PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Konijnen zijn heel intelligente, sociale dieren die vrij gemakkelijk getraind kunnen worden. Helaas lukt het veel mensen niet om hun konijnen te trainen, hetzij omdat ze de verkeerde benadering gebruiken, of omdat ze niet genoeg tijd besteden aan de training. Als je een betere relatie wil opbouwen met je konijntje, en hem goed wil trainen, spring er dan gewoon in en ga aan de slag!

Methode 1
Methode 1 van 4:

Konijnengedrag begrijpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Konijnen zijn heel intelligent en reageren enthousiast op beloningen. Dit betekent dat hard straffen, zoals slaan of schreeuwen naar een konijn, hem niet meegaander zal maken. Als je beloningen correct toepast echter, dan zullen de meeste konijnen op de juiste manier reageren.
    • Gewoonlijk wordt voer gebruikt als motivator, maar speeltjes kunnen ook een beloning zijn voor je konijn.
    • Konijnen zijn prooidieren, dus als ze zich angstig voelen, dan zullen ze gewoonlijk vluchten en een plek zoeken om zich te verbergen. Als ze dit gedrag vertonen, dan betekent het dat je een manier moet zien te vinden om ze zich beter op hun gemak en veiliger te laten voelen, voor je gaat proberen ze te trainen.
  2. Konijnen kunnen niet recht voor hun gezicht zien. Hun ogen staan ver uit elkaar in het hoofd en daardoor kunnen ze naar opzij en ver weg beter zien dan heel dichtbij.
    • Het konijn zal eerder geur en de feedback van de snorharen gebruiken om alles in de directe omgeving te ontdekken, dan gezichtsvermogen, dus je kunt traktaties beter onder de neus en mond van het konijn leggen.
    • Je kunt merken dat konijnen de positie van hun kop veranderen naar gelang je dichterbij komt. Dit is een poging om je beter te zien, zoals iemand met een bifocale bril probeert om de glazen en hun ogen recht te krijgen om te kunnen zien.
    • Konijnen zijn prooidieren en moeten roofdieren van ver kunnen zien zodat ze op tijd kunnen vluchten en zich verbergen om zichzelf te redden. [1] Om deze reden moet je, voor je hem aanraakt, het konijn jou laten zien en ruiken. Dit zal het gemakkelijker maken om het konijn in handen te nemen. Door hem jou te laten zien en ruiken kan hij verifiëren dat je geen roofdier bent en dus geen gevaar vormt.
  3. Konijnen reageren op vriendelijkheid en zullen uitstekende maatjes worden die positief op je stem en aanwezigheid reageren als je ze goed behandelt. Naast dat je het respect van je konijn moet hebben om hem te kunnen trainen, zul je het succesvolst zijn als je konijn zich ook geliefd en op zijn gemak voelt in je nabijheid.
    • Niet alle konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar sommigen vinden het zo fijn dat het zelfs een betere beloning kan zijn dan voer. Besteed veel kwaliteitstijd aan het aaien van je konijn, en voldoe aan al zijn basisbehoeften zodat hij zich veilig en op zijn gemak voelt in jouw huis.
    • Houd je konijn nooit vast bij zijn oren! Doe je konijn geen pijn. Wees vriendelijk en zacht met je donzige vriend en hij zal positiever reageren op je training.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Je konijn trainen om commando's te volgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Plan voor het beste resultaat om in het begin elke dag wat tijd te besteden aan het trainen van je konijn. Twee of drie korte sessies van 5 tot 10 minuten per keer zullen je konijn geïnteresseerd houden in het leren. [2]
  2. Omdat training gebaseerd is op beloningen, zul je een traktatie moeten vinden die de meest positieve reactie oplevert. Als je niet weet wat de favoriete traktatie van je konijn is, experimenteer dan een beetje. Je kunt eens per dag een nieuw soort voer aanbieden, in kleine beetjes om te voorkomen dat de darmen van streek raken, en kijken hoe het konijn reageert. Als hij het laat liggen, dan zal het niet werken als beloning, maar als het konijn de traktatie direct op knaagt, dan heb je een winnaar.
    • Als je niet zeker weet of een bepaald voer veilig is voor je konijn, vraag het dan na bij je dierenarts (een die bekend is met konijnen). Voer je konijn niets anders dan groenten of fruit.
    • Als je konijn niet gewend is aan het eten van veel fruit of verse groenten, geef hem dan de eerste paar weken niet teveel, om te voorkomen dat hij diarree krijgt of zijn spijsvertering van slag raakt. [3]
    • Je konijn kan bosbessen of kool of wortel (probeer stukjes wortel) lekker vinden als beloning. [4]
  3. Doe je training op de plek en in de situatie waar en wanneer jij wilt dat het gedrag zal optreden. Als je bijvoorbeeld je konijn wil leren om op je schoot te springen als hij geroepen wordt, zet hem dan eerst neer in de buurt van de bank. Als je hem wil trainen om 's nachts in zijn hok te gaan, train hem dan rond die tijd, en zorg ervoor dat zijn kooi daar staat waar hij normaal gesproken zal staan.
  4. Begin simpel. Plan zorgvuldig wat je wilt dat je konijn gaat doen en breek die taak op in kleine stapjes. Je zult het konijn belonen na elke nieuwe stap. Als het konijn eenmaal de taak regelmatig en met vertrouwen uitvoert, geef het commando dan een naam.
  5. Als het konijn opzit wanneer je jouw hand boven zijn hoofd tilt, alsof hij opzit om te bedelen, geef dan direct de beloning om 'opzitten' te bekrachtigen. De beloning moet binnen 2-3 seconden na het gedrag gegeven worden.
    • Als het konijn iets anders doet voordat je de beloning geeft, dan ben je het verkeerde gedrag aan het bevestigen.
    • Als je je konijn wil leren om te komen als hij geroepen wordt, begin dan met zijn training door hem heel dicht bij je te plaatsen. Wanneer hij naar je toe komt, geef je hem de beloning. Wees consequent zodat je pluizige vriend weet waarom hij beloningen krijgt.
    • Gebruik elke keer exact dezelfde commando's, zoals 'Zit (de naam van je konijn)', of 'Op (de naam van je konijn)', zodat je konijn je verzoeken zal leren herkennen en die exacte woorden zal associëren met het krijgen van een beloning.
    • Geef complimenten als je de beloning geeft. Bijvoorbeeld 'goede zit' of 'goede op'.
  6. Wanneer je een nieuwe vaardigheid probeert aan te leren, wees dan niet zuinig met de beloningen. Je moet je ervan verzekeren dat je je konijn grondig conditioneert.
    • Als je je konijn traint om te accepteren dat je hem een tuigje omdoet, begin dan met je konijn te belonen als hij naar het tuigje op de grond toe gaat en eraan snuffelt of het aanraakt. Werk er dan naar toe dat je het tuigje op de rug van het konijn legt en beloon hem voor het stilstaan. Beloon het konijn voor het rustig accepteren dat je een voorpoot optilt en werk er daarna naartoe dat je zijn poot door het juiste deel van het tuigje steekt. Beloon terwijl je vordert en ga langzaam. Maak het konijn niet bang en haast hem niet. Als je het tuigje eenmaal op zijn plek hebt, laat het konijn hem dan een paar minuten tegelijk dragen en doe het dan weer af. Werk ernaartoe dat het konijn de riem door het huis sleept voordat je de riem zelf oppakt.
  7. Veel mensen raden het gebruik van clickers aan om de associatie te versterken. [5] Elke keer dat je het konijn iets geeft, klik je met de clicker, zodat het konijn de clicker associeert met voer. Wanneer je daarna gaat trainen, zal een klik met de clicker het konijn vertellen dat er iets lekkers aankomt.
    • Probeer precies op hetzelfde moment te klikken als het gewenste gedrag plaatsvindt, zodat het dier weet wat hij deed om de beloning te krijgen. Geef het konijn binnen een paar seconden na de klik een beloning of iets anders waar hij van geniet, elke keer dat je klikt, zelfs als je per ongeluk klikt. Het konijn zal leren dat een klik een beloning betekent en proberen om kliks te verdienen.
  8. Als je konijn eenmaal een vaardigheid beheerst, begin dan geleidelijk minder vaak beloningen te geven. Geef zijn beloning afwisselend wel en niet, of geef hem eens in de paar keren een beloning. Uiteindelijk heb je misschien helemaal geen beloningen meer nodig.
    • Beloon je konijn na verloop van tijd met aaien en speeltjes, maar blijf zo nu en dan voer gebruiken om het gedrag sterk te houden.
    • Konijnen houden van zacht geaaid worden over hun kopje. Aai het konijn niet over zijn lijf; dit is alarmerend voor een konijn. Wees geduldig en ga langzaam om te voorkomen dat je konijn angstig wordt.
  9. Van tijd tot tijd kan het zijn dat je konijn een vaardigheid opnieuw moet leren. Dat betekent dat je de beloningen misschien even terug moet brengen. Wees niet bang om dat te doen.
    • Straf, scheld, schreeuw nooit tegen je konijn en zeg zelfs geen nee tijdens de training. Dit werkt tegen je en zal je konijn angstiger maken en de training vertragen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Je konijn trainen om de toiletbak te gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Ze zoeken van nature een bepaalde plek in de kooi om hun behoefte te doen. Omdat ze herhaaldelijk dezelfde plek gebruiken, kun je dit in jouw voordeel gebruiken.
  2. Dit zal het konijn aanmoedigen om de toiletbak te gebruiken. Zorg ervoor dat je de rest van de kooi schoonmaakt nadat je een beetje van de vieze bodembedekking gepakt hebt.
  3. Er zijn toiletbakken voor konijnen die gemaakt zijn om te passen in de hoeken van kooien, of, als de kooi groot genoeg is, kun je een rechthoekige bak gebruiken. Als je hem op de juiste plek gezet hebt, dan zal het konijn van nature dezelfde plek blijven gebruiken, maar dit keer zal het in de toiletbak zijn.
    • Natuurlijk zijn grotere toiletbakken mogelijk wanneer het konijn buiten de kooi van 'rondspring' tijd geniet.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Agressie van het konijn aanpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Er is een kans dat je konijn over het huis wil regeren. Hoewel je niet het soort onderdanigheid kunt verwachten die je van een hond krijgt, moet je het respect van je konijn hebben om hem te kunnen trainen.
    • De meest gangbare manier waarop konijnen proberen dominantie te tonen is door je ongepast te knabbelen of bijten om je te proberen te drijven of je van je zitplaats af te krijgen. Als dit gebeurt, laat dan een korte, luide, schelle gil horen en ofwel zet je konijn op de grond (als hij omhoog gesprongen is naar waar je zit) of pak hem op en zet hem uit je buurt (als hij al op de grond zit). Doe dit beslist maar voorzichtig. Je wilt je konijn geen pijn doen of hem bang voor je maken, je wilt gewoon duidelijk maken dat jij de baas bent. Als je konijn dit gedrag voortzet, zet hem dan in zijn kooi voor een 'time-out'.
  2. Benader je konijn om te beginnen rustig, zodat je geen angstreactie bij het konijn losmaakt. Ga op de grond zitten bij je konijn. Neem een paar beloningen mee op de grond. Beloon het konijn als hij dichter bij je komt. Laat je hand beneden. Als het konijn naar je toe komt en niet bang lijkt of niet probeert jou te bijten, probeer dan het kopje van het konijn zachtjes te aaien gedurende een paar seconden.
    • Als je niet wegduikt en de reflex om 'weg te rennen' onderdrukt als het konijn je aanvalt, dan zal het konijn leren dat dit gedrag niet werkt om jou te intimideren. [6]
    • Sla het konijn nooit. Jij en je handen zijn de bronnen van voer en plezier, zoals aaien op de kop van het konijn.
    • Als je bang bent om gewond te raken, draag dan een lange broek, schoenen, lange mouwen en handschoenen als dat nodig is, om jezelf te beschermen tegen beten. [7]
  3. Een verandering in het gedrag van je konijn, inclusief agressie, moet onderzocht worden om de mogelijkheid uit te sluiten dat er een medisch probleem is die het probleem veroorzaakt. [8] Vraag een dierenarts die bekend is met konijnen om advies, om bijvoorbeeld pijn uit te sluiten als oorzaak van wangedrag.
    • Hormonen kunnen konijnengedrag ook beïnvloeden, door je konijn te laten steriliseren of castreren kun je territoriale agressie bijvoorbeeld verminderen.
    Advertentie

Tips

  • Als het konijn gilt of wriemelt als je hem vasthoudt, zet hem dan veilig op de grond om het risico op verwondingen te voorkomen. Houd hem stevig vast zodat je het konijn geen gelegenheid geeft om bang te zijn voor zijn veiligheid.
  • Een aantal boeken over konijnentraining om te overwegen zijn: High Five met je konijn van Bernice Muntz, Training your pet rabbit van Patricia Bartlett en Getting Started: Clicking with your rabbit van Joan Orr.
  • Wanneer je een konijn vasthoudt die schrikkerig of nerveus is, wikkel hem dan in een handdoek of deken. Dan zal hij een beetje tot rust komen.
  • Wees zacht en begrijpend voor je kleine vriend, hij of zij heeft zojuist een grote verandering doorgemaakt in zijn kleine leventje, weggehaald worden bij zijn moeder is veel om alleen mee om te gaan, hij heeft niet nog meer problemen nodig dus bekijk het eens van zijn kant.
  • Zorg ervoor dat je konijntje jou ruikt of je heel goed kent, daarna zul je in staat zijn om hem of haar te trainen.
  • Wees niet ruw met een konijn. Het is erg gemakkelijk om zijn botten te breken en als hij van streek is, kan hij proberen weg te komen, waardoor het konijn zichzelf kan verwonden.
  • Gebruik geen halsbanden bij trainingen of wandelingen. Veel konijnen zijn daardoor doodgegaan. De nek van een konijn is erg kwetsbaar en hij kan zijn nek breken als hij probeert weg te rennen of te wriemelen.
  • Houd je konijn nooit ondersteboven (zoals een baby). Hij zal bang worden, het zal jullie relatie verstoren, en het is niet goed voor je konijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Honger je konijn nooit uit om hem hongerig te maken voor training. Zorg altijd dat er vers hooi of gras en schoon water beschikbaar is. Het enige dat je daarmee zult bereiken is dat je je konijn kwetst.
  • Vermijd het om je konijn te overvoeren tijdens trainingssessies, en vermijd het om beloningen te gebruiken die niet gezond zijn voor je konijn. Wees in het bijzonder op je hoede bij bewerkte konijnensnoepjes. Veel daarvan zijn ongezond, vooral in grote hoeveelheden.
  • Sla je konijn onder geen enkel beding, dit kan resulteren in ernstige verwondingen bij zowel jou als je kleine vriend.
  • Verwacht niet van je konijn dat hij altijd doet wat jij wil. Zelfs als je konijn perfect getraind is, kan het nog steeds zo zijn dat hij zo nu en dan je wensen niet wil vervullen. Word niet boos en maak je geen zorgen dat je training niet heeft gewerkt. Zolang je konijn de meeste keren reageert zoals je wil, maak je dan niet druk om die gelegenheden waarop hij zich niet coöperatief voelt, het is maar een dier.
Advertentie

Bronnen

  1. http://www.crossroadsrabbitry.com/do-rabbits-have-good-vision/
  2. http://www.clickerbunny.com/article_clickerbunny.htm
  3. http://www.clickerbunny.com/rabbit_feeding.htm
  4. http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&S=0&C=0&A=3337
  5. http://www.clickerbunny.com/
  6. http://rabbit.org/faq-aggression/
  7. Sharon L. Crowell-Davis, Behavior Problems in Pet Rabbits, Journal of Exotic Pet Medicine, Volume 16, Issue 1, January 2007, Pages 38-44, ISSN 1557-5063
  8. Sharon L. Crowell-Davis, Behavior Problems in Pet Rabbits, Journal of Exotic Pet Medicine, Volume 16, Issue 1, January 2007, Pages 38-44, ISSN 1557-5063
  9. http://www.rabbit.org/

Over dit artikel

Deze pagina is 19.541 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie