Pdf downloaden
Pdf downloaden
De juiste tattoo kan een perfecte manier van zelfexpressie zijn, maar als je er niet goed voor zorgt kan de inkt vervagen of kan de huid permanent beschadigd worden. Goede verzorging is vooral in de eerste paar weken ontzettend belangrijk. Zelfs na deze periode is er een aantal dingen dat je moet blijven doen om ervoor te zorgen dat jouw tatoeage zo lang mogelijk mooi en gaaf blijft. Als je onlangs een nieuwe tatoeage hebt laten zetten, vind je hier de informatie die je nodig hebt om je tattoo op de korte en lange termijn te verzorgen.
Stappen
-
Laat het verband 2 tot 24 uur op de tatoeage zitten. Elke gerenommeerde tatoeëerder zal de tatoeage na het zetten bedekken met een soort verband. De meningen zijn echter verdeeld over hoe lang je het verband om zou moeten houden.
- Vraag de tatoeëerder die je nieuwe tatoeage gezet heeft naar zijn/haar aanbeveling.
- Een dik absorberend verband kan ’s nachts opgelaten worden, of 24 uur gedragen worden. Dit type verband ademt meer dan andere soorten en wordt niet kletsnat van het zweet. Daarmee beschermt het de verwonde huid en staat het genoeg luchtcirculatie toe om de huid te helpen genezen. [1] X Bron
- Dun gaas en plastic folie dienen na een paar uur afgedaan te worden. Het gaas zal doorweekt raken en de folie stelt de huid niet in staat om te ademen. Laat dit verband slechts een paar uurtjes op de wond zitten om het herstelproces te beginnen, en verwijder het vervolgens om het proces voort te zetten.
-
Was je handen grondig voor je het verband eraf haalt. Haal het verband voorzichtig van de huid om te voorkomen dat je de gevoelige huid eronder scheurt of beschadigt. Het is belangrijk om de huid met rust te laten terwijl die zich aan het herstellen is.
- Was je handen met antibacteriële zeep en water voor je begint.
- Het verband kan aan de huid kleven als je dit probeert te verwijderen, vooral als het langer dan twee uur op de huid gezeten heeft. Als dit gebeurt kun je het gaas een beetje nat maken door er wat water overheen te druppelen. Het gaas is makkelijker weg te pellen als het vochtig is.
- Laat de getatoeëerde huid een paar minuutjes ademen voor je verdergaat.
-
Maak de tattoo voorzichtig schoon met je vingers. Gebruik hiervoor koel tot warm water en milde zeep. Spoel de zeepresten van de huid met koel tot warm water.
- Gebruik geen extreme temperaturen. Water op kamertemperatuur is ideaal, maar het mag ook iets kouder of warmer zijn.
- Gebruik alleen milde zeep op de tatoeage. Een ongeparfumeerde zeep zonder kleurstoffen en chemicaliën is perfect.
- Gebruik geen washand, luffa of spons om de tattoo mee schoon te maken. Deze materialen schuren te veel en kunnen de huid beschadigen.
- Zorg ervoor dat je alle bloedsporen wegveegt. Als je opgedroogd bloed op de huid laat zitten, kan dat korstvorming veroorzaken.
- Laat na het schoonmaken geen zeepresten op de getatoeëerde huid achter.
-
Dep de huid droog met keukenpapier. Dep de natte huid voorzichtig droog met schoon en zacht keukenpapier, tot die droog aanvoelt.
- Je kunt er ook voor kiezen om de huid gedurende zo’n tien minuten aan de lucht te drogen.
- Schrob of veeg de huid niet droog—dit kan bloeding en/of irritatie veroorzaken.
- Droog het gebied niet af met een handdoek. De kans dat stoffen handdoeken bacteriën bevatten is groter dan dat schoon keukenpapier dat doet.
- Mijd schurend keukenpapier. Gebruik het zachtst mogelijke keukenpapier. Je kunt het gebied ook proberen af te drogen met een tissue of toiletpapier, maar wees je wel bewust van het feit dat deze aan de huid kunnen gaan kleven. Hierdoor zouden ze extra problemen kunnen veroorzaken.
-
Breng lotion of zalf aan. Breng een dun laagje zalf over de droge getatoeëerde huid aan. Doe dat met schone vingers of een schoon keukenpapiertje. Dep de overtollige zalf weg met een schoon stuk keukenpapier.
- Breng net voldoende lotion of zalf aan om de tattoo te bedekken. De huid moet er niet vettig of vochtig uit komen zien.
- Masseer de olie of zalf helemaal de huid in. Laat geen laagje zalf of lotion over de tattoo zitten.
- Zalf gaat over het algemeen langer mee en voorkomt het uitdrogen van de huid effectiever; een lotion volstaat echter als je geen zalf om handen hebt.
- Gebruik geen producten die aloë vera, alcohol of cortison bevatten.
-
Verbind de tatoeage niet nog een keer. Zelfs als de huid ruw of gevoelig aanvoelt, dien je de huid niet opnieuw te verbinden. Vanaf nu moet je de getatoeëerde huid aan de lucht blootstellen zodat ze op de juiste manier kan herstellen.Advertentie
-
Was de getatoeëerde huid tweemaal daags met warm water en milde zeep. Doe dat minstens twee weken.
- Was de tatoeage na het opstaan en voor het slapengaan.
- Volg dezelfde stappen die je gevolgd hebt bij de eerste wasbeurten. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en reinig het gebied alleen met je vingers. Dep de huid droog met schoon keukenpapier.
-
Breng meerdere keren per dag lotion of zalf aan. Breng vier- tot zesmaal daags een dun laagje zalf of lotion aan om de huid vochtig te houden en de jeuk te beperken.
- Net als met het schoonmaken zelf, dien je voor de hydratatie van de huid dezelfde richtlijnen te volgen die je de eerste dag gevolgd hebt. Breng slechts een klein beetje zalf/lotion aan en masseer die helemaal de huid in.
-
Draag wijde kleding. Als de tattoo zich op een plek bevindt die normaal gesproken door kleding bedekt wordt, zorg er dan voor dat de kleding die je over het getatoeëerde gebied draagt er ruim zit.
- Strakke kledingstukken kunnen tegen de verse tatoeage schuren, waardoor de huid kan gaan ontsteken. Dit kan pijnlijk zijn en zelfs infectie veroorzaken.
- Kleding die tegen de tatoeage aanwrijft kan er bovendien voor zorgen dat de verse inkt sneller vervaagt.
-
Stel de tatoeage niet bloot aan zonlicht. Bedek de tatoeage de eerste paar weken met kleding om te voorkomen dat de nieuwe inkt aan de zon blootgesteld wordt.
- De beschadigde huid zou nog verder uit kunnen drogen, waardoor overmatige korstvorming en schilfering veroorzaakt kunnen worden. Daarnaast zal de tatoeage zelf sneller vervagen als je die meer dan een paar minuten aan de zon blootstelt.
- Gebruik de eerste paar weken geen zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème is later wel nuttig, maar in de vroege stadia is het te vet. Het kan ervoor zorgen dat de huid te vochtig of klef wordt.
-
Laat de tatoeage niet weken. Ga de eerste paar weken niet lang in bad zitten of onder de douche staan. Ga al helemaal niet zwemmen.
- Langdurige weekbeurten kunnen ervoor zorgen dat het zachte huidweefsel ‘drassig’ wordt. Ook kan de inkt gaan uitlopen of vervagen.
- Douch niet langer dan 10 minuten.
- Mijd zwembaden, de zee, bubbelbaden en sauna’s. Water met chloor is al helemaal slecht voor je tatoeage.
-
Verwacht schilfers en korstjes. Tijdens het herstel zal de huid een beschermende laag over de tatoeage gaan vormen. Als gevolg daarvan zijn schilfers en korstjes zowel gebruikelijk als behulpzaam.
- Als je het gebied niet of juist te veel hydrateert, kan zich een dikke harde korst op het gebied ontwikkelen. Het korstje kan een beetje gaan scheuren als je je beweegt. De inkt zit echter in het korstje, en als gevolg daarvan herstelt het zich geleidelijk aan de huid in.
- Als je de huid perfect gehydrateerd houdt, zal zich een dunner weefsel over het gebied ontwikkelen. Dit laagje zal loslaten, net zoals huidlagen dat doen als je door de zon begint te vervellen. Je kunt zelfs schilfers tegenkomen die door de tatoeage verkleurd zijn.
-
Krab of pulk niet aan te tattoo. Het doet er niet toe hoe erg de huid jeukt: als de huid zich herstelt mag je er niet aan krabben.
- Als je aan de korstjes gaat pulken kunnen ze openbreken en geïnfecteerd raken. Ook zou je wat van de inkt weg kunnen pulken.
- Aan een schilferende huid krabben kan er ook voor zorgen dat je te veel van de kleur weg pelt.
-
Let op symptomen van infectie. Bij goede verzorging komen infecties haast nooit voor, maar omdat de huid verwond is kan ze wel degelijk gaan infecteren. Raadpleeg de arts als je bang bent dat het gebied geïnfecteerd is.
- Tekenen van infectie zijn onder meer pus of een sterke, nare geur die uit de huid komt.
- Sommige infecties gaan gepaard met koorts.
-
Drink voldoende water. Je moet proberen om zes tot acht glazen water (250ml) te drinken per dag.
- Algehele hydratatie is van essentieel belang. Als het lichaam gehydrateerd is, is de huid elastischer. Als gevolg daarvan kan de beschadigde huid rondom de tattoo zich sneller en beter herstellen.
Advertentie
-
Breng dagelijks zonnebrandcrème aan. De zon zal altijd aartsvijand nummer een van de tatoeage blijven. Na de eerste maand kun je echter wel weer de zon in, maar alleen als je het gebied elke keer dat je naar buiten gaat insmeert met zonnebrandcrème. [2] X Betrouwbare bron American Academy of Dermatology Ga naar de bron
- Ultraviolet licht kan ervoor zorgen dat de tatoeage-inkt begint te vervagen.
- De zonnebrandcrème die je gebruikt dient een SPF (Sun Protection Factor) van 30 of hoger te hebben en waterbestendig te zijn.
- Breng de zonnebrandcrème twintig minuten voor je naar buiten gaat aan. Zo heeft de crème genoeg tijd om in te trekken.
-
Mijd de zonnebank. Zonnebanken en zonnelampen maken gebruik van UV-licht om de huid te bruinen, en dienen daarom gemeden te worden.
- Het UV-licht kan de tatoeage vervagen. De hoge intensiteit van het licht onder de zonnebank kan de inkt ook aantasten en een pijnlijke reactie veroorzaken.
-
Houd zweet van de tatoeage af. Dit is vooral belangrijk als je een baan hebt waarbij je veel zweet, of als je regelmatig sport. [3] X Bron
- Draag kleding die ontworpen is om vocht af te stoten.
- Trek gelijk andere kleding aan als je jezelf in het zweet gewerkt hebt. Als dit niet kan dien je het zweet in ieder geval zo nu en dan van de tatoeage te vegen.
- Zweet kan ervoor zorgen dat de kleur sneller vervaagt.
-
Let op uitslag. Zelfs in latere stadia kan zich uitslag op de tatoeage voordoen.
- Uitslag doet zich meestal voor na langdurige blootstelling aan de zon.
- Uitslag kan zich ook voordoen als je nieuwe huidverzorgings- of cosmetische producten gaat gebruiken die een chemische stof, kleurstof of ander element bevatten waar je huid (nog) niet aan gewend is.
- Stop onmiddellijk met het gedrag waarvan jij denkt dat het de uitslag veroorzaakt. Als dit er niet voor zorgt dat de uitslag wegtrekt, dien je de arts te raadplegen.
-
Breng indien nodig lotion of crème aan. Een sterke zalf is na de eerste maand niet meer nodig, maar je dient de huid dagelijks te blijven hydrateren met een lotion of crème op waterbasis
- Laat producten met vaseline links liggen. Vaseline kan er namelijk voor zorgen dat de tatoeage-inkt vervaagt.
-
Let goed op veranderingen van de getatoeëerde huid. Op de getatoeëerde huid kunnen zich allergieën en huidkanker voordoen, met name als er laagwaardige inkt gebruikt is.
- Let goed op kleine bultjes of een enkele grote bult. Laat eventuele moedervlekken ook checken door een dermatoloog.
Advertentie
Benodigdheden
- Milde antibacteriële zeep
- Water
- Schoon keukenpapier
- Zalf, lotion of hydraterende crème
- Wijde kleding
- Zonnebrandcrème
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 7.608 keer bekeken.
Advertentie