Een histogram is een diagram die de frequentie aangeeft waarin iets gebeurt binnen een bepaalde tijdseenheid. Een histogram is gelijk aan een staafdiagram; maar het gebied waar het histogram over gaat wordt gebruikt om aan te geven hoe vaak een groep getallen voorkomt. Je kunt een histogram gebruiken om doorlopende gegevens zoals tijd en temperatuur weer te geven. Een probleem met een histogram is dat het moeilijk is om twee verzamelingen van gegevens te vergelijken en dat exacte gegevens niet kunnen worden afgelezen. Weten hoe je een histogram moet tekenen kan erg handig zijn bij studie of op het werk, om statistische gegevens te presenteren van een project of onderzoek.
Stappen
-
Gebruik een liniaal of geodriehoek en teken het assenstelsel. Dit zijn de verticale en horizontale lijnen die de basis vormen van je histogram.
-
Verdeel de groepen over de x-as. In een histogram worden de gegevens weergegeven in groepen. Deze groepen worden gelijkmatig verdeeld, dus je moet markeringen plaatsen langs de x-as.
- Voorbeeld: 0-4 appels, 5-9 appels, 10-14 appels, etc. op de punten 1, 2 en 3 cm langs de x-as.
-
Meet de y-as. De verticale as in een histogram is altijd de frequentie. Afhankelijk van je gegevens bepaal je het tijdsinterval. Zorg dat je voldoende ruimte aan de bovenkant van de as overhoudt, in verband met de leesbaarheid.
- Voorbeeld: Als de bovenkant van je histogram gelijk is aan 54,plaats dan markeringen op de y-as tot de 60.
- Als de frequentie bij lange na niet onderaan begint, begin dan niet bij nul, maar start met een hoger nummer. Bijvoorbeeld, de eerste frequentie is 32, dus kun je beginnen met nummer 25 of 30.
-
Teken de balken. Teken de horizontale lijn bovenin voor elk interval of elke groep, op het niveau waarvoor de gegevens zijn gemeten. Teken vervolgens de balken midden boven de gegevens die ze representeren. Zorg dat de balken gelijk zijn aan elkaar en allemaal dezelfde breedte hebben. Over het algemeen horen de balken van een histogram elkaar aan te raken, maar als je voor een bepaalde groep geen resultaten hebt, maak je dan niet druk en laat dit open.
-
Voeg kleur toe. Vul de rechthoeken van je histogram in met kleurpotlood of markers, om de verschillende intervallen uit elkaar te houden.Advertentie
-
Vul je gegevens in. In een open Excel document vul je de eerste kolom in met de resultaten voor die groep (de hoogte van de balken). In de tweede kolom vul je de "klassen" in, of gegevensgroepen zo je wilt(20/30/40, 0/5/10/15, etc), één groep per cel..
-
Doe een gegevensanalyse. Klik op Gegevens → Gegevensanalyse. Dit is niet altijd standaard aanwezig, dus misschien moet je deze alsnog installeren met de Invoegtoepassingen optie.
-
Selecteer histogram. Selecteer de optie histogram in Gegevensanalyse en klik op OK.
-
Pas je invoerwaarde en klassen aan. Je moet de verschillende kolommen selecteren met het menu.
-
Maak een grafiek. Vink Grafiek maken aan en druk op OK.
-
Klaar! Ziedaar, je grafiek. Vergeet niet je werk op te slaan.Advertentie
-
Kies een sjabloon. Bovenin de grafiek is een dropdown menu met een aantal eenvoudige voorbeeldgrafieken die je met je eigen gegevens kunt vullen. Je kunt ook van de grond af zelf een grafiek maken.
-
Geef je diagram een naam. Je ziet een tekstvak "Title" in het midden van de pagina. Hier kun je een titel plaatsen.
-
Plaats in het tekstvak onderin je gegevens. Vul de gegevens op de volgende manier in, per regel een gegevenspunt (dus...5, 5, 5, 10, 10, 15, 15, 20, 20, 25, etc).
-
Klik Update Data boven het gegevensvak.
-
Pas de frequentie aan. De grafiek past zich automatisch aan naar je gegevens, maar je kunt ook zelf een intervalgrootte aangeven, naast de maxima en minima voor de assen.
-
Druk je grafiek af of sla deze op. Gebruik de schermafdruk functie van je toetsenbord (Prt Sc) om een afbeelding te maken van het gemaakte diagram. Kopieer deze vervolgens naar MS Paint of een ander beeldbewerkingsprogramma. Nu kun je de afbeelding printen of afdrukken.Advertentie
Tips
- Vergeet niet om de y-as en x-as een naam te geven, zodat de informatie correct is en betekenis heeft.
- Als je de getallen onderverdeelt naar interval verzamelingen, dan kan het handig zijn om de getallen door te strepen die bij de gegevens horen, zodat je een getal niet dubbel telt.
- Als je een histogram tekent, zorg dan dat je een liniaal gebruikt zodat het een nette en overzichtelijke grafiek wordt.
Benodigdheden
- Grafiekpapier
- Liniaal
- Potlood
- Kleurpotloden, markers