Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een regenboogroos is een prachtig cadeau of aanvulling op elk interieur. Het beste is dat je een regenboogroos gewoon zelf thuis kunt maken. Je kunt een regenboogroos maken met behulp van een echte roos, maar als je minder goed durft kun je ook een papieren versie maken.
Stappen
Een roos uitkiezen
-
Kies een witte roos. Begin met een witte of zeer lichtgekleurde roos om een echte regenboogroos te maken. Om de zuiverste kleur te krijgen kun je het beste een witte roos gebruiken.
- Als je geen witte roos kunt vinden om te gebruiken, probeer dan een perzikkleurige, lichtgele of lichtroze roos. Gebruik geen rode of donkerroze rozen. Met donkere kleuren zal dit niet werken, omdat door de donkere tint de gebruikte kleurstof niet te zien is.
- Let op: de groeifase waarin de roos zich bevindt heeft invloed op hoe snel of hoe langzaam de voedingskleurstof door de bloem opgenomen wordt. Een roos die bijna bloeit of dit al doet, zal de kleur sneller opnemen. Een roos die nog slechts een knop is zal daar echter veel langer over doen.
Advertentie
De roos voorbereiden
-
Knip de stengel af. Knip de stengel van de roos af zodat deze ongeveer de door jou gewenste lengte heeft.
- Gebruik een scherpe schaar of een scherp mes om de onderkant van de stengel schuin af te knippen of snijden.
- Om de juiste lengte te bepalen, gebruik je als maatstaf de hoogte van de bakjes waarin je de roos wilt kleuren of de hoogte van de vaas waarin je de roos later neer wilt zetten. De stengel van de roos hoeft maar een klein beetje langer te zijn dan de hoogte van de vaas waarin je de roos uiteindelijk neer wilt zetten. De stengel zou ook niet veel langer moeten zijn dan de hoogte van de bakjes met kleurstof. De bloem van de roos zal anders te zwaar worden, waardoor de roos niet goed in de bakjes blijft staan.
-
Verdeel de stengel in meerdere secties. Gebruik een scherp mes om het uiteinde van de stengel in meerdere secties te verdelen. Je kunt een schaar of een mes gebruiken, als het hulpmiddel dat je kiest maar scherp is. Rozen hebben namelijk een vrij houtachtige stengel en als je een bot hulpmiddel gebruikt, zou je de stengel doormidden kunnen breken of de roos kunnen beschadigen.
- Snijd de stengel van de roos van onderen in tot op ongeveer 2,5 centimeter van de onderkant van de bloemblaadjes. [1] X Bron
-
Verdeel de stengel in twee tot vier secties. Als je de stengel namelijk in te veel secties verdeelt, loop je het risico dat de stengel te zwak wordt.
- Merk op dat het aantal secties waarin je de stengel verdeelt het aantal kleuren bepaalt dat je regenboogroos zal krijgen.
Advertentie
De kleuren toevoegen
-
Meng verschillende soorten voedingskleurstof door bakjes met water. Vul enkele smalle, hoge bakjes met water en meng een paar druppels voedingskleurstof door elk bakje. Gebruik voor elk bakje een andere kleur.
- Zoals hierboven al gezegd is, moet het aantal kleuren gelijk zijn aan het aantal secties waarin je de stengel verdeeld hebt.
- Des te meer voedingskleurstof je gebruikt, des te feller de kleuren van je regenboogroos zullen zijn.
- Je kunt het beste smalle en stevige bakjes gebruiken. Gebruik geen bakjes met brede openingen omdat je de verschillende secties van de stengel in de bakjes moet spreiden. Bij bakjes met grotere openingen zal het lastiger zijn om elke sectie in een bakje te steken. IJsvormpjes zijn erg geschikt, evenals kleine glazen kaarsenhouders.
-
Steek elke sectie van de stengel in een ander bakje. Steek voorzichtig elke sectie van de stengel in een ander bakje met gekleurd water. Zorg ervoor dat de ingesneden uiteinden volledig ondergedompeld zijn.
- Wees extra voorzichtig wanneer je de secties van de stengel buigt en op de juiste manier in de bakjes steekt. De ingesneden stengel is bijzonder zwak, en als je de secties te krachtig buigt kun je ze per ongeluk afbreken.
-
Zet de bakjes met gekleurd water direct naast elkaar. Zo blijft alles beter staan en hoef je de secties van de stengel niet zo ver uit te spreiden.
-
Laat de roos enkele dagen zo staan. Binnen het eerste half uur zou je al wat veranderingen in kleur moeten kunnen zien. Om een felgekleurde regenboogroos te krijgen, moet je de bloem echter enkele dagen in de bakjes met kleurstof laten staan.
- Het kan een hele week duren voordat de kleuren echt fel worden, maar na een enkele dag zouden alle bloemblaadjes een lichte tint moeten hebben. [2] X Bron
- Het gekleurde water zal door de stengel van de roos opgenomen worden, net zoals dat met gewoon water zou gebeuren. Het gekleurde water wordt door de verschillende delen van de roos getransporteerd en hydrateert de bloemblaadjes. De voedingskleurstof komt hierbij in de bloemblaadjes terecht. Omdat de bloemblaadjes wit zijn, is de voedingskleurstof snel te zien.
Advertentie
Het papier uitkiezen
-
Kies een vierkant vel regenboogpapier uit. Om je papieren regenboogroos zoveel mogelijk kleur te geven, moet je een vierkant vel papier uitkiezen dat aan de voor- en achterkant de kleuren van de regenboog heeft.
- Je kunt ook een vierkant vel papier gebruiken met een witte kant, een effen gekleurde kant, of een dessin aan de andere kant. Probeer verschillende soorten papier uit om te zien wat je het mooist vindt.
- Origamipapier werkt bijzonder goed. De standaardgrootte van een vel origamipapier is 23 bij 23 centimeter.
- Als je met een gewoon vel wit papier begint, dan kun je waskrijt of kleurpotloden gebruiken om een regenboog op het vel papier te tekenen. Teken de kleuren diagonaal op het papier, van de ene hoek naar de tegenoverliggende hoek toe. Dit levert de beste resultaten op.
De regenboogroos maken
-
Begin met het uitknippen van een cirkel uit het papier. Begin in het midden van een van de randen en begin met het uitknippen van een zo groot mogelijke cirkel uit het papier. Knip zo dicht mogelijk bij de andere drie randen langs.
- Knip de randen nu nog niet van de cirkel af.
-
Maak een spiraal van de cirkel. Wanneer je dicht bij het beginpunt van de cirkel komt, verschuif je de kniplijn ongeveer 1,25 centimeter naar binnen toe. Blijf doorgaan met knippen langs de binnenrand van de spiraal totdat je bij het middelpunt komt. [3] X Bron
- De spiraal zou rondom even breed moeten zijn. Dat betekent dat de spiraal op alle plekken ongeveer 1,25 centimeter breed moet zijn.
- Knip de spiraal met de vrije hand. Je hoeft bij deze techniek niet erg nauwkeurig te zijn. Deze roos ziet er juist het beste uit wanneer je het Japanse principe van "wabi-sabi" aanhoudt. Dit esthetische principe is gebaseerd op de schoonheid van imperfectie.
-
Knip het middelpunt van de spiraal rond af. Aan het einde van de spiraal, dat zich in het exacte middelpunt zou moeten bevinden, houd je automatisch een klein lipje over dat iets breder is dan de spiraal zelf.
- Dit lipje zou redelijk rond moeten zijn en een kleine inkeping moeten hebben.
-
Verwijder het papier aan de buitenkant van de spiraal. Knip de vierkante vorm aan de buitenrand weg op de plek waar je met het knippen van de spiraal begonnen bent.
- De scherpe hoeken en randen van dit deel voorkomen dat je roos uiteindelijk de goede vorm krijgt.
-
Rol de spiraal van buiten naar binnen op. [4] X Bron Rol de hele spiraal op naar het middelpunt toe, met de goede kant van het papier naar boven.
- Rol het papier direct zo strak mogelijk op. Gebruik beide handen om de papieren spiraal op te rollen. Houd tijdens het rollen het papier tussen twee vingers aan je ene hand en gebruik je andere hand om de rest van het papier op de rol te leggen en het zo op te rollen.
- Het uiteindelijke rolletje papier zal erg strak zijn en niet erg op een roos lijken.
- Maak de spiraal losser. Houd de spiraal tussen je vingers vast en oefen er langzaam minder druk op uit. Zo wordt het rolletje papier losser en rolt het iets af, terwijl het nog steeds zijn basisvorm behoudt. Om een strakkere rol te krijgen oefen je een klein beetje minder druk uit, voor een lossere rol nog iets minder.
-
Lijm het lipje aan de onderkant van de roos vast. Breng een druppel hete lijm op de bovenkant van het lipje aan en druk het stevig tegen de onderkant van de roos aan. Zorg ervoor dat elke spiraal vastgelijmd wordt.
- Zorg ervoor dat je hete lijm gebruikt of een lijmsoort die snel droogt, zoals secondelijm.
- Je moet er ook voor zorgen dat de rand van elke spiraal aan de lijm blijft plakken. De roos van papier kan anders afrollen wanneer je hem loslaat.
- Leg de roos neer wanneer de lijm droog is. Je papieren regenboogroos zou nu af moeten zijn.
-
Herhaal het proces om meer bloemen te maken.Advertentie
Tips
- Je kunt dezelfde techniek gebruiken om andere soorten bloemen te kleuren. De meeste andere bloemen zijn geschikt voor deze techniek, als er maar een lichtgekleurde variant is waar je mee kunt beginnen. Andere bloemen die bijzonder goed geschikt zijn voor de regenboogtechniek zijn anjers, chrysanten en hortensia's.
- Je kunt ook gekleurde selderij maken met behulp van dezelfde techniek als bij de regenboogroos. Verdeel de selderij niet in secties en verwijder de bladeren niet.
Advertentie
Benodigdheden
Echte rozen gebruiken
- Witte roos
- Voedingskleurstof
- Water
- Vazen, ijsvormpjes of gelijksoortige bakjes
- Scherpe schaar of mes
Papier gebruiken
- Een vierkant vel regenboogpapier
- Kleurpotloden of waskrijt
- Schaar
- Hete lijmpistool of sneldrogende lijm
Bronnen
- ↑ http://hypervocal.com/culture/2012/how-to-tie-dye-roses-aka-how-to-become-the-ultimate-hippie/
- ↑ http://www.cutoutandkeep.net/projects/rainbow-roses
- ↑ http://www.papernstitchblog.com/2012/02/13/diy-how-to-make-a-paper-rose/
- ↑ http://www.curbly.com/users/diy-maven/posts/4712-make-quick-and-easy-paper-roses
Over dit artikel
Deze pagina is 9.904 keer bekeken.
Advertentie