Pdf downloaden Pdf downloaden

Van klaptelefoons, telefoons met een camera tot aan die met muziek en apps, helpen mobiele telefoons ons met elkaar communiceren en verbinden met de wereld. Ze zijn een must voor tieners en volwassenen, en soms essentieel voor werk, school en om te socialiseren.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het beste mobiele abonnement vinden

Pdf downloaden
  1. Afhankelijk van je regio, zijn er veel telefoonbedrijven met allerlei abonnementen. Kijk op hun website of in hun winkels en vraag om informatie over hun diensten. Lees de recensies en vraag anderen wat hun ervaringen zijn met hun provider.
    • Het aantal mensen dat gebruikt maakt van een bepaalde provider is een goede indicator welk netwerk in je omgeving het beste is.
  2. Een goed bedrijf moet een breed aanbod hebben aan betrouwbare dekking en ontvangst. Dit betekent meestal dat ze het grootste aantal zendmasten in beheer hebben om een betere netwerkservice te kunnen bieden in een groter bereik. Het zorgt ervoor dat je ontvangst goed blijft terwijl je van de ene naar de andere plaats gaat en dat je bereik hebt op dunbevolkte of ondergrondse locaties.
    • De meeste landen hebben een kaart van alle zendmasten die aangeven welke worden gebruikt door welke provider; je kunt deze kaart vinden door een snelle zoekactie op internet. Een goede provider hoort de meeste masten te hebben in het gebied of de gebieden waar je het vaakst bent.
    • Een provider adverteert mogelijk met bijzonder voordelige abonnementen, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het een betrouwbaar netwerk is. Een geweldig abonnement is alleen nuttig als je daadwerkelijk kunt bellen en bereikbaar bent, waar dan ook.
    • Reis je veel, dan kun je overwegen om op zoek te gaan naar een netwerkprovider die nationale of internationale dekking biedt.
  3. Net zoals de dekking van het netwerk, is de bandbreedte afhankelijk van de regio en provider. Veel bandbreedte is handig als je van plan bent om internet te gebruiken op je telefoon of wanneer je een smartphone hebt.
    • Vergelijk de netwerksnelheden van de verschillende providers. Meestal vind je deze informatie op hun website of via een retailer. Hoe hoger het aantal kilobits per seconde (kbps), des te sneller zal het uploaden en downloaden van gegevens van internet gaan.
    • Technologie staat niet stil. De meest recente 'G' of generatie van mobiele technologie zal de snelste zijn. Niet alle telefoons ondersteunen echter de nieuwste en snelste gegevensverbinding. [1]
  4. Het abonnement dat je kiest zal dicteren wat voor soort telefoon je kunt gebruiken, wat je kunt doen met je telefoon, hoe lang je bij de provider moet blijven en hoeveel je moet betalen elke maand. Kies een abonnement dat binnen je budget ligt, waarbij je toch de beschikking hebt over alle functies die je wilt gebruiken op je telefoon. Enkele bekende functies zijn:
    • Belminuten: Hoeveel minuten beltijd worden je aangeboden per maand? Hoeveel kost het om over het maximum te gaan? Worden belminuten die je niet gebruikt meegenomen naar de volgende maand? Sommige providers geven aan dat je op bepaalde tijdstippen van de dag, of dagen van de week, een onbeperkt aantal minuten kunt bellen en gebeld worden. Bij sommige abonnementen kun je onbeperkt bellen.
    • Sms'en: Tegenwoordig is sms'en waarschijnlijk de meest essentiële eigenschap van mobiele telefoons. En de meeste providers bieden onbeperkt sms'en aan, of een bepaald aantal vrije sms'jes. Wees voorzichtig, want sommige providers kunnen kosten in rekening brengen voor het openen van sms'jes.
    • Datalimiet: Providers bieden een wisselende hoeveelheid data die je elke maand kunt downloaden en uploaden vanaf het internet. Dit kan variëren van 500 MB tot 6 GB of zelfs tot een onbeperkte hoeveelheid gegevensgebruik.
    • Voicemail: Er geldt vaak een toeslag om deze functie te gebruiken. Voicemail is bijzonder handig wanneer je niet altijd de telefoon kunt beantwoorden. Naar je voicemail bellen kan echter meetellen wat betreft je verbruikte belminuten.
    • Nummermelding: Nummermelding is essentieel in de wereld van vandaag. De meeste abonnementen bieden nummermelding nu het een zeer gewilde en verwachte functie is.
    • Contracten: De meeste abonnementen ga je aan voor de duur van één tot drie jaar. Meestal ontvang je een korting voor de kosten van de fysieke telefoon, of is er een financieringsplan om je telefoon tijdens de abonnementsperiode af te betalen. Je moet echter nog steeds de kosten van het mobiele abonnement betalen gedurende de contractperiode, samen met eventuele kosten voor extra functies en belastingen.
    • Familieabonnementen: Als verschillende leden van je gezin een mobiele telefoon hebben, dan is het wellicht goedkoper om een gezinsabonnement af te sluiten. Het aantal minuten, datalimiet en sms'jes worden verdeeld over het gezin, om elke maand te gebruiken.
  5. Als je krap bij kas zit, geld wilt besparen, of gewoon een mobiele telefoon wilt proberen zonder vast te zitten aan een lang contract, dan kun je een prepaid-abonnement kopen. Hier zijn echter enkele nadelen aan verbonden:
    • Voor telefoons betaal je de volle prijs en je moet alles in één keer betalen. Hoewel sommige oudere modellen relatief goedkoop zijn.
    • Je dekking is niet de hoogste prioriteit van de provider. Hoewel je voor een provider kunt kiezen die de beste dekking heeft in je omgeving, hebben gebruikers met een contract prioriteit als het gaat om het gebruik van hun netwerk. [2]
    • Er is mogelijk geen klantenservice.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De juiste telefoon kiezen

Pdf downloaden
  1. Je wilt wellicht alleen maar bellen en sms'en met vrienden en familie. Ze zijn ontworpen voor gebruiksgemak en komen in een verscheidenheid van modellen, zoals een klaptelefoon of een met een uitschuiftoetsenbord. [3]
    • De kosten van een klassieke mobiele telefoon liggen veel lager. Sommige contracten bieden de telefoon gratis aan.
    • Klassieke mobiele telefoons zijn zeer duurzaam. Dit is geweldig als je vaak in omstandigheden verkeert waarin de telefoon kan vallen of je hem moet gebruiken in onstabiele situaties. Je hoeft je minder zorgen te maken dat het apparaat stukgaat, in tegenstelling tot een smartphone.
    • Ben je ouder en wil je een eenvoudige draadloze telefoon, dan is een klassieke mobiele telefoon je beste keuze. Sommige telefoons hebben een vergroot toetsenbord dat gemakkelijker is om te hanteren.
  2. Smartphones zijn als het ware minicomputers en de meest populaire keuze voor consumenten. Ze hebben touchscreens, wifi en HD-camera's, en zijn er met verschillende besturingssystemen (OS). De meest populaire OS-systemen zijn:
    • Apple iOS: Dit OS heeft de grootste verscheidenheid qua inhoud en toepassingen, en staat bekend om zijn gebruiksgemak en gepolijste gebruikersinterface. Het is het meest populair voor de mainstream consument, voor wie alleen de inhoud belangrijk is (zoals video's bekijken, spelen of contact zoeken met vrienden) in plaats van inhoud te maken voor professionele toepassingen. Om deze reden verkiezen veel zakelijke professionals een ander OS.
    • Google's Android: Android biedt meer mogelijkheden voor ontwikkelaars of degenen die hun OS willen aanpassen wat betreft uiterlijk en functionaliteit. De OS is met een beetje technische kennis zeer aanpasbaar en handig als je toepassingen wilt ontwikkelen.
    • Microsoft Windows: Als je een bedrijf hebt, dan is dit OS wellicht geschikt voor je. Windows integreert vele traditionele Windows-toepassingen zoals Microsoft Office, Exchange en de Windows-cloud. Het geeft je meer mogelijkheden voor het maken en aanpassen van geavanceerde documenten.
  3. PDA's zijn niet meer zo populair tegenwoordig, maar verbeterde modellen van deze telefoons, zoals de Blackberry, werken goed als je focus voornamelijk ligt bij het surfen op het internet zonder alle extra functies van smartphones. Tablets hebben grotere schermen en bieden meer veelzijdigheid en mogelijkheden die dichter in de buurt liggen van een desktop of laptop, maar met het gemak van een smartphone.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je mobiele telefoon gebruiken

Pdf downloaden
  1. Heb je een smartphone, dan zou er een app of pictogram moeten zijn met de afbeelding van een telefoon of het label 'Telefoon'. Tik erop om je contactpersonen weer te geven en/of tik op de knop als je een contactpersoon wilt toevoegen (dit wordt meestal aangegeven door een '+' symbool). Voer de contactinformatie en het telefoonnummer in met het toetsenbord en sla het op. Als je een klassieke telefoon hebt, is het zo gemakkelijk als het intoetsen van het nummer en de druk op een knop waarmee je een contactpersoon kunt maken.
    • Sommige telefoons hebben verschillende tabbladen voor je favoriete nummers, recente oproepen, contacten, toetsenbord en voicemail.
    • Lees de handleiding van je telefoon, want elk OS kan op een andere manier contactpersonen opslaan. Android-telefoons verschillen hierin van iPhones en Windows-telefoons.
  2. Deze knop wordt vaak aangeduid met een groene belettering of symbolen. Ga verder zoals je gewend bent bij het bellen met iemand.
    • Sluit de oproep af door op de 'stop'-knop te drukken, vaak aangeduid met een letter of symbool. Oproepen worden meestal automatisch beëindigd nadat de persoon aan de andere kant van de lijn heeft opgehangen, maar het is het beste om er zelf ook een gewoonte van te maken om op te hangen, vooral omdat bij sommige gesprekken per minuut kosten in rekening worden gebracht.
    • Je kunt gemiste of recente oproepen bekijken in de telefoon-app van een smartphone of in een menu op een klassieke telefoon. Details zijn beschikbaar over van wie de oproep afkomstig was, wanneer de oproep werd gemaakt, evenals opties om het nummer nogmaals te bellen en nieuwe contacten op te slaan.
  3. De meeste telefoons hebben een knop waarmee je direct je voicemail kunt beluisteren. Als je deze knop niet kunt vinden, houd dan '1' ingedrukt op het toetsenblok om je voicemail te kiezen. Volg de aanwijzingen van het systeem om je wachtwoord te maken en je naam en/of een voicemailboodschap in te spreken.
    • Als je geen eigen begroeting wilt opnemen, dan zal het systeem een standaardbegroeting laten horen en deze personaliseren door het invoegen van de naam die je hebt ingesproken.
    • Je kunt je wachtwoord naam en groet op elk gewenst moment wijzigen, door je voicemail te bellen en het menu te doorlopen.
    • Wanneer je een voicemail ontvangt, zal je smartphone je waarschuwen of een melding weergegeven. Tik het nummer van de voicemail of houd '1' ingedrukt voor toegang tot je postvak. Voer je wachtwoord in om je berichten te beluisteren. Volg de aanwijzingen om terug te bellen, het bericht op te slaan of te verwijderen.
  4. Contactpersonen sms'en . De meeste telefoons zullen je sms-postvak of app 'Berichten' of 'Messaging' noemen. Je kunt vervolgens een nieuw bericht maken vanaf die locatie. Je kunt ook een contactpersoon kiezen uit je lijst met contactpersonen, op de optietoets drukken en een optie kiezen waarmee je een bericht kunt verzenden naar de contactpersoon.
    • Klassieke telefoons zonder QWERTY-toetsenborden kunnen vereisen dat je leert omgaan met T9 of voorspellende tekst om berichten in te typen.
    • Smartphones hebben een scala aan berichten-apps die je kunt downloaden en gebruiken. Sommige berichten-apps maken gebruik van het mobiele netwerk van je provider om berichten te verzenden, en sommige gebruiken internet of data waarbij dit ten koste gaat van het dataverbruik van je abonnement.
  5. Elke telefoon en OS zal een manier hebben om het toetsenblok te vergrendelen. Apple's iOS 8 en hoger, en iPhones 5 en hoger, bieden bijvoorbeeld een Touch ID-beveiliging welke je vingerafdrukken leest om je telefoon te ontgrendelen. Andere smartphones vergen alleen een wachtwoord of een viercijferig nummer dat je moet invoeren. Controleer je instellingen of de handleiding om te leren hoe je je telefoon kunt vergrendelen.
    • Voor de meeste klassieke telefoons is het vergrendelen van het toetsenblok geen vorm van beveiliging, maar eerder een preventieve maatregel tegen het per ongeluk draaien van een nummer terwijl je telefoon in je broek- of jaszak zit. Heb je een klaptelefoon, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Als dat niet het geval is, dan kun je de meeste telefoons vergrendelen door op de menutoets te drukken, snel gevolgd door de sterretjestoets. Om je telefoon te ontgrendelen, druk je op de ontgrendeltoets (aangegeven op de telefoontoets) en vervolgens op de sterretjestoets. [4]
    • Als je je zorgen maakt over diefstal, dan hebben de meeste smartphones apps of maatregelen om je telefoon te lokaliseren als deze is gestolen.
  6. De meeste klassieke telefoons kunnen geen gebruik maken van een wifi-verbinding. In plaats daarvan zal je telefoon data verbruiken als het ooit online gaat. Smartphones zullen wanneer ze verbonden zijn met wifi, stoppen met het verbruiken van data, waardoor je niet langer beperkt bent tot het dataverbruik zoals beperkt door je abonnement.
    • iPhones: Tik op het Instellingen-pictogram en druk op de wifi-balk. Schakel wifi in als dit nog niet het geval is en kies een netwerk uit de eronder aangegeven lijst. Je moet een wachtwoord opgeven als het netwerk is beveiligd. Tik op 'Verbind'.
    • Androids: Tik in het Start-scherm op het pictogram Apps en open de Instellingen-app. Zorg ervoor dat het hoofdmenu van wifi rechtsboven in het scherm staat en kies een beschikbaar netwerk in je regio. Je moet een wachtwoord opgeven als het netwerk is beveiligd. Tik op de knop 'Verbinden'.
    • Windows: Veeg vanaf links om je App-lijst te onthullen, tik daarna op Instellingen en vervolgens op Wifi. Zorg ervoor dat wifi is ingeschakeld en kies een netwerk uit de beschikbare netwerken in je omgeving. Je moet een wachtwoord opgeven als het netwerk is beveiligd. Tik op 'Klaar'.
    • Zodra je met wifi verbonden bent, hoort het symbool ervan weergegeven te worden op de statusbalk van je telefoon. Op de meeste telefoons vervangt dit het 'G' -gegevenssymbool om aan te geven dat er niet langer gebruik wordt gemaakt van het netwerk van je provider.
  7. De meeste smartphones hebben een verzameling applicaties die reeds zijn geïnstalleerd en een daarvan zou de app-winkel moeten zijn van je besturingssysteem. Tik op het pictogram en blader of zoek apps die je wilt gebruiken. Je moet wellicht een account aanmaken om apps te kunnen downloaden. Je telefoon zal dan aangeven dat je een account moet aanmaken, waarbij vaak om enkele persoonlijke gegevens wordt gevraagd en betalingsopties.
    • iPhone's gebruiken de App Store en vereisen dat gebruikers een Apple ID aanmaken.
    • Androids gebruiken Google Play.
    • Windows telefoons installeren apps uit de Windows Store.
    • Sommige apps kosten geld. Zorg ervoor dat je de juiste betalingsinformatie hebt aangegeven in je account. Wees voorzichtig met het toestaan van anderen om gebruik te maken van je telefoon of je account om apps te downloaden. In de meeste gevallen is een wachtwoord vereist om apps die geld kosten te kunnen downloaden, om je te beschermen tegen ongewenste aankopen.
    • Sommige apps hebben in-app aankopen of opties die je kunt kopen, voor meer functies als je de app die je hebt gedownload wilt upgraden.
    • Klassieke telefoons hebben meestal geen apps-winkels waarvan je kunt downloaden, maar hebben bevatten meestal al een aantal toepassingen. Sommige latere modellen van de klassieke telefoons bevatten spelletjes, foto's of muziektoepassingen.
  8. Telefoons hebben een batterijindicator die aangeeft hoeveel het percentage is van de resterende batterijduur. De meeste telefoons geven je een waarschuwing of herinnering wanneer de batterij bijna leeg is.
    • Investeer in verschillende soorten opladers zoals een auto-oplader, docking-station opladers voor homeaudiosystemen, of een andere extra oplader.
    Advertentie

Tips

  • Vergeet niet dat je bij de meeste abonnementen belminuten verbruikt, telkens als je de mobiele telefoon gebruikt, met inbegrip van het controleren van je voicemail, het aannemen van telefoongesprekken of zelfs het bellen met iemand die de telefoon niet opneemt.
  • Vergrendel je toetsenbord wanneer je de telefoon niet gebruikt, of stel het in om automatisch te vergrendelen. Het vergrendelen van het toetsenbord houdt in dat je op een bepaalde toetsencombinatie moet drukken om de telefoon weer te gebruiken. Dit is niet alleen nuttig als beveiliging; het is ook nuttig om te voorkomen dat je per ongeluk de verkeerde nummers draait wanneer je de telefoon in je zak of een tas hebt gedaan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • De meeste abonnementen ga je aan voor langere tijd, waarbij kosten in rekening worden gebracht om die eerder te beëindigen, dus houd zorgvuldig rekening met je budget en plan vooruit als je besluit om een abonnement voor de langere termijn te nemen.
  • Laat je telefoon niet vallen of nat worden, anders kan je telefoon beschadigd raken. Sommige telefoons hebben garantie, maar meestal dekt die geen fysieke schade.
  • Het is verboden om auto te rijden en tegelijkertijd je mobiel te gebruiken. Parkeer de auto of gebruik een handsfree-set om te bellen tijdens het autorijden. De meeste auto's hebben de mogelijkheid een koppeling te maken met je telefoon, zodat je kunt bellen en zelfs met spraakopdrachten je berichten kunt controleren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.220 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie