Pdf downloaden
Pdf downloaden
Omdat katten erg nieuwsgierig zijn en hun vacht obsessief wassen, kunnen ze soms giftige stoffen binnenkrijgen en daardoor in ernstige situaties belanden. De gifstoffen die katten het meest tegenkomen zijn insecticiden, medicijnen voor mensen, giftige planten en voedingsmiddelen voor mensen die chemische stoffen bevatten die katten niet kunnen verteren. Om een vergiftigde kat te behandelen begin je met Stap 1 hieronder.
Stappen
-
Herken de symptomen van vergiftiging. Een kat kan vergiftigd zijn als hij één of meerdere van de volgende symptomen heeft:
- Moeite met ademen
- Blauwe tong en tandvlees
- Hijgen
- Overgeven en/of diarree
- Maagirritatie
- Hoezen en niezen
- Depressief zijn
- Speekselen
- Epileptische aanvallen, tremoren of onwillekeurige spiertrillingen
- Zwakheid en mogelijk bewusteloos raken
- Verwijde pupillen
- Vaak plassen
- Donkere urine
- Rillen [1] X Bron
-
Breng je kat naar een goed geventileerde ruimte. Wanneer je denkt dat je kat vergiftigd is en hij ergens ligt, bewusteloos of zwak is, haal hem dan direct weg van de plek en breng hem naar een goed geventileerde en goed verlichte plek.
- Draag een shirt met lange mouwen en/of handschoenen om jezelf tegen het gif te beschermen. Een zieke en gewonde kat zal je snel bijten en krabben omdat hij van streek is en bang is.
- Wanneer een kat zich niet lekker voelt of bang is is zijn eerste instinct om zich te verstoppen. Als de kat vergiftigd is, zul je zijn symptomen in de gaten moeten houden en kun je hem zich niet ergens laten verstoppen. Pak de kat voorzichtig maar stevig vast en breng hem naar een veilige kamer. De keuken en badkamer zijn ideale plekken, omdat je water nodig hebt.
- Als het gif zich in de buurt bevindt, haal het dan weg zodat het buiten het bereik van huisdieren en mensen is. [2] X Bron
-
Bel direct een dierenarts. Een ervaren dierenarts of medewerker van de Dierenambulance kan je helpen om te kalmeren en zal je duidelijke instructies geven over wat je moet doen en welk tegengif je je vergiftigde kat moet geven. Onthoud dat de kans dat je kat het overleeft groter is als je direct een dierenarts belt. Dit zou het eerste moeten zijn wat je doet nadat je je kat gestabiliseerd hebt. [3] X Bron
- Je kunt tevens de Dierenambulance bellen. Het landelijke nummer is 0900-0245.
- Je kunt ook rechtstreeks naar een afdeling van de Dierenambulance bij jou in de buurt bellen.
Advertentie
-
Kom erachter om welke giftige stof het gaat, als dat mogelijk is. Zo kun je bepalen of het goed is om je kat te laten overgeven of dat je dat beter niet kunt doen. Als je de verpakking hebt van de stof in kwestie, kijk dan naar de volgende informatie: merknaam, werkzame stoffen en sterkte. Probeer ook in te schatten hoeveel je kat opgegeten heeft. (Was het een nieuwe verpakking? Hoeveel mist er?) [4] X Bron
- Neem als eerste contact op met je dierenarts of de Dierenambulance, evenals de fabrikant van het product.
- Als je toegang tot het internet hebt, zoek dan naar informatie over de werkzame stof. Het helpt om je zoekopdracht zo te formuleren: is [productnaam] giftig voor katten?
- Sommige producten kunnen veilig doorgeslikt worden. Je hoeft niets meer te doen als je daar achter komt. Als de stof giftig is, is de volgende stap om te bepalen of je je kat moet laten overgeven.
-
Geef je kat geen huismiddeltje, tenzij je dit opgedragen wordt. Geef je kat geen eten, water, melk, zout, olie of een ander huismiddeltje tenzij je weet wat je kat ingeslikt heeft, welk medicijn je moet geven en hoe je eerste hulp moet verlenen. Als je je kat deze middelen geeft zonder advies of instructies van een dierenarts of medewerker van de Dierenambulance, dan kan de toestand van je kat verergeren. [5] X Bron
- De dierenarts en medewerkers van de Dierenambulance hebben meer kennis en vaardigheden en kunnen daarom beter bepalen wat je moet doen en wat je je vergiftigde kat moet geven.
-
Vraag advies aan je dierenarts of de medewerker van de Dierenambulance voordat je je kat laat overgeven. Probeer niet om je kat iets te laten doen zonder instructies van een dierenarts of medewerker van de Dierenambulance. Sommige gifstoffen (in het bijzonder bijtende zuren) kunnen meer schade aanbrengen als je ervoor zorgt dat je kat overgeeft. Wek het braken alleen op als:
- Je kat het gif in de laatste twee uur op heeft gegeten. Als je kat het gif langer dan twee uur geleden heeft opgegeten, dan is het al opgenomen door het lichaam en is overgeven nutteloos.
- Je kat bij bewustzijn is en kan slikken. Stop nooit iets in de bek van een bewusteloze of half bewusteloze kat, een kat die een toeval heeft of een kat die zich anders gedraagt dan normaal.
- Het gif GEEN zuur, sterke base of een product op basis van petroleum is.
- Je 100% zeker weet dat je kat het gif ingeslikt heeft.
-
Weet hoe je om moet gaan met zuren, basen en producten op basis van petroleum. Zuren, basen en producten op basis van petroleum veroorzaken chemische brandwonden. Of je kat ze opgegeten heeft of niet, wek het braken niet op want de stoffen zullen bij het omhoogkomen waarschijnlijk de slokdarm, keel en bek beschadigen. [6] X Bron
- Huishoudelijke roestverwijderaars, vloeistoffen voor het etsen van glas en schoonmaakproducten als bleekmiddel kunnen sterke zuren en basen bevatten. Producten op basis van petroleum zijn onder andere aanstekervloeistof, benzine en kerosine.
- Zoals hierboven al gezegd werd laat je je kat niet overgeven, maar moedig je hem in plaats daarvan aan om volle melk te drinken of een rauw ei op te eten. [7] X Bron Als je kat niet wil drinken, gebruik dan een doseerspuit voor kinderen om maximaal 100 ml melk in de bek van je kat te druppelen. Dit helpt om het zuur of de base te verdunnen en te neutraliseren. Een rauw ei werkt op een soortgelijke manier.
-
Wek het braken bij je kat op als men je vertelt om dit te doen. Je hebt waterstofperoxide met een sterkte van 3% nodig en een theelepel of een doseerspuit voor kinderen. Bij sommige soorten permanent en haarverf krijg je een sterker geconcentreerde vorm van waterstofperoxide, maar dat kun je NIET gebruiken. Het zal gemakkelijker zijn om het middel in de bek te druppelen dan te lepelen. Dit is wat je moet weten:
- De juiste dosis waterstofperoxide met een sterkte van 3% is 5 ml (een theelepel) per 2,5 kilo lichaamsgewicht. Dit dien je oraal toe. De gemiddelde kat weegt ongeveer 5 kilo, dus je hebt ongeveer 10 ml nodig (twee theelepels). Herhaal dit om de tien minuten en geef je kat maximaal drie keer een dosis. [8] X Bron
- Om de kat het middel te geven houd je hem stevig vast en steek je de doseerspuit achter de boventanden in de bek van de kat. Druk de plunjer in en druppel steeds ongeveer een milliliter op de tong van de kat. Geef de kat steeds de tijd om de vloeistof door te slikken en spuit nooit de volledige dosis snel in zijn bek. De bek kan namelijk vollopen, waardoor de kat het peroxide inademt en het in de longen terechtkomt.
-
Gebruik actieve kool. Na het overgeven is je doel om te voorkomen dat het lichaam zo weinig mogelijk van het gif opneemt dat al verder in de darm gekomen is. Hiervoor heb je actieve kool nodig. De dosis is 1 gram droog poeder per 500 gram lichaamsgewicht. Een kat met een gemiddeld gewicht heeft ongeveer 10 gram nodig. [9] X Bron
- Los het poeder op in zo weinig mogelijk water om een dikke pap te krijgen en spuit de pap in de bek van de kat. Geef je kat deze dosis om de 2 tot 3 uur, en dien hem maximaal 4 doses toe.
Advertentie
-
Controleer zijn vacht op besmetting. Als er gif op de vacht van de kat zit, zal hij dit binnenkrijgen wanneer hij zichzelf wast en is er een kans dat hij zichzelf opnieuw vergiftigt. Als het gif een poeder is, veeg het dan weg. Als het kleverig is, zoals een teer of olie, dan kan het nodig zijn om een specialistische handreiniger als Swarfega Handreiniger te gebruiken en die in de vacht te masseren. Was de kat 10 minuten met warm water om alle resten te verwijderen en spoel zijn vacht dan goed uit met water.
- Als laatste redmiddel kun je de zwaarst getroffen plekken met haar afknippen met een schaar of wegscheren met een tondeuse. Voorkomen is beter dan genezen!
-
Zorg dat je kat water drinkt. Veel gifstoffen zijn schadelijk voor de lever, de nieren of beide. Om het risico op orgaanschade door het al ingeslikte gif te verminderen, zorg je dat de kat gaat drinken. Als je kat niet uit zichzelf gaat drinken, spuit het water dan in zijn bek. Spuit steeds langzaam een milliliter water in de bek en zorg dat je je kat het water door laat slikken.
- De gemiddelde kat drinkt 250 ml water per dag, dus wees niet bang om de doseerspuit erg vaak bij te vullen.
-
Verzamel een monster van de vermoedelijke gifstof. Verzamel alle etiketten, verpakkingen en flessen, zodat je alle informatie door kunt geven aan een dierenarts of een medewerker van de Dierenambulance. Jouw inspanningen kunnen andere katteneigenaren (en katten!) helpen als ze in een soortgelijke situatie terechtkomen.
-
Ga met je kat naar de dierenarts. Het is belangrijk om je kat door de dierenarts te laten onderzoeken zodat je zeker weet dat het goed met hem gaat. De dierenarts kan controleren of al het gif uit het lichaam van de kat is gekomen en vaststellen of er langetermijnproblemen zijn waar je je zorgen om moet maken.Advertentie
Tips
- Het inroepen van medische hulp door een dierenarts of de Dierenambulance te bellen is altijd het beste wat je kunt doen.
- Je kunt een mengsel van 1 deel melk en 1 deel water mengen, of je kunt je kat gewoon melk geven om bepaalde gifstoffen die hierboven genoemd zijn te verdunnen. De juiste dosis is 10 tot 15 ml per kilo lichaamsgewicht, of zoveel als het dier op kan drinken.
- Kaoling/pectine: 1 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht, 5 tot 7 dagen lang om de 6 uur.
- Bij acute vergiftiging is de juiste dosis actieve kool 2 tot 8 gram per kilo lichaamsgewicht, 3 tot 5 dagen lang om de 6 tot 8 uur. De dosis kan gemengd worden met water en toegediend worden met een spuit of een sonde.
- Waterstofperoxide met een sterkte van 3%: 2 tot 4 ml per kilo lichaamsgewicht direct na het inslikken van bepaalde gifstoffen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.cat-world.com.au/poisoning-in-cats.html
- ↑ http://www.petmd.com/cat/emergency/poisoning-toxicity/e_ct_poisoning_overview
- ↑ http://www.cat-world.com.au/poisoning-in-cats.html
- ↑ http://www.petmd.com/cat/emergency/poisoning-toxicity/e_ct_poisoning_overview
- ↑ http://www.cat-world.com.au/poisoning-in-cats.html
- ↑ http://www.knowyourcat.info/health/firstaidpoisons.htm
- ↑ http://www.knowyourcat.info/health/firstaidpoisons.htm
- ↑ http://cattime.com/cat-facts/lifestyle/9662-how-to-induce-vomiting-in-cats
- ↑ http://www.cat-world.com.au/poisoning-in-cats.html
Advertentie