Pdf downloaden Pdf downloaden

Suikeren, oftewel de kunst van het produceren van esdoornsiroop, wordt al duizenden jaren gebruikt. Vaak zegt men dat als je het één keer gedaan hebt, je gelijk zin krijgt om het nog een keer te doen. Lees hier hoe je zelf esdoorn sap kunt veranderen in die heerlijke esdoornsiroop.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Tappen

Pdf downloaden
  1. 1
    Je moet esdoorns voorbereiden voor je hier sap uit haalt. Je kunt dit alleen tijdens de lente doen als het sap in de bomen vloeibaar is vanwege de hogere temperaturen.
    • Het seizoen is voorbij op het moment dat de temperaturen dalen en de kleur van het sap donkerder is. Als je het sap buiten het seizoen uit een boom haalt heeft dit een laag suikergehalte en een vieze smaak.
  2. 2
    Boomselectie. Er zijn veel esdoornsoorten dus je moet de bomen met het beste sap selecteren. De suikeresdoorn heeft het hoogste suikergehalte en is te herkennen aan een vijfpuntig blad. Je mag alleen sap halen uit bomen met een diameter van minstens 25 cm.
  3. 3
    Om het sap uit de bomen te kunnen halen moet je speciale kraantjes kopen. [1] De meeste kraantjes zien er hetzelfde uit en het verschil zit hem met name in de manier waarop het sap wordt opgevangen. Dit kan door middel van: een zak, een emmer, een emmer op de grond of door een aantal buizen (dit is voor met name ervaren siroopmakers). Je kunt ook een melkkan gebruiken als je geen nieuwe emmer wilt kopen. Als je geen ervaring hebt kun je beter geen buizen kopen.
  4. 4
    Boor een gat in de boom aan de kant die het meeste zonlicht krijgt, net boven een grote wortel en net onder een grote tak. Het gat moet niet groter zijn dan het kraantje, ongeveer 30-120 cm boven de grond zijn en 1,25 cm langer dan je kraantje, en een licht neerwaartse hoek hebben.
    • Een elektrische boor is zeer geschikt voor het boren van een gat.
    • Je kunt een hamer en een lange spijker gebruiken. In dat geval moet je de spijker in de boom slaan en deze vervolgens weer uit de boom trekken.
  5. 5
    Maak nu het doosje waar je het sap in wilt opvangen vast. Doe dit zo dat er geen regenwater of ongedierte in kan komen.
  6. 6
    Boor nu ook gaten in een aantal andere bomen. Je hebt ongeveer 150 liter sap nodig om ongeveer 4 liter siroop te maken. Dit is dan ook de reden dat esdoornsiroop in de winkel zo duur is. Als je een beginner bent kun je het beste 7-10 bomen tegelijk aanboren. Je krijgt ongeveer 38 liter sap uit een boom per seizoen dus als je 7-10 bomen aanboort, kun je in een seizoen een paar liter siroop maken.
  7. 7
    Verzamel nu al het sap. Een paar weken na het boren moet je al het sap ophalen. [2] Je moet het sap nu in afgesloten emmers gieten. Blijf het overige sap verzamelen tot het seizoen voorbij is. Vervolgens kun je beginnen met het siroop maken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Sap koken

Pdf downloaden
  1. 1
    Je moet het sap eerst filteren. Bij kleine hoeveelheden sap kun je hier een koffiefilter voor gebruiken. Je moet het sap filteren om zo de restjes aarde, het ongedierte en de twijgjes uit het sap te krijgen. Je kunt de grote stukken zelf met een lepel uit het sap vissen. Je moet het sap nadat je het kookt nog een keer filteren.
  2. 2
    Je moet het sap koken door zelf een vuur te maken. De siroop ontstaat door het water uit het sap te halen zodat alleen de suiker overblijft. Het sap bevat maar 2% suiker. Je kunt een verdamper gebruiken, deze machines worden speciaal voor dit doel gemaakt. Je kunt ook voor een goedkoper alternatief kiezen door het sap op een fornuis te koken, maar dit zorgt voor veel damp waardoor je hele huis in de stoom verdwijnt. Je kunt ook buitenshuis een vuurtje maken en je sap daar koken.
    • Je moet één of meer potten met ongeveer 19 liter inhoud kopen.
    • Graaf een gat in de grond om een vuur te maken.
    • Maak een vuurtje onder een rooster waar je vervolgens de potten op zet om ze op te warmen.
  3. 3
    Voeg sap aan de pot toe en vul deze voor ongeveer ¾ met sap. De vlammen horen tegen de bodem van de pan te komen om zo het sap aan de kook te brengen. Als het water verdampt moet je meer sap toevoegen. Blijf het vuur opstoken en sap toevoegen tot de potten nog maar halfvol zijn met sap.
    • Het duurt een aantal uur voor je het sap tot siroop hebt gekookt. Je kunt tijdens dit proces geen pauzes nemen want als je dat doet krijg je aangebrande siroop. Het vuur moet heet genoeg zijn om het sap aan de kook te houden. Als er te weinig vloeistof over is moet je dit toevoegen, zelfs als je hier de hele nacht mee bezig bent.
    • Je kunt een koffiekan boven de pot met sap hangen. Maak een gat in de bodem zodat het sap geleidelijk uit de pot druipt. Op die manier hoef je niet constant bij de pot te blijven.
  4. 4
    Controleer de temperatuur. Als je het sap hebt toegevoegd moet je de temperatuur opnemen. Het sap is zo’n 100 graden tijdens het koken maar als het water verdampt is kan het heter worden. Je moet het verwijderen als de temperatuur hoger dan 104 graden is. [3]
    • Als je de siroop te laat verwijdert wordt het te dik en kan het verbranden, dus let goed op dat je de siroop op tijd verwijdert.
    • Je kunt het proces binnen afmaken als je de temperatuur beter wilt kunnen beheersen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Maak de siroop af

Pdf downloaden
  1. 1
    Filter nu de overgebleven siroop. Als het sap gekookt is krijg je “suiker zand”. Dit blijft aan de bodem plakken als je het niet filtert. Je kunt door de filters voorkomen dat er allerlei spullen zoals as en ongedierte in je siroop komen. Leg sterk verbandgaas over de grote kom en giet de siroop bovenop het gaas, je moet dit blijven doen tot je alle rommel uit de siroop hebt gefilterd.
    • Filter de siroop als deze nog heet is, koude siroop blijft aan het gaas plakken.
    • Speciale katoenen filters absorberen minder siroop en zijn online verkrijgbaar.
  2. 2
    Giet de siroop nu in afsluitbare doosjes. Je kunt ook glazen potten gebruiken of oude verpakkingen waar je al eerder siroop in hebt bewaard (deze moet je wel van tevoren koken om ze schoon te maken). Het maakt niet uit waar je de siroop in bewaart als je het maar gelijk afsluit!
  3. 3
    Verwijder aan het einde van het seizoen alle kraantjes die je in bomen hebt geslagen. Laat de gaten open, deze groeien vanzelf weer dicht.
    Advertentie

Tips

  • Het “tappen” van sap uit esdoorns is niet schadelijk. Deze bomen bevatten honderden liters sap per jaar en met een gemiddelde tap haal je maar 38 liter uit een boom.
  • Een verdamper is de schoonste, snelste en meest efficiënte manier om sap te koken. Helaas zijn verdampers ook erg duur.
  • Als je siroop wilt inblikken moet je het bijbehorende artikel op wikiHow over het inblikken van voedsel raadplegen.
  • Aan het einde van het seizoen is de sneeuw “scherp” of “korrelig” in plaats van de poederachtige sneeuw die je aan het begin van het seizoen aantreft.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Kook het sap zo snel mogelijk. Sap bederft namelijk. Aan het begin van het seizoen kan je dit sap hoogstens een week bewaren.
  • Je moet voorzichtig zijn dat de siroop niet overkookt. Om overkoken te voorkomen kun je de siroop het beste op een fornuis koken, want een fornuis kun je in tegenstelling tot een vuur snel uitzetten.
  • Als je sap uit bomen haalt gaat de waarde van die boom omlaag, als je die zou willen verkopen.
  • Kook indien mogelijk sap altijd buiten, de stoom die tijdens het koken vrijkomt kan je huis namelijk beschadigen. Je kunt het sap binnenshuis koken, maar alleen als je huis een goed ventilatiesysteem heeft.
  • Als je zelf geen eigenaar van de boom bent, moet je altijd toestemming aan de eigenaar vragen voordat je gaat tappen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.661 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie