PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Depressie is een ernstige medische aandoening die veel mensen treft. Heb je een vriend die lijdt onder een depressie, dan is het mogelijk dat je niet zeker weet wat je kunt doen om te helpen. Er zijn verschillende manieren waarmee je een vriend die lijdt aan een depressie kunt helpen, van het aanmoedigen van je vriend(in) om zich te laten behandelen tot het ondersteunen van hem of haar met vriendelijke woorden. Blijf lezen om te leren hoe je een vriend of vriendin met een depressie kunt helpen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je vriend(in) helpen bij het krijgen van een behandeling bij een depressie

PDF download Pdf downloaden
  1. Misschien vermoed je dat je vriend depressief is door de manier waarop hij of zij handelt. Als je niet zeker bent, dan zijn er enkele gangbare symptomen van depressie die je kunnen helpen bepalen of er iets mis is. Enkele van deze symptomen zijn: [1]
    • Aanhoudende droevige gevoelens
    • Verlies van belangstelling voor hobby's, vrienden en/of seks
    • Overmatige vermoeidheid of vertraagd denken, spreken of bewegen
    • Meer of minder eetlust
    • Problemen met slapen of juist te veel slapen
    • Moeite zich te concentreren en bij het nemen van beslissingen
    • Prikkelbaarheid
    • Gevoelens van hopeloosheid en/of pessimisme
    • Gewichtsverlies of aankomen
    • Gedachten aan zelfmoord
    • Pijnklachten of problemen met de spijsvertering
    • Gevoelens van schuld, waardeloosheid en/of hulpeloosheid [2]
  2. Zodra je vermoedt dat je vriend last heeft van een depressie, dan moet je hem of haar aanmoedigen om naar de dokter te gaan. Je vriend kan ontkennen dat er een probleem is of misschien zelfs beschaamd toegeven dat er een probleem is. Omdat sommige depressieve klachten atypisch zijn, associëren veel mensen deze klachten niet met depressiviteit. Apathie en gevoelloosheid worden vaak over het hoofd gezien als depressieve klachten. De extra aanmoediging van een vriend kan net dat zijn wat je vriend nodig heeft om hulp te gaan zoeken. #*Zeg iets als: "Ik ben bezorgd over je en denk dat je met een arts zou moeten gaan praten over hoe je je de laatste tijd voelt."
  3. Hoewel je vriend bereid kan zijn om hulp te zoeken, kan het ook zijn dat hij of zij te depressief is om door te zetten met het maken en zich houden aan een afspraak. Door het aanbieden van je voortdurende hulp, kunt je ervoor zorgen dat je vriend daadwerkelijk de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.
    • Bied aan om de afspraak te maken voor je vriend en zelfs met hem of haar naar de dokter te gaan, ter ondersteuning.
    • Bied aan om je vriend te helpen bij het maken van een lijst met vragen aan de dokter, vóór de afspraak. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je vriend(in) ondersteunen

PDF download Pdf downloaden
  1. Depressie kan een persoon het gevoel geven waardeloos te zijn, maar je kunt bemoedigende woorden gebruiken ter ondersteuning van je vriend, totdat je vriend zich de eigen waarde opnieuw herinnert. Zeg elke dag iets stimulerends om je vriend te laten zien dat je om hem/haar geeft en dat je vriend waardevol voor jou en anderen is.
    • Wijs je vriend(in) op diens sterke punten en prestaties om te helpen bij het opbouwen van eigenwaarde. Je kunt bijvoorbeeld zeggen, "Je bent een begenadigd kunstenaar. Ik bewonder je talent." Of, "Ik vind het geweldig dat je drie prachtige kinderen helemaal zelf hebt grootgebracht. Niet iedereen heeft daar de kracht voor." [5]
    • Geef je vriend hoop door hem/haar eraan te herinneren dat dit gevoel slechts tijdelijk is. Mensen die lijden aan depressie hebben vaak het gevoel dat de dingen nooit beter zullen worden, maar je kunt hen eraan herinneren dat dit niet het geval is. Zeg iets als, "Je gelooft het nu misschien niet, maar de manier waarop je voelt zal op een gegeven moment veranderen." [6]
    • Vermijd het zeggen van dingen als, "Het zit allemaal in je hoofd," of "Stel je niet aan!" Veroordelende uitspraken als deze zullen de ander een nog beroerder gevoel geven en kunnen leiden tot een nog ernstiger depressie.. [7]
  2. Depressie kan mensen het gevoel geven geïsoleerd te zijn en alsof niemand om hen geeft. Zelfs als je je bezorgdheid hebben laten zien door het doen van dingen om te helpen, kan het voor diegene nodig zijn om je te horen zeggen dat je er voor hem/haar bent om dat te geloven. Laat je vriend weten dat je beschikbaar bent en meteen contact op moet nemen als hij of zij je nodig heeft.
    • Je kunt je bereidheid om te helpen aangeven door iets te zeggen als, "Ik weet dat je een moeilijke tijd doormaakt, en ik wil dat je beseft dat ik hier voor jou ben. Bel me of stuur een sms als je me nodig hebt. "
    • Probeer niet ontmoedigd te raken als je vriend niet reageert op je positiviteit of een manier die je wilt of verwacht. Het is gebruikelijk voor mensen met een depressie om apathisch te zijn, zelfs jegens mensen die voor hen zorgen.
    • Soms is de beste manier om je steun te laten blijken gewoon er zijn voor je vriend. Je kunt tijd doorbrengen met samen naar een film kijken of naar een lezing gaan, zonder de druk om te praten over de depressie of zelfs maar te hopen dat zoiets de ander op zal vrolijken. Accepteer de ander zoals die op dat moment is.
    • Stel grenzen over wanneer je telefoongesprekken of sms’jes kunt accepteren. Maakt niet uit hoeveel je je vriend wilt helpen, zorg ervoor dat het helpen van diegene je hele leven niet in beslag gaat nemen. Zorg ervoor dat je vriend weet dat je om hem of haar geeft, maar dat als hij of zij in een noodsituatie verkeert midden in de nacht, er beter gebeld kan worden met de zelfmoordhulplijn 113Online via 0900-0113 of bel 112.. [8]
  3. Het luisteren naar je vriend en proberen te begrijpen wat je vriend meemaakt is een belangrijk aspect van steun tijdens het herstel. Geef je vriend de gelegenheid om je te vertellen over zijn of haar gevoelens, wanneer hij of zij daar klaar voor is.
    • Zet je vriend niet onder druk om iets te vertellen. Laat de ander weten dat je bereid bent te luisteren wanneer diegene daar klaar voor is, en geef hem/haar de tijd.
    • Luister met aandacht naar je vriend. Knik bevestigend en reageer passend om te laten weten dat je luistert.
    • Probeer te verwoorden wat je vriend zojuist heeft gezegd tijdens het gesprek om te laten weten dat je luistert.
    • Spring niet in de verdediging en probeer het gesprek niet over te nemen, of zinnen voor de ander af te maken. Wees geduldig, hoewel dat soms moeilijk kan zijn.
    • Blijf ervoor zorgen dat je vriend het gevoel heeft gehoord te worden, door dingen te zeggen als: "Ik begrijp het", "Ga door " en "Ja." [9]
  4. Depressieve mensen plegen soms zelfmoord wanneer de gevoelens van hopeloosheid en hulpeloosheid te veel worden om te dragen. Als je vriend over zelfmoord praat, neem dit dan serieus. Ga er niet vanuit dat ze het toch niet zullen doen, met name wanneer er aanwijzingen zijn dat er een plan is. Let op de volgende waarschuwingssignalen:
    • Dreigen met of praten over zelfmoord
    • Opmerkingen dat ze nergens meer om geven of er niet meer zullen zijn
    • Weggeven van spullen. Het maken van een testament of regelen van een begrafenis
    • De aankoop van een pistool of ander wapen
    • Plotselinge, onverklaarbare vrolijkheid of rust na een periode van depressie
    • Als je om het even welke van de voornoemde gedragingen bemerkt, schakel dan meteen hulp in! Bel de GGZ of de nationale zelfmoord preventielijn op 800-273-8255, voor advies over de te nemen maatregelen. [10]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Omgaan met je vriend(in) na de depressie

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je vriend zich beter begint te voelen, blijf je vriend dan afleiden van de depressie door samen leuke uitstapjes te plannen. Kies activiteiten waar jullie beiden van genieten en maak plannen om dingen te doen, zodat je vriend voortdurend ergens naar uit kan kijken. Plan om samen naar de film te gaan, of op een trektocht te gaan in het weekend, of om samen een kop koffie te gaan drinken. [11]
    • Zorg er wel voor dat je vriend niet onder druk wordt gezet om iets te doen waar hij of zij nog niet klaar voor is. Blijf geduldig en houd vol.
  2. Lachen staat bekend als het beste medicijn, en niet zonder reden. Recente studies hebben aangetoond dat lachen helpt bij het verlichten van depressieve klachten en mensen die depressief zijn een minder geïsoleerd gevoel kan geven. Waarschijnlijk weet jij het best wat je vriend aan het lachen maakt, dus zorg ervoor dat je van die kennis gebruikmaakt om regelmatig met hem/haar te lachen. [12]
    • Zorg ervoor alleen humor te gebruiken op het juiste moment. Als je vriend zich open stelt voor je of huilt, is het niet de tijd om een mop te vertellen.
    • Raak niet ontmoedigd en voelen je niet ontoereikend als je vriend niet wil lachen. Soms is het zeer moeilijk om iets te voelen, zelfs al gaat het om goede dingen, maar hopelijk zal dit mettertijd tijd beter worden.
  3. Ook al voelt je vriend zich beter, dan houdt dit nog niet in dat hij of zij is genezen. Depressie is episodisch, wat inhoudt dat het vaak terugkomt. Het is gebruikelijk dat mensen die lijden aan een depressie, gedurende hun leven meerdere depressieve periodes meemaken. Als je vriend terug lijkt te vallen in een depressie, vraag hen dan wat er aan de hand is.
    • Zeg iets als: "Ik merk dat je erg moe overkomt de laatste tijd. Wanneer ben je je zo gaan voelen?"
    • Bied op dezelfde manier als eerder je hulp aan en ga door met het stimuleren van je vriend. [13]
  4. Het helpen van een vriend die depressief is, is hard werken. Om ervoor te zorgen dat je zelf geen emotionele crisis krijgt, zal je bijzonder goed om jezelf moeten denken. Zorg ervoor dat je tenminste 30 minuten per dag opzij zet, alleen voor je jezelf. Gebruiken die tijd om je te concentreren op je behoeften, jezelf te verwennen, of gewoon iets te doen dat je wilt doen. Zorg ervoor dat wat je ook doet, je daarmee je fysieke, geestelijke en/of emotionele behoeften voedt. Een aantal dingen waarvoor je deze tijd kunt gebruiken, zijn: [14]
    • Een yoga-klas
    • Neem een bubbelbad
    • Lees een boek
    • Houd een dagboek bij over je gedachten en gevoelens
    • Mediteren of bidden
    • Maak een wandeling of fietstocht
    • Breng tijd door met andere mensen ter ondersteuning en aanmoediging, terwijl je je depressieve vriend bijstaat
    Advertentie

Tips

  • Als je vriend je zijn gevoelens toevertrouwt, begin dan niet over je eigen problemen. Dit kan de ander het gevoel geven dat diens depressie niet zo belangrijk is als je eigen problemen, wat het erger kan maken.
  • Vraag de ander dagelijks hoe diens dag is geweest. Vergeet de ander niet. Praat altijd met hen over het normale dagelijkse leven, en geef die persoon de kans om zich voor je open te stellen.
  • Wees geduldig. Betrek er geen andere personen bij, tenzij de persoon dat graag wil. En herinner de persoon er vooral aan dat je er altijd voor hem of haar zal zijn. En als je het zegt, meen dat dan ook.
  • Doe dingen voor je vriend. Help met werk, zorg voor afleiding of een vrolijke noot, en bescherm de persoon tegen anderen... het voorkomen en tegenhouden van alledaagse beslommeringen maakt wel degelijk een verschil.
  • Stress, angst en een lange periode van een aanzienlijke terneergeslagen stemming kunnen een depressie veroorzaken of verergeren. Als je vriend gevoelig is voor een van deze toestanden, dan zal dat overwonnen moeten worden middels stressmanagement, positief denken en andere therapieën of technieken die effectief kunnen zijn.
  • Vergeet niet dat het hebben van een psychische stoornis nog steeds een stigma met zich meedraagt in onze samenleving. Dus, vraag eerst toestemming voor je toestand van de gedeprimeerde persoon met een derde partij bespreekt. Je wilt hem/haar helpen en diegene niet onderwerpen aan roddels.
  • Probeer niet om hen een beter gevoel te geven door ze eraan te herinneren hoeveel beter hun leven is vergeleken met dat van veel andere mensen.
  • Als je vriend antidepressiva wordt voorgeschreven, zorg er dan voor dat hij/zij weet dat andere er ook om andere vormen van therapie kan worden gevraagd, bijvoorbeeld begeleiding, cognitieve gedragstherapie, of dialectische gedragstherapie.
  • Zodra je ontdekt dat je vriend depressief is, probeer hem of haar dan niet anders te behandelen dan je voorheen deed.
  • Als de gedeprimeerde persoon een dierbaar persoon is, zorg er dan voor dat je hen regelmatig vertelt hoe belangrijk diegene voor je is en hoeveel je om hem of haar geeft. Het is ook belangrijk om te vertellen welke positieve bijdragen diegene heeft geleverd aan jouw leven en dat van anderen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vertel ze nooit dat hun problemen niets voorstellen of dat er niets is om zich zorgen over te maken. Dan stoppen ze met praten.
  • Zelfbeschadiging kan de voorloper zijn van zelfmoord, dus houd dit goed in de gaten en ga door met zachte aanmoediging en geruststelling. Zelfbeschadiging hoeft echter niet te betekenen dat een persoon suïcidaal wordt, maar wijst er doorgaans wel op op dat een persoon ernstige problemen heeft met stress en/of angst, en hoewel het mogelijk is dat het alleen maar gaat om het trekken van aandacht, mag je daar nooit, maar dan ook nooit vanuit gaan.
  • Veel zelfmoordpogingen kunnen zich voordoen wanneer het lijkt alsof mensen zich beter voelen, in plaats van wanneer ze ernstig depressief overkomen. Wanneer iemand op een dieptepunt is, dan heeft diegene wellicht niet genoeg energie om wat dan ook te doen. Zodra de energie terug is gekeerd, komt het moment dat er actie ondernemen wordt.
  • Als het lukt en er doet zich een crisis voor, probeer dan eerst een zorgverlener of zelfmoordlijn te bellen, voor je de politie erbij gaat betrekken. Er zijn gevallen waarbij politie-interventie in geval van mensen die in een geestelijke crisis verkeren hebben geleid tot traumatisering of overlijden. Indien mogelijk, betrek er dan iemand bij waarvan je zeker weet dat die beschikt over de expertise en opleiding voor het omgaan met psychische of psychiatrische crisissituaties. [15] [16] [17]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.027 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie