Pdf downloaden Pdf downloaden

Of je je nu wilt voorbereiden op het einde van de wereld of je je wilt kunnen verdedigen tegen een traangasaanval van de politie, met een zelfgemaakt gasmasker kun je jezelf beschermen tegen chemische stoffen in de lucht. Een professioneel gasmasker is een stuk betrouwbaarder, maar het maken van je eigen gasmasker in een noodgeval is een gemakkelijke manier om veilig te blijven. Een zelfgemaakt masker beschermt je niet tegen alles, maar kan wel helpen om je gezicht en longen in een noodgeval te beschermen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een gasmasker maken

Pdf downloaden
  1. Traangas is eigenlijk een fijn poeder dat in de lucht gespoten wordt, [1] terwijl biologische wapens doorgaans gassen zijn. Het is erg lastig en duur om jezelf volledig tegen gassen te beschermen, maar je kunt zelf thuis gemakkelijk een masker maken om je te beschermen tegen fijnstof en andere deeltjes.
    • Giftige vulkaanas, traangas en stof zijn allemaal fijne poeders.
  2. Gebruik een hobbymes of een schaar om de onderste 2-3 centimeter van een grote fles te snijden of te knippen. Gooi de onderkant weg. [2]
  3. Teken met een markeerstift een ‘U’ aan de voorkant van de fles, met de dop naar beneden. De opening moet goed aansluiten op je gezicht en ongeveer stoppen bij je slapen en onder je kin. Zorg dat je de fles 12-15 centimeter onder je kin uit laat steken. Snijd of knip de opening uit met je hobbymes of een schaar.
    • Maak de opening eerst kleiner dan je denkt dat nodig is. Je kunt later altijd meer uit de fles snijden of knippen.
    • De fles zou goed moeten aansluiten op je gezicht, zodat het gas niet in je ogen terechtkomt. [3]
  4. Lijm 2-3 centimeter schuimrubber langs de rand van je gasmasker om hem helemaal af te sluiten. Zo worden je ogen en neus niet blootgesteld aan vervuilde lucht. Neem de tijd voor deze stap en pas je masker meerdere keren om te zorgen dat hij goed aansluit op je gezicht.
    • Schuimrubber kun je bij de bouwmarkt en op het internet kopen.
    • Als je geen schuimrubber kunt vinden, plak dan meerdere lagen tape langs de randen of gebruik stroken stof van een oud T-shirt.
  5. Knip ze onderaan af, want je hebt ze later nodig om het gasmaker aan je hoofd vast te maken. [4]
  6. Maak de elastiekjes op ooghoogte vast zodat het masker goed voor je gezicht blijft zitten zonder dat je het met je handen moet verschuiven.
  7. Dit wordt het filter. [5] Stop het operatiemasker onderin je gasmasker. Bij voorkeur gebruik je een FFP2- of FFP3-stofmasker. Je kunt een dergelijk masker op het internet kopen, bij een bouwmarkt of een groothandel in persoonlijke beschermingsmiddelen.
    • Lijm de rand van het masker aan de fles zodat er geen lucht langs het masker kan stromen.
  8. Knoop het om je hoofd en zorg dat er geen openingen in het schuimrubber zitten zodat er geen vervuilde lucht bij je gezicht kan komen. Zorg dat je de dop eraf gehaald hebt, en adem de schone lucht in.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een luchtfilter voor je gasmasker maken

Pdf downloaden
  1. Dit filter is niet zo krachtig als de gasmaskers die door het leger worden gebruikt, maar kan wel bepaalde gifstoffen uit de lucht filteren, evenals fijne poeders als traangas.
  2. Gebruik een hobbymes of een schaar om de bovenkant van een fles te halen, zodat je een open cilinder overhoudt. Je kunt welke soort plastic fles dan ook gebruiken, maar een tweeliterfles is doorgaans te groot en te log.
  3. Actieve kool absorbeert dampen en gassen uit de lucht, en vormt een goede bescherming tegen gassen. Het is niet perfect, maar actieve kool kan chemische stoffen op basis van chloor en koolstof uit de lucht filteren. [6]
  4. Gebruik een fles die net zo groot is als de eerste fles. Snijd of knip 3-5 centimeter van de onderkant en zorg dat je zo veel mogelijk van de bovenkant overhoudt.
    • Laat de dop op de fles zitten.
  5. De vulling filtert deeltjes als stof, as en traangas uit de lucht die je inademt. Je kunt tevens stroken stof van oude T-shirts, sokken en wattenbolletjes gebruiken. [7]
    • Schuif de flessen in elkaar en plak ze dicht met tape. Als je twee flessen van dezelfde grootte hebt gebruikt, kun je ze luchtdicht in elkaar schuiven. Plak de flessen met tape aan elkaar zodat ze dichtblijven. Dit is je luchtfilter.
  6. Prik met een hobbymes of een schaar gaatjes onderin het filter zodat er lucht in kan stromen.
    • Onbedekte actieve kool absorbeert vocht uit de lucht, waardoor het waardeloos wordt. [8] Prik dus alleen gaatjes in het filter wanneer je het nodig hebt.
  7. De gemakkelijkste manier om je filter met je gasmasker te verbinden is om een oude stofzuigerslang te gebruiken. Maak de slang schoon met water en zeep en plak hem dan met ducttape aan het uiteinde van het filter en het gasmasker.
    • De actieve kool kan het vocht uit de lucht opnemen waardoor het waardeloos wordt, dus haal de dop alleen van het filter wanneer je het nodig hebt.
  8. Actieve kool absorbeert chemische stoffen en vocht, en is dus waardeloos wanneer het volzit. Doe nieuwe actieve kool in het filter nadat je het masker gebruikt hebt of het lange tijd blootgesteld is aan lucht.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Blootstelling aan gassen en chemische stoffen behandelen

Pdf downloaden
  1. Een T-shirt kan je beschermen tegen grote deeltjes als stof en traangas, al zal de bescherming niet perfect zijn. Probeer jezelf zo goed mogelijk te beschermen door het shirt met beide handen voor je neus en mond te houden. [9]
    • Een bandana, handdoek of deken beschermt je op een soortgelijke manier in een noodgeval.
    • Een eenvoudig stukje stof kan je leven redden door je te beschermen tegen as en stof van een vulkaanuitbarsting.
  2. Als jij of iemand anders een licht gevoel in het hoofd heeft, misselijk is, last van toevallen heeft of het bewustzijn verliest, kijk dan om welke chemische stof het gaat en bel direct 112.
    • In Nederland is er geen antigifcentrum voor particulieren en moet je 112 bellen of naar de huisarts of huisartsenpost gaan. In België kun je het Antigifcentrum bellen op het noodnummer 070 245 245.
  3. Als het slachtoffer zich kan bewegen, breng hem dan zo snel mogelijk naar een plek waar hij frisse lucht kan inademen. Blijf uit de buurt van de bron van de chemicaliën. [10]
  4. Dit wordt de stabiele zijligging genoemd. Rol een bewusteloos persoon op zijn zij en gebruik het bovenbeen om het lichaam te ondersteunen. Zorg dat de mond van de persoon naar beneden wijst zodat hij gemakkelijk kan overgeven, mocht dat gebeuren. Wacht dan op de ambulance en volg de aanwijzingen van het ambulancepersoneel op. [11]
    Advertentie

Tips

  • Zorg dat je masker, filter en slang allemaal luchtdicht afgesloten zijn zodat je geen vervuilde lucht inademt.
  • Je kunt een bandana met azijn doorweken om jezelf snel tegen traangas te beschermen. Sommige wetenschappers zijn het er echter niet over eens hoe goed dit werkt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Dit zelfgemaakte masker is geen vervanging voor een gasmasker uit de winkel of een gasmasker dat door het leger gebruikt wordt, en werkt slechts tot op zekere hoogte.
  • Sommige stoffen, zoals organofosfaten als sarin, worden niet alleen ingeademd maar ook door de huid opgenomen. Een gasmasker werkt hier niet goed tegen.
  • Vergeet niet om de actieve kool na gebruik te vervangen, want het is waardeloos wanneer het chemische stoffen heeft geabsorbeerd.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.598 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie