PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Katjes zijn met hun pluizige kopjes, grote ogen en piepstemmetjes volledig onweerstaanbaar, waardoor je ze natuurlijk wilt helpen. Katten zijn heel goed in het verbergen van hun ongemakken, maar met een scherp oog kun je proberen te herkennen wanneer een katje in nood is. Als je een katje hebt of vindt waarvan je denkt dat hij stervende is, dan zijn het herkennen dat hij hulp nodig heeft, hem snelle hulp bieden en hem de juiste zorg geven de beste stappen om hem te redden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Medische hulp zoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je geen reismand ter beschikking hebt, moet je een doos vinden om het katje in te doen. Zorg ervoor dat de doos groot genoeg is dat het katje er gemakkelijk in kan opstaan en omdraaien, maar niet zo groot dat hij gevaarlijk heen en weer rolt als je een bocht omgaat. [1]
    • Beveilig het deksel van de doos, zodat het katje er niet uit kan kruipen.
    • Maak luchtgaten in de zijkanten van de doos, zodat het katje voldoende frisse lucht heeft.
    • Om het katje te helpen zich veiliger te voelen en om eventueel braakselof urine te absorberen, plaats je een oude handdoek of oud T-shirt bij het katje in de doos.
  2. Pasgeboren katjes kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen en zijn afhankelijk van hun moeder, of van jou, om ze warm te houden. Wikkel een handdoek of deken om de doos waar je het katje in hebt gelegd, maar zorg ervoor dat je de luchtgaten niet bedekt. [2]
    • Je kunt ook het katje in een handdoek of oud T-shirt wikkelen, om hem extra warmte te bieden.
    • Net zoals je de luchtgaten onbedekt moet laten, moet je er voor zorgen dat de kop en luchtwegen van het katje niet bedekt zijn als je hem ergens inwikkelt.
  3. Je katje heeft direct medische hulp nodig. Je moet mogelijk een noodarts vinden als het katje direct hulp nodig heeft en de lokale dierenarts je niet kan helpen. Breng het katje naar de dichtstbijzijnde dierenarts om zijn kans om te overleven te verbeteren, maar onthoud wel dan een noodafspraak doorgaans meer kost dan een routinebezoek aan de dierenarts.
    • Gebruik een zoekmachine en typ 'nood dierenarts bij mij in de buurt'.
    • Of typ gewoon `dierenarts` en je postcode in de zoekbalk.
    • Of bel de lokale dierenbescherming en vraag om een verwijzing.
  4. Je kitten zit al in een doos of reismand, nu moet je hem naar de dierenarts brengen. De kitten kan jankende geluiden maken of veel miauwen tijdens de rit, dat is oké. Dat betekent alleen dat je kitten het niet prettig vind om in de auto te zitten; helaas moet hij snel naar de dierenarts en heb je dus geen tijd om heb aan de reismand te laten wennen. Zorg er gewoon voor dat je zachte doeken in de doos of mand hebt gelegd en dat je voorzichtig rijdt, waarbij je geen plotselinge bewegingen maakt met de auto en geen scherpe bochten maakt, waardoor het katje in de reismand zou omrollen. [3]
    • Sommige katjes doen het beter als ze de uit het raam van de auto kunnen kijken, en andere wanneer ze dat niet kunnen. Je kunt beide posities proberen en bekijken welke je kitten prettiger vindt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een stervend katje helpen

PDF download Pdf downloaden
  1. Hierbij wordt de hartslag gesimuleerd en wordt de patiënt adem ingeblazen door een redder. Het werkt bij mensen, katten en verschillende andere dieren. Reanimeer alleen als je zeker weet dat het katje niet ademt of geen hartslag heeft. Vraag iemand om de dierenarts te bellen terwijl jij reanimeert. Als er niemand anders beschikbaar is, doe het dan zelf wanneer je kunt. [4]
    • Maak de luchtweg van het katje vrij van obstructies. Als er een vreemd object in de keel van het katje zit, gebruik dan een vinger om het object los te krijgen. Als de bek, keel en longen vol zitten met vloeistof, houd het katje dan met zijn kop richting de grond, zodat de zwaartekracht kan helpen om de luchtwegen vrij te maken.
    • Plaats je mond rondom de neus en bek van het katje en blaas vijf keer kort adem in. Je hoeft maar kort te blazen, omdat de longen van het katje te klein zijn om veel lucht op te kunnen nemen. Wees voorzichtig en onthoud dat er ziektes zijn die van kat op mens overgedragen kunnen worden. Blaas elke 20 seconden adem in.
    • Als je kitten niet ademt, maar wel een hartslag heeft, blaas dan alleen adem in en sla de borstcompressies over.
    • Voel aan de borst van het katje naar een hartslag. Als je geen hartslag kunt vinden, neem je de borst van de kat tussen je wijsvinger en duim en pas je borstcompressies toe door de borst achter de gebogen elleboog van het katje in te duwen. Controleer elke minuut op een hartslag.
    • Reanimeer niet langer dan vijf minuten, aangezien overleving na dat moment onwaarschijnlijk is.
  2. Als je kitten een lange of diepe snee of een diepe prikwond heeft, dan moet je de bloeding onder controle krijgen zodat hij niet doodbloedt. Gelukkig kun je bloeding bij een kitten op bijna dezelfde manier controleren als bij mensen. Het doel is om de wond schoon te maken, de bloeding onder controle te krijgen en de kat zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen voor hechtingen.
    • Maak de randen van de wond schoon met water of een antiseptische oplossing.
    • Als de randen van de wond eenmaal schoon zijn, gebruik je schoon gaas of een doek om stevige, directe druk toe te passen. Pas vijf tot tien minuten druk toe en til het gaas of de doek niet op om de wond te controleren. Dat zal er alleen voor zorgen dat de wond weer gaat bloeden.
    • Als de bloeding eenmaal onder controle is, plak je gaas of een doek vast over de wond en breng je het katje naar een dierenarts.
    • Probeer om de beweging van het katje te beperken, zodat de bloeding niet opnieuw begint en hij het verband niet kan lostrekken.
  3. Katjes raken snel onderkoeld en hebben warmte nodig, die doorgaans door de moederkat wordt geleverd. Als de moeder haar kitten niet kan of wil opwarmen, of als ze niet aanwezig is, dan moet jij het katje snel en veilig opwarmen. Plaats het katje in een doos met een T-shirt of oude, zachte handdoeken en kruiken erin. [5]
    • Pasgeboren katjes kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet reguleren en zijn daarvoor afhankelijk van hun moeder.
    • Gebruik geen föhn of andere mechanische warmtebron die direct warmte op het katje blaast. Dit kan voor oververhitting zorgen.
  4. Zelfs met een alerte moeder en perfecte zorg kunnen er katjes uit een nestje sterven voordat ze zijn gespeend. Katjes die sterven voordat ze zijn gespeend heten 'fading' katjes. Er zijn verschillende gezondheidsaandoeningen die aan deze verliezen en het sterftecijfer onder katjes bijdragen. De symptomen van FNI vroeg herkennen is de beste overlevingskans voor het katje, maar je moet onthouden dat verliezen soms onvermijdelijk zijn.
    • Als je vermoed dat je een 'fading' kitten hebt, breng hem dan direct naar de dierenarts. Dat geeft hem de beste kans op overleven.
    • Enkele oorzaken van 'fading' katjes zijn aangeboren afwijkingen, traumatische geboorte, gifstoffen in de omgeving, incompatibele bloedgroep van moeder en kitten, te vroeg geboren of een laag geboortegewicht, bacteriële of virusinfecties, te warme of koude omgevingstemperatuur en zelfs uitdroging. [6]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Herkennen wanneer en waarom een kitten niet gezond is

PDF download Pdf downloaden
  1. Katjes zijn van nature speels, nieuwsgierig en energiek. Ze slapen vrij veel, net als baby's, maar als ze wakker zijn, zitten ze bomvol onderzoekende energie. Als je kitten lethargisch is, wat betekent dat hij de hele dag slaapt of geen energie lijkt te hebben als hij wakker is, dan kan dat betekenen dat er iets mis is. Je moet je kitten dan naar de dierenarts brengen om het onderliggende probleem te achterhalen. [7]
  2. Katjes, met name pasgeborenen, moeten elke twee tot drie uur eten. Als het katje weigert te eten, vooral enkele uren lang, dan kan dat aanduiden dat het katje niet gezond is. Katjes kunnen niet lang zonder voedsel, waardoor het niet willen eten kan betekenen dat het katje last heeft van zijn maag, of iets veel ergers. Breng het katje naar de dierenarts als hij niet wil eten. [8]
  3. Baby's spugen en katjes, wat ook baby's zijn, geven af en toe over. Dit betekent doorgaans dat hun ogen groter waren dan hun buik en ze te snel of te veel hebben gegeten. Als je kitten echter aanhoudend overgeeft, dan is er waarschijnlijk is mis met hem en heeft hij medische hulp nodig. [9]
    • Sommige websites adviseren om katjes algemeen beschikbare anti-overgeef medicatie voor mensen te geven. Dit mag je onder geen enkele omstandigheid doen. Breng het dier naar de dierenarts, zodat hij medicatie kan geven die niet dodelijk is voor je katje.
  4. Katjes hebben een erg zwak immuunsysteem, en als het katje niet direct bij zijn moeder heeft kunnen drinken, dan mist hij de antilichamen in het colostrum. Zonder de colostrum, heeft je katje helemaal geen immuunsysteem. Bacteriële en virale infecties zijn ernstige gevaren voor katjes, vanwege hun beperkte immuunsysteem. Als je lethargie, diarree of overgeven opmerkt bij je katje, breng hem dan direct naar een dierenarts, aangezien hij een mogelijk dodelijke infectie kan hebben.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.409 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie