Pdf downloaden
Pdf downloaden
In dit artikel kun je lezen hoe je een wachtwoord creëert dat voor jou makkelijk te onthouden en voor anderen moeilijk te raden is. Een wachtwoord moet altijd moeilijk te raden zijn, want hackers zijn altijd actief!
Stappen
-
Weet wat je in ieder geval niet moet gebruiken. Voordat je gaat beslissen wat je in je wachtwoord gaat zetten, zul je eerst moeten weten welke dingen je er zeker niet in moet gebruiken: [1] X Bron
- Namen van huisdieren, familieleden of vrienden
- Woorden die in het woordenboek staan ('k@st33l' kan bijvoorbeeld wel, maar 'kasteel' is geen goed idee)
- Persoonlijke gegevens (zoals je telefoonnummer)
-
Zorg dat je weet waar een goed wachtwoord uit moet bestaan. Als je alle hieronder genoemde onderdelen in je wachtwoord opneemt, zal het voor anderen heel moeilijk worden om het te kraken: [2] X Bron
- Zowel hoofdletters als kleine letters
- Cijfers
- Symbolen
- Minstens 12 tekens
- Een combinatie die niet op het eerste gezicht makkelijk te ontcijferen is als een bestaand woord of een echte zin
-
Overweeg veel gebruikte wachtwoordstrategieën te gebruiken. Als je zelf geen methode hebt om een bijzonder en makkelijk te onthouden wachtwoord te creëren, kun je een van de technieken hieronder proberen:
- Alle klinkers verwijderen uit een woord of zin (bijvoorbeeld: 'mijn favoriete muziek' wordt dan 'mnfvrtmzk').
- Je handen verplaatsen terwijl je typt (je kunt bijvoorbeeld dezelfde bewegingen maken die je zou gebruiken om het woord 'wikiHow' te typen, met je handen één rij lager op het toetsenbord).
- Je wachtwoord verdubbelen (je kunt bijvoorbeeld een wachtwoord creëren, dan een spatie openlaten of een verbindingsstreepje typen, en het wachtwoord dan nog een keer typen).
-
Kies een samengesteld woord of een zinnetje dat voor jou veel betekenis heeft. Je hebt vast wel een aantal woorden, een zinnetje, een titel (bijvoorbeeld van een album, een liedje of een boek), of iets anders dat voor jou om de een of andere reden betekenis heeft. Zulke woorden of zinnetjes leveren prima wachtwoorden op omdat ze voor jou emotioneel gezien relevant zijn, maar voor anderen helemaal niet.
- Je zou bijvoorbeeld de titel van je favoriete nummer van een bepaalde cd kunnen kiezen, of de titel van een boek dat je mooi vindt.
- Kies alleen geen woord of zin waarvan andere mensen weten dat jij er iets mee hebt.
-
Kies een wachtwoordstrategie. Je kunt één of meerdere van de vaak gebruikte wachtwoordstrategieën gebruiken die we hierboven hebben beschreven (alle klinkers verwijderen, bijvoorbeeld), of je kunt je eigen strategie kiezen.
- Er zijn zelfs experts die aanraden een aantal willekeurige woorden te nemen en die achter elkaar te zetten zonder ze verder nog te veranderen.
-
Vervang je favoriete getallen door letters. Als je een paar favoriete cijfers hebt, gebruik die dan om een paar letters in je wachtwoord mee te vervangen.
-
Voeg aan je wachtwoord een teken toe dat je leuk vindt. Als je een favoriet leesteken op je toetsenbord hebt, gebruik dat dan in plaats van een van de letters in je wachtwoord, of zet het vóór de rest van je wachtwoord, zodat je het makkelijker kunt onthouden.
- Bij de meeste websites of andere diensten moet dit zelfs als je een wachtwoord wilt aanmaken.
-
Voeg een afkorting toe voor de website of de service waarvoor je het wachtwoord wilt gebruiken. Als je het wachtwoord bijvoorbeeld voor het e-mailadres voor je werk wilt gebruiken, zou je aan het eind van het wachtwoord 'werk-email' (of 'wrkml', o.i.d.) toe kunnen voegen. Zo kun je hetzelfde basiswachtwoord gebruiken voor het grootste deel van de diensten en websites die je gebruikt, zonder dat je twee keer hetzelfde wachtwoord hoeft te gebruiken.
- Het is ontzettend belangrijk dat je een wachtwoord niet vaker dan één keer gebruikt (gebruik voor Facebook bijvoorbeeld niet het wachtwoord dat je ook al voor je e-mailadres hebt gebruikt).
-
Probeer eens om je wachtwoord te verdubbelen. Als je wachtwoord maar acht tekens heeft, en de dienst of website waar je het voor wilt gebruiken (bijvoorbeeld Facebook) geeft je de mogelijkheid om 16 of meer tekens te gebruiken, typ je wachtwoord dan gewoon twee keer achter elkaar.
- Houd voor extra veiligheidsgarantie, de toets ⇧ Shift ingedrukt terwijl je het tweede gedeelte van het wachtwoord intypt ('h@r0ldh@r0ld' zou dan bijvoorbeeld 'h@r0ldH@R)LD' worden).
-
Maak variaties op je wachtwoord. Door een afkorting aan het eind van je wachtwoord te zetten zul je het wachtwoord voor een bepaalde service of website misschien wel makkelijker kunnen onthouden, maar uiteindelijk zul je toch je volledige wachtwoord moeten veranderen. Als je tevreden bent met je huidige wachtwoord, typ het wachtwoord dan eens in terwijl je ⇧ Shift ingedrukt houdt, of typ willekeurige letters in hoofdletters.
- Als je één of meerdere letters door cijfers hebt vervangen, zou je een stap terug kunnen doen en weer letters kunnen gebruiken, en een aantal andere letters in het wachtwoord door cijfers kunnen vervangen.
Advertentie
Tips
- Als je de letters of cijfers hardop tegen jezelf zegt terwijl je typt, zul je het ritme sneller te pakken krijgen. Op die manier zul je het wachtwoord makkelijker kunnen onthouden.
- Als je wilt kun je een aantal van de methoden hierboven combineren, en zo een wachtwoord creëren dat voor jou echt bijzonder en makkelijk te onthouden is, maar tegelijkertijd toch moeilijk kan worden gekraakt.
- De veiligste wachtwoorden bevatten kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen. Maak er een gewoonte van om voor de eerste vier tekens de shift-toets ingedrukt te houden, of voor het derde tot en met het zevende teken, of voor welke tekens je maar wilt. Je hoeft er niet eens over na te denken.
- Als je een ezelsbruggetje wilt gebruiken, zorg er dan voor dat het specifiek voor jou grappig of relevant is. Op die manier zul jij het zinnetje en het wachtwoord makkelijker kunnen onthouden.
Advertentie
Waarschuwingen
- Gebruik nooit een wachtwoord dat als voorbeeld op deze website wordt gegeven! De kans is groot dat anderen de ideeën die we hier geven ook hebben gezien, en je wachtwoord kunnen raden. Verzin je wachtwoord altijd zelf!
- Gebruik geen nummer dat ergens geregistreerd staat, zoals een telefoonnummer, adres, of bijvoorbeeld je Burgerservicenummer.
- Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord meerdere keren. Je kunt in de verleiding komen om één of twee wachtwoorden te gebruiken voor alles waarin je moet inloggen, maar het is de bedoeling dat je voor alles een uniek wachtwoord gebruikt, vooral voor alles wat te maken heeft met persoonlijke of financiële gegevens.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 27.006 keer bekeken.
Advertentie