
- Het wassen van kleding in de wasmachine en het drogen ervan in de wasdroger verkort de levensduur van alle kledingstukken. Breng alle kledingstukken die veel voor je betekenen naar de stomerij, welk wasvoorschrift er ook op het waslabel staat. Er zijn echter ook enkele stoffen die nooit chemisch gereinigd mogen worden. Dit wordt op het waslabel aangegeven met een cirkel met een kruis er doorheen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Stoffen die behandeld zijn met middelen als stijfsel kunnen alleen chemisch gereinigd worden.
- Sommige stoffen die alleen chemisch gereinigd mogen worden, zoals rayon, zullen krimpen wanneer je ze nat met de hand of in de wasmachine wast. De meeste kledingstukken krimpen alleen bij de eerste wasbeurt.
- Was kledingstukken die alleen chemisch gereinigd mogen worden en die fijn kant of kralen, of speciale vouwen, plooien of stiksels hebben, nooit in de wasmachine.
- Over het algemeen geldt dat je kledingstukken gemaakt van acetaat, leer of suède altijd chemisch moet laten reinigen en nooit moet proberen te wassen.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 85.937 keer bekeken.
Advertentie