PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Tegenwoordig kan bijna niemand meer zonder internet, en sommigen onder ons gebruiken het bijna de hele dag, aan één stuk door. Door dit constante gebruik loop je helaas wel een groter risico op virussen en malware, wat kan leiden tot verlies en diefstal van je gegevens, misbruik van je identiteit, of erger. Als internetgebruiker moet je weten hoe je een virusinfectie kunt voorkomen en op welke dingen je moet letten. Het is een beetje als leren autorijden op de virtuele supersnelweg. Door je te wapenen met de nodige kennis om te voorkomen dat je virussen krijgt en ze verder verspreidt, maak je het internet niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor iedereen met wie je verbinding maakt.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Beveiligingsfuncties gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Je moet ervoor zorgen dat op zijn minst je standaard firewall geactiveerd is, dat je een erkend en geactualiseerd antivirusprogramma geïnstalleerd hebt, en dat je computer automatisch de beschikbare software-updates installeert.
    • Lees hoe je zelf kunt zien of er updates beschikbaar zijn voor Windows en lees hier hoe je updates kunt vinden en installeren op een Mac, om ervoor te zorgen dat je computer altijd is bijgewerkt.
  2. Op nieuwere computers is het vaak niet nodig om een extra antivirusprogramma te installeren, omdat nieuwere modellen vaak al ingebouwde beveiligingsfuncties of AV-software hebben die het werk beter doen dan andere antivirusprogramma’s. Als je ervoor kiest om antivirussoftware te installeren, let dan wel heel goed op waarvandaan je het downloadt, omdat er veel virussen zijn die je ten onrechte laten denken dat je malware hebt. Een paar betrouwbare opties zijn:
  3. Vanwege het type browsers dat we tegenwoordig gebruiken, kan antivirussoftware niet op zichzelf draaien. Je zult voor deze browsers daarom speciale extensies moeten downloaden. Installeer ook in dit geval alleen extensies van gerenommeerde bronnen. Door veel virussen kunnen bepaalde veilige websites namelijk kwaadaardig lijken, terwijl dat niet zo is.
  4. Maak een back-up van je gegevens op een externe locatie. Dit kan de cloud zijn of een externe schijf op je netwerk. Als je al je bestanden online opslaan, kun je de schade door virussen beperken. Gebruik geen USB-stick voor je back-ups, omdat die ook door virussen kunnen worden beschadigd.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je gedrag aanpassen

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Op het internet kom je duizenden banneradvertenties en pop-ups tegen die speciaal ontworpen zijn om je aandacht te trekken en je er bijna automatisch op te laten klikken. Dankzij de manier waarop de meeste browsers tegenwoordig werken, kun je maar op heel weinig manieren geïnfecteerd raken met dingen online, tenzij je er zelf op klikt. Klik daarom nooit op banneradvertenties met aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn.
    • Zorg ervoor dat je browser zo geconfigureerd is dat hij je altijd eerst vraagt om toestemming te geven, voordat bestanden automatisch worden gedownload en uitgevoerd. Als je alles eerst moet bevestigen, loop je veel minder kans op virussen.
  2. Sommige van de meest misleidende pop-ups op internet zijn met opzet zo ontworpen dat ze precies lijken op legitieme antivirussoftware. Deze pop-ups proberen jou als gebruiker te laten denken dat hun antivirussoftware een virus heeft gevonden, maar pas als je op de pop-up klikt, wordt deze zogenaamde adware inderdaad geïnstalleerd.
    • Sluit in plaats van op de waarschuwing te klikken het pop-upvenster en open het antivirusprogramma op je computer. Waarschijnlijk zie je geen waarschuwingen. Als je er nog steeds niet gerust op bent, voer dan een scan uit met de software die je geïnstalleerd hebt.
    • Klik niet op het kruisje ('X') om het pop-upvenster te sluiten, omdat er anders meestal juist nog meer pop-ups verschijnen. Gebruik in plaats daarvan de Taakbeheerfunctie om er vanaf te komen. Je kunt ook een adblocker installeren, zodat je helemaal geen advertenties meer te zien krijgt. [2]
    • Andere pop-ups kunnen waarschuwen voor een virusinfectie die alleen hun software kan repareren. Geen enkel legitiem antivirusbedrijf zal op deze manier reclame maken voor hun product, dus klik nooit op zulke pop-ups.
    • Controleer of je browser zo is ingesteld dat hij pop-ups blokkeert .
  3. Pop-ups kunnen informatie opslaan in de cache van je browser, waardoor ze voortdurend opnieuw verschijnen. Om dit te voorkomen, moet je regelmatig de cache van je browser opschonen.
  4. Computervirussen zijn illegaal, en dus gedijen ze goed op illegale websites. Ga niet naar websites waarvandaan je documenten die beschermd zijn met auteursrechten kunt downloaden en vermijd ook andere illegale gemeenschappen. Bestanden delen is een snelle manier om ervoor te zorgen dat je bestanden geïnfecteerd raken. Als je alles wat verdacht, vreemd of overbodig is vermijdt, zul je merken dat je computer veel minder gevoelig zal zijn voor besmetting.
    • Behalve virussen van de bestanden die je downloadt, hebben zulke websites vaak een eindeloze reeks vervelende pop-ups en misleidende advertenties. En dat kan allemaal leiden tot infecties met virussen en spyware.
  5. [3] Installeer geen apps van websites die je niet kent. En wees zelfs als je de website kent voorzichtig als je bestanden downloadt afkomstig uit databases als download.com en mediafire.com.
    • Op Windows 10 kun je waarschuwingen inschakelen en ook het downloaden of installeren van desktoptoepassingen blokkeren.
    • Een Mac zal je waarschuwen als je programma's van buiten de App Store installeert.
  6. Zulke links kunnen namelijk malware bevatten. [4] Als je wilt, kun je het adres van de website handmatig in de adresbalk typen. Zo kun je verdachte adressen makkelijker detecteren.
    • Sommige e-mailproviders bieden zogenaamde webbescherming. Vertrouw er niet op, maar gebruik het als een hulpmiddel om de installatie van malware te voorkomen.
  7. [5] Zulke advertenties voldoen meestal niet aan de huidige wetgeving voor advertenties.
    • En als je toch op deze AdChoices klikt, bedenk dan altijd dat sommige adverteerders het symbool misbruiken voor reclame die niet in overeenstemming is met de regels.
  8. Blokkeer de zogenaamde bot-accounts die zulke diensten aanbieden en rapporteer ze aan de beheerder van de website. Zulke enquêtes zijn alleen bedoeld om persoonlijke informatie te verzamelen of om malware op je computer te installeren.
    • Doe vooral geen dingen als het kopen van volgers, abonnees of fans, of het invullen van enquêtes of het downloaden van apps om meer volgers te krijgen. Het is nooit een goed idee om je persoonlijke informatie aan een website te geven die je niet kent. Laat je profielen op sociale media op een natuurlijke manier groeien.
  9. Zulke zwendelpraktijken zijn bedoeld om jou je persoonlijke gegevens te ontfutselen, controle over je computer te krijgen, betaling te eisen of moeilijk te verwijderen malware op je computer te installeren. Als je het slachtoffer wordt van zo'n vorm van oplichterij, kun je dit als je wilt melden bij de Fraudehelpdesk van het ministerie van Justitie.
    • Let op: echte bedrijven zullen geen contact met je opnemen of je een nummer geven om te bellen als je computer is geïnfecteerd met malware.
  10. Voor bijna iedere taak die je maar kunt bedenken bestaat wel een programma, maar vraag je altijd even af of je het programma dat je gaat downloaden wel echt nodig hebt. Probeer eerst wat meer informatie te vinden over de taak die je uit moet voeren; het kan best zijn dat je al een programma hebt waar je het mee kunt doen. Door voor alles wat je wilt doen een extra programma te downloaden, wordt de kans dat je iets kwaadaardigs downloadt groter. [6]
  11. Geïnfecteerde bestanden hebben vaak valse extensies die speciaal zijn ontworpen om je te misleiden, zoals '.txt.vb' of '.jpg.exe'. Windows verbergt vaak veelvoorkomende bestandsextensies om het bladeren door je bestanden en programma's visueel aantrekkelijker te maken. Dubbele extensies maken hier handig gebruik van door de tweede, gevaarlijke extensie te verbergen. Als je normaal gesproken geen extensies ziet op je computer en je ziet er ineens één in de naam van een bestand dat je hebt gedownload, kan het zijn dat je met een verborgen, kwaadaardig bestand te maken hebt dat zich voordoet als iets anders.
    • Open om je bestandsextensies zichtbaar te maken de Verkenner in Windows, klik op de tab of op het menu Weergeven en selecteer Opties. Klik op de tab Weergeven in het venster Mapopties en schakel het selectievakje 'Extensies voor bekende bestandstypen verbergen' uit.
  12. Als je een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, moet je er een gewoonte van maken om alle bestanden die je van onbekende locaties hebt gedownload, even te scannen. Met de meeste antivirusprogramma's kunt je specifieke bestanden meteen scannen door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en uit de lijst met opties je antivirus te selecteren.
    • Scan zipbestanden altijd. Zipbestanden bevatten namelijk vaak meerdere documenten in één bestand.
    • De meeste e-mailprogramma's scannen je e-mailbestanden automatisch op virussen. Toch moet je alle bestanden die je downloadt altijd ook even met je eigen antivirusprogramma scannen.
    • Zowel Windows als Mac scannen gedownloade bestanden om malware te stoppen.
  13. Een virus of worm kan op zich niks doen, tenzij je het programma waaraan het is gekoppeld daadwerkelijk laat draaien. Dat betekent dat het downloaden van een bestand je niet direct in gevaar brengt. Als je na het downloaden besluit dat je het bestand niet echt vertrouwt, open het dan niet of verwijder het bestand, totdat je hebt kunnen nagaan of het al dan niet te vertrouwen is.
  14. Ken je die juridische documenten die je altijd blindelings accepteert als je een programma installeert? Louche bedrijven maken graag gebruik van het feit dat de meeste mensen die overeenkomsten niet lezen, om er clausules over het installeren van spyware en andere kwaadaardige software in te verstoppen. Neem daarom altijd even de tijd om zulke documenten te lezen, vooral als ze afkomstig zijn van minder bekende bedrijven.
    • Lees ook het privacybeleid; als de app je gegevens verzamelt, wil je weten waar de website ze voor zal gebruiken.
  15. [7] De meest gebruikte manier waarop virussen en malware worden verspreid is via de bijlagen die via e-mail worden meegestuurd. Je moet nooit op een bijlage of link in een e-mail klikken als je de afzender niet herkent. Als je niet zeker weet of je de afzender kunt vertrouwen, vraag dan even aan degene die je de e-mail gestuurd heeft of hij of zij je kan bevestigen dat het bestand veilig is voordat je het downloadt.
  16. [8] Vaak raken computers geïnfecteerd met virussen die e-mails versturen zonder dat de eigenaar ervan weet. Daarom kan het zijn dat je soms een e-mail krijgt van een bekende bron, terwijl de e-mail zelf niet betrouwbaar is. Als de e-mail vreemd geschreven is of als de bijlage er vreemd uitziet, klik er dan niet op, maar vraag even aan de persoon van wie de e-mail afkomstig is, of hij of zij je inderdaad iets gestuurd heeft.
  17. Veel e-mailprogramma's laden voor extra gemak automatisch alle meegestuurde afbeeldingen. Helaas loop je op die manier wel meer risico, omdat afbeeldingen kwaadaardige codes kunnen bevatten. Download alleen afbeeldingen als de e-mail afkomstig is van een vertrouwde bron.
    • Opmerking: sommige providers hebben hun beleid op het gebied van e-mailafbeeldingen veranderd, waardoor het downloaden van afbeeldingen veiliger is geworden. Gmail schakelt bijvoorbeeld niet langer automatisch afbeeldingen uit. Vraag bij je e-mailprovider na hoe je optimaal gebruik kunt maken van hun diensten.
  18. Een veelgebruikte phishing-techniek is het kopiëren van de stijl van een e-mail van het bedrijf, en er links in opnemen die lijken op het gewone adres van de website, maar die je in plaats daarvan naar een nepsite sturen ('povver' in plaats van 'power', bijvoorbeeld). Die websites verzamelen vervolgens je persoonlijke gegevens waarvan je dacht dat je ze via een bekende server verstuurde.
    • Een legitiem bedrijf zal je nooit via e-mail om wachtwoorden of andere persoonlijke informatie vragen. [9]
  19. USB-sticks zijn een populair vervoermiddel voor virussen, meestal zonder dat je er als eigenaar erg in hebt. Je kunt al een virus krijgen door simpelweg de USB-stick in je computer te steken (als automatisch afspelen is ingeschakeld voor verwisselbare media, wat standaard het geval is), of je USB-stick kan geïnfecteerd raken als je hem aansluit op een openbare computer (of op de onbeschermde computer van een vriend) die al geïnfecteerd kan zijn, vooral als veel onbekende mensen hun USB-stick op die computer gebruiken.
    • Je kunt je bestanden ook op andere manieren delen, bijvoorbeeld door ze online op te slaan, of door ze via e-mail te versturen. Ook kun je de automatische afspeelfunctie voor verwisselbare media op je pc uitschakelen, zodat je pc niet automatisch via een USB-stick geïnfecteerd raakt. Scan verder de USB-stick altijd even met je antivirus, nadat je hem op een onbekende computer hebt aangesloten (als je een geavanceerde gebruiker bent, kunt je kijken of het bestand autorun.inf op de stick misschien bewerkt is, en of er een open opdracht in staat die een koppeling naar het virus maakt (zorg ervoor dat de functie Verborgen en systeembestanden weergeven, geactiveerd is) of dat alle echte bestanden op de schijf zijn verborgen en vervangen door snelkoppelingen met dezelfde naam die een verbinding met het virus vormen).
    • Je kunt de automatische afspeelfunctie voor USB-sticks uitschakelen door te zoeken naar de instellingen voor automatisch afspelen of door naar Configuratiescherm > Standaardprogramma's > Instellingen voor automatisch afspelen wijzigen te gaan, daar het vinkje bij Automatisch afspelen voor alle media en apparaten uit te schakelen en vervolgens naar verwijderbare schijf te gaan en opdracht te geven geen actie te ondernemen. Dit is een eenvoudige manier om te voorkomen dat je per ongeluk een virus krijgt door een geïnfecteerde USB-stick in je computer te steken en zo het virus te verspreiden. Het kan alleen niet voorkomen dat je USB-stick geïnfecteerd raakt als je hem in een vreemde computer steekt. Scan je USB-stick daarom regelmatig op virussen of stel zelfs een pictogram voor de stick in in het autorun.inf-bestand. Als het pictogram verdwijnt, weet je dat je stick besmet is.
  20. In een wereld die steeds meer verbonden is, kun je op afstand steeds makkelijker bestanden delen en toegang krijgen tot van alles en nog wat. Hoewel dit natuurlijk heel belangrijk kan zijn en bovendien je productiviteit kan verhogen, loopt je computer wel veel meer risico als hij continu verbinding maakt met andere computers. Vraag jezelf daarom altijd even af of een bepaalde verbinding op afstand echt nodig is, en zorg er altijd voor dat je beveiligingssoftware is bijgewerkt.
    Advertentie

Tips

  • Bewaar een recente back-up van je persoonlijke bestanden. Dit komt van pas als je geïnfecteerd raakt met een programma dat je bestanden verwijdert of ervoor zorgt dat je je bestanden niet kunt openen.
  • Onthoud: als iets verdacht lijkt, is het dat waarschijnlijk ook.
  • Zet om simpele fouten zoals een blauw scherm te corrigeren gewoon je computer uit en start hem na 10 seconden opnieuw op.
  • Doe nooit mee aan enquêtes of onderzoeken die er verdacht uitzien en geef nooit , maar dan ook nooit, geld weg aan iets dat er ongewoon uitziet.
  • Geef nooit je wachtwoord.
  • Verander de beveiligingsinstellingen van je browser niet. Browsers worden geleverd met beveiligingsinstellingen die al zijn ingesteld. Als je niet weet wat je doet, kun je het beter laten zoals het is. [10]
  • Let op de beveiligingswaarschuwingen. Als je een melding krijgt dat iets onveilig is, ga dan terug.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je geen goede back-up van je bestanden bewaart, loop je het risico alles kwijt te raken als er een virus of spyware toeslaat. Scan je computer daarom zo nu en dan.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.818 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie