PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het spelen van videospellen kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en plezier te hebben. Maar als je zo gefixeerd bent op gamen dat het voelt alsof het je leven overneemt, dan heb je misschien een videogameverslaving. Een gameverslaving is geen grapje - in 2018 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het officieel geclassificeerd als een geestelijke gezondheidstoestand, genaamd 'gaming disorder'. [1] Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je verslaving onder controle te krijgen. Probeer grenzen voor jezelf te stellen en je bezig te houden met andere activiteiten. Elke vorm van verslaving kan ongelooflijk moeilijk te overwinnen zijn, dus wees niet bang om hulp te zoeken. Als je er zelf niet uitkomt, neem dan contact op met een arts of therapeut.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Grenzen stellen aan je toegang tot games

PDF download Pdf downloaden
  1. Gezondheidsdeskundigen raden tieners en schoolgaande kinderen aan niet meer dan twee uur per dag voor een scherm door te brengen, en het is net zo belangrijk voor volwassenen om hun sedentaire tijd te beperken. [2] Als je merkt dat je te vaak games speelt, probeer dan specifieke grenzen voor jezelf te stellen over hoe lang je elke dag speelt.
    • Je kunt jezelf bijvoorbeeld beperken tot niet meer dan een half uur spelen per dag.
    • Help jezelf om je speeltijd bij te houden door een timer op je telefoon of een ander apparaat te zetten.
    • Geef het niet op en wees niet boos op jezelf als je af en toe de fout in gaat en uiteindelijk langer speelt dan je van plan was - het is heel normaal om tegenslagen te hebben! Probeer te leren van wat er is gebeurd en bedenk een manier om het de volgende keer te voorkomen, bijvoorbeeld door je ouders je eraan te laten herinneren dat het tijd is om te stoppen met spelen.

    Waarschuwing: Het stellen van de juiste grenzen kan helpen voorkomen dat je een regelrechte verslaving ontwikkelt. Als je echter ernstig verslaafd bent aan gamen, moet je misschien helemaal stoppen met gamen. [3]

  2. Als je een gameconsole, computer of ander game-apparaat in je kamer hebt staan, kom je misschien in de verleiding om de hele nacht te blijven spelen, in plaats van de slaap te krijgen die je nodig hebt. Maak van je kamer een schermvrije zone zodat je niet verstrikt raakt in laat op de avond gamen. [4]
    • Als je games op je telefoon hebt, zet hem dan 's avonds uit of leg hem ergens neer waar je er niet makkelijk bij kunt als het bedtijd is.
    • Spelletjes spelen vlak voor het slapengaan kan de kwaliteit van je slaap verminderen. [5] Houd je kamer niet alleen schermvrij, maar vermijd ook het spelen van spelletjes tijdens de laatste paar uur voor je naar bed gaat.
    • Wanneer je probeert te breken met een videogameverslaving, is het niet ongewoon om slaapproblemen te hebben. Als je merkt dat je moeite hebt om in slaap te komen, probeer je dan geen zorgen te maken. Doe iets kalmerends en rustgevends om je te helpen ontspannen, zoals een paar minuten mediteren of een warme douche nemen.
  3. Als je games speelt op je telefoon of op je computer, kun je apps of browserextensies installeren die je speeltijd beperken. Sommige apps kunnen je toegang tot specifieke games beperken, terwijl andere je gedurende een bepaalde tijd helemaal van je apparaat afsluiten.
    • Pc-programma's zoals Game Boss kunnen tijdslimieten instellen voor games of je toegang tot gamingwebsites blokkeren.
    • Als je games speelt in een webbrowser, probeer dan een extensie zoals StayFocusd voor Chrome of LeechBlock voor Firefox.
    • Voor telefoongames kun je apps als Offtime of BreakFree proberen om tijdslimieten in te stellen, je gamegebruik bij te houden of je toegang tot game-apps te blokkeren.
  4. Laat je familie en vrienden weten dat je probeert te bezuinigen op de tijd die je aan gamen besteedt. Vraag hen om af en toe te controleren dat je geen games speelt terwijl je eigenlijk andere dingen zou moeten doen. [6]
    • Vraag je vriend(in) bijvoorbeeld om je te bellen of een sms te sturen op een moment dat jij je game waarschijnlijk gaat spelen.
    • Vraag de mensen in je leven om je beslissing te respecteren door je niet te verleiden om videospelletjes te spelen. Je kunt bijvoorbeeld je broer of zus vragen niet te gamen als jij in de buurt bent.
    • Probeer je niet te schamen als je om hulp vraagt. Houd het simpel - zeg iets als: 'Hé, ik probeer zo veel mogelijk te stoppen met gamen. Kun je me eraan herinneren te stoppen als je me langer dan een half uur ziet spelen?'
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een gezondere routine creëren

PDF download Pdf downloaden
  1. Je zult minder snel blijven hangen in gamen als je andere dingen hebt om je bezig te houden. Maak van de gelegenheid gebruik om activiteiten te herontdekken die je vroeger leuk vond, of probeer iets spannends en nieuws! Plan tijd die je normaal aan gamen zou besteden in om andere dingen te doen die je leuk vindt, zoals: [7]
    • Lezen
    • Wandelen of actieve buitenspelletjes doen
    • Tijd doorbrengen met je vrienden of familie
    • Werken aan een hobby of creatief project
  2. Als je gamen in de weg staat van huiswerk, klusjes of ander werk dat je af moet krijgen, spreek dan stellig met jezelf af dat je die belangrijke taken op de eerste plaats zet. Ga niet gamen voordat je klaar bent met de andere dingen die je op je takenlijst voor die dag hebt staan. [8]
    • Als je bijvoorbeeld een huiswerkopdracht moet afmaken en de vaatwasser moet inruimen, maak die dingen dan af voordat je gaat gamen.
  3. Doe andere activiteiten om te ontspannen als je games speelt als je gestrest bent. Soms kan een gameverslaving ontstaan wanneer je gamen gebruikt als een ontsnapping aan dingen die je stress bezorgen. [9] Werk aan het ontwikkelen van enkele alternatieve strategieën om hiermee om te gaan, zodat je iets anders hebt om op terug te vallen wanneer je je overweldigd voelt. Je kunt bijvoorbeeld:
  4. Plan elke dag tijd in voor jezelf . Een ernstige gameverslaving kan je vermogen om voor je eigen basisbehoeften te zorgen in de weg staan. Als je dan niet goed genoeg voor jezelf zorgt, kun je je moe en onwel gaan voelen, waardoor je in de verleiding kunt komen om je game te gaan gebruiken zodat je je weer beter voelt. Terwijl je werkt aan het overwinnen van je gameverslaving, kun je elke dag specifieke tijden reserveren voor het volgende: [10]
    • Zorg dat je minstens drie gezonde maaltijden eet gedurende elke dag
    • Krijg 7-9 uur slaap elke nacht als je een volwassene bent, of 8-10 als je een tiener bent
    • Doe minstens een half uur aan fysieke activiteit
    • Verzorg je hygiëne (zoals douchen en tanden poetsen)
    • Doe je dagelijkse klusjes en verantwoordelijkheden

    Tip: Als je moeite hebt om te onthouden deze dingen te doen, probeer dan herinneringen in te stellen op je telefoon of vraag een vriend of familielid om je eraan te herinneren.

    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Professionele hulp inschakelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het je niet lukt om zelf te minderen met gamen, praat dan met je arts. Hij/zij kan je advies geven over hoe je kunt stoppen of je doorverwijzen naar iemand die je kan helpen.
    • Het kan moeilijk zijn om met je arts over zoiets te praten, maar onthoud dat het hun taak is om je te helpen. Zeg iets als: 'Ik heb het gevoel dat ik te veel videospelletjes speel, maar het is echt moeilijk voor me om te stoppen. Kunt u me wat advies geven?'
    • Als je een kind of tiener bent, praat dan met je ouders of een andere volwassene die je vertrouwt, zoals een schooldecaan. Zij kunnen je helpen een afspraak te maken om de hulp te krijgen die je nodig hebt. [11]
    • Laat het je arts weten als je denkt dat je gameverslaving lichamelijke problemen veroorzaakt, zoals droge ogen, spier- of gewrichtspijn, of hoofdpijn. [12]
  2. Cognitieve gedragstherapie kan nuttig zijn om ernstige videogameverslavingen te overwinnen. CGT richt zich op het helpen herkennen en veranderen van schadelijk gedrag en gedachtepatronen die je verslaving kunnen verergeren. [13] Vraag je arts om je door te verwijzen naar een therapeut die ervaring heeft met het behandelen van verslavingen met CGT.
    • Als je op school of de universiteit zit, zoek dan uit of je school psychologische diensten voor studenten aanbiedt.
    • Als je gamegewoonten een negatieve invloed hebben op je relaties, zou je ook baat kunnen hebben bij gezins- of huwelijkstherapie.
  3. Groepstherapie kan een geweldige manier zijn om andere mensen te ontmoeten die met vergelijkbare problemen te maken hebben. Andere leden van de groep kunnen je advies en steun geven en je helpen je minder alleen te voelen. [14] Vraag je arts of counselor om een steungroep aan te bevelen.
    • In een groepsbijeenkomst kunnen jij en andere groepsleden je succesverhalen delen, praten over dingen waar je mee worstelt en elkaar aanmoedigen. Je hoeft niets te zeggen of aan de discussie deel te nemen als je daar geen zin in hebt.
    • Je kunt ook gebruik maken van online steungroepen en communities voor gameverslaafden, zoals Online Gamers Anonymous, Computer Gaming Addicts Anonymous, of Game Quitters.
  4. Sommige onderzoeken tonen aan dat bupropion (Wellbutrin), een antidepressivum, kan helpen bij het stoppen van een videogameverslaving. Als andere methoden niet werken, vraag je arts of psychiater dan of een dergelijk middel geschikt voor je zou kunnen zijn. [15]
    • Medicijnen kunnen soms een schadelijke wisselwerking aangaan met andere medicijnen. Voordat je begint met bupropion of andere medicijnen, moet je je arts een volledige lijst geven van alle medicijnen en/of supplementen die je op dit moment gebruikt.
    • Vraag je arts naar de mogelijke risico's en bijwerkingen van het gebruik van bupropion.
  5. Als je verslaving zo erg is dat het je gezondheid beïnvloedt en je geen succes hebt met andere behandelingsopties, overweeg dan een afkickprogramma. Sommige verslavingsbehandelingscentra bieden je de mogelijkheid om een tijdje in een gecontroleerde omgeving te verblijven, weg van de game-technologie, zodat je de kans krijgt om te 'ontgiften'. Zoek online naar een behandelingsfaciliteit voor gameverslaving bij jou in de buurt, of vraag je huisarts om er een aan te bevelen. [16]
    • Als je niet in staat bent om in een behandelingsfaciliteit te verblijven, zoek dan naar poliklinische rehabilitatieprogramma's. Deze programma's kunnen counseling combineren met andere vormen van therapie, om je verslaving te helpen behandelen.
    • Het vergt veel kracht om hulp te zoeken voor een ernstige verslaving, dus schaam je niet om naar een afkickkliniek te gaan.

    Tip: Als je in de VS woont, kun je hulp krijgen bij het vinden van een behandelingsprogramma door te bellen met de American Addiction Centers op 1-866-204-2290.

  6. Videogameverslaving gaat vaak samen met andere psychische problemen, zoals depressie of angst . [17] Als je denkt dat je misschien een andere psychische aandoening hebt die je verslaving veroorzaakt of verergert, praat dan met je arts of counselor. Die kunnen je helpen deze aandoeningen te behandelen, waardoor het makkelijker kan zijn om je videogameverslaving van je af te schudden.
    • Je arts of therapeut kan je een combinatie van begeleiding en medicijnen aanraden om deze aandoeningen te behandelen.
    • Als je worstelt met angst, depressie of een andere geestelijke gezondheidsprobleem, dan ben je niet alleen. Ongeveer de helft van alle volwassenen zal op een bepaald moment te maken krijgen met een psychische aandoening! [18]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Een gameverslaving herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je merkt dat je constant aan je favoriete spel denkt, ben je misschien verslaafd. Ga na of je jezelf de hele dag door obsessief met het spel bezighoudt, of zelfs 's nachts als je probeert te slapen. [19]
    • Het is prima om uit te kijken naar het spelen van een spel dat je leuk vindt of er af en toe aan te denken. Er kan echter een probleem zijn als je merkt dat je niet kunt stoppen met eraan te denken, zelfs als je je op andere dingen probeert te concentreren.
  2. Als je verslaafd bent, kun je merken dat je het spel steeds langer moet spelen om je tevreden te voelen. Let op hoe lang je elke dag speelt, en merk op of je speeltijd langer wordt. [20]
    • Je kunt merken dat je tijdens het spelen de tijd uit het oog verliest en uiteindelijk veel langer speelt dan je van plan was.
  3. Net als bij elke andere verslaving, kun je ontwenningsverschijnselen voelen wanneer je probeert te stoppen of de hoeveelheid tijd die je besteedt aan gamen probeert te verminderen. Let op tekenen zoals: [21]
    • Gevoelens van prikkelbaarheid, angst, woede of depressie als je niet kunt gamen
    • Veranderingen in je eetlust of slaappatroon als je een tijdje niet speelt
  4. Een gameverslaving kan je weghalen bij de andere dingen die je moet of wilt doen, zoals werken, tijd doorbrengen met je gezin, of zorgen voor je gezondheid. Let op problemen die zich voordoen met je algehele kwaliteit van leven die gerelateerd kunnen zijn aan het gamen, zoals: [22]
    • Slecht presteren op het werk of op school
    • Minder tijd doorbrengen met je vrienden of familie, of ruzie hebben over je gamegewoonten
    • Vergeten te eten, te slapen, of voor je hygiëne te zorgen.
    • Interesse verliezen in je andere hobby's en tijdverdrijf
  5. Als je blijft proberen om te stoppen of je speeltijd te beperken, maar je komt er steeds weer op terug, kan dit een teken van verslaving zijn. Overweeg of je al eerder zonder succes hebt geprobeerd om je gamegewoonten te veranderen. [23]

    Tip: Wees niet te hard voor jezelf als je het moeilijk hebt gehad om een gamegewoonte te doorbreken. Zelfs als je geen ernstige verslaving hebt, kunnen gewoonten moeilijk te veranderen zijn, en tegenslagen zijn een normaal onderdeel van het proces.

  6. Als het spel je belangrijkste manier is geworden om te ontsnappen aan de belangrijkste bronnen van stress in je leven, dan ben je misschien verslaafd of loop je het risico om verslaafd te raken. Wees op je hoede als je het spel gebruikt om je af te leiden van problemen zoals: [24]
    • Schuldgevoelens, angst, hopeloosheid of depressie
    • Conflicten thuis, op school of op het werk
    • Algehele ontevredenheid met je levenssituatie
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Hoewel iedereen verslaafd kan raken aan videospelletjes, loop je meer risico als je jonger bent dan 25 of als je andere psychische aandoeningen hebt. [25]
  • Naast het verstoren van je relaties, school en werk, kan een videogameverslaving ook een reële impact hebben op je fysieke gezondheid. Een onbehandelde gameverslaving kan leiden tot problemen zoals RSI-blessures, obesitas, of zelfs epileptische aanvallen als gevolg van knipperende lichten en kleuren. [26]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.738 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie