Pdf downloaden Pdf downloaden

Er zijn mensen die zeggen dat je leeftijd gewoon een getal is, en dat we er dus niet zo moeilijk over hoeven te doen, toch? Maar ja, sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger dan andere als het op hun leeftijd aankomt, dus als je er iemand naar moet vragen, kun je dat maar het beste zo beleefd mogelijk doen. Wij hebben hieronder een handige lijst voor je samengesteld met zeer beleefde manieren om iemand naar zijn of haar leeftijd te vragen, en ook een aantal discrete trucjes waarmee je in een gesprek kunt proberen iemands leeftijd te achterhalen. Lees dus snel verder om voor iedere situatie de ideale manier te vinden om de vraag ‘Hoe oud ben je?’ te stellen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Wat is de beleefdste manier om te vragen hoe oud iemand is?

Pdf downloaden
  1. ’Vind je het erg als ik je vraag hoe oud je bent?’ is een beleefde, rechtstreekse manier om naar iemands leeftijd te vragen. Door erbij te zeggen ‘Vind je het erg,’ erken je dat je gesprekspartner die informatie misschien liever niet met je wil delen. Ook geef je de ander zo de kans om je te laten weten wat hij of zij van die vraag vindt, en de mogelijkheid om wel of geen antwoord te geven. Geef er als het kan een complimentje bij om je gesprekspartner gunstig te stemmen. [1]
    • ’Jij ziet er zo jeugdig uit! Mag ik je misschien vragen hoe oud je bent?’
    • ’Vind je het erg om me je leeftijd te vertellen?’
    • ’Mag ik je misschien vragen hoe oud je bent? Jij hebt echt ongelofelijk veel energie.’
    • Wees er altijd op voorbereid om uit te leggen waarom het relevant is dat je het vraagt. Als je geen goede reden kunt bedenken, is het beter om het niet te vragen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Andere manieren om beleefd naar iemands leeftijd te vragen

Pdf downloaden
  1. ’ Vraag om toestemming om naar iemands leeftijd te vragen met deze beleefde maar iets informelere vraag. Met deze formulering geef je de ander de kans om het je te vertellen als hij of zij dat inderdaad wil. Gebruik deze vraag als je het tegen een kennis hebt, of tegen iemand die je niet zo goed kent. Als je een legitieme reden hebt waarom je zijn of haar leeftijd moet weten, noem die dan.
    • ’Mag ik je vragen hoe oud je bent?’
    • ’Zou ik misschien je leeftijd mogen weten? Ik ben een enquête aan het afnemen.’
    • ’Mag ik je misschien vragen hoe oud je bent?’
  2. ’ Vraag in plaats van rechtstreeks naar iemands leeftijd te vragen of de persoon in kwestie bereid is die informatie met je te delen. Op de manier houd je rekening met zijn of haar gevoelens en eventuele wens bepaalde gegevens privé te houden, terwijl je de ander toch op een beleefde manier de kans geeft om ‘nee’ te zeggen.
    • ’Hebt u er bezwaar tegen mij uw leeftijd te vertellen?’
    • ’Als dat voor u geen probleem is, kunt u mij dan misschien vertellen hoe oud u bent?’
    • ’Zou u het vervelend vinden mij uw leeftijd te vertellen?’
  3. ’ Gebruik dit korte, rechtstreekse zinnetje als je het tegen mensen hebt van wie je weet dat ze zich niet beledigd zullen voelen als je het vraagt, zoals je familie en vrienden. Dit is de meest gebruikelijke manier om naar iemands leeftijd te vragen, maar veel mensen vinden het te informeel of te direct, en daarom vindt men deze vraag in veel situaties niet beleefd genoeg. Stel de vraag op een vriendelijke toon om te laten merken dat je het goed bedoelt.
    • ’Hoe oud ben jij eigenlijk ook alweer?’
    • ’Jij bent uit welk jaar, zei je?’
    • ’Ik ben gewoon nieuwsgierig, maar, hoe oud ben jij eigenlijk?’
  4. ’ Als iemand zijn of haar leeftijd noemt in een verhaal over toen diegene jonger was, vraag dan hoe oud je gesprekspartner nu is of hoe lang het geleden is. Deze manier werkt het best bij mensen die je vrij goed kent of met wie je een goede relatie hebt, omdat persoonlijke verhalen duistere of gênante details kunnen bevatten, of informatie die de ander het liefst geheel of gedeeltelijk voor zichzelf houdt.
    • De ander: ‘Ik was 24 toen mijn opa overleed.’
      Jij: ‘Oh, dat spijt me. Hoe lang is dat geleden?’
    • De ander: ‘Ik heb pas voor het eerst gezoend toen ik 16 was!’
      Jij: ‘Dat is niet zo vreemd. Hoe oud ben je nu?
  5. ’ Als de ander zijn of haar verjaardag viert, vraag dan of het een bijzondere leeftijd is, of een mooi rond getal. Bij een bijzondere verjaardag kunnen nieuwe kansen horen (zoals je rijbewijs mogen halen als je 18 bent) of het begin van een nieuw decennium in je leven (bijvoorbeeld als je 30, 40 of 50 wordt). Als de jarige er geen problemen mee heeft om het bekend te maken, zal diegene je vast wel willen vertellen hoe oud hij of zij is geworden.
    • ’Gefeliciteerd met je verjaardag! Is het een bijzonder jaar?’
    • ’Van harte gefeliciteerd! Vier je dit jaar nog mijlpalen?’
    • ’Vier jij dit jaar een speciale verjaardag?’
  6. ’ Stel een romantische of kleffe versie van de vraag om iemand met wie je aan het flirten bent aan het glimlachen te krijgen (en ervoor te zorgen dat diegene je zijn of haar leeftijd verklapt). Stel de vraag op een luchtige, flirterige toon of gebruik een beetje humor, zodat de ander zich meer op zijn of haar gemak zal voelen en de informatie eerder met je zal delen.
    • ’Hoe vaak is jouw heerlijke glimlach als rond de zon gereisd?’
    • ’Qua knapheid klim jij ieder jaar een niveau hoger! Op welk niveau ben je nu?’
    • ’Welk jaar moet ik bedanken voor het feit dat toen de knapste persoon in de bar is geboren?’
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Is het beleefd om te vragen hoe oud iemand is?

Pdf downloaden
  1. Sommige mensen zijn erg open over hun leeftijd omdat het voor hun gevoel niet meer dan een getal is, en niet iets wat hun als persoon definieert. Andere mensen zijn gevoeliger en willen niet het slachtoffer worden van vooroordelen omdat ze ‘te jong’ of ‘te oud’ zouden zijn. De kans dat mensen open zijn over hun leeftijd is ook groter in een één-op-één gesprek dan tegenover een grote groep. [2]
    • Beslis of je het kunt vragen op basis van wat je over de persoon weet en de relatie die jullie hebben. Als je een vermoeden hebt dat de ander zich er misschien ongemakkelijk bij zal voelen, is het beter om het niet te vragen.
    • Werkgevers mogen sollicitanten niet naar hun leeftijd vragen. Dit helpt bij het voorkomen van leeftijdsdiscriminatie tijdens de sollicitatieprocedure en op de werkvloer. [3]
  2. Zeker in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten, is het onbeleefder om een vrouw naar haar leeftijd te vragen dan een man. [4] De reden hiervoor is dat veel vrouwen al het gevoel hebben dat ze gediscrimineerd worden vanwege hun geslacht, en ze willen niet dat aanvullende factoren, zoals hun leeftijd, een rol spelen bij de manier waarop andere mensen tegen hun werk, hun karakter of hun bijdragen aan de samenleving aankijken.
    • Ook advertenties voor schoonheidsproducten tegen veroudering en een cultuur waarin jongeren erg centraal staan zorgen ervoor dat vrouwen zich ongemakkelijk voelen als ze hun leeftijd bekend moeten maken, omdat ze al snel bang zijn dat ze ‘te oud’ worden gevonden.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Discrete manieren om achter iemands leeftijd te komen

Pdf downloaden
  1. ’ Vraag iemand wanneer hij of zij is afgestudeerd of zijn of haar middelbare schooldiploma gehaald heeft om te weten te komen hoe oud diegene ongeveer is. In Nederland zijn de meeste mensen 17 of 18 als ze van school komen en 21 of 22 als ze een vierjarige vervolgopleiding hebben afgerond. Bedenk altijd dat niet iedereen zijn school afmaakt of een vervolgopleiding doet; vraag dit alleen als je vrij zeker weet wat voor soort opleiding iemand gevolgd heeft.
    • ’Wanneer heb jij je middelbare school afgemaakt?’
    • ’In welk jaar ben jij afgestudeerd?’
    • ’Wanneer heb jij je bachelor diploma gehaald?’
  2. ’ Als de ander broers of zussen heeft, probeer dan achter hun leeftijd te komen en kijk of je kunt ontdekken of ze ouder of jonger zijn dan je gesprekspartner. Dit zal je misschien niet de exacte leeftijd van de persoon in kwestie opleveren, maar het geeft je waarschijnlijk wel een vrij goede benadering. Stel vragen over de broers of zussen als jullie het al over familie hadden, of als jij hem of haar eerder over jouw broers en zussen verteld hebt. [5] Het gesprek zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:
    • Jij: ‘Ben jij de oudste in jullie familie?’
      De ander: ‘Ja, ik heb twee jongere zussen.’
      Jij: ‘Hoe oud zijn zij?’
      De ander: ‘32 en 34.’
  3. ’ Als er voor een evenement of een locatie een minimumleeftijd geldt, benut dat gegeven dan om een idee te krijgen van iemands leeftijd. Op basis van dingen als naar binnen mogen bij cafés en discotheken, verschillende leeftijdscategorieën voor wedstrijden, of leeftijdsgrenzen voor wedstrijden of aanvragen voor een studiebeurs kun je het mogelijke bereik van iemands leeftijd aanzienlijk verkleinen.
    • Jij: ‘Ik heb deze leuke wedstrijd gevonden en ik dacht dat het misschien iets voor jou is, maar je moet wel jonger dan 35 zijn om mee te mogen doen.’
      De ander: ‘Perfect! In dat geval heb ik nog een heel jaar de tijd.’
    • De ander: ‘Ik ben eerste geworden in mijn leeftijdscategorie!’
      Jij: ‘Gefeliciteerd! Welke categorie was dat?’
      De ander: ‘50 tot 59.’
  4. Klaag over je leeftijd en kijk hoe de ander reageert. Als de ander met zijn of haar ogen rolt of je ervan verzekert dat je nog heel jong bent, dan is hij of zij waarschijnlijk ouder dan jij. Als de ander je een beetje plaagt, dan is hij of zij waarschijnlijk jonger. En als je geluk hebt, zal de ander je ter vergelijking vertellen hoe oud hij of zij zelf is.
    • Jij: ‘Ik wil geen 40 worden volgende week!’
      De ander: ‘Probeer dan eens 48!’
    • Jij: ‘Ik kan gewoon niet geloven dat ik al 35 ben. De afgelopen jaren zijn echt voorbij gevlogen.’
      De ander: ‘Haha, ik kan me er niks bij voorstellen! Ik geniet nog lekker van mijn twintiger jaren.’
  5. ’ Noem je leeftijd op het moment waarop een nieuwe vorm van technologie op de markt werd gebracht of populair werd. Persoonlijke apparaten die je in je hand houdt, zoals uitklapbare telefoon of smartphones, mp3-spelers of geheugensticks zijn goede referenties, omdat de meeste mensen ze wel (gehad) hebben, en je kunt heel makkelijk opzoeken wanneer ze verschenen zijn. Dit levert je misschien niet de precieze leeftijd van de persoon in kwestie op, maar je kunt op basis van die informatie wel een goede schatting maken.
    • Jij: ‘Ik kan me de Motorola Razr nog herinneren! Ik kreeg er een toen ik 16 was.’
      De ander: ‘Die waren zo gaaf toen! Ik was denk ik 14 toen ik de mijne kreeg.’
    • Jij: ‘Kun jij je de floppydisk nog herinneren? Ik had tot in de zesde nog nooit een usb-stick gebruikt.’
      De ander: ‘Oh ja, dat weet ik nog. Ik gebruikte ook floppy’s en kreeg pas een pendrive toen ik mijn diploma had!’
  6. ’ Praat over de herinneringen die je hebt aan een bekend lied, album, film of boek en het moment waarop het populair was. Als de ander het ook kent, zal hij of zij waarschijnlijk reageren met een herinnering die jou vervolgens zal helpen een idee van zijn of haar leeftijd te krijgen. Probeer voor de beste kans van slagen iets te bedenken waarvan je weet dat de ander het leuk vindt, of iets wat wereldwijd geliefd was.
    • Jij: ‘Ik mocht van mijn ouders de eerst Scream-film zien toen ik vijf was.’
      De ander: ‘Wauw! Ik was 13 toen die uitkwam en ik durfde er toen echt nog niet naar te kijken.’
    • Jij: ‘Dat liedje ‘Fancy’ heeft echt mijn eindexamenjaar bepaald.’
      De ander: ‘Het mijne ook! Ik was voor mijn tentamens aan het leren toen dat een hit werd en er viel gewoon niet aan te ontkomen.’
  7. ’ Zeg hoe oud jij was op de dag van een belangrijke historische of culturele gebeurtenis, zoals een belangrijke verkiezingsuitslag of een noemenswaardig schandaal rond een beroemdheid. Op die manier moedig je de ander aan om te reageren door te zeggen hoe oud hij of zij op het moment van die gebeurtenis was. Kies een gebeurtenis die algemeen bekend of erg herkenbaar is, zodat je niet teveel van jullie onderwerp van gesprek afdwaalt doordat je eerst moet uitleggen waar je het over hebt.
    • Jij: ‘Ik was pas zeven op oudejaarsavond 1999.’
      De ander: ‘Jij bent echt jong! Ik was toen 15.’
    • Jij: ‘Ik zat in de vierde op 9/11.’
      De ander: ‘Volgens mij zat ik nog op de kleuterschool.’
    Advertentie

Tips

  • Als iemand niet wil zeggen hoe oud hij of zij is, respecteer die grenzen dan en vraag het niet opnieuw.
  • Als je nieuwsgierig bent naar iemands leeftijd, maar er niet goed naar durft te vragen, kijk dan eens of je aan wederzijdse vrienden of kennissen kunt vragen of die het misschien weten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.585 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie