Pdf downloaden Pdf downloaden

Eeltplekken zijn plekken met verharde huid die meestal ontstaan op plekken waar veel druk op de huid wordt uitgeoefend. De meeste eeltplekken bevinden zich op de voeten en worden veroorzaakt door slecht passende schoenen of door het niet dragen van sokken. De huid kan reageren op de druk die uitgeoefend wordt door slecht passende schoenen en de wrijving die ontstaat door het niet dragen van sokken, waardoor je likdoorns en eeltplekken krijgt. Op je handen wordt eelt het meest veroorzaakt door het bespelen van een muziekinstrument of het gebruiken van een hulpmiddel--zelfs een pen--dat druk op de huid uitoefent en wrijving laat ontstaan. [1] Gezonde mensen kunnen eeltplekken vaak thuis behandelen met methoden als het zachter maken van de huid en het eraf wrijven van de eeltplekken.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Eelt herkennen

Pdf downloaden
  1. Een eeltplek is een kleine plek met verharde en verdikte huid die ontstaat door druk of wrijving. Eelt komt vaak voor op de voetzolen of op de handen of vingers. [2]
    • Eeltplekken zijn niet besmettelijk, maar ze kunnen ongemakkelijk worden als ze te groot worden. [3]
  2. Likdoorns en eeltplekken zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Beide aandoeningen hebben overeenkomsten, maar er zijn ook verschillen. Theoretisch gezien zijn likdoorns verharde plekken op de huid in de buurt van een bot. Likdoorns bevinden zich meestal op of tussen de tenen. Eeltplekken bevinden zich niet in de buurt van botten en ontstaan meestal op plekken waar veel druk op de huid wordt uitgeoefend.
    • Zowel likdoorns als eeltplekken worden veroorzaakt door wrijving, zoals een voet die tegen een schoen wrijft of tenen die tegen elkaar wrijven. [4]
    • Een ander verschil tussen likdoorns en eelt is dat een eeltplek alleen maar uit verdikte huid bestaat, terwijl een likdoorn een harde kern heeft, omringd door rood geworden en ontstoken weefsel.
    • Likdoorns doen vaak pijn, terwijl dat bij eelt zelden het geval is.
  3. Als de eeltplek geïnfecteerd raakt, ontstoken raakt of pijn gaat doen, dan moet je met je huisarts gaan praten. Het kan zijn dat de eeltplek medisch behandeld moet worden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

De huid zachter maken

Pdf downloaden
  1. De eenvoudigste methode is om je voeten in heet water te weken. Pak een teil van gemiddelde grootte en vul die met warm water met een temperatuur van ongeveer 45°C. Ga op een stoel of een krukje zitten en houd je voeten 15 tot 20 minuten in de teil terwijl je je ontspant en een boek leest.
    • Voeg Epsomzout toe om je huid nog zachter te maken. [5] Maak je verharde huid zachter door 120 gram Epsomzout toe te voegen voor iedere 4 liter water. Week de plek in kwestie 10 tot 20 minuten.
    • Na dit voetenbad zul je merken dat je eeltplekken zachter zijn geworden. Als je enkele dagen achter elkaar een voetenbad neemt zullen je eeltplekken zacht genoeg geworden zijn en kun je ze er zo afschrapen met je hand. [6]
  2. Wonderolie, ook wel castorolie genoemd, kan gebruikt worden om de huid zachter te maken en de groei van nieuwe huid te bevorderen. Breng de wonderolie aan door het in de eeltplek te masseren. Bedek dan je voeten of handen met oude katoenen sokken of handschoenen. Wonderolie zal vlekken in je kleding maken, dus kies iets waarvan je het niet erg vindt als er vlekken in komen. Katoenen kleding heeft de voorkeur, omdat katoen een natuurlijke vezel is die de wonderolie op zal nemen. Het zal echter ook wat wonderolie op de eeltplek laten zitten. Laat de wonderolie tenminste 30 minuten op de eeltplek zitten.
  3. Pak een capsule met 400 IE vitamine E en gebruik een naald om een gat in de capsule te prikken. Knijp de vitamine E eruit en masseer het in de eeltplek. Gebruik zoveel capsules als je nodig hebt om de volledige eeltplek te bedekken.
    • Laat de vitamine E tenminste 30 minuten op de eeltplek zitten.
  4. Aspirine bevat salicylzuur, wat eelt helpt behandelen. Maak een mengsel door zes aspirinetabletten zonder beschermlaagje in een kom te verpulveren. Voeg een halve theelepel appelazijn of citroensap toe om een pasta te maken. Breng het mengsel aan op de eeltplek. Wikkel de plek in kwestie in een warme handdoek en laat het mengsel 10 tot 15 minuten op de eeltplek zitten. [7]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Een puimsteen gebruiken

Pdf downloaden
  1. Puimsteen is een sterk poreuze steensoort die gevormd wordt tijdens vulkaanuitbarstingen. [8] Je kunt het gebruiken om de verharde huid van een eeltplek voorzichtig weg te wrijven (exfoliëren). Wanneer de eeltplek zachter geworden is, gebruik je een puimsteen om de bovenste lagen van de eeltplek weg te wrijven.
    • Een puimsteen kun je kopen bij de drogist of supermarkt.
  2. Gebruik één van de methoden uit de vorige sectie om de eeltplek zacht te maken en voor te bereiden. Hydrateer de plek door er wonderolie of vitamine E op aan te brengen en dit er tenminste 30 minuten op te laten zitten. Je kunt deze middelen ook een nachtje laten zitten.
  3. Gebruik de puimsteen nadat je de plek met een vochtinbrengend middel behandeld hebt, zodat het gemakkelijker is om de verdikte huid voorzichtig te verwijderen. Je hoeft niet zo hard te wrijven wanneer je huid zachter is. Wrijf met voorzichtige, stevige streken in één richting over de eeltplek, net zoals je zou doen bij het vijlen van je nagels of het bespelen van een viool. Met een vaste hand en door constant lichte druk uit te oefenen wrijf je de bovenste laag van het eelt eraf zodat de gezonde huid eronder tevoorschijn komt.
    • Vergeet nooit dat eelt de manier is waarop je lichaam reageert op een verhoogde druk en wrijving. Als je te hard wrijft, kan er nog meer eelt ontstaan.
  4. Wees geduldig bij het verwijderen van de eeltplek. Gebruik de puimsteen dagelijks om een deel van de eeltplek te verwijderen. Dit kan een tijdje duren, maar zal op de lange termijn echt de moeite waard zijn.
  5. Bel je huisarts om om advies te vragen als de eeltplek er na een tot twee weken nog steeds zit. De eeltplek moet wellicht op één van de volgende manieren medisch behandeld worden: [9]
    • Operatief verwijderen
    • Door ureum te gebruiken (een reinigende stof die helpt om de huid losser te maken) [10] om huidcellen te verzachten en te verwijderen
    • Met orthopedische hulpmiddelen om druk en/of frictie te verminderen
    • met en operatieve ingreep
  6. Ook al is de huid op een eeltplek verhard, je moet de huid alleen verwijderen door het weg te wrijven. Probeer niet om de plek eraf te knippen of te scheren. Daardoor kunnen er infecties en snijwonden ontstaan. Je kunt gemakkelijk te diep knippen of in de verkeerde hoek. Het kan zijn dat je medisch behandeld moet worden als je dit doet. [11]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Voorkomen dat er eeltplekken ontstaan

Pdf downloaden
  1. Controleer je huid op veranderingen die erop zouden kunnen wijzen dat er een eeltplek ontstaat. Als je niet bij je voeten kunt of ze niet kunt zien, vraag dan iemand om je te helpen. Je kunt naar een arts of podoloog gaan om je voet te laten onderzoeken. [12]
  2. Als je bijvoorbeeld last van eelt krijgt omdat je gitaar speelt, dan kun je daarmee stoppen. Soms is het echter niet haalbaar om met de activiteit te stoppen. Als je bijvoorbeeld eelt op je vinger hebt omdat je met een pen schrijft, dan is het wellicht niet mogelijk om daarmee te stoppen.
  3. Veel mensen krijgen eeltplekken op hun voeten als ze schoenen dragen die niet passen. Omdat eelt de manier is waarop je lichaam reageert op druk of wrijving, moet je de oorzaak van die druk of wrijving wegnemen.
    • Laat je voeten opmeten. Naarmate je ouder wordt, zullen je voeten groter worden en van vorm veranderen. Het is dus belangrijk om schoenen in de juiste maat te dragen. [13]
    • Pas schoenen aan voordat je ze koopt. Soms verschilt de pasvorm per fabrikant. Let dus op hoe de schoen aanvoelt wanneer je deze draagt en kijk niet naar de schoenmaat die op de doos vermeld staat.
    • Zorg ervoor dat er ongeveer 1,5 centimeter ruimte zit tussen je teen en de punt van je schoen.
    • Koop geen schoenen met de verwachting dat ze op zullen rekken wanneer je ze draagt. Als ze te strak zitten wanneer je ze koopt, ga dan voor een schoenmaat groter.
  4. Draag handschoenen, sokken en goed passende schoenen om je huid tegen eelt te beschermen. Loop niet op blote voeten, want daarmee verhoog je de kans op het ontstaan van eelt. [14]
  5. Smeer deze lotions op je voeten en handen voordat je je schoenen of handschoenen aantrekt om zo wrijving te verminderen. Hierdoor doen je eeltplekken een stuk minder pijn.
    • Je kunt ook overwegen om een dikke laag vaseline aan te brengen. Vocht zal nooit meer een probleem zijn.
  6. Deze inlegzolen of de donutvormige pads voor je voeten die speciaal aangeraden worden bij eelt werken erg goed. Ze zullen de bestaande eeltplekken niet verwijderen, maar ze zorgen er wel voor dat er geen nieuwe eeltplekken ontstaan. Ze verhogen de eeltplek en fungeren als een soort van kussentje op de plek, waardoor er minder wrijving is omdat de plek niet in contact komt met je schoen. [15]
    • Je kunt ook een kussentje van moleskin voor je voeten maken door twee maanvormige stukken uit te knippen en deze rond je eeltplek te plakken.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Zowel likdoorns als eeltplekken kunnen een aanzienlijk probleem zijn voor mensen met diabetes of een bloedsomloopstoornis. Als je diabetes of een bloedsomloopstoornis hebt, praat dan met je arts voordat je een eeltplek probeert te verwijderen. Zelfs kleine sneetjes of wondjes kunnen mogelijk ernstige gevolgen hebben, zoals voetzweren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.588 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie