Pdf downloaden Pdf downloaden

Voor vissers refereert “voorn” aan elke kleine vis die als aas gebruikt wordt. Deze kan wel of niet deel uitmaken van de voornfamilie. Voorns zijn populaire aasvissen voor soorten als baars, lepomis macrochirus, pomoxis, forel, breedbekbaars, snoek en muskellunge. Voorns zijn het meest effectief als aas wanneer ze juist zijn gehaakt; de juiste manier om een voorn te haken is afhankelijk van hoe je gaat vissen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een voorn haken

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    De voorn op deze manier haken zorgt ervoor dat hij op natuurlijke wijze zwemt wanneer hij door het water wordt getrokken.
    • Uitrusting waarbij door de lippen gehaakt moet worden zijn onder andere installaties met levend aas, zoals een schuifgewicht- of drop-shotuitrusting, evenals installaties met een zinker en dobber. Je kunt een voorn ook op deze manier haken bij het jiggen, om het aas aantrekkelijker te maken.
    • Wanneer je een voorn door de lippen haakt, haal de haak dan eerst door de onderlip en dan door de bovenlip. De haak zal met de punt omhoog draaien, waardoor de voorn op deze manier rechtop zwemt.
    • Het door de lippen haken van de voorn zal voorkomen dat er water door zijn bek naar binnen komt en door de kieuwen naar buiten kan, waardoor hij uiteindelijk dood zal gaan. Controleer levende voorns die op deze manier zijn gehaakt regelmatig en vervang ze als er tekenen zijn dat hij aan het doodgaan is.
  2. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    De voorn door de rug haken, net achter de rugvin, zorgt ervoor dat hij natuurlijker zwemt als hij onder een zinker, om hem onder water te houden wordt bevestigd. Een dobber die ca. 45 cm voor de voorn wordt bevestigd zal voorkomen dat hij te diep zinkt. [1]
    • Deze methode wordt ook aanbevolen wanneer voorns worden gebruikt als aas aan een tip-up bij het ijsvissen.
    • Een voorn die door de rug is gehaakt overleeft het langer dan een vis die door de lippen is gehaakt. Echter, als je de ruggenwervel van de voorn doorboort bij het haken, dan verlam je hem.
  3. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    Hierdoor zwemt de voorn zo natuurlijk en vrij als mogelijk is, omdat hij alleen het gewicht van de haak hoeft te trekken.
    • Met voorn vissen aan een onverzwaarde lijn werkt het beste als je naar een specifiek doel werpt of wanneer je vanuit een boom of nabij een haven vist. [2]
    • Sommige vissers gebruiken de staarthaakmethode in combinatie met een zeer lichte zinker aan de lijn.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Uitrusting voor vissen met voorns

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    De maat van de haak die je gebruikt is afhankelijk van hoe groot de voorns zijn waar je mee vist.
    • Voor voorns die kleiner zijn dan 7,5 cm is maat 4 of 6 het beste. [3]
    • Voor voorns die 10-12,5 cm of langer zijn, kun je voor de haak maat 2, 1/0 en zelfs 2/0 gebruiken. [4] [5]
  2. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    Hoewel een wartel het makkelijker maakt om haken en aas te vervangen, voegen ze ook extra gewicht toe die de zwemactie van de voorn kan beïnvloeden.
    • Je kunt echter een barrel-wartel of 3-way wartel gebruiken en deze iets vóór de haak bevestigen om met een schuifzinker (waarbij de barrel-wartel als stop fungeert), een dipsey-zinker of met een split-shot (bij de 3-way wartel) te vissen.
  3. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    Lijnen van 3-4 kg worden aangeraden bij het vissen in heldere rivieren of meren.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De voorns tijdens het vissen verzorgen

Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    Voorns overleven het beste in koud water, of in water dat in temperatuur niet hoger is dan die van het water waarin ze gebruikt worden.
    • Koud water bevat meer zuurstof dan warm water. De emmer met voorns uit direct zonlicht houden, zal het water koeler houden.
    • Als het water in de voorn-emmer te warm neigt te worden, kun je kleine hoeveelheden ijs toevoegen. Te veel ijs in één keer zal het water te snel afkoelen, waardoor de voorns in schok raken en ze uiteindelijk overlijden.
    • Als de temperatuur van het water waar je in vist ernstig verschilt van de temperatuur in de voorn-emmer, stel het water in de emmer dan bij door geleidelijk water van buiten de emmer in te scheppen. Hoewel sommige voorn-emmers zijn ontworpen om in het water geplaatst te worden, moet je de temperatuur eerst bijstellen. Als je dit niet doet, kunnen je vissen in schok raken en doodgaan.
  2. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    Net als bij het verzorgen van vissen in een aquarium, moet je het water in de voorn-emmer filteren en verversen als je de voorns er langdurig in laat zitten.
    • Als het water in je voorn-emmer uit een stadskraan komt, voeg dan enkele druppels dechlorinatiemiddel toe om eventueel chloor in het water te verwijderen.
    • Als het water in de emmer te troebel wordt, ververs het dan direct om de opgebouwde ammoniak, door de uitwerpselen van de vissen, te verwijderen.
  3. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    Draagbare beluchters voegen zuurstof toe aan het water in een voorn-emmer, wat ervoor kan zorgen dat je voorns langer blijven leven. Beluchters werken doorgaans op batterijen, maar sommige hebben mogelijk ook adapters om ze aan te sluiten op een batterij van 12 Volt.
    • Bij sommige beluchters kan de hoeveelheid zuurstof die aan het water wordt toegevoegd worden ingesteld. Doorgaans is een constante stroom van kleine belletjes het beste, deze dragen meer zuurstof en duwen de vissen niet weg zoals grote bellen kunnen doen.
    • Kies een beluchter die zo stil mogelijk werkt om te voorkomen dat je gestoord wordt tijdens het vissen.
  4. Watermark wikiHow to Een voorn haken
    Te veel aasvissen in een kleine emmer leidt tot competitie voor de beschikbare zuurstof in het water en verhoogt de hoeveelheid ammoniak door uitwerpselen.
    • Een voorn-emmer van 3,79 L kan tot 6 dozijn dikkop elritsen van 19,1 tot 25 mm behuizen, 4 tot 5 dozijn nutropis hudsonius van 50 tot 88,9 mm behuizen en 1 tot 1,5 dozijn kopvoorns van 88,9 mm of groter behuizen.
    • Voor zeer grote aasvissen, zoals zuigkarpers van 25 tot 45,72 cm, wordt een emmer van 18,93 L aangeraden.
    Advertentie

Tips

  • Als je het gebied waar je gaat vissen een beetje kent, kun je je eigen voorns vangen met een net. Dit is een goede manier om op regenboogforel te vissen. [6] Wees je bewust van de regels met betrekking tot het vangen van voorns in de regio waar je gaat vissen voordat je het doet.
  • Als je de voorn door de rug haakt, pas dan op dat je niet te diep haakt, anders raak je de ruggengraat en verlam en doodt je de vis. Dit verwijdert direct enige zwemactie die de voorn zou leveren. Als je dit per ongeluk doet, neem dan een nieuwe voorn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Veel regio's hebben regels met betrekking tot het gebruik, transport en afvoeren van voorns en andere aasvissen, vanwege de aanwezigheid van virussen als virale hemorrhagische septikemie. Neem contact op met de relevante autoriteiten in de staat, provincie of andere regio waar je met voorns wilt gaan vissen, om jezelf bekend te maken met de regelgeving en volg deze op.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.428 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie