Pdf downloaden
Pdf downloaden
Wat is het verschil tussen massa en gewicht? Gewicht is het effect dat de zwaartekracht heeft op een object. Massa is de hoeveelheid materie in een object, los van het effect dat de zwaartekracht daarop heeft. Als je een vlaggenstok op de maan zou plaatsen, zou het gewicht ervan ongeveer met 5/6 worden verminderd, maar de massa blijft gelijk. [1] X Bron
Stappen
-
Weet dat F (kracht) = m (massa) * a (versnelling). Deze eenvoudige vergelijking is wat je gaat gebruiken om gewicht naar massa (of massa naar gewicht, als je wilt) te converteren. Maak je niet druk over de betekenis van de letters – die gaan we je straks uitleggen:
- Kracht is hetzelfde als gewicht. We gebruiken Newton (N) als eenheid van gewicht en kracht.
- Massa is wat je wilt berekenen, dus is die in beginsel wellicht niet aangegeven. Na het oplossen van de vergelijking, heb je de massa berekend in kilogram (kg).
- Versnelling lijkt op zwaartekracht. Zwaartekracht is op aarde afgerond 9,78 m/s 2 . Meet je de zwaartekracht op andere planeten, dan is deze constant anders.
-
Zet gewicht om naar massa volgens het volgende voorbeeld. [2] X Bron Laten we illustreren hoe je gewicht kunt converteren naar massa met behulp van een voorbeeld. Stel je bent op aarde en probeert om erachter te komen hoeveel massa je zeepkist van 50 kg heeft.
- Dit is de vergelijking. F = m * a .
- Vul je variabelen en constanten in. We weten dat kracht hetzelfde is als gewicht, in dit geval 50 N. We weten ook dat de invloed van de zwaartekracht op aarde altijd 9,78 m/s 2 . Plug beide getallen in onze vergelijking, als volgt: 50 N = m * 9,78 m/s 2
- Herschrijf de vergelijking om op te lossen. We kunnen de vergelijking niet zo oplossen. We moeten 50 kg delen door 9,78 m/s 2 om m te isoleren.
- 50 N / 9,78 m/s 2 = 5,11 kg. Een zeepkist die 50 Newton weegt op Aarde heeft een massa van ongeveer 5 kg, waar je ook rijdt in het universum!
-
Reken massa om naar gewicht. Leer hoe je massa weer kunt omzetten naar gewicht met behulp van het volgende voorbeeld. Laten we zeggen dat je een maansteen oppakt van het oppervlak van de maan (waar anders?). Het ding heeft een massa van 1,25 kg. Je wilt weten hoeveel het zal wegen als je het meeneemt naar de aarde.
- Schrijf de vergelijking op. F = m * a .
- Vul je variabelen en constanten in. We hebben massa en hebben we de gravitatieconstante. We weten dat F = 1,25 kg * 9,78 m/s 2 .
- Los de vergelijking op. Omdat de variabele waar we naar op zoek zijn reeds is geïsoleerd aan de ene kant van de vergelijking, hoeven we verder niets meer te verplaatsen om de vergelijking op te lossen. We rekenen uit: 1,25 kg * 9,78 m/s 2 = 12,23 N.
Advertentie
-
Meet de gravitatiemassa. Je kunt de massa meten met behulp van een balans. Een balans verschilt in die zin van een weegschaal, omdat er gebruik wordt gemaakt van een bekende massa voor het meten van een onbekende massa, terwijl een weegschaal daadwerkelijk gewicht meet.
- Bepaal de massa met een triple-beam balans of een tweearmige balans is een manier om gravitatiemassa te meten. Dit is een statische meting, wat betekent dat deze alleen klopt wanneer het object in rust is.
- Een balans kan gewicht en massa meten. Omdat de meting van de balansgewichten verandert met dezelfde factor als het object dat wordt gemeten, is een balans in staat om nauwkeurig de massa van een voorwerp te meten, ongeacht de specifieke gravitatie van de locatie.
-
Meet traagheidsmassa. Traagheidsmassa is een dynamische meetmethode, wat betekent dat het alleen kan worden bereikt terwijl het object dat wordt gemeten in beweging is. De traagheid van het object wordt gebruikt voor het bepalen van de massa.
- Een 'inertiebalans' wordt gebruikt voor het meten van de traagheidsmassa.
- Maak de 'inertiebalans' vast aan een tafel.
- Kalibreer de 'inertiebalans' door de container in beweging te zetten en het aantal trillingen gedurende een bepaalde periode te tellen, bijvoorbeeld 30 seconden.
- Plaats een item van bekende massa in de container en herhaal het experiment.
- Gebruik verschillende items met een bekende massa voor het kalibreren van de schaal.
- Herhaal het experiment met een item van onbekende massa.
- Maak een grafiek van alle resultaten om de massa van het laatste object te bepalen.
Advertentie
Tips
- De massa van een voorwerp verandert niet, ongeacht de manier waarop die massa wordt gemeten.
- Een 'inertiebalans' kan worden gebruikt om ook in een omgeving zonder zwaartekracht de massa van een voorwerp te bepalen.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 3.758 keer bekeken.
Advertentie