PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je aan mishandeling denkt, dan denk je waarschijnlijk vooral aan fysiek geweld. Mishandling kan echter in vele vormen voorkomen, en die hebben niet allemaal duidelijke fysieke tekenen. Om kattenmishandeling te kunnen herkennen, moet je verzekeren dat je de tekenen van kattenmishandeling kan herkennen en dat je begrijpt welke verschillende soorten mishandeling er mogelijk zijn.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Tekenen van mishandeling herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Kattenverzamelaars zijn een soort onbedoelde mishandelaars, omdat ze te veel katten bij elkaar hebben in onhygiënische leefomstandigheden. Als er te veel katten geforceerd bij elkaar leven in een ruimte waar ze normaal gesproken niet zouden leven, zorgt dat voor stress bij de katten. Dit leidt tot pestgedrag en extreme competitie voor de beschikbare middelen, zelfs als er altijd voldoende voedsel is. Dit gebeurt omdat sommige katten dominanter zijn dan anderen en het voedsel zullen bewaken. [1]
    • De omgeving van de verzamelaar is doorgaans ook vuil, waardoor de katten geen schone plek hebben om te slapen, te eten en hun behoefte te doen.
    • Verzamelaars zijn meestal ook huiverig voor bezoek en gedragen zich geheimzinnig, maar de katten zijn doorgaans makkelijk te zien door een raam.
  2. Elke huiskat heeft recht op beschutting tegen de wind, regen, zon en kou, evenals voldoende voedsel, vers water en een toilet. [2] Als deze basisbehoeften niet aanwezig zijn, wordt dat al mishandeling beschouwd. Je kunt het herkennen aan de volgende tekenen:
    • Een zeer dunne kat heeft mogelijk niet genoeg te eten.
    • Een kat die flauwvalt of zeer dorstig is, heeft mogelijk niet genoeg water of schaduw.
    • Een asociale of agressieve kat is mogelijk te vroeg bij zijn moeder weggehaald.
    • Een kat die in een kleine ruimte wordt opgesloten zonder mogelijkheid om te spelen of te bewegen.
    • Een kat die geen gezelschap heeft of wordt gedwongen om te leven in een omgeving met luide muziek of constant geschreeuw.
    • Een kat die geen kattenbak heeft en niet naar buiten kan wanneer de eigenaar weg is.
  3. De kat kan haaruitval hebben, open zweren hebben of een rode uitslag hebben. De vacht van de kat kan vol zitten met klitten, vlooien en teken. Dit kan ervoor zorgen dat de kat zichzelf open krabt of dat de vacht vol zit met kool-achtige stof ( vlooienpoep ). [3]
    • Dep met een vochtig keukenpapiertje op de kool-achtige stof. Een oranje-rode vlek duidt op bloed, wat duidt op een vlooienbesmetting.
    • Een kat met een tekenbesmetting heeft veel grijze bolletjes op zijn huid, dit zijn teken die zich volzuigen.
    • De kan kan te lange nagels hebben die in de kussentjes duwen, waardoor de kussentjes bloeden of pus afscheiden door infectie.
  4. Een onbehandelde open wond op een verwaarloosde kat loopt het risico doelwit te worden van vliegen. Vliegen kunnen dan in de huid eitjes leggen, die vervolgens als maden uitkomen. Als dit niet al is gebeurt, zie je mogelijk crèmekleurige wormpjes die in de wond bewegen of merk je dat er een vies zoete geur uit de geïnfecteerde wond komt.
    • Afhankelijk van hoeveel de maden gegeten hebben, kunnen ze van afmeting verschillen tussen zo breed als een haar en een halve millimeter lang tot dikke wormen.
  5. Regelmatige zwangerschap is ook een vorm van verwaarlozing, omdat het werpen van nest na nest enorme druk zet op het lichaam van de moeder.
    • Fokken is met name onverantwoordelijk als de kittens daarna op mysterieuze wijze verdwijnen of de buurt bevolkt wordt met ongewenste katten.
  6. Jonge katten en katten van middelbate leeftijd moeten mollig of slank zijn, met goed bedekte botten. [4]
    • Als je een kat aait en zijn heupbot tegen je vingers aankomt, of als je de ribben eenvoudig kan tellen, dan heeft de kat ondergewicht.
  7. Kijk uit naar katten die regelmatig gewond zijn, sneeën hebben of lam zijn. Een kat die op verschillende dagen op verschillende poten lijkt te steunen, is bijzonder verdacht. Dit is waarschijnlijk veroorzaakt door herhaaldelijke verwonding in plaats van een chronische medische aandoening. [5]
    • Als je ziet dat de eigenaar van de kat hem fysiek verwondt, noteer dan de tijd en details en neem contact op met de politie.
  8. De meeste dieren die mishandeld worden duiden dat aan in hun gedrag.
    • Doorgaans worden zulke katten beschreven als geïntimideerd . Ze hurken dan omlaag met grote pupillen en kijken om zich heen op zoek naar een ontsnappingsroute.
    • Sommige katten worden zeer agressief en halen uit bij de minste provocatie, omdat ze een aanval zien als de beste verdediging.
  9. Confronteer de verdachte dader nooit, maar meld je vermoedens bij de autoriteiten. Een gedetailleerde beschrijving of bewijzen gaat verder dan een vermoeden, dus wees specifiek. [6]
    • De autoriteiten kunnen zijn de lokale politie, een dierenwelzijn organisatie, de dierenambulance of een lokale dierenopvang.
    • Verzamel informatie, zoals data en tijden waarop je denkt dat er mishandeling plaatsvond. Documenteer het bewijs indien mogelijk met foto's of video's.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Mishandeling begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat je de hele situatie bekijkt voordat je een oordeel velt. Soms is het makkelijk om een dier dat ziek is, maar medische zorg krijgt, te verwarren met een dier dan mishandeld wordt.
    • Een dier dat zeer dun is kan bijvoorbeeld een medische aandoening hebben die behandeld wordt, en wordt dus niet uitgehongerd.
  2. Het gedrag van de kat in de buurt van zijn eigenaar kan een goede indicatie zijn van zijn gevoelens over de eigenaar.
    • Als de kat naar zijn eigenaar rent om hem te begroeten en spinnend tegen zijn benen aan wrijft, dan is dat een goed teken.
    • Als de kat schrikt en zich geïntimideerd gedraagt, dan is het mogelijk dat hij wordt mishandeld.
    • Zelfs dit is niet doorslaggevend, vooral niet als je ziet dat de kat tegenstribbelt wanneer hij medicatie krijgt of gewassen wordt.
  3. Om te bepalen of er een mogelijke verklaring is voor een kat in nood, kun je de eigenaar benaderen en dat voorzichtig vragen. Vraag de eigenaar of de kat oké is en luister aandachtig naar het antwoord.
    • Probeer om je toon gemoedelijk te houden.
    • Als de eigenaar zegt dat de kat een medische behandeling krijgt, kun je proberen te vragen welke dierenarts de behandeling uitvoert.
    • Als je niet tevreden bent met het antwoord, confronteer de eigenaar dan niet, maar overweeg om het probleem in handen van de autoriteiten te plaatsen.
  4. Onbedoelde mishandeling is precies hoe het klinkt, mishandeling door onjuiste zorg, maar niet kwaadwillig. Helaas kunnen mensen die zichzelf dierenliefhebbers noemen zich schuldig maken aan onbedoelde mishandeling. [7]
    • Dit soort mishandeling bestaat doorgaans uit het niet voldoen aan de basisbehoeften van het dier. Dus voldoende voedsel, schoon water, een schone rustplaats en beschutting tegen de elementen.
    • Onbedoelde mishandeling komt vaak voor wanneer mensen meer dieren in huis nemen dan dat ze kunnen verzorgen, of wanneer katten worden verwaarloosd door onvoldoende voedsel te leveren terwijl de eigenaar op vakantie is.
  5. Opzettelijke mishandeling is het geval wanneer de eigenaar weet dat het dier geschaad of verwond wordt, maar er niets aan doet. In het ergste geval kan dit opzettelijke verwaarlozing met kwaadwillige bedoelingen zijn, waarbij de kat opzettelijk pijn en leed wordt aangedaan. [8]
    • Naast fysieke verwonding omvat opzettelijke mishandeling ook het nalaten een zieke kat medisch te laten behandelen en het niet behandelen van een kat met een vlooienbesmetting.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.207 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie