PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Vingerhoedskruid is een opvallende, klokvormige plant die in de bossen van Noord-Europa groeit—ook in Limburg en de Achterhoek is de plant nog in het wild te vinden. Vingerhoedskruid wordt gemiddeld zo'n halve tot anderhalve meter hoog, en krijgt robuuste roze, paarse, rode, witte en gele bloemen. Als er bij jou in de tuin herten lopen die je bloementuintje vernietigen, dan kun je ervoor kiezen om vingerhoedskruid te planten. Vingerhoedskruid bevat namelijk een kleine hoeveelheid giftige stof, waardoor de herten met een boog om je tuintje heen zullen lopen. Lees verder als je wilt leren hoe je deze prachtige plant kunt kweken.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Voorbereiden op het planten

PDF download Pdf downloaden
  1. Vingerhoedskruidzaadjes kun je bij de meeste bloemenwinkels en tuincentra vinden. Als je ervoor kiest om zaadjes te planten, weet dan dat je dat al vroeg in de zomer moet doen. Als je voor zaailingen kiest, kun je ze in de lente of herfst planten. [1]
    • Gebruik kweekbakjes van 10cm als je voor zaadjes kiest. Vul deze bakjes met compost. Druk de zaadjes voorzichtig het compost in. Bedek de zaadjes niet met extra compost als ze eenmaal gezaaid zijn—de zaadjes hebben licht nodig om te kunnen ontkiemen. [2] Plant de zaailingen als ze minimaal vijf centimeter hoog geworden zijn.
  2. Je kunt vingerhoedskruid binnen of in een kas kweken voordat je het buiten plant. Gebruik een grote bak met een diameter van ten minste 40 cm gebruiken, met afvoergaten aan de onderkant. Gebruik 2 cm potgrond in de bovenste laag en plant de vingerhoedskruid zodanig zodat de kluit bedekt is. [3]
    • Zorg ervoor dat je vingerhoedskruid elke dag 3 tot 6 uur direct zonlicht krijgt terwijl hij binnen staat. Probeer een raam op het zuiden of westen.
    • Bedek het bodemoppervlak van de plant met een 5 cm diepe laag mulch. Hierdoor blijft de grond vochtig. Geef de plant ongeveer twee keer per week diep water, controleer eerst de grond - als de grond op een diepte van twee centimeter droog is, geef het dan wat water.
    • Bemest het vingerhoedskruid in het voorjaar voordat hij bloeit in de verhouding 10-10-10 met in water oplosbare meststof. Meng voor elke plant een eetlepel kunstmest in vier liter water.
  3. Vingerhoedskruid gedijt in de volle zon of de lichte schaduw. [4] Vind een plek waar niet te veel wind staat, en waar de zon het grootste gedeelte van de dag op staat. Bescherm de planten tegen de wind, omdat de groeivorm aangetast kan worden als ze telkens door elkaar waaien. Als je in een zeer warm klimaat leeft, kun je ook kiezen voor halfschaduw.
  4. Vingerhoedskruid houdt van diepe, vochtige en zurige aarde. Ga op zoek naar een plekje waar water goed afgevoerd wordt. Als je na een zware regenbui een plas water op de plek ziet, dan is het waarschijnlijk beter om een ander plekje te zoeken voor het vingerhoedskruid.
  5. Gebruik een hark of schoffel om de aarde los te maken, en een kuiltje te maken. Vul de kuil met ongeveer 30 cm compost. Zo zorg je ervoor dat de aarde rijk genoeg is, en de planten wortel kunnen schieten.
    • In plaats van compost kun je ook kunstmest gebruiken. Let er alleen wel op dat je niet te veel gebruikt. Te veel kunstmest kan de planten beschadigen. [5]
  6. Zorg ervoor dat er ongeveer een (halve) meter tussen de kuilen zitten. De kuilen dienen twee keer zo groot te zijn als de kluit van de zaailingen, en diep genoeg om de hele kluit in te doen.
  7. Plaats de kluitjes in de kuilen, en druk de aarde voorzichtig aan rond de basis van de stengels. Geef de kluitjes ruim water.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Voor het vingerhoedskruid zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Hiermee zul je het vingerhoedskruid van extra voeding voorzien, zodat ze grote en gezonde bloemen kunnen produceren. Bedek de compost met vijf centimeter mulch (bodembedekking) om te voorkomen dat onkruid de overhand krijgt
  2. Dit is vooral belangrijk als het niet veel geregend heeft, of als je in een zeer warm/droog gebied woont.
  3. Als je een plant hebt die erg hoog wordt, gebruik dan een staak om te voorkomen dat die afbreekt. Gebruik een houten staak en wat touw om de plant voorzichtig rechtop te zetten. Dit is vooral belangrijk als je ergens woont waar veel wind staat.
  4. De centrale stengel heeft het meeste water en energie nodig. Als je deze weghaalt, dan zullen de voedingsstoffen naar de kleinere stengels vloeien, waardoor de plant er gelijkmatiger uit zal zien. Gebruik je snoeischaar om de stengel zo dicht mogelijk bij de basis te snoeien.
  5. Je kunt de zaadjes van het vingerhoedskruid makkelijk oogsten, zodat je ze de volgende lente weer kunt planten. Laat de bloemen verwelken en haal de zaades uit de hoge centrale stengel. Bewaar de zaadjes op een koele, droge plek, en zaai ze in de lente.
    • Als je de centrale stengel verwijderd hebt om de groei van de zijscheuten te bevorderen, zul je helaas geen zaadjes kunnen oogsten.
    Advertentie

Tips

  • Vingerhoedskruid houdt van aarde waar veel stikstof in zit. Ook houdt het van een koel en vochtig klimaat.
  • Vaste planten kun je vermeerderen door scheuren of delen. Plant de bosjes in het voorjaar of de herfst. Deel deze bosjes elke drie, vier jaar opnieuw, om te voorkomen dat ze te dicht op elkaar groeien.
  • De winterhardheid van vingerhoedskruid hangt af van de soort.
  • Als je wit vingerhoedskruid kweekt, houd ze dan gescheiden van de gekleurde planten. Als ze zich gaan kruisen zullen de witte bloemen namelijk verloren gaan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vingerhoedskruid bevat gevaarlijke alkaloïden, en is daarom niet geschikt voor consumptie.
  • Vingerhoedskruid is giftig voor huisdieren. Kweek de plant dus niet als je nieuwsgierige huisdieren hebt die graag op planten knagen. Kweek ze in ieder geval ergens waar ze niet bij kunnen komen.
  • Droge schaduw kan ziekte en ongedierteproblemen veroorzaken bij het vingerhoedskruid. [6]
Advertentie

Benodigdheden

  • Zaadjes of zaailingen
  • Een geschikte groeiplaats
  • Graafgerei
  • Staken voor hogere planten

Over dit artikel

Deze pagina is 6.184 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie