Pdf downloaden
Pdf downloaden
Films bewerken vergt oefening, geduld en een artistiek oog, maar met genoeg tijd kan iedereen leren om een film vakkundig te bewerken. Zodra je je weg weet in een bewerkingsprogramma zoals iMovie of Premier, zijn je mogelijkheden om je volgende video te bewerken schier oneindig. Deels wetenschap, deels kunst en toegankelijk voor bijna iedereen, is videobewerking een van de belangrijkste dingen die een filmmaker van elk niveau kan leren.
Stappen
-
Kies de juiste bewerkingssoftware. Er zijn een heleboel videobewerkingsprogramma's, variërend van professionele programma's met ladingen functies (Avid, Adobe Premiere, Final Cut Pro) tot gratis programma's die vooraf geïnstalleerd zijn op de meeste computers (iMovie, Windows Movie Maker). Hoewel gratis software elk jaar robuuster wordt, is het kopen van een professioneel programma het overwegen waard als je van plan bent meer te gaan doen dan een paar home-video's of eenvoudige presentaties.
- Bijna alle programma's hebben gratis proefversies waarmee je ze kunt testen, alvorens iets te kopen.
- Momenteel worden Adobe Premiere en Final Cut Pro beschouwd als 'standaard'-programma's. Je zult deze moeten kennen om een professionele video-editor te worden. [1] X Bron
-
Leer de basis van de interface. Terwijl verschillende programma's verschillende functies hebben, is de basis van de meeste software ongeveer gelijk. Zelfs eenvoudige programma's hebben een heleboel tools en knoppen, maar er zijn drie hoofdonderdelen in elk videobewerkingsprogramma die je moet kennen:
- De tijdlijn: Dit is waar je het beeldmateriaal op volgorde zet, bewerkt en knipt tot de uiteindelijke video. Ook wel bekend als een 'sequencer' of 'storyboard-editor' is dit waar je het meeste werk doet. De meeste programma's tonen zowel audio als video in de tijdlijn. Deze bevindt zich meestal onderin het venster.
- Het voorbeeldscherm: Dit is de plek waar je naar de ontwerpversie van je film kijkt tijdens het bewerken. Het begint meestal als een zwart vak met knoppen zoals Afspelen, Terugspoelen en Stop eronder. Deze bevindt zich meestal in het bovenste rechterkwadrant.
- De bibliotheek/collectie: Dit is waar al je geïmporteerde audio, video en foto's worden gesorteerd, zodat je ze kunt slepen naar de tijdlijn om te bewerken. Meestal heeft deze een zoekfunctie en enkele label-tools. Deze bevindt zich meestal aan de linkerkant van het venster. [2] X Bron
- Andere secties omvatten o.a. audio-besturingselementen, een 'gereedschapskist', speciale effecten, een plek om titels toe te voegen en een tweede videoscherm om geïmporteerd beeldmateriaal te controleren.
-
Ken de essentiële hulpmiddelen voor het bewerken. Hoewel elk programma er verschillende namen voor heeft, zijn er slechts een handvol tools essentieel voor de basisbewerkingen. Beweeg over een pictogram om te zien hoe het heet in je programma.
- Pointer: Dit is meestal een standaardmuiscursor en je kunt er alles mee doen -- van het bijsnijden van beelden en het te verplaatsen en verwijderen van clips tot het toevoegen van geluidseffecten.
- Razor/Cut: Dit is meestal het pictogram van een scheermes, waarmee je de beelden in de tijdlijn in twee aparte clips knipt, daar waar je klikt.
- Zoom: Hiermee kun je dichterbij komen en nauwkeuriger knippen in je video, door in te zoomen op de tijdlijn.
- Rolling Edites: Meestal twee of drie afzonderlijke hulpprogramma's waarmee je wijzigingen aanbrengt in een clip en vervolgens alle andere clips verplaats om ruimte te maken voor je nieuwe verandering. Bijv.: als je een clip inkort, dan zal deze functie automatisch alle volgende clips opschuiven volgens de nieuwe lengte.
-
Speel wat met je programma om de andere functies te leren kennen. Voordat je met een project begint moet je wat spelen met je software en zo veel tools leren kennen als je kunt. Importeer wat oud materiaal en maak een snelle oefenvideo, waarna je online op zoek gaat naar gratis tutorials of tips.
- Het internet is een fantastische plek om videobewerking te leren, en er zijn talloze video's en tutorials over zelfs zeer specifieke bewerkingen.
- Schrijf je in voor een cursus bij een wijkcentrum of kunstcentrum voor meer gedetailleerde instructies, als je de draad kwijt bent.
Advertentie
-
Orden je beeldmateriaal. Of je nu een eenvoudige thuisvideo maakt of de volgende kaskraker, goed georganiseerde beelden zijn cruciaal om verlies te voorkomen, voor het stroomlijnen van je bewerkingsproces, en zodat andere teamleden bij kunnen springen in het project zonder verwarring. Hoewel het in beginsel een heel gedoe kan zijn, bespaart grondig labelen en ordenen van je videobeelden je later veel hoofdpijn.
- Orden mappen per project en de datum waarop de beelden zijn gemaakt. Bijv. Mijn_Movie_Project_3-22-15
- Organiseer clips op scène en opname. Bijv. Mijn_Movie_Project_Scene1_Opname4
- Geavanceerde organisatiesoftware, zoals Adobe Bridge, kan handig zijn als je aan grote projecten werkt en complexe naamgeving en metadatafuncties nodig hebt. [3] X Bron
-
Open je bewerkingssoftware en maak een nieuw project. Afhankelijk van je beeldmateriaal vind je hier verschillende opties, maar standaard digitale videokwaliteit is 720 x 480 of 1080 x 720 (HD) bij 29,97 frames per seconde. Deze instellingen zijn NTSC-standaard en worden voornamelijk gebruikt in Noord-Amerika. In geval van twijfel, vraag dan de cinematograaf of regisseur met welke instellingen ze de video hebben opgenomen. [4] X Bron
- Als je het nog steeds niet weet, zoek dan de instellingen van je camera online op – hier zou je moeten kunnen vinden wat voor soort video je aan het bewerken bent.
- Veel moderne programma's zullen automatisch projectinstellingen aanpassen aan videomateriaal, wat weer hoofdpijn scheelt voor de minder ervaren editor.
-
Importeer je beeldmateriaal. Hoewel alle programma's verschillend zijn, kun je meestal je filmfragmenten in het project laden via het menu Bestand > Importeren. Hiermee maak je geen film of volgorde van clips, maar het programma weet dan welke video's je wilt bewerken en opent ze derhalve.
- Met sommige programma's kun je beelden vanuit een ander venster in je venster slepen om te bewerken.
- Het importeren van beeldmateriaal biedt de mogelijkheid tot Non-Linear-Editing (NLE): het in willekeurig volgorde bewerken van video zonder de originele beelden te wijzigen. Alle moderne bewerkingsmethoden zijn niet-lineair.
-
Rangschik clips door ze naar de tijdlijn te slepen. Begin met het bouwen van het raamwerk van je film, door je clips op volgorde te zetten en te kiezen welke beelden je het best vindt.
- Je kunt clips altijd naar nieuwe plekken slepen nadat je ze hebt geplaatst, dus voel je vrij om te experimenteren.
- Werk aan een paar minuten video per keer, om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
-
Voeg de scènes samen. Als de scènes eenmaal op volgorde staan, moet je het begin en eind van elk bijsnijden, zodat ze een samenhangend geheel vormen. Terwijl dit soms net zo eenvoudig is als het verwijderen van de eerste 'Actie!' Je moet hier ook artistieke beslissingen nemen. Als je wilt opsplitsen, kies dan het 'scheermes' of bijsnijdgereedschap om de beelden op te splitsen in kleinere onderdelen, en vervolgens de onderdelen die je niet bevallen uit de tijdlijn te verwijderen.
- In veel programma's kun je het begin en uiteinde van de clips verslepen om ze te verkorten of verlengen.
- Verwijder beelden nooit definitief -- je weet nooit of ze nog van pas kunnen komen, ook al is het maar voor de 'bloopers!'
-
Voeg overgangen, effecten en titels toe zodra je tevreden bent met de beelden. Hoewel essentieel voor de meeste films, kunnen ze alleen doeltreffend zijn als je de beelden eenmaal volledig hebt georganiseerd en bijgesneden. De meeste programma's hebben speciale vensters en menu's voor titels en overgangen, en je moet ermee spelen om te zien wat bij je project past.
- De meest voorkomende overgangen zijn 'fade-ins' en 'fade-outs', dat is wanneer de het beeld langzaam van het scherm verschijnt of verdwijnt.
- Voor ingewikkelder speciale effecten, overgangen of animaties gebruiken editors vaak afzonderlijke post-productieprogramma's, zoals Adobe After Effects.
-
Pas de kleur en het geluid van je film naar eigen smaak aan. Niet alle films hebben deze stap nodig, maar als het er professioneel uit moet zien, moet je audio en video in balans brengen, zodat alle opnames op elkaar lijken en er geen schokkende volumeverschuivingen zijn. Gelukkig hebben veel programma's een 'automatische kleurcorrectie'-functie en 'volume-equalizer' ingebouwd.
- Voor een professioneel ogende film moet je dit handmatig doen of iemand inhuren die weet hoe dit moet. [5] X Bron
-
Stop en bekijk je film op verschillende punten. Je moet deze stap vijf, tien of zelfs vijftig keer herhalen, afhankelijk van het project, en dit kan vervelend zijn. Vraag vrienden, collega's of andere teamleden om het project samen met je te bekijken en feedback te geven. Maak elke keer dat je het bekijkt notities over wat je wilt corrigeren.
- Een paar dagen niet naar het project kijken voordat je verdergaat, kan je nieuwe inzichten opleveren.
Advertentie
-
Streamline je workflow door snelkoppelingen en sneltoetsen te leren. De beste editors besteden minder tijd aan de werkelijke bewerkingen dan aan creatief nadenken over het bewerken zelf. Print een lijst van de sneltoetsen en snelkoppelingen van je programma, en leer ze effectief te gebruiken.
- Maak sjablonen voor je favoriete effecten en titels, zodat je ze direct kunt gebruiken.
- Leer hoe je multicam-bewerkingen moet gebruiken, waarmee je gemakkelijk overgangen maakt tussen meerdere camera's die dezelfde scène opnemen. [6] X Bron
-
Ken het gebruik van verschillende manier van bijsnijden. Videobewerking is de kunst van het vertellen van een verhaal door middel van het bijsnijden en de ordening van de ene opname ten opzichte van een andere. Je moet experimenteren met verschillende soorten 'cuts' en overgangen om uit te vinden wat werkt voor je video. Ongeacht wat je gaat gebruiken, zijn de beste 'cuts' meestal degenen die naadloos overkomen.
- Hard Cut -- een onmiddellijke overgang naar een andere hoek, meestal in dezelfde scène. Dit is de meest voorkomende overgang in een film.
- Smash Cut -- een abrupte overgang naar een volledig andere scène.
- Jump Cut -- een abrupte overgang binnen dezelfde scène, vaak vanuit een iets andere hoek.
- J-Cut -- wanneer je het geluid van de volgende opname hoort voordat je het beeld ziet.
- L-Cut -- wanneer je het beeld van de volgende opname ziet voordat je het geluid hoort.
- Actieon Cut -- een 'cut' middenin een actie (zoals wanneer iemand een deur opent), waarmee de overgang in de actie wordt 'verborgen'. [7] X Bron
-
Denk na over je creatieve doelen tijdens het bewerken. Hoewel zeer technisch, is het bewerken van video een kunstvorm en zijn je verfkwasten de 'cuts', kleuren en geluiden. Wanneer je een bewerking maakt, vraag jezelf dan af of die keuze de creatieve doelen van de film ondersteunt. Bespreek de volgende handelingen regelmatig met de regisseur van de film terwijl je werkt:
- Tempo -- Hoe snel moet de scène gaan? Komedies zijn vaak snel om er een heleboel grappen in te passen. Thrillers of drama's hebben echter de neiging om de spanning langzamer op te bouwen.
- Perspectief -- Wilt je een bepaald karakter of een grotere groep eruit laten springen? In Scorsese's klassieker Goodfellas bijvoorbeeld, betreft of toont elke opname de verteller Henry Hill, terwijl films zoals The Lord of the Rings vaak grote groepsscènes laten zien.
- Thema's – Is er een bepaalde stijl of idee dat de regisseur in gedachten heeft? Zijn er bepaalde dialogen, beelden of kleuren die opvallend dienen te worden weergegeven zodra je de kans hebt?
-
Gebruik langere shots en minder 'cuts' om spanning op te bouwen of belangrijke momenten te markeren. Wanneer de kijker langere tijd hetzelfde beeld of dezelfde camerahoek moet kijken, vertraagt dit de scène en geeft dit ons meer tijd in het moment. Dit is handig bij het weergeven van drama of aandacht vragen voor een belangrijk moment.
- Een recent voorbeeld is het editen van 12 Years a Slave , waar zeer lange opnames de kijker een gevoel voor de trage, moeilijke jaren die de protagonist heeft doorstaan.
-
Gebruik kortere shots en frequente overgangen om een scène een snel tempo en energie te geven. Vooral komedie en actie profiteren van razendsnelle overgangen en zeer korte opnames. Creëer een overgang na elke regel dialoog of elke actie om de urgentie van een scène aan te geven, zodat kijkers het gevoel krijgen dat ze 'meegaan in de achtbaan'.
- Al te snelle overgangen kunnen onrustig aanvoelen, maar dit kan werken als de scène zeer spannend of nerveus is, zoals in scènes uit de sf-film Snowpiercer .
-
Bestudeer andere editors en films. Net als elke andere creatieve inspanning is kritisch kijken naar andere kunstenaars essentieel om een steeds betere editor te worden. Bestudeer je favoriete scènes, tv-series en films, en let op opnameselectie, opnamelengte en frequentie van overgangen.
- Vraag jezelf af waarom een editor bepaalde beslissingen heeft gemaakt -- hoe werkt dit bij de voortgang van de video?
- Welke voorbeelden van filmbewerking vind je leuk of bewonder je? Een goede plek om te beginnen zijn misschien wel recente Oscarwinnaars op het gebied van editen of de 'Best Of' video's op Vimeo. [8] X Bron
- Wanneer je iets ziet wat je leuk vindt, probeer het dan na te doen om te leren hoe het werd gedaan.
Advertentie
Tips
- Beginnen door te spelen met de verschillende gereedschappen. De beste manier om iets als dit te leren is door ermee aan de slag te gaan.
- Als je vastloopt, maak dan een filmbestand van je werk en bekijk het op een ander platform, zoals je tv of iPhone, en maak aantekeningen op papier.
- Als je niet weet hoe je iets moet doen, zoek dan een tutorial. De kans is aanwezig dat je de tutorial die je nodig hebt kunt vinden door online te zoeken, of op een site zoals YouTube.
- Dit is een langzaam proces, dus heb geduld.
- Sla je film vaak op. Sla je film op in meerdere bestanden, zodat je altijd kunt teruggaan naar een oudere versie.
- Begeef je in de community! Er zijn genoeg mensen die je willen helpen op de meeste forums, en specifiek op game-, film- of technologieforums.
Advertentie
Waarschuwingen
- De programma's staan wellicht niet toe dat je video van een commercieel geproduceerde dvd bewerkt, vanwege de bestandslicenties en de manier waarop de menu's zijn ingesteld.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://nofilmschool.com/2014/01/which-video-editing-programs-nle-currently-most-popular
- ↑ http://lifehacker.com/5785558/the-basics-of-video-editing-the-complete-guide
- ↑ https://library.creativecow.net/harrington_richard/Premiere-Pro_Adobe-Bridge/1
- ↑ https://www.video2brain.com/en/lessons/choosing-the-optimal-project-settings
- ↑ http://www.cultofmac.com/175407/become-a-video-editing-guru-with-these-tips-tweaks-and-tricks-for-imovie-11-feature/
- ↑ http://www.videomaker.com/article/12970-what-is-multicam-editing
- ↑ http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=2233986&seqNum=4
- ↑ http://www.premiumbeat.com/blog/become-a-better-video-editor/
Over dit artikel
Deze pagina is 2.549 keer bekeken.
Advertentie